MakeHuman - 3D моделювання людини

  1. технології MakeHuman
  2. Ліцензія
  3. премії
  4. Історія версій
  5. Еволюція на шляху до універсальної моделі топології
  6. Науково-дослідне використання MakeHuman
  7. Переклад MakeHuman на російську мову

Вільне програмне забезпечення для створення фотореалістичних 3D моделей людини для використання в комп'ютерній графіці

Вільне програмне забезпечення для створення фотореалістичних 3D моделей людини для використання в комп'ютерній графіці. Воно розробляється спільнотою програмістів, художників і вчених, які зацікавлені в 3D моделювання персонажів. MakeHuman російською мовою.

технології MakeHuman

MakeHuman розроблений з використанням технології 3D морфинга. Запускається зі стандартним (унікальним) андрогінні людиною, який може бути перетворений в найрізноманітніших персонажів (чоловічої і жіночої статі), змішуючи їх з лінійною інтерполяцією.
Наприклад, використовуючи чотири основні цілі морфинга (дитина, підліток, молодий, старий) можна отримати всі проміжні форми.
Використовуючи цю технологію, з великою базою даних морфинг цілей, фактично можливо відтворити будь-який персонаж. Він використовує дуже простий графічний інтерфейс для доступу та легкої обробки сотні морфинг цілей. Підхід MakeHuman полягає в застосуванні повзунків із загальними параметрами, як ріст, вага, стать, етнічна приналежність і мускулатури. Для того, щоб зробити його доступним на всіх основних операційних систем, починаючи з 1,0 альфа 8 він розроблений в Python з використанням OpenGL і Qt, з архітектурою повністю реалізованої за допомогою плагінів.
Інструмент розроблений спеціально для моделювання віртуальних людей, з простою і повною системою поз, яка включає симуляцію м'язової руху. Ітерфейс простий у використанні з швидким і інтуїтивним доступом до численними параметрами, необхідними при моделюванні людської форми.
Розробка MakeHuman походить від докладного технічного і художнього дослідження морфологічних характеристик людського тіла. Робота з морфингом відбувається за допомогою лінійної інтерполяції, переміщення, і обертання. За допомогою цих двох методів разом з простим розрахунком форм-фактора, можна досягти результатів, таких як моделювання м'язового руху, яке супроводжує обертання кінцівок.

У версії 1.1.0 пропонується експорт в:

  • Collada (dae);
  • Filmbox (fbx);
  • Wavefront obj;
  • Ogre3D;
  • Stereolithography;
  • Biovision Hierarchy BVH;
  • Lightmap;
  • UV map.

Ліцензія

MakeHuman має повністю відкритий вихідний код, тобто є вільною програмою. Висновок персонажів MakeHuman випущений під CC0, для того, щоб вони вільно використовувалися в комерційних і некомерційних проектах. База даних і код доступні під ліцензією GNU Affero GPL.

премії

У 2004 MakeHuman отримав премію від Suzanne Award як Best Python Script.


Історія версій

Предком MakeHuman був MakeHead, Python скрипт для Blender, написаний Мануелем Бастьоні, художником і кодером, в 1999 році. Через рік, він створив команду захоплених людей і випустив першу версію MakeHuman для Blender. У 2003 році він був офіційно визнаний Фондом Blender і розміщений на сайті Blender в розділі проектів. У 2004 розробка зупинилася, тому що було важко написати скрипт Python, таким чином, використовуючи тільки Blender API.
У 2005 році MH був перенесений з Blender на SourceForge і переписаний з нуля на C.
Версія 1.0.0 була офіційно випущена 14 березня 2014.

Еволюція на шляху до універсальної моделі топології

Мета проекту полягає в розробці програми, здатного моделювати різноманітні людські форми в повному діапазоні природних поз з єдиної, універсальної сіткою.
Команда MakeHuman розробила модель, яка поєднує в собі різні анатомічні параметри з плавним переходом від дитини до літньої людини, від чоловіка до жінки, і від повного до худому.
Первісна сітка займає золоту середину, будучи не чоловіком, ні жінкою, ні молодий, ні старої, і має середню м'язової стан. Андрогін вид, гомункула.
З першого випуску MakeHuman (2000) і першого випуску makeHead (1999), завдання в тому, щоб побудувати універсальну топологію, яка збереже всі ці можливості, але додати можливість інтерактивно налаштувати сітку для розміщення анатомічного різноманітності, яке можна знайти серед населення людей.
Перший прототип універсальної сітки (тільки голови) був зроблений в 1999 році в makeHead скрипті, а потім адаптований для раннього MakeHuman (2000). HM01, перша професійна модель, була реалізована Енріке Валенца в 2002 році. Друга чудова сітка (K-Mesh або HM02) моделювалася Кошик Пал в 2005 році. Третя сітка була змодельована Мануелем Бастьоні як z-mesh або HM03. Завдяки досвіду попередніх версій, четверта сітки була змодельована Джанлукою Мірагол (ака Yashugan) в 2007 році (Y-Mesh або HM04). П'ята сітка була побудована на попередній Джанлукою Міраголі і Мануелем Бастьоні (HM05). Шоста сітка також зроблена Джанлукою Міраголі. У 2010 році був випущений ще один варіант сітки (Волдемером Пересом молодшим, Андре Рішаром, Мануелем Бастьоні). Остання сітка, випущена в 2013 році, була змодельована Мануелем Бастьоні.


Науково-дослідне використання MakeHuman

Через вільної ліцензії, програмне забезпечення MakeHuman широко використовується дослідниками в наукових цілях.
Сітка MakeHuman використовується в промисловому дизайні, де необхідна для перевірки антропометрії проекту, в дослідженні віртуальної реальності, швидкому створенні аватар.
Персонажі MakeHuman часто використовуються в біомеханіки і біомедичної машинобудуванні, для імітації поведінки людського тіла при певних умовах або лікуванні.
Програмне забезпечення використовувалося для хірургічного візуально-тактильного розвитку системи навчання. Візуально-тактильне моделювання поєднує тактильні відчуття з візуальною інформацією і забезпечує реалістичні сценарії навчання, щоб отримати, поліпшити і оцінити резидентів і експертні знання, і навички хірургів.
MakeHuman передбачає створення віртуальних людиноподібних персонажів для розробки аватар для ірландської мови жестів.
Віртуальні 3D моделі людини, створені за допомогою програмного забезпечення були пристосовані для виконання рухів мови жестів, в основному з метою візуалізації південноафриканського мови жестів.


Переклад MakeHuman на російську мову

Переходимо в меню MakeHuman «Settings», і там вибираємо вкладку «General». У відкрилася в правій частині вікна блоці «Language» вибираємо «Russian». Далі необхідно перезапустити програму, і вона буде повністю російською мовою.

Мова: Русский
Ліцензія: AGPL

Протестовано на ОС: Windows 7 x64, Windows 10 x64

Офіційний сайт: www.makehumancommunity.org

Перейти в каталог завантаження на офіційному сайті

MakeHuman завантажити російською можна за посиланням нижче

Увага, резервна копія оновлюється дуже рідко, так як потрібна на випадок видалення дистрибутива з офіційного сайту.

Резервна копія на Яндекс Диску, версія 1.1.1

Схожі матеріали:

Новости