Магнітський завісу

  1. 120 днів
  2. Кандидати на нев'езд
  3. російські агенти
  4. Не ховайте ваші грошики
  5. Удар у відповідь
  6. європейські перспективи

Сенатор Джо Ліберман на обговоренні Акту Магнітського в Конгресі США Фото: Юрій Грипас / Коммерсант   На початку листопада 2012 року в редакції The New Times пролунав дзвінок

Сенатор Джо Ліберман на обговоренні Акту Магнітського в Конгресі США Фото: Юрій Грипас / Коммерсант

На початку листопада 2012 року в редакції The New Times пролунав дзвінок. Дзвонила Лариса Литвинова, лікар СІЗО «Бутирка», звинувачена російської Фемідою в смерті Сергія Магнітського, але за закінченням терміну давності уникнула покарання. Вона була чи то занадто схвильована, то чи не зовсім твереза, скаржилася, що на новій роботі отримує менше московської консьєржки, говорила, що чоловік кидає її через історію з Магнітський, а син, який навчається в Штатах, звинувачує в тому, що вона перешкодить йому зробити кар'єру, адже санкції в рамках Закону Магнітського потенційно можуть поширюватися і на родичів.

120 днів

Втім, якщо Лариса переживала за сина, то у інших героїв історії з Hermitage Capital проблем не менше. Так, поширений в інтернеті фільм «Недоторканні» повідомляє, що після незаконного повернення податків з бюджету на суму 5,4 млрд рублів, на що правоохоронцям і вказав Сергій Магнітський, Ольга Степанова, керівник московської ИФНС № 28 в 2001-2011 роках, і її чоловік Владлен обзавелися віллами в Дубаї і Чорногорії, а також $ 11 млн на рахунках швейцарського Credit Suisse. При цьому рахунки були відкриті на дві офшорні компанії, зареєстровані на Кіпрі і Британських Віргінських островах. Сам Степанов кримінальне походження багатств заперечує, стверджуючи, що гроші заробив у бізнесі. Він навіть виграв позов про захист честі і гідності у Олексія Навального, який розмістив інформацію про закордонний майні Степанова в своєму блозі. В даний час цюріхські мільйони заарештовані за запитом генпрокуратури Швейцарії, яка проводить розслідування в рамках кримінальної справи про відмивання грошей. Але навіть якщо у подружжя Степановим залишилися не знайдені поки юристами Hermitage Capital кошти, їм і багатьом іншим російським чиновникам буде тепер непросто розпоряджатися своїми авуарами: з моменту підписання Акту Магнітського (Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act of 2012) у Обами буде 120 днів для того, щоб сформувати перший чeрний список.

Кандидати на нев'езд

Спочатку очікувалося, що санкції будуть стосуватися тільки чиновників, причетних до загибелі Сергія Магнітського, зокрема, фігурантів так званого Списку сенатора Кардін, який складено за гарячими слідами в 2010 році і налічує 60 осіб. Але список встиг застаріти. Наприклад, Ольга Степанова в нім вказана, а еe чоловік Владлен - немає, що зовсім не означає, що американські санкції його минуть. До того ж американські законодавці вирішили дивитися на речі ширше. Уже сьогодні текст закону згадує другий суд над Михайлом Ходорковським і Платоном Лебедєвим, нерозкриті вбивства Наталії Естемірової, Анни Політковської, Макшаріпа Аушева, Пола Хлєбнікова та інших журналістів і правозахисників. А також - загибель у в'язниці Віри Трифонової, побиття Олега Кашина і Михайла Бекетова і навіть несправедливе засудження підприємця Олексія Козлова. Поки в тексті закону немає прізвищ відповідальних: визначено лише критерії, за якими люди будуть вноситися в список. Це, до речі, не тільки чиновники, безпосередньо причетні до порушень прав людини або корупції, а й ті, хто заважав проведенню розслідувань, тобто співробітники прокуратури і Cледственного комітету, а також судді. Перераховуючи приклади порушення прав людини в Росії, Акт Магнітського прямо згадує «незаконні дії уряду РФ, в тому числі чеченського лідера Рамзана Кадирова». Останній став, таким чином, 61-м відомим фігурантом чeрного списку Конгресу *.

Для того щоб потрапити в список, зовсім не обов'язково систематично порушувати права людини: він буде поповнений чиновниками, замішаними в обмеженні прав на свободу слова, совісті і навіть на демократичні вибори. Тобто голова ЦВК Володимир Чуров цілком може виявитися по сусідству з подружжям Степановим і Рамзаном Кадировим.

російські агенти

Подружжя Степанови в 2010 році офіційно оформили розлучення, повідомивши пресі, що не живуть разом ещe з початку 90-х. Однак Акт Магнітського передбачив такі випадки. З його тексту випливає, що санкції автоматично поширюються на подружжя та неповнолітніх дітей, а й інші родичі і друзі можуть підпадати під категорію «агентів», що діють від імені фігурантів або просто розпоряджаються корупційними грошима (§ 404, п. 3). Так, Лариса Литвинова може не турбуватися з приводу свого сина, якщо він і правда отримав грант університету або будь-якого фонду на навчання в американському університеті. «Інша справа, якщо з'ясується, що він сам оплачує своe навчання, а доходи його батьків навряд чи це дозволяють: в такому разі йому, швидше за все, прідeтся повернутися додому», - пояснили The New Times в офісі сенатора-демократа Бенджамін Кардін, який ініціював прийняття закону.

Сьогодні російські чиновники масово виводять відмивають гроші зі Швейцарії в Гонконг

Втім, сьогоднішнім текстом справа не обмежиться: сенатори, члени Палати представників або комітети і комісії Конгресу зможуть піднімати питання про внесення в список нових фігурантів, базуючись на публікаціях в ЗМІ або доповідях НКО. «Комусь може здатися, що американський Конгрес починає дублювати Європейський суд з прав людини, але це - ілюзія, США не створюють новий судовий орган, - пояснив на умовах анонімності співрозмовник журналу в офісі сенатора Кардін. - В американському посольстві в Москві не буде якогось спеціального кабінету, куди можна буде написати про те, що ваші права порушені. Потрібно просто кричати про це якомога голосніше, звертатися в російські і міжнародні правозахисні організації, щоб ваша справа отримало максимальний розголос ». А що якщо хтось з допомогою ЗМІ буде зводити таким чином счeти? У законі сказано: для внесення в список потрібні незаперечні докази, які будуть братися з самих різних джерел.

Не ховайте ваші грошики

Російські корупціонери тішать себе ілюзіями, в тому числі і публічно: мовляв, ми всe одно в Еміратах відпочиваємо, цілком обійдемося без американських віз ... Але вони лукавлять: закон наглухо закриває для них фінансову систему США, а разом з нею можливість розміщувати свої гроші в більшості міжнародних банків, де б не були їхні офіси, та й взагалі користуватися доларом як платіжним засобом.

Всі транзакції в іноземній валюті проводяться через клірингові центри країни-емітента. «Якщо у вас є доларовий счeт, скажімо, в Альфа-Банку, фізично ці долари знаходяться не в Москві, - пояснює Іван Черкасов, партнер компанії Hermitage Capital, - Альфа-Банк тримає їх на своєму кореспондентському рахунку в американському банку, наприклад, в Bank of New York, у якого, в свою чергу, є рахунок у Федеральній резервній системі США, що є аналогом ЦБ ». При проведенні платежу на користь третьої особи або простий оплаті кредитною карткою, прив'язаною до доларового рахунку, ці кошти пройдуть через територію США, так що ФРС побачить ім'я платника і в разі наявності відповідного розпорядження американського Мінфіну гроші будуть заблоковані до з'ясування обставин. Те ж саме стосується і компаній, що належать фігурантам Списку Магнітського. Не важливо, чи зареєстровані вони в офшорі або ж ведуть реальну діяльність в Росії - про доларових транзакціях, а з можливим прийняттям аналогічних законів в Європі, про євро і фунтах стерлінгів доведеться забути.

Щоб уникнути негайного арешту грошей фігурантам закону доведеться розміщувати їх в ризикованих з точки зору фінансової стабільності банках, валютах і країнах

Здавалося б, переведи свої гроші Владлен Степанов, володар заарештованих $ 11 млн, в швейцарські франки або японські ієни - і все, вихід знайдено. Не тут то було! «Справа в тому, що Список Магнітського - відкритий документ. Будь-який банк при прийомі нового клієнта перевіряє його як в закритих міжнародних системах, наприклад, World Check, так і у відкритих джерелах, - пояснює Іван Черкасов. - На прізвищах фігурантів списку вже стоїть відповідна позначка, так що будь-який поважаючий себе банк просто відмовить їм у відкритті рахунків або ввічливо попросить закрити вже наявні ».

За словами Черкасова, раніше більшість відмиваються грошей з Росії йшло по стандартному шляху: Росія - колишні союзні республіки, такі як Молдова, Латвія, Литва та Естонія, - Швейцарія. Сьогодні ж російські чиновники масово виводять свої заощадження в Гонконг: він не підпадає під юрисдикцію США або ЄС, але при цьому є досить стабільним фінансовим центром. Однак і це ельдорадо не зможе бути вірним притулком для фігурантів Закону Магнітського: міжнародні банки в Гонконгу, швидше за все, відмовлять їм у відкритті рахунків, так що доведеться звертатися в китайські установи. Але і вони останнім часом теж вельми упереджено вивчають клієнтів: довго тримати гроші в одному місці не вийде ...

«Стіни стискаються. Щоб уникнути негайного арешту грошей фігурантам закону доведеться розміщувати їх в ризикованих з точки зору фінансової стабільності банках, валютах і країнах, у них практично не залишається можливості для інвестування і придбання активів », - каже Іван Черкасов.

Удар у відповідь

Симетрична відповідь російських парламентаріїв на Закон Магнітського не змусив себе чекати. 11 грудня депутати Сергій Наришкін, Геннадій Зюганов, Володимир Жириновський, Сергій Миронов і Володимир Васильєв внесли в Думу законопроект «Про заходи впливу на осіб, причетних до порушення прав громадян РФ», Володимир Путін підтримав ініціативу. При цьому, правда, обмовився, що відповідь має бути «адекватним, але не позамежним». Спочатку мова йшла про співробітників спецслужб, причетних до викрадань і незаконним позбавленням волі, так що у відповідь закон тут же охрестили Списком Бута **.

** Росіянин Віктор Бут, викрадений агентами американських спецслужб в березні 2008 р в Таїланді, зараз відбуває 25-річний тюремний термін в США за звинуваченням у незаконній торгівлі зброєю
*** Цей дворічний хлопчик загинув у 2008 році в штаті Вірджинія, США, коли його прийомний батько забув дитини на сонці в машині

Але одного Бута нашим депутатам, мабуть, здалося недостатньо, і вони вирішили перейменувати російський аналог Списку Магнітського в Список Діми Яковлєва ***, заборонивши в'їзд в Росію американцям, причетним до загибелі усиновлених російських дітей, а також чиновникам, які «допомогли їм уникнути відповідальності ». Виступив з ініціативою такої назви закону депутат від «Єдиної Росії» і декан факультету Державного управління МГУ В'ячеслав Ніконов від авторства відхрещується. «Це продукт колективної творчості, який варився протягом декількох місяців», - відповів він на питання The New Times.

Чи не підтримав ініціативу депутат і член Координаційної ради опозиції Дмитро Гудков впевнений, що законодавці діють на шкоду собі за принципом «на зло матусі відморожу вуха». Так чи інакше, у відповідь закон був прийнятий 28 грудня. Як і в американській версії закону, Росія відмовлятиме порушників у в'їзних візах, а також заарештує на своїй території їх майно. Втім, експерти кажуть про те, що реального ефекту від нововведення не буде, а ініціатива швидше має на меті викликати політичний галас. На умовах анонімності це побічно підтвердило джерело The New Times в МЗС: «Ми з подивом дізналися з преси, що [Олексію] Пушкову (глава Комітету Держдуми РФ з міжнародних справ. - The New Times) відомо про якийсь« чорному списку »МЗС, складеному за Законом Діми Яковлєва. Ніякого списку у нас немає ». Однак, за даними джерел журналу в МЗС РФ, в чорний список все ж можуть потрапити високопоставлені американські чиновники, причетні до порушень прав людини в Гуантанамо, зокрема, згадані у звіті Human Rights Watch колишній віце-президент США Дік Чейні, екс-міністр оборони Дональд Рамсфельд, колишній директор ЦРУ Джордж Тенет, колишні держсекретарі США Кондоліза Райс і Колін Пауелл, а також колишній генеральний прокурор Джон Ешкрофт. У всякому разі, їх імена присутні в доповіді МЗС РФ про ситуацію з правами людини в США, який з'явився 22 жовтня.

Голова партії «Справедлива Росія», депутат Микола Левич сказав The Nеw Times, що Список Яковлєва буде закритим, як і Список Магнітського. Депутат помилився: весь сенс Списку Магнітського - в його публічності, в тому, щоб світ знав імена тих, хто винен у загибелі людей і незаконних тюремні терміни. І лише деякі прізвища, як пояснили журналу в офісі сенатора Кардін, можуть бути засекречені - в тому випадку, якщо їх оприлюднення може відкрити джерела інформації або поставити під загрозу діяльність американських спецслужб.

Окреме питання - як Закон Діми Яковлєва може вплинути на ділові зв'язки між Росією і США. Адже багато американських чиновників по завершенні служби йдуть в бізнес, а тут раптом виявиться, що на держслужбі вони, за російською версією, були причетні до порушення прав людини. Поки Москва поспішає запевнити американське бізнес-співтовариство, що турбуватися нема про що - все залишиться, як раніше. «Минулого тижня в Нью-Йорку я зустрічався з Ігорем Шуваловим (перший віце-прем'єр уряду РФ. - The Nеw Times), - розповів журналу президент і генеральний директор Американо-російської ділової ради Едвард Верона. - Він повідомив, що Росія неодмінно відповість на Акт Магнітського. Але він запевняв мене, що це жодним чином не торкнеться бізнес ».

європейські перспективи

**** Для того щоб заборонити в'їзд до країн Шенгенської угоди, досить, щоб одна країна угоди, наприклад, Литва, Естонія або будь-яка інша, прийняла закон Магнітського. Однак, для того щоб накласти арешт на банківські рахунки і майно, потрібно спільне рішення виконавчих влад країн ЄС

Останній параграф Закону Магнітського (§407 Report to Congress) наділяє виконавчу владу США (в даному випадку Державний департамент) обов'язком лобіювання схожих актів в інших країнах. Втім, цю роботу Америка давно вже веде. Найближчим часом Закон Магнітського повинен бути прийнятий в Канаді і країнах ЄС. За словами джерела The New Times в одному з європейських посольств в Москві, Список Кардін вже негласно прийнято до відома: жоден з його фігурантів вже не може отримати шенгенську або британську візу. Офіційний же заборона, в тому числі на транзакції в євро, не змусить себе чекати. «Вже є резолюція Європарламенту, що закликає країни ЄС прийняти відповідні закони, - нагадала The New Times член комітету у закордонних справах Європарламенту Крістіна Оюланд. - У наступному році міністри закордонних справ повинні провести зустріч і прийти до єдиного рішення з приводу акту Магнітського. Ми вважаємо, що європейський акт повинен повторювати прийнятий в США документ, тобто передбачати і візові, і фінансові санкції »****.

Одним словом, з кожним роком у пані та пана Степановим, так само як і інших фігурантів всіляких списків, буде все менше місць для подорожей і зберігання «заощаджень». Стіни і справді стискаються.

Вперше опубліковано в NT № 42 від 17 грудня 2012 року

А що якщо хтось з допомогою ЗМІ буде зводити таким чином счeти?

Новости