Маркуємо упаковку з небезпечним вантажем - Центр з безпеки на транспорті

  1. ВИБИРАЄМО МІЖНАРОДНИЙ РЕГЛАМЕНТ
  2. ідентифікуючи ВАНТАЖ
  3. ПЕРЕВІРЯЄМО УПАКОВКУ
  4. маркіруючи УПАКОВКУ
  5. КЛЕЇМО ЗНАКИ НЕБЕЗПЕКИ
  6. ДОДАВАТИ АБО НЕ ДОДАВАТИ надлишкової інформації?
  7. ЩО У НАС ВИЙШЛО
  8. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

При кожному пред'явленні небезпечних вантажів до перевезення повинні бути вжиті певні заходи до того, щоб всі особи, які в процесі транспортування можуть стикнутися з небезпечним вмістом упаковок, були належним чином повідомлені про його потенційну небезпеку При кожному пред'явленні небезпечних вантажів до перевезення повинні бути вжиті певні заходи до того, щоб всі особи, які в процесі транспортування можуть стикнутися з небезпечним вмістом упаковок, були належним чином повідомлені про його потенційну небезпеку. Також повинна забезпечуватися можливість визначення вмісту упаковок і способів поводження з вантажем. Це робиться шляхом нанесення на упаковки транспортного маркування і знаків небезпеки. У статті розглянуто процес визначення елементів маркування для миючого засобу, основним небезпечним компонентом якого є спирт етиловий.

Візьмемо для прикладу миючий засіб, який містить за обсягом 80% спирту етилового і 20% інших безпечних компонентів. Нехай наше миючий засіб називається «Ольга». В якості тари виберемо пластмасові каністри, місткістю 10 літрів. Далі ми перевіримо, чи можна використовувати цю тару для упаковки миючого засобу.

Нам знадобиться:

  • Регламент з перевезення небезпечних вантажів. Потрібний регламент вибирається залежно від географії перевезення;
  • Правила перевезення небезпечних вантажів;
  • ДСТУ 4500-5: 2005 Вантажі небезпечні. Марковання.

ВИБИРАЄМО МІЖНАРОДНИЙ РЕГЛАМЕНТ

Припустимо, що нам потрібно буде перевозити цей вантаж з України в Литву залізничним транспортом.

По карті визначаємо, що таке перевезення можна здійснювати, керуючись вимогами додатка 2 до СМГС. Даним міжнародним регламентом ми і будемо керуватися при маркуванні упаковок.

ідентифікуючи ВАНТАЖ

Кожен небезпечний вантаж перед початком перевезення повинен бути ідентифікований. Під ідентифікацією розуміється позначення вантажу номером ООН і транспортним найменуванням.

Ідентифікація небезпечного вантажу проводиться за списками небезпечних вантажів, наведеним в міжнародних регламентах. У цих Розкладах конкретно по найменуванню вказані тільки найбільш часто передаються до перевезення речовини і вироби. Ясна річ, що ні назви миючого засобу «Ольга», ні назви групи речовин «Миючий засіб», що характеризує споживчі властивості продукту в Алфавітному покажчику небезпечних вантажів, наведеному в розділі 3.2.2 Додатка 2 до СМГС, немає.

Багато б на цьому зупинилися, і зробили висновок, що миючий засіб «Ольга» не є небезпечним вантажем. Однак, якщо яка-небудь речовина не вказано в Переліку небезпечних вантажів по найменуванню, не слід вважати, що воно не є небезпечним вантажем.

Розглянемо склад мийного засобу. Розчин містить тільки один небезпечний компонент - спирт етиловий. Його вміст у розчині 80%. Використовуючи Покажчик небезпечних вантажів, що міститься в розділі 3.2.2 додатка 2 до СМГС, визначаємо, що спирт етиловий (основний компонент миючого засобу), є небезпечним вантажем (рис. 1). Номер ООН спирту етилового 1170. Слід відразу звернути увагу, що в Алфавітному покажчику небезпечних вантажів вказано прямо по найменуванню та розчин спирту етилового (№ ООН 1170).

Слід відразу звернути увагу, що в Алфавітному покажчику небезпечних вантажів вказано прямо по найменуванню та розчин спирту етилового (№ ООН 1170)

Мал. 1. Покажчик небезпечних вантажів Додатка 2 до СМГС

Для того щоб остаточно переконається в тому, що наше миючий засіб, по суті представляє собою розчин спирту етилового, є небезпечним вантажем при його перевезенні залізничним транспортом, необхідно визначити його небезпечні властивості. На практиці це означає, що необхідно провести класифікаційні випробування мийного засобу і показники, отримані в результаті цих випробувань, порівняти з критеріями, наведеними в розділі 2.1 додатка 2 до СМГС.

Однак в нашому випадку можна зробити простіше. Проводячи аналогію з подібним продуктом, відомості про склад якого вказані в Переліку небезпечних вантажів, можна навіть не проводячи випробувань легко визначити небезпечні властивості нашого миючого засобу. Для цього, розглянемо небезпечний вантаж з № ООН 3065 НАПОЇ АЛКОГОЛЬНІ, що містять більше 70% спирту за об'ємом (рис. 2). За Переліком небезпечних вантажів легко визначити, що дані напої, є небезпечним вантажем класу 3 (Легкозаймисті рідини) і йому призначена група упаковки II (рідкі речовини, що мають температуру спалаху нижче 23 ° С і температуру початку кипіння понад 35 ° С). Група упаковки вказує на ступінь небезпеки вантажу. Речовини групи упаковки II - речовини із середнім ступенем небезпеки. Отже, і наше миючий засіб є легкозаймистою рідиною класу 3 і характеризується при перевезенні середнім ступенем небезпеки.

Після того як ми визначили для нашого миючого засобу номера ООН і групу упаковки можна ідентифікувати вантаж для цілей перевезення залізничним транспортом. Для цього скористаємося переліком небезпечних вантажів, наведеним в розділі 3.2.1 додатки СМГС, В цьому переліку все небезпечні вантажі наведені в порядку присвоєних їм номерів ООН. Тому не складе великих труднощів відшукати в ньому небезпечний вантаж з № ООН 1170. Ідентифікація небезпечного вантажу проводиться з використанням колонок 1-6 Переліку (рис. 2).

Мал. 2. Ідентифікація розчину спирту етилового за переліком небезпечних вантажів

ПЕРЕВІРЯЄМО УПАКОВКУ

Для початку потрібно переконатися, що наше миючий засіб дозволено пакувати в пластикові каністри місткістю 10 л. Для цього скористаємося номерами інструкцій з пакування, зазначеними в колонці 8 Переліку небезпечних вантажів. Для позиції Переліку небезпечних вантажів № ООН 1170 даному стовпчику проставлені три номери «P001», «IBC02» і «R001». За першої інструкції визначаються типи традиційної тари, які дозволено використовувати, а по другій і третій відповідно - типи контейнерів середньої вантажопідйомності для масових вантажів та легкої металевої тари. Отже, в нашому випадку, може бути застосована інструкції щодо упаковки «P001». Ця інструкція з пакування, наведена в розділі 4.1.4 додатка 2 СМГС, і повинна враховуватися персоналом при пакуванні нашого миючого засобу. Відповідно до зазначеної інструкції для упаковки небезпечного вантажу з № ООН можуть застосовуватися пластмасові каністри, місткістю не більше 60 л.

Щоб забезпечити заданий рівень безпеки залізничного перевезення тара, яка використовується для упаковки небезпечного вантажу, повинна відповідати вимогам додатка 2 до СМГС і успішно пройти випробування. Це означає, що, незважаючи на пряму вказівку пластмасових каністр в інструкції по упаковки застосовної для розглянутого небезпечного вантажу, далеко не будь-яку таку каністру допускається використовувати. На те, що тара відповідає вимогам додатка 2 до СМГС і успішно пройшла випробування, вказує спеціальне маркування (рис. 3.). Це маркування повинна бути довговічною і розбірливою.

Це маркування повинна бути довговічною і розбірливою

Мал. 3. Приклад маркування пластмасових каністр.

Зверніть увагу, що на другій позиції маркування в нашому випадку повинна бути буква «X» або «Y» тому миючий засіб характеризується середнім ступенем небезпеки

Згідно з додатком 2 до СМГС пластмасові каністри можуть використовуватися для перевезення небезпечного вантажу не більше 5 років. Тому необхідно враховувати не тільки рік їх виготовлення, який проставляється на четвертій позиції в маркуванні тари (рис. 3), а й місяць. Місяць виготовлення пластмасових каністр проставляється окремо у вигляді маркування, наведеної на рис. 4.

4

Мал. 4. Приклад маркувального знака, що вказує місяць виготовлення пластмасової тари

маркіруючи УПАКОВКУ

На кожну упаковку з небезпечним вантажем наноситься номер ООН, відповідний міститься в упаковці небезпечного вантажу, з попередніми йому літерами "UN". За цим номером при перевезенні визначається вміст упаковок. У нашому випадку транспортна маркування буде наступна «UN 1170».

Номер ООН на упаковку наноситься так, щоб бути:

  • ясно видимим і розбірливим;
  • здатним витримати вплив будь-яких погодних умов без істотного зниження якості.

КЛЕЇМО ЗНАКИ НЕБЕЗПЕКИ

Номер ООН дозволяє отримати фактично всю необхідну для безпечного поводження з упаковкою інформацію. Можна сказати, що по номеру ООН в багатьох випадках не можна визначити ступінь небезпеки небезпечного вантажу. Але міркувати про те, через який час подіє отрута при навантаженні токсичних речовин, як на мене, зайве. У разі витоку сильно токсичного або Слаботоксичні речовини дії персоналу одні й ті ж.

Проблема полягає в іншому. При наявності знань і відповідних нормативних документів або доступу в Інтернет всю необхідну інформацію по номеру ООН можна отримати дуже швидко. Але у персоналу, який обробляє упаковки з небезпечними вантажами, як правило, немає цих знань, нормативних документів і часу на пошук інформації в Інтернет. Персонал не навчений використання кодованої інформації про небезпечні вантажі. З метою забезпечення персоналу необхідною інформацією для забезпечення безпечної Поводження з небезпечними вантажами ця інформація повинна надаватися в графічній формі.

Тому, крім номера ООН, на упаковку повинні наноситися знаки небезпеки, що вказують на всі види небезпеки вмісту упаковки.

Для цілей маркування кожному знаку небезпеки присвоєно номер. Необхідні знаки небезпеки завжди вказуються в колонці 5 Переліку небезпечних вантажів, при цьому:

  • може використовуватися один знак небезпеки;
  • можуть використовуватися кілька знаків небезпеки (2, 3 або 4). В цьому випадку в колонці 5 Переліку небезпечних вантажів для відповідних позицій вказуються кілька номерів знаків небезпеки. Як роздільник між номерами використовується знак «+», який вказує, що знаки, номер яких зазначений після цього роздільник, є додатковими, тобто вказують на додаткові види небезпеки небезпечного вантажу;
  • не потрібно ніяких знаків небезпеки. В цьому випадку для небезпечного вантажу в колонці 5 проставляється слово «ні».

З рис. 2 видно, що для небезпечного вантажу з номером ООН 1170 необхідний один знак небезпеки № 3 (рис. 5). Всі зразки знаків небезпеки наведені в пункті 5.2.2.2.2 додатка 2 до СМГС.

Мал. 5. Знаки небезпеки № 3. Може використовуватися будь-який з наведених знаків

Знаки небезпеки повинні мати форму квадрата, повернутого на кут 45 °, з розмірами 100? на 100 мм. Паралельно кромці знаків на відстані 5 мм від неї по всьому периметру повинна бути лінія. У нижньому кутку на знаках небезпеки вказується номер класу. Символ, лінія і номер класу на знаках небезпеки № 3 можуть бути тільки білого або тільки чорного кольору. Залежно від розміру і форми упаковки розміри знаків небезпеки можуть бути зменшені за умови. що знаки будуть ясними і чіткими.

Знаки небезпеки на упаковки необхідно прикріпити з урахуванням наступних вимог:

  • знаки повинні розміщуватися на одній стороні, якщо розміри упаковки дозволяють зробити це;
  • знаки повинні розміщуватися таким чином, щоб ніяка частина або компонент тари і ніякий інший знак або інша маркування не закривали їх.

Якщо упаковка має неправильну форму або малі розміри, які не дозволяють належним чином розмістити на ній знаки небезпеки, дозволяється їх наносити за допомогою надійно закріпленої етикетки або іншим відповідним способом.

ДОДАВАТИ АБО НЕ ДОДАВАТИ надлишкової інформації?

Згідно ДСТУ 4500-5: 2005 на кожну упаковку додатково повинні наноситься наступні елементи інформації:

  • транспортний найменування;
  • класифікаційний шифр по ДСТУ 4500-3: 2006.

На мій погляд ця інформація надлишкова щодо небезпечних вантажів класу 3 та й багатьох інших.

Візьмемо класифікаційний код для нашого вантажу «3012». Чи можете ви сказати значення цього коду прямо зараз? Думаю, що ні одного навантажувача і розвантажувача не буде знайдене в країні, які змогли б «на вскидку» сказати значення цього коду. З іншого боку за знаком небезпеки кожен скаже, що рідина, що міститься в упаковці, горить або легко запалюється.

Візьмемо тепер транспортний найменування «Розчин спирту етилового». Я прекрасно розумію, що мало знайдеться бажаючих купити миючий засіб з назвою «Ольга». Але ще менше буде бажаючих купити миючий засіб з назвою «Розчин спирту етилового». Яку корисну інформацію можна з нього отримати в разі витоку небезпечного вантажу? Як його використовувати для безпечної обробки вантажу? А навіщо нам при транспортуванні найменування вантажу, крім вказівки його в накладній? Я на ці питання відповісти не можу.

Тому згадуємо статтю 26 Закону України «Про перевезення небезпечних вантажів» в якій йдеться про те, що міжнародні перевезення здійснюються за міжнародними договорами, якщо вимоги внутрішніх правил суперечать міжнародному договору, то застосовуються вимоги міжнародного договору.

ЩО У НАС ВИЙШЛО

На рис. 6 приведена транспортна маркування нашого миючого засобу, яка повинна бути нанесена відповідно до вимог додатка 2 до СМГС.

Мал. 6. Приклад транспортного маркування небезпечного вантажу з номером ООН 1170

ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Ця стаття багато чого не охопила, наприклад:

  • маркування комбінованої тари;
  • інформацію для споживачів. Адже якщо тара одиночна, то безпосередньо на ній повинна бути нанесена вся необхідна споживачеві інформація про безпечне поводження з продуктом;
  • маркування, передбачену технічними умовами на продукт і т.д.

Постараюся в інших статтях на цю тему це надолужити.

ДОДАВАТИ АБО НЕ ДОДАВАТИ надлишкової інформації?
Чи можете ви сказати значення цього коду прямо зараз?
Яку корисну інформацію можна з нього отримати в разі витоку небезпечного вантажу?
Як його використовувати для безпечної обробки вантажу?
А навіщо нам при транспортуванні найменування вантажу, крім вказівки його в накладній?

Новости