Мастопатія симптоми і лікування

  1. причини мастопатії
  2. симптоми мастопатії
  3. лікування мастопатії

Рекомендоване лікування: Мастіол краплі ЕДАС-127 (гранули ЕДАС-927 )

зміст

Жіночий організм за своїми функціями має явно виражену циклічність, що пов'язано з особливостями роботи репродуктивної системи. Логіка природи тут простежується настільки жорстко, що навіть невеликі відхилення від заданого курсу викликають вкрай неприємні для жінки наслідки. Мастопатія належить до тих захворювань, які пов'язані з порушенням балансу гормонів у жінок в різні періоди менструального циклу.

Це стан, який виникає в результаті гормонального порушення - надмірного вироблення естрогену при одночасному дефіциті прогестерону. Мастопатія проявляється у вигляді швидкого зростання фіброзно-кістозної тканини з епітелію альвеол, проток і сполучної тканини в грудній залозі. У нормі цей процес відбувається циклічно і результат його при відсутності вагітності повинен бути нульовим, тобто, всі додаткові тканини молочної залози, які утворюються в першу половину менструального циклу, повинні повністю піддатися інволюції в другій його половині.

Мастопатія - захворювання, що вражає в основному жінок продуктивного віку, і здатне привести до онкології. Тому вкрай важливо мати повне уявлення про його проявах і своєчасно звертатися до лікаря.

причини мастопатії

Естрогени - головні статеві гормони, що визначають типові вторинні статеві ознаки жіночого вигляду і впливають на активність репродуктивної сфери. Ці гормони активні в першу половину менструального циклу і безпосередньо впливають на хід підготовчих процесів в тканинах молочних залоз до фази овуляції. При цьому відбувається проліферація, тобто активне зростання тканин, які можуть бути задіяні в подальшому для вироблення молока, якщо настане запліднення, вагітність і пологи.

Але в разі, якщо цього в поточному циклі не відбувається, в дію вступає прогестерон - гормон вагітності, як часто його називають медики. Після фази овуляції його рівень починає багаторазово зростати на тлі зниження рівня естрогенів. А ось якщо рівень прогестерону в лютеїнову фазу менструального циклу низький, а естрогенів високий, то в молочних залозах не спостерігається зменшення обсягів тканин, що утворюються під час фолікулярної фази, і відбувається розвиток кістозно-фіброзних новоутворень. Так починається мастопатія.

Також мастопатію може спровокувати зміну рівня пролактину, який в силу різних факторів може коливатися незалежно від того, настала вагітність чи ні. Існують і інші причини, пов'язані з розладами в роботі всієї ендокринної системи жінки, включаючи порушення функцій щитовидної залози і печінки.

Крім того, мастопатія може початися з наступних причин:

  • Напружений психологічний фон. Жіночий організм вкрай чутливий до стресів, а в сімейному житті і на роботі їх буває багато. Переживання і хвилювання сильно впливають на функціонування залоз внутрішньої секреції, що часто призводить до дисбалансу гормонів, що провокує початок мастопатії.
  • Відсутність регулярного статевого життя. Утримання і безладні статеві зв'язки призводять до серйозних гормональних розладів у жінок. Відбувається зниження кількості що виділяються організмом активних речовин, що сприяють підтриманню високого імунного статусу і рівня ендорфінів, баланс гормонів порушується, що і сприяє розвитку мастопатії.
  • Аборти і важкі пологи. Насильницьке переривання вагітності призводить до гормонального колапсу, наслідки якого можуть проявлятися навіть у віддаленій перспективі. А важкі пологи є потужним негативним стресом.
  • Небажання годувати дитину грудьми. Деякі жінки намагаються звести до мінімуму або взагалі відмовитися від грудного вигодовування своєї дитини, боячись втратити форму грудей, не розуміючи, що це протиприродно жіночій природі. Тим більше що невитрачений в такій ситуації пролактин здатний викликати мастопатію навіть через багато років після пологів.
  • Куріння і вживання алкоголю сильно впливають на гормональний фон у жінок. Мастопатія зустрічається значно частіше у жінок, схильних до впливу цих поганих звичок.
  • Травми грудей. Тканини молочних залоз дуже ніжні, і навіть незначне їх пошкодження здатне спровокувати розвиток мастопатії.

симптоми мастопатії

Протягом тривалого часу мастопатія може протікати безсимптомно. Починається захворювання, як правило, з дифузійної форми - новоутворення у вигляді дрібних кульок «розкидані» по всьому об'єму молочних залоз і мають тимчасовий характер. У цей період жінка може відчувати лише невелику хворобливість грудей перед початком місячних.

Якщо не почати лікування, то розвивається вузлова форма мастопатії, при якій в молочній залозі утворюються ущільнення значних розмірів - до величини волоського горіха. Болі вже не проходять з початком місячних, їх інтенсивність наростає. Можуть відзначатися виділення із сосків у вигляді кров'янистої, прозорою або схожою на молоко рідини.

В подальшому може розвиватися запальний процес і пов'язане з ним почервоніння шкірних покривів грудей. У важких випадках мастопатії вузли візуально проявляються на поверхні грудей. Одночасно із запаленням в тканинах залоз утворюються кісти, наповнені рідиною. При таких клінічних ознаках необхідно негайно звернутися до лікаря.

Щоб не пропустити початок захворювання, кожна жінка повинна володіти навичками самообстеження грудей і проводити його хоча б раз в 1-3 місяці. Також необхідно з періодичністю раз на два роки відвідувати лікаря-мамолога та дотримуватися його рекомендації. Після 45 років на прийом до цього фахівця необхідно приходити щорічно.

лікування мастопатії

лікування мастопатії

Якщо діагноз поставлений правильно на ранній стадії, то лікування буває консервативним з використанням гомеопатичних засобів, фіто- і фізіотерапії. Часто лікарі призначають оральні контрацептиви, які, крім запобігання небажаній вагітності, нормалізують продукування статевих гормонів, що призводить до припинення мастопатії.

Призначаються також різні вітамінні комплекси, в які входять вітаміни груп А, В і Е. Під їх впливом нормалізується робота печінки та інших органів шлунково-кишкового тракту, що дає можливість повністю нейтралізувати надлишкові залишки «відпрацьованих» гормонів. Лікарі рекомендують також Біоенерготонік ЕДАС 03-01 , Що містить вітамін С в поєднанні з мікроелементами (селен, марганець і цинк). Препарат є потужним антиоксидантом, а це важливий засіб для профілактики раку молочної залози.

Гомеопатичні ліки при мастопатії лікарі призначають дуже часто, так як вони здатні робити істотний комплексний вплив на жіночий організм і коректують роботу всієї ендокринної системи в цілому. В курс лікування будь-якої форми і ступеня мастопатії рекомендується включати комплексний гомеопатичний препарат Мастіол ЕДАС-127 краплі ( ЕДАС-927 мікрогранули), який дозволяє домогтися, як мінімум, стабілізації патологічного процесу і запобігає трансформацію доброякісних новоообразованій в злоякісні. Крім того, показано призначення препарату Чагалюкс , Що містить екстракт гриба Чага, який з найдавніших часів успішно використовувався для лікування пухлин.

Практично завжди при лікуванні мастопатії хворим призначають дієту. З раціону виключаються кава і містять кофеїн продукти, жирна їжа, вводиться обмеження на споживання солі, необхідний повна відмова від куріння і вживання алкоголю.

При своєчасному лікуванні та виконанні всіх призначень лікаря з хворобою дійсно можна впоратися. Однак, в подальшому необхідно продовжувати дотримуватися того способу життя, який рекомендують фахівці і не забувати про профілактичних оглядах у гінеколога і мамолога.

Однак, в подальшому необхідно продовжувати дотримуватися того способу життя, який рекомендують фахівці і не забувати про профілактичних оглядах у гінеколога і мамолога

Рекомендоване лікування: Мастіол краплі ЕДАС-127 (гранули ЕДАС-927 )

Новости