Макарова І.А., Уфімова А.К., Ткачова Т.А. Порівняльне дослідження м'яти лісової, меліси лкарственной і меліси турецької на сумарний вміст дубильних речовин

УДК 615.322

Макарова Ірина Александровна1, Уфімова Алія Кінжігаліевна2, Ткачова Тетяна Александровна3
1Оренбургскій державний університет, студент групи 13ФПХ (с) АХ хіміко-біологічного факультету
2Оренбургскій державний університет, студент групи 13ФПХ (с) АХ хіміко-біологічного факультету
3Оренбургскій державний університет, доцент кафедри хімії, кандидат хімічних наук


анотація
Дубильні речовини являють собою біологічно-активні сполуки з великим спектром фармакологічної дії.
Метою дослідження стало кількісне визначення вмісту дубильних речовин у водних витяжках з різних видів рослинної сировини сімейства ясноткових.У роботі використаний метод спектрофотометрії визначення сумарного вмісту дубильних речовин в перерахунку на галловую кислоту.

Ключові слова: дубильні речовини , меліса лікарська , меліса турецька , м'ята лісова , спектрофотометрический метод , екстракція

Makarova Irina Aleksandrovna1, Ufimova Aliya Kinzhigalievna2, Tkacheva Tat'yana Aleksandrovna3
1Orenburg State University, student group 13FPH (s) AX chemical and biological faculty
2Orenburg State University, student group 13FPH (s) AX chemical and biological faculty
3Orenburg State University, associate Professor of the department of chemistry, candidate of chemical sciences


Abstract
Tannins are biologically active compounds with a broad

spectrum of pharmacological action .
The aim of the study was a quantitative determination of the content of tannins in aqueous extracts of different types of vegetable raw materials yasnotkovyh family . We used spectrophotometric method definition-of the total content of tannins in terms of gallic acid .

Рубрика: 02.00.00 ХІМІЧНІ НАУКИ

Бібліографічна посилання на цю статтю:
Макарова І.А., Уфімова А.К., Ткачова Т.А. Порівняльне дослідження м'яти лісової, меліси лкарственной і меліси турецької на сумарний вміст дубильних речовин // Сучасні наукові дослідження та інновації. 2017. № 3 [Електронний ресурс]. URL: http://web.snauka.ru/issues/2017/03/79670 (дата звернення: 29.03.2019).

Вступ

В даний час у зв'язку з погіршенням екологічної обстановки підвищується потреба в коштах поліпшення здоров'я. Дубильні речовини, звані також танідамі, і лікарські медикаменти на їх основі, часто використовуються при різних захворюваннях, так як володіють протизапальними, терпкими, кровоспинними і бактерицидними властивостями. Рослинна сировина, що містить конденсовані дубильні речовини, може використовуватися в якості антиоксидантних, антігіпоксантним і протипухлинних засобів внаслідок здатності пригнічувати ланцюгові вільнорадикальні реакції. Внаслідок цього досить актуальна проблема визначення кількісного вмісту танідов в рослинній сировині та виявлення нових доступних рослин, особливо місцевої флори.

Дубильні речовини - це група поліфенольних сполук, які володіють дубильними властивостями і діляться на гидролизующиеся і негідролізующіеся (конденсовані) дубильні речовини. Таніди, в основному аморфні речовини, добре розчиняються в деяких спиртах і воді. У розчині дають слабокислу реакцію. Майже всі дубильні речовини мають оптичну активність. Значна частина з них гігроскопічні. При взаємодії дубильних речовин з алкалоїдами, білками і солями важких металів утворюються опади, тому їх забороняється змішувати в лікарських препаратах.

Згідно з літературними даними [1,2], комплекс фенольних сполук, що містяться в різних видах меліси і м'яти, складається з флавоноїдів і дубильних речовин, однак не акцентується увага на кількісний склад танідов.

Метою даної роботи було визначення кількісного складу меліси лікарської, меліси турецької і м'яти лісової на вміст дубильних речовин.

Для кількісного визначення дубильних речовин в лікарській рослинній сировині, як правило використовуються тітріметріческіе і спектрофотометричні методи внаслідок їх надійності та доступності.

експериментальна частина

Екстракція дубильних речовин з рослинної сировини. Точну наважку сировини (близько 2 г) просівають через сито, що має діаметр отворів 3 мм, переносять в конічну колбу об'ємом 500 мл, наливають 250 мл дистильованої води, попередньо нагрітій до кипіння, і кип'ятять, використовуючи зворотний холодильник, на електричній плитці протягом 30 хвилин при періодичному перемішуванні. Далі охолоджують отриману водну витяжку до кімнатної температури, доливають водою до початкового об'єму 250 мл, потім фільтрують через ватяний фільтр, щоб у водне витяг не були частинки рослинної сировини. Перші 50 мл отриманого витягу видаляють [3].

Визначення загальної кількості дубильних речовин. 2-4 мл розчину (аліквотна проба) наливають в мірну колбу об'ємом 50 мл і доводять розчин до мітки дистильованою водою. Проводять вимір оптичної щільності оптичної розчину за допомогою спектрофотометра (довжина хвилі 370 нм). Як розчин порівняння використовують воду.

Сумарна кількість дубильних речовин розраховують за такою формулою:

де, ХА - зміст загальної кількості танідов, перерахованого за галловой кислоті,%; D1 - значення щільності оптичної розчину; m - точне значення маси сировини в навішуванні (г); V - об'єм проби (мл); 250 - кількість загального обсягу розчину (мл); 50 - об'єм розчину (мл); 508 - значення щільності оптичної 1% -го розчину кислоти галової 1 мг / мл (значення питомого показника поглинання галової кислоти); W - вміст вологи в рослинній сировині (%).

Обговорення результатів

Зведені дані за результатами виявлення дубильних речовин в екстрактах м'яти лісової, меліси лікарської і меліси турецької представлені в таблиці 1.

Таблиця 1 - Результати кількісного визначення дубильних речовин в мелісі лікарської, меліси турецької і м'яті лісової

Рослинна сировина Вміст дубильних речовин,% Меліса лікарська 4,3794 Мелісса турецька 4,0024 М'ята лісова 5,1301

В результаті проведених досліджень встановлено, що досліджувані види рослинної сировини містять від 4 до 5,1% дубильних речовин. Виявлено, що м'ята лісова має великий вміст дубильних речовин в порівнянні з досліджуваними видами меліси.

висновок

Проведені дослідження підтверджують можливість використання водних екстрактів м'яти лісової, також меліси лікарської і меліси турецької для створення продукції з високою біологічною цінністю.


бібліографічний список
  1. Айзенман Б.Є. Фітонциди і антибіотики вищих рослин. Київ: +1984. - 280 с.
  2. Губанов І.А. Лікарські рослини: Довідник. Москва: 1993. - 272 с.
  3. Дженкінс, Г. Хімія органічних лікарських препаратів. Москва: Державне видавництво іноземної літератури, 1989. - 740 с.

Кількість переглядів публікації: Please wait

Всі статті автора «Уфімова Алія Кінжігаліевна»

Новости