Макарони дорожчають через дефіцит пшениці твердих сортів - експерт

Макарони дорожчають через дефіцит пшениці твердих сортів - експерт

Ціна макаронних виробів в російських магазинах росте, що виробники обґрунтовують подорожчанням твердих сортів пшениці в три рази в порівнянні з 2014 роком. Так, агрохолдинг "Макфа", один з найбільших в Росії виробників макаронів, з 1 лютого підняв оптові ціни на 15 відсотків. Про подорожчання пшениці кореспондент Bigness.Ru поговорив з генеральним директором Інституту аграрного маркетингу Оленою Тюриной.

- Чому дорожчає пшениця при тому, що врожаю зібрано стільки, що накладаються обмеження на експорт? Виробники зерна компенсують збитки від заборони за рахунок росіян?

- Експортується у нас переважно пшениця 3,4 класу, і основна частка валових зборів пшениці припадає саме на ці категорії пшениці. А пшениця твердих сортів вирощується в обмеженому кількості, і вона навіть імпортується з Казахстану, наскільки я знаю. Тому, збільшення виробництва макаронних виробів призводить до того, що відзначається дефіцит пропозиції. Саме з цим ми пов'язуємо зростання цін на макаронні вироби і на пшеницю твердих сортів.

- Чому пшениця твердих сортів вирощується в обмеженій кількості?

- Пшениця твердих сортів - це пшениця з високим показником клейковини. Тому тверда пшениця використовується для виробництва макаронних виробів. Така пшениця у нас вирощується в основному в Сибіру. Саме тому ми відзначаємо дефіцит пропозиції пшениці твердих сортів. Тобто, це не масові сорти пшениці, не масові категорії. У нас надлишок пропозиції по пшениці 3,4,5 класу з більш низьким рівнем клейковини, від 20 до 23,24 відсотків, яка використовується переважно для виробництва хліба.

Читайте також:

Олена Тюріна: Застарілі технології збільшують ціну продуктів

Олена Тюріна: Азія може брати участь у кредитуванні агропроектів Росії

Олена Тюріна: Китай може вирощувати Екопродукт, але за іншою ціною

Аркадій Злочевський: Обмеження експорту зерна робить сівши неможливим

Андрій Сизов: Рослинництво виявиться під потрійним ударом

Експорт зерна зріс на 39% - Мінсільгосп

Чому дорожчає пшениця при тому, що врожаю зібрано стільки, що накладаються обмеження на експорт?
Виробники зерна компенсують збитки від заборони за рахунок росіян?
Чому пшениця твердих сортів вирощується в обмеженій кількості?

Новости