Майкл Дуглас бореться з інсайдерською торгівлею

Майкл Дуглас, який зіграв фінансиста Гордона Гекко в культовому фільмі Олівера Стоуна «Уолл-стріт», виступив з викриттям свого персонажа. На прохання ФБР Дуглас записав телевізійний ролик , В якому закликає боротися з інсайдерською торгівлею. Діяльність бюро та інших слідчих і регулюючих органів в останні роки привела на лаву підсудних понад півсотні інсайдерів; тепер правоохоронці готуються пред'явити звинувачення ще 120.

«Штука в тому, що жадібність, через брак більш підходящого слова, - це добре, - говорив у фільмі 1987 р Гекко, акула Уолл-стріт. - Жадібність - це правильно, жадібність працює ». В кінці фільму ФБР заарештовує Гекко. Сіквел «Уолл-стріт: гроші не сплять», що з'явився на екранах в 2010 р, починається з того, що фінансист виходить з в'язниці, відсидівши за звинуваченням в інсайдерській торгівлі і порушенні законів про цінні папери.

У хвилинному ролику Дуглас, нагадуючи про свою роль Гекко, зокрема, говорить: «Фільм - це вигадка, але проблема реальна ... Щоб повідомити про інсайдерську торгівлю, зверніться в місцеве відділення ФБР». Згідно із заявою бюро, Дуглас знявся в ролику безкоштовно.

Образ Гекко став символом фінансиста, не соромтеся заради збагачення маніпулювати ринком і порушувати закони. Одним з прообразів став відомий керуючий хедж-фондом і гринмейлерів Карл Айкан, який спеціалізувався на ворожих поглинаннях і поділах компаній. Вимовлена ​​Гекко фраза «Якщо тобі потрібен друг, заведи собаку» - одна з улюблених жартів Айкана.

Однак образ виявився і вкрай привабливим: агресивність, професіоналізм, здатність перевертати великими грошима. Деякі російські фінансисти згадують: побачений ними в кінці 1980-х рр. біржовий світ США був настільки захоплюючий, що це стало одним з факторів, що визначили їх кар'єру і привели їх на фондовий ринок.

В інтерв'ю «Ведомості.Пятніца» перед прем'єрою «Уолл-стріт: гроші не сплять» Дуглас так відповів на питання: «Чим ви поясните, що публіка любить Гордона Гекко, хоча він негідник?»: «Та нічого вам, це ж очевидно! Всі люблять злодіїв, а ця роль була чудово задумана і блискуче написана. Його репліки заучували напам'ять. Молоді економісти обожнюють Гекко, і я багато раз говорив їм: «Хлопці, схаменіться, він же гадина! Порушував закони, розорив кілька компаній ... »Все даремно. «Він крутий, крутіше всіх. Ми любимо його ». За роль Гекко Дуглас отримав "Оскара".

Але тепер актор вже не словами, а ділом допомагає ФБР в наймасштабнішою кампанії по боротьбі з інсайдерською торгівлею. З кінця 2009 р звинувачення були пред'явлені 66 співробітникам хедж-фондів та інших компаній, 57 визнали свою провину.

Влада формують справи на 120 підозрюваних в інсайдерській торгівлі, заявив вчора старший агент ФБР Девід Чейвес після презентації репортерам ролика з Дугласом в штаб-квартирі організації на Манхеттені. За його словами, розслідування «Ідеальний хедж» ведеться щодо приблизно 240 чоловік, включаючи трейдерів хедж-фондів і співробітників компаній, передає The Wall Street Journal. Половину з них Чейвес назвав «метою розслідування», т. Е. Влада вважає, що вони порушили закони, і формують проти них справи. Решта, на думку слідчих, могли їх порушити, в їх відношенні проводяться оперативні заходи.

Слідчі вперше назвали конкретне число тих, щодо кого ведеться розслідування; виявляється, воно набагато масштабніше, ніж вважалося раніше. У великих справах про інсайдерську торгівлю в 1980-і рр. «Зазвичай людей, які перебувають у змові, можна було перерахувати по пальцях двох рук», говорить юрист Баррі Голдсміт, який в ті роки був головним юрисконсультом в підрозділі правозастосовчої практики Комісії з цінних паперів і бірж. Сьогоднішні угруповання інсайдерів набагато більші, цитує Голдсміта WSJ: це банкіри, аналітики, співробітники компаній, консультанти, трейдери.

До сьогоднішнього дня найгучнішим стало справу засновника хедж-фонду Galleon Group Раджа Раджаратнама. У минулому році Раджаратнам був засуджений до 11 років в'язниці (це поки що максимальний з усіх винесених вироків за інсайдерську торгівлю) та рекордному штрафу в $ 92,8 млн (у доповнення до вимоги повернути $ 53,8 млн незаконно отриманого прибутку).

Розслідування ведеться і щодо ряду інших відомих фінансистів і компаній. У числі обвинувачених, наприклад, Раджат Гупта, колишній член ради директорів Goldman Sachs, Procter & Gamble і Ощадбанку, який, за твердженням слідчих, передавав Раджаратнаму інформацію про важливі події в Goldman Sachs до її оприлюднення. А в січні прокурори пред'явили звинувачення сімом фінансистам, заявивши, що в секторі хедж-фондів діяв «кримінальний клуб», члени якого заробили $ 61,8 млн, використовуючи інсайдерську інформацію. Це аналітики і трейдери ряду хедж-фондів, включаючи один з провідних фондів, SAC Capital Advisors Стівен Коена.

В ході розслідування співробітники ФБР активно застосовували прослушку телефонів підозрюваних і запис переговорів за допомогою мікрофона, розташованого на тілі обвинуваченого, який погодився співпрацювати зі слідством і допомогти в зборі доказів. У фіналі "Уолл-стріт" герой Чарлі Шина, молодий брокер і протеже Гекко, якраз виступає в такій ролі: заарештований агентами ФБР, він приходить до фінансисту із захованим мікрофоном.

Пятніца» перед прем'єрою «Уолл-стріт: гроші не сплять» Дуглас так відповів на питання: «Чим ви поясните, що публіка любить Гордона Гекко, хоча він негідник?

Новости