Маскоти в SMM: хто це і навіщо вони потрібні

  1. Зазвичай маскоти в соцмережах використовуються для досягнення цілого ряду цілей
  2. Що потрібно врахувати, створюючи маскот бренду або компанії

Інтернет - одне з найкращих місць масового скупчення потенційних споживачів товарів і послуг, і, щоб привернути їх увагу до певного бренду, товару чи послуги, гарні всі засоби. Але є варіант, який дозволить вам сильно відрізнятися від аналогічних пропозицій конкурентів і дуже ефективно комунікувати зі своєю аудиторією. Це маскоти.

Маскот - один з найкращих маркетингових інструментів, який ще не заїжджений в SMM і при правильному підході працює за двох. Маскот - це по суті персонаж, який є обличчям компанії або бренду в реальному світі. Багато маскоти стають настільки впізнаваними, що миттєво асоціюються з відповідним брендом, навіть якщо ви не є його споживачем. Наприклад, лев з коробки пластівців Start або супермен-качок з упаковки миючого засобу «Mістер Мускул».

Маскоти прийшли до нас зі спорту, де практично кожна спортивна команда має впізнаваний маскот. Вони виступають в натовпі, розігрівають публіку перед грою, з ними завжди із задоволенням фотографуються фани команди.

Слідом за спортсменами маскотів взяли на озброєння не тільки виробники товарів, а й навчальні заклади, а також компанії, які надають серйозні послуги. Так, качка Aflac Duck - маскот однойменної американської страхової компанії - привносить дотепність і робить більш живим спілкування з клієнтами на тему досить нудною галузі. Та так добре, що передплатників качки в рази більше, ніж у офіційної сторінки компанії! Слідом за спортсменами маскотів взяли на озброєння не тільки виробники товарів, а й навчальні заклади, а також компанії, які надають серйозні послуги

За рахунок того, що маскоти спілкуються з клієнтами від першої особи, вони відмінно резонують, надихають брати участь в розмові і ділитися контентом. Часто у маскотів це виходить навіть ефективніше, ніж у знаменитостей. За рахунок того, що маскоти спілкуються з клієнтами від першої особи, вони відмінно резонують, надихають брати участь в розмові і ділитися контентом

Зазвичай маскоти в соцмережах використовуються для досягнення цілого ряду цілей

  1. Налагодити контакт користувачів з брендом або компанією. Маскоти роблять стиль спілкування з клієнтами більш безтурботним і легким. Обліковий запис вашого Маскота дозволить вам невимушено спілкуватися з клієнтами на теми, пов'язані з вашими продуктами або послугами.
  2. Пробудити бажання купити продукт або послугу. Особливо добре маскоти працюють на дитячу аудиторію, а також коли мова йде про продаж їжі.

Збільшити продажі разом з PublBox

  1. Створити лояльність клієнтів і утримувати її протягом довгого часу. За прикольним і дотепним Маскота цікаво спостерігати, читати його коменти і пости. Багато користувачів вступають в дискусії з Маскота і отримують у відповідь відмінний потік дотепів, гідних перепис.
  2. Зробити складне обслуговування простіше. Наприклад, та ж качка Афлак. Качка - птах-шарлатан - пояснює всі можливі страхові випадки буквально на пальцях і з чудовим гумором.
  3. Дозволяють реалізувати стратегію продажів «від першої особи». Наприклад, американський аналог «Містера М'яз» бренд Mr.Clean розповідає про всі переваги своїх чистячих засобів «особисто». Спілкування в такій формі дозволяє показати самобутність бренду, корпоративну культуру і таким чином зачепити обивателів.

Важливо відзначити, що неформальне спілкування від імені Маскота може часто сприйматися занадто легковажно і навіть як спам, тому брендам потрібно обережно тестувати стиль спілкування Маскота з клієнтами Важливо відзначити, що неформальне спілкування від імені Маскота може часто сприйматися занадто легковажно і навіть як спам, тому брендам потрібно обережно тестувати стиль спілкування Маскота з клієнтами. Копірайтинг від його імені повинен бути розумним, а ще краще - дотепним. SMM-щик, який віщає під ім'ям Маскота, повинен повністю розуміти його суть, його «особистість» і чітко знати роль Маскота в просуванні бренду в соціальних мережах.

Що потрібно врахувати, створюючи маскот бренду або компанії

  • Якщо завдання Маскота - показати бренд з іншого боку, зробити його більш дружнім по відношенню до споживачів, ви можете використовувати інше ім'я або похідні від імені вашого бренду.

Кілька порад по створенню аккаунта для Маскота

  • Створюйте настільки персоналізований профайл для Маскота, наскільки це можливо. Він повинен виглядати максимально реальним для людей.
  • Маскот обов'язково повинен мати власний хештег. Використовуйте його в кожному пості від імені Маскота. Це дозволить вам відслідковувати його «життя» в мережі і реакцію користувачів на нього.
  • Заздалегідь плануйте витрати рекламного бюджету на класного (читай - дуже дорогого дизайнера), анімацію. І не разово, а регулярно!

Реальні люди і тварини в якості маскотів

У деяких випадках реальні живі люди чи тварини врешті-решт стають Маскота специфічних брендів. Наприклад, синоптик Наталка Діденко і її кіт Апельмон в Україні стали Маскота для телеканалу, на якому транслюється їх «спільний» прогноз погоди. А кіт Филимон з Виборзького замку в Росії відмінно піарить цей музей.

Вдало створений маскот допоможе вам наростити аудиторію в тій чи іншій соцмережі. Його повідомлення збиратимуть більше лайків і швидше расшарівать в порівнянні зі звичайними постами. Так що овчинка однозначно варта вичинки.

І наостанок ще одна порада. Якщо у вашої команди в процесі створення Маскота виникнуть найменші суперечності і невідповідності сприйняття цього персонажа, проводите опитування або фокус-групи, а ще краще - тестируйте вашого Маскота на дітях. Зазвичай якщо щось подобається дітям, подобається всім.

Новости