Манежка-2002. Бунт "карланов"

16 років тому, 9 червня 2002 року, в Москві відбулися масові заворушення, викликані демонстрацією на великому екрані матчу чемпіонату світу з футболу між Росією і Японією. В результаті загинула одна людина, 79 людей постраждали (в тому числі 16 співробітників міліції), були розбиті 107 автомобілів, 26 осіб були засуджені. Події, що почалися біля стін Кремля під час програної гри збірної Росії, стали буквальним втіленням слів Пушкіна про «російський бунт, безглуздий і нещадний».

Збірна Росія в 2002 році вперше за шість років кваліфікувалася на великий міжнародний турнір, випередивши в відборах збірні Югославії та Словенії. На чемпіонат світу в Японії і Кореї їхала впевнена в собі команда, що мала всі шанси на успіх. У складі були і досвідчені легіонери, начебто нинішніх головних тренерів команд РФПЛ Валерія Карпіна і Дмитра Хохлова, і яскраво стартувала молодь з російського чемпіонату. Турнір став дебютним для Дмитра Сичова, Олександра Кержакова і Марата Ізмайлова. Група на ЧС-2002 підібралася слабкою, її називали «групою життя», з неї можна було виходити - одна з найгірших команд турніру збірна Тунісу, досить середня Бельгія і господарі чемпіонату світу, ніколи особливо не вистачає зірок з неба японці. Очікування спочатку виправдовувалися. У першому матчі збірна Росії обіграла тунісців - не без нервів, але з доробком - 2: 0.

До ЧС-2002 невеликий досвід з показом матчу на великому екрані вже був. У 2000 році на стадіоні «Динамо» транслювали відбірковий матч Росії та Швейцарії. На стадіоні, де футбол був тільки на екрані, особливо завзяті вболівальники почали запалювати фаєри. У певний момент почалася бійка між ОМОНом і фанатами. За офіційними даними, було затримано 10 осіб. Таким чином, влада могла припускати, що заворушення цілком можливі при трансляції матчів на великому екрані.

Показ проходила в будній день гри Росія - Туніс особливого ажіотажу не викликав. Зібралося не більше сотні любителів футболу. А ось матч Росія - Японія проходив в неділю вдень. Нині сприймаються як обов'язкові заходи при проведенні масових заходів не було вжито. Не було значного міліцейського посилення, а алкоголь, в тому числі в скляних пляшках, продавався без будь-яких обмежень.

Наступним чином кореспонденти «Коммерсанта» описують атмосферу перед матчем.

Задовго до початку матчу вболівальники почали збиратися на Манежній площі, де на будівлі готелю "Москва" встановлено великий екран. Багато спеціально приїхали з Підмосков'я та інших областей. За останніми даними, всього у Кремля зібралося близько 8 тис. Чоловік. Всі щось пили, і прилеглі підземні переходи дуже швидко перетворилися в громадські туалети. Тверезих практично не було вже до третьої години дня. Якраз в цей час і виникли перші дрібні сутички і бійки, хоча нечисленні міліціонери стверджували, що ситуація знаходиться під їх повним контролем.

Цифра в 8 тисяч осіб, присутніх на Манежке, представляється заниженою. Швидше за все, на Манежній площі були присутні не менше десяти тисяч.

Швидше за все, на Манежній площі були присутні не менше десяти тисяч

Ось, що згадував про передматчевій атмосфері присутній на Манежке Іван Тихонов, якого на момент подій було 17 років:

... Святом там і не пахло. Скоріше навпаки. Ми прийшли хвилин за п'ятнадцять до початку гри, але мені, чомусь, відразу захотілося звідти піти. Кругом було дуже багато похмурих і непривітних людей. У кожному їх русі видно була якась печерна злість на все навколо. Я тоді ще подумав: «не дай бог програємо сьогодні»

А ще на площі було жахливо брудно. Недопалки, обгортки, пляшки, як скляні, так і пластикові, вболівальники кидали прямо на бруківку, бажаючих дійти до урни днем з вогнем було не знайти ...

Агресія притихла після початку гри. Матч між Росією і Японією виходив рівним, нервовим і з відсутністю дійсно небезпечних моментів. Японці забили першими в другому таймі. Після голу в сторону екрану полетіли численні пляшки. Природно, пляшки недолеталі і потрапляли в стоять в натовпі людей. Вони відправляли тари назад в задні ряди. Перші травми були отримані саме таким чином. Збірна Росії свій стовідсотковий шанс забити не використовувала. Бесчастних, обвівши воротаря японців, потрапляє в сітку воріт із зовнішнього боку. Момент Бесчастних блогери назвуть «Промахом століття» .

Після того, як Бесчастних не забив, на Манежке почалася вакханалія, яка посилилася після закінчення матчу. Всі билися з усіма, особливо діставалася нечисленним міліціонерам. Сп'янілий і розчарована натовп вирушила трощити вітрини, автомобілі і все, що потрапляло під руку.

Сп'янілий і розчарована натовп вирушила трощити вітрини, автомобілі і все, що потрапляло під руку

Свідок заворушень фотограф Олександр Гердо в спецпроекті «Афіші», присвяченому історії російського футболу, розповів наступне :

Народу було багато: натовп тисяч п'ять, все неабияк заряджені алкоголем. Відразу було видно, що є люди, які хочуть бити морду. Плюс дуже потужно спрацювало стадне почуття. Одному на бігу дали в морду, і понеслося: «Пацани, наших б'ють». Почали виникати стихійні бійки. В екран, що висів над площею, полетіли скляні пляшки, які частіше потрапляли не в ціль, а людям на голови. Знайшлися тут же люди, які кидають намагалися заспокоїти: ловили і прикладалися кулаком. Хтось за них заступався - ще один варіант лавиноподібного процесу. Потім всі пішли громити вітрини готелю «Москва». Моховою вже повністю заполонили люди, рух було перекрито. І в цей момент якраз показали рекламний ролик з фільму «Великий Лебовські», де герой розбиває скло у машини. Потім офіційна версія (а у нас люблять офіційні версії) була така, що саме з цього ролика все і почалося. Насправді машини почали бити ще до цього.

Не можна сказати, що відразу кидалися на всіх підряд. Журналісти, наприклад, спочатку працювали досить спокійно. Але через якийсь час почалося: «Бий телевізійників». З них завжди з перших починають. Кілька моїх знайомих фотографів теж постраждали: до них просто підбігали і били. І апаратуру забирали. Міліція, звичайно, з'явилася відразу. Але яка? Один автобус ОМОНу, хлопчаків, які були навіть без жилетів, без обмундирування. Дуже слабкий загін. І що таке ці 20 хлопчиків проти величезного натовпу? Їх там просто зім'яли - і все. Того, хто втекти не встиг, всіх побили. Одного я особисто відбивав. Лежить пацан, вже зігнувшись, його б'ють по повній програмі, один козлина на ньому взагалі стрибає. Я спочатку дивлюся і думаю - б'ють мента, красиво, потрібно знімати. Але коли підбіг, знімати вже не хотілося, хотілося рятувати. Почав його піднімати з землі, на мене один ублюдок кинувся, схопив за камеру, але я йому пальці зламав. У цей момент підійшли ще двоє хлопців нормальних і потягли омонівці цього в Думу. Хоч зараз і говорять, що цей загін не зробив зовсім нічого, - це неправда. Хлопчаки з ОМОНу все-таки розсіяли натовп. Частина фанатів були ідейні, частина загашенную алкоголем, а частина просто випадково прилучилися, бзделоватенькіх таких. Ось коли пішов ОМОН, ці відразу і відвалили. І натовп ця все-таки перестала бути єдиною масою.

Репортери «Коммерсанта» повідомляли, що були знищені машини телекомпаній РТР і «Ехо» і розбито кілька дорогих камер.

Натовп погромників розділилася. Частина вирушили вгору по Тверській вулиці в сторону Білоруського вокзалу, інші рушили по Охотному ряду у напрямку до Луб'янці, а деякі буйствували на Мохової.

Частина вирушили вгору по Тверській вулиці в сторону Білоруського вокзалу, інші рушили по Охотному ряду у напрямку до Луб'янці, а деякі буйствували на Мохової

погром:

У заворушеннях загинув 17-річний Андрій трударів, тільки що закінчив школу. В матеріалі про розслідування вбивства , Що вийшов в «Спорт-Експресі», було поміщено анонімне інтерв'ю свідка вбивства:

- Труженіковом вбили не фанати - це точно. Ті, хто бере участь в фан-рухах, дізнаються собі подібних по одязі. Так ось ці люди - здається, шестеро віком від 20 до 25 років - були одягнені зовсім інакше. По-бандитському.

- Що передувало вбивства?

- На цих людей кинулася група фанатів у віці від 18 до 20 років, серед яких був і Трудівників. Причому у одного з фанатів вже було ножове поранення. Мабуть, в натовпі хлопця поранили якраз майбутні вбивці, і фанати наздогнали їх, щоб помститися. Вийшло навпаки - я бачив, як удари ножем отримали ще двоє. Трудівників - прямий в серце, ще одному розпороли живіт. Другий вижив, а Андрія (його ім'я і прізвище дізнався тільки з газет) до лікарні не довезли ...

- Як сталося смертельне поранення?

- Вбивця дістав не простий ніж, а тесак, - як показала медекспертиза, він був більше чотирьох сантиметрів завширшки і близько десяти в довжину. А їхній вигляд зброї, і за характером поранень не було схоже, що людина перший раз їм скористався. Як тільки удар був нанесений, приятелі Труженіковом розбіглися. Побігли і вбивці, а майже вся наша компанія погналася за ними. Залишилися я і ще четверо, у кого є навички для надання першої допомоги.

За іншою версією, трударів загинув у бійці між московськими і підмосковним школярами. Вбивці Труженнікова так і не були знайдені.

Безчинства були відображені на численних відео. Примітно, що кадри з Манежки демонстрували одразу ж на телебаченні. Погром стався в неділю, в день підсумкових програм на тв, і всі канали головною темою зробили відбулися заворушення.

телевізійні репортажі

Футбольні фанати відхрещувалися від подій на Манежке. В інтерв'ю, взятому для книги Володимира Козлова «Фанати. Минуле й сьогодення російського околофутбол », відомий уболівальник ЦСКА Андрій Малосолов охарактеризував заворушення в такий спосіб:

«Манежка» - це не фанатська тема. Фанати, коли побачили весь цей бєспрєдєл, швидко звідти розчинилися. Там була купа бидла підмосковного, там продавали горілку, у величезних кількостях було пиво. І якась мотивована купа людей розігріла цей натовп. Спочатку була перекидання пляшками, і все це призвело до гігантського хаосу, який вміло був зрежисований. І в підсумку купа цього п'яного бидла села в тюрми - чоловік двадцять чи тридцять. Було навіть шкода на них дивитися, тому що очевидно, що людей просто підставили.

Слова Малосолова в тій же книзі підтверджує і уболівальник «Динамо» Олександр Шпригін, довгий час очолював Всеросійське об'єднання вболівальників. На думку Шпригін, «на Манежній площі не було людей з організованого фанатизму, там були тільки« Васьки », які прийшли футбол подивитися, напилися, машини погромили».

Найімовірніше, основну масу погромників становила агресивно налаштована молодь від 14 до 20 років, періодично відвідує футбол. Таких зазвичай називають «карланамі». Інша категорія учасників - молоді скінхеди націонал-соціалістичного спрямування, відомі в субкультурних колах як «бони». Протягом заворушень розносився єдине гасло, яке можна було трактувати як політичний: «Росія - для росіян». Було побито кілька людей азіатської зовнішності. Один з погромників зарахував себе до субкультури скінхедів на камеру. Свідки подій Подружжя Лариса і Петро Проскурін, чий розповідь поміщений в репортаж «Коммерсанта», прямо заявляли: «Більшість хуліганів були скінхеди - голені під нуль пацани років по 14-17. Вони і почали погроми ».

В цілому неполітична викликана нестримним пияцтвом і програшем збірної акція мала важливі політичні наслідки. Через 18 днів після погрому на Манежке в Держдумі був прийнятий, а ще через місяць вступив в силу федеральний закон «Про протидію екстремістської діяльності» . Це дає підставу для конспірологічній припущення: найбільший погром в XXI столітті в Москві міг статися в якості аргументу на користь прийняття закону про екстремізм. Але навіть деякі постраждалі визнають, що в разі вдалого виступу збірної Росії, погрому могло і не статися. А можливо, бунт був зумовлений наявністю дешевого алкоголю в довколишніх магазинах. За офіційною версією ж, мимовільними винуватцями безладів виявилися рекламщики з «Атор». Вони на великому екрані показали ролик з уривком з «Великого Лебовські», в якому герой на прізвище Собчак розбиває бейсбольною битою автомобіль.

Для збірної Росії поразку від японців не було смертельним. Досить було не програти бельгійцям. Але в наполегливому і драматичному матчі російська команда програла з рахунком 3: 2. Хоч футболісти і не визнаються, але навряд чи новини про розбушувалися в центрі Москви вболівальників додали збірної позитивних емоцій.

Коментар Влада, творця головного околофутбольного каналу Телеграма «Міг Будинки Сидіти»:

- Хто були ті люди, хто громив центр Москви в 9 червня 2002 роки? Чи мали вони відношення до фанатів?

- У 2002 році була дуже велика текучка людей на трибунах. Будь-який хлопець з двору з пляшкою пивка або гопник з темного провулка, або просто однокласник, який ніколи не стежив за футбол, але мав вдома шарф «Спартака» або ЦСКА, називав себе фанатом. На Манежке явно були люди, які виявлялися на футболі. Чи не менше було публіки з Підмосков'я та прилеглих регіонів, що приїжджає в Москву на вихідні. У них свій культурний код і особливості поведінки. Матч проходив у вихідний день. У 2002 році було набагато менше різноманітних розваг. У всіх був приблизно однаковий маршрут гулянь - від Манежній площі до Чистих ставків і по Тверській до Білоруського вокзалу. Там були зосереджені головні закладу і кабаки того часу. І, звичайно, всі, хто приїжджає в Москву на вихідні прагнули потрапити на Червону площу і Манежке. На Манежке в різний час збиралися і скінхеди, і представники етнічних угруповань, і репери, Навіть багато хто з тих, хто не збирався свідомо дивитися футбол, в неділю вдень на Манежке опинявся. Ну а далі сталося те, що сталося.

- Погром на Манежке збігся зі слуханням законопроекту по екстремізмі. Це просто так вийшло?

- Так, був законопроект дуже швидко розглянуто. Я не можу сказати точно, але у мене виникає відчуття, що ЗМІ просували дані законопроект у зв'язку з манежке. Я взагалі не можу зрозуміти, як в Москві серед білого дня натовпи людей билися, спалювали машини і громили вітрини дорогих бутиків. При цьому міліціонерів було дуже мало, не було ніякого посилення. Нині це найбільша під охороною частина Москви. Коли я бачу кадри з Манежки-2002, у мене виникають відчуття якогось сюра. У мене в голові не вкладається, як таке могло статися. Припущення, що історія з манежке була невипадковою, здається цілком виправданим. Особливо після з'явилися в інтернеті відео і постфактумних обговорень.

Але яка?
І що таке ці 20 хлопчиків проти величезного натовпу?
Що передувало вбивства?
Як сталося смертельне поранення?
Чи мали вони відношення до фанатів?
Це просто так вийшло?

Новости