Маржинальний прибуток. Приклад аналізу. Формула розрахунку

  1. Маржинальний прибуток. визначення
  2. Економічний сенс маржинального прибутку
  3. Розрахунок маржинального прибутку в Excel по балансу
  4. Зв'язок маржинальної прибутку і інших видів прибутку підприємства
  5. Аналіз маржинального прибутку підприємства
  6. Зв'язок точки беззбитковості і маржинальної прибутку
  7. Відео-урок: "Як розрахувати маржу і оптимальну ціну для максимального прибутку"

Розповімо про маржинальний прибуток, її формулу розрахунку, методи аналізу, особливості та взаємозв'язок її з іншими видами прибутку підприємства.

Маржинальний прибуток. визначення

Маржинальний прибуток (аналоги: MR, marginal revenue, маржинальний дохід, внесок на покриття, додаткова виручка, граничний виторг, валовий прибуток) - це різниця між доходами від продажу продукції підприємства та змінними витратами. Під доходами розуміється виручка, яку отримало підприємство від продажу своєї продукції без урахування ПДВ. Змінні витрати включають в себе такі витрати: на матеріали і сировину, заробітну плату робочого персоналу, паливо, електроенергію і т.д.

Слід зазначити, що змінні витрати, на відміну від постійних, змінюються нелінійно в залежності від обсягу виробництва. Чим більше обсяг виробництва, тим менше змінні витрати і тим вище маржинальний прибуток. Даний ефект в економіці ще називають «ефект масштабу». Він пояснюється тим, що при налагодженні масового виробництва, собівартість випуску продукції значно знижується.

Економічний сенс маржинального прибутку

У кожному коефіцієнті або показнику слід, перш за все, бачити його основний економічний сенс. Так маржинальний прибуток показує, яку максимальну прибуток може генерувати підприємства. Чим більше величина маржинального прибутку, тим вище здатність підприємства покривати свої постійні витрати / витрати. Маржинальний прибуток іноді називають внесок на покриття, і розуміють: як вона впливає на формування чистого прибутку підприємства та покриття (фінансування) постійних витрат. Показник маржинальної прибутку використовують для оцінки розміру покриття прибутком витрат на виробництва як в загальному, так і по кожному виду (номенклатурі) товару.

Формула валовий маржинальної прибутку підприємства складається з двох основних показників: виручка від реалізації продукції і змінні витрати. Нижче наводиться формула розрахунку для підприємства в цілому:

Маржинальний прибуток = Дохід - Змінні витрати;

Крім розрахунку маржинального прибутку / доходу на весь обсяг виробництва, розраховують також маржинальний прибуток кожного виду виробленої продукції. Маржинальний прибуток кожної продукції розраховується як різниця між ціною продажу / реалізації та її собівартістю.

Маржинальний прибуток Номенкл. = Ціна - Собівартість;

Розрахунок маржинального прибутку на кожну вироблену номенклатуру продукції дозволяє виключити економічно невигідні продукти. Розберемо приклад, ми виробляємо цемент різної марки: М300, М400 і М500. Розрахунок маржинального прибутку по кожній марці, дозволяє виділити ті, які не доцільно виробляти. У таблиці нижче показаний приклад порівняння у різних марок цементу.

Марка цементу

Ціна продажу 50 кг.Собівартість виробництва 50 кг.маржинальний прибуток

висновки

висновки

300 руб.

200 руб. 100 руб.

Маржинальний прибуток становить 100 руб.

Маржинальний прибуток становить 100 руб

350 руб.

300 руб.

50 руб.

Маржинальний прибуток 50 руб. Маржинальний прибуток 50 руб 400 руб. 500 руб.

-100 руб.

Марж. прибуток негативна, дану номенклатуру товару проводити не доцільно.

Маржинальний прибуток підприємства формується за рахунок різних груп товарів і продуктів. Це можна представити у вигляді ієрархічної схеми. Подання у вигляді такої схеми дозволяє аналітику зробити висновок про недоцільність виробництва товару або групи товарів, якщо їх маржинальний прибуток менше нуля. На малюнку нижче показана схема маржі. прибутку на підприємстві в цілому, зеленим кольором показані товари, які мають позитивну маржинальний прибуток, червоним негативну. Це ставить завдання перед відділом виробництва і реалізації про необхідність зміни доходу / собівартості від продажів даного товару / групи.

Розрахунок маржинального прибутку в Excel по балансу

У вітчизняному бухгалтерському балансі замість маржинальної прибутку використовують термін валовий прибуток. Для її розрахунку необхідно відняти від виручки (без ПДВ) Собівартість продажів.

Валовий прибуток = стр.2110 - стор. 2120;

2120;

Аналіз зміни валового прибутку по роках дозволяє зробити прогноз про ситуацію на виробництві та реалізації продукції. В даному прикладі розглядався баланс ВАТ "Сургутнефтехім". Можна помітити про позитивну динаміку зростання валового прибутку за останні п'ять років.

Зв'язок маржинальної прибутку і інших видів прибутку підприємства

Для того щоб зрозуміти місце маржинальної прибутку в системі прибутку підприємства, розглянемо малюнок нижче. Маржинальний прибуток йде на другому місці відразу після виручки від продажів (доходів від реалізації) продукції без урахування ПДВ, і її обсяг безпосередньо визначатиме розмір операційної, прибуток і чистого прибутку.

Аналіз маржинального прибутку підприємства

Аналіз маржинального прибутку проводиться для того, щоб визначити критичний обсяг виробництва і реалізації товарів для покриття змінних витрат. Аналіз маржинального прибутку походить на аналіз точки беззбитковості підприємства і будується на аналогічних обмеженнях:

  1. Доходи підприємства та витрати мають лінійну залежність.
  2. Ціни на реалізовану продукцію не змінюються. Тільки за цієї умови можна в майбутньому визначити розмір грошових надходжень від продажів.
  3. Продуктивність підприємства не змінюється.
  4. Запаси готової продукції малі, в результаті вони не впливають на майбутній обсяг реалізації продукції. Вся вироблена продукція на підприємстві, відразу реалізується (продається).
  5. Стійкість зовнішнього і внутрішнього середовища. Зовнішні макроекономічні чинники мають стійкий характер впливу. До зовнішніх факторів можна віднести: фінансову політику держави по відношенню до підприємств, податкові відрахування, процентні ставки ЦБ, попит на продукцію в регіоні і галузі і т.д. Внутрішні чинники всередині самого підприємства не надають різких впливів на продуктивність. До внутрішніх факторів можна віднести: технологію виробництва, тарифи заробітної плати і т.д.

Зв'язок точки беззбитковості і маржинальної прибутку

Точка беззбитковості є важливим фінансовим показником підприємства, що характеризує критичний рівень виробництва продукції при нульовій прибутку, проаналізуємо її зв'язок з маржинальної прибутком. На малюнку нижче показу цей зв'язок. У точці беззбитковості розмір збитків і прибутку рівні, при цьому маржинальний прибуток (маржа) дорівнює витратам на собівартість виробленої продукції (постійні витрати), а чистий прибуток при цьому дорівнює нулю. Більш докладно про точку беззбитковості на підприємстві ви можете прочитати в моїй статті " Точка беззбитковості. Формула. Приклад розрахунку моделі в Excel. Гідності й недоліки ".

Графічний аналіз маржинального прибутку включає в себе наступні напрямки:

  • оцінка беззбиткового обсягу виробництва / реалізації продукції;
  • визначення зони прибутковості / збитковості підприємства,
  • прогнозування розміру прибутку при різних обсягах продажів;
  • розрахунок критичного рівня постійних витрат для вибраного розміру маржинального прибутку;
  • мінімально-допустимі ціни реалізації продукції при заданому обсязі виробництва, змінних і постійних витратах.

Проблеми використання даної моделі полягають в тому, що в майбутню перспективу на обсяги виробництва впливають безліч факторів, що спотворює лінійну залежність між обсягом виробництва і продажами.

Відео-урок: "Як розрахувати маржу і оптимальну ціну для максимального прибутку"

Як збільшити маржинальний прибуток підприємства?

Формула маржинальної прибутку складається з двох компонент: загального доходу від реалізації без ПДВ і змінних витрат, тому для збільшення маржинального прибутку необхідно сконцентруватися на зростанні розміру загального доходу і зменшенні змінних витрат. У таблиці нижче показані можливі управлінські методи підвищення загального доходу і зменшення змінних витрат.

Збільшення загального доходуЗменшення змінних витрат

Участь підприємства в різних тендерах Використання більш дешевих видів сировини і палива Розширення ринків збуту продукції Автоматизація функцій робочого персоналу Рекламні компанії, розробка ефективних методів просування виробленої продукції Впровадження нових технологій виробництва Використання позикового капіталу для фінансування нових виробничих потужностей Аутсорсинг частини функцій виробництва і продажу продукції підприємства стороннім фірмам і організує циям Випуск облігаційних позик, вихід на фондовий ринок (IPO / SPO) Зміна асортименту продукції Зміна цінової політики підприємства Впровадження інноваційних технологій

резюме

У даній статті ми розглянули різні аспекти такого поняття як маржинальний прибуток підприємства. Даний показник дуже важливий для оцінки конкурентоспроможності підприємства і його продукції на ринку. Діагностика стану маржинальної прибутку по номенклатурі товарів дозволяє виділити товари лідери і аутсайдери і сформувати необхідний комплекс заходів щодо підвищення продуктивності і продажів.

Автор: к.е.н. Жданов Іван Юрійович

Новости