Майндкарта по книгам Р.Гандапаса про ораторську майстерність і презентації

Днями вирішив перечитати пару книг Радислава Гандапаса про публічні виступи: "Камасутра для оратора. Десять глав про те, як отримувати і доставляти максимальне задоволення, виступаючи публічно" і "До виступу готовий! Презентаційний конструктор".

Вони орієнтовані на початківців ораторів, і для мене вони трохи занудновати і прості, хоча написані добре, читати їх приємно і цікаво. Кожна з книг отримує тверду "4", і якщо ви з ними ще не знайомі, а виступати з доповідями вам доводиться (або це в перспективі), то цілком можу рекомендувати.

Якщо вибирати лише одну з книг Гандапаса, то краще "До виступу готовий". Вона "новіше", матеріал представлений в ній трохи більше змістовний і краще структурований. А ще трохи більше половини "Камасутри для оратора" займають відповіді автора на питання читачів, їх можна сміливо припустити. Мабуть, це було зроблено при випуску оновленого видання книги.

Досвідченим же спікерам я можу рекомендувати щось з цього списку:


Але повернемося до ідей Гандапаса.

Взагалі, суть його методу цілком описание ивается ось цією метафорою:

Днями вирішив перечитати пару книг Радислава Гандапаса про публічні виступи: Камасутра для оратора

"Спочатку ви говорите:« Радий вас бачити ». Це попередні ласки - прелюдія. Потім ви дивитеся тепло і доброзичливо і продовжуєте:« Я давно мріяв виступити перед такою чудовою публікою! ». Поступово нарощуючи емоційне напруження, ви (якщо ви хороший оратор) змушуєте публіку зітхати і ахати, таїти дихання і скрикує. Ви вміло ведете до кульмінації, і коли вона відбувається, публіка здригається, вона готова на все. Але не можна її відразу залишити наодинці зі своїми переживаннями. Побудьте з нею ще трохи. Приголубте її на проща ня: «Мені було дуже приємно провести з вами ці півгодини» і скажіть ще що-небудь, що буде їй приємно. Якщо ви зробили все правильно, публіка - ваша. Пізніше, правда, виникає нова проблема: як від неї відчепитися. Але це вже зовсім інша історія. "

Автор такими сміливими метафорами привертає увагу читачів, але, в цілому, дає цілком розумні і здорові рекомендації. Зробив загальну майндкарту по 2м книгам (більшість ідей з них дублюються):

Ще зверніть увагу на пару таблиць. Перша про вибір емоційних і раціональних аргументів, а друга про термінологію катастроф і досягнень. Вони можуть допомогти при виборі правильних аргументів і слів при підготовці презентацій:


Новости