Медіарейтинг перших осіб з бізнесу - 2018

  1. лідери
  2. Злети і падіння

СКАН підвів підсумки року по згадуваності російських топ-менеджерів і бізнесменів в ЗМІ СКАН підвів підсумки року по згадуваності російських топ-менеджерів і бізнесменів в ЗМІ   Фото: ТАСС, Сергій Савостьянов   Москва

Фото: ТАСС, Сергій Савостьянов

Москва. 28 грудня. INTERFAX.RU - Підбиваючи підсумки року, що минає, " СКАН-Інтерфакс "Склав рейтинг топ-менеджерів російських компаній і бізнесменів за кількістю їх згадок в ЗМІ. Крім того, фахівці системи медіа-аналізу підготували і другий рейтинг, розрахований на основі індексу помітності, який враховує не просто кількість згадок, але також впливовість джерела і роль об'єкта в новини (головна формі дрібних). Цей індекс дозволяє оцінювати якість згадок - чим більше про персону писали впливові ЗМІ в головній ролі, тим вище його індекс помітності.

лідери

Абсолютним лідером за кількістю згадувань і за Індексом помітності став російський підприємець Олег Дерипаска. Основними темами стали розслідування Олексія Навального, присвячене відносинам бізнесмена і моделі Анастасії Вашукевіч (Насті Рибки), а також списку санкцій політика США проти компанії "РусАл" і персонально Дерипаски і переговори з OFAC. Кількість згадок Дерипаски в 2018 році зросло в порівнянні з попереднім більш ніж на 70%, а індекс помітності - більш ніж в три рази.

Також до трійки лідерів увійшли Дмитро Рогозін ( "Роскосмос") і Герман Греф ( "Сбербанк"), позиції обох не змінилися з 2017 року. З 5-го на 4-е місце за кількістю згадок піднявся глава "Газпрому" Олексій Міллер, п'ятірку лідерів замикає підприємець Павло Дуров, в 2018 році він піднявся з 7-го місця на 5-е. Найбільш активно в році, що минає ЗМІ обговорювали спроби Роскомнадзора заблокувати месенджер Telegram після відмови Дурова надати ФСБ ключі шифрування. Проте, бізнесмен мало коментував дії Роскомнадзора, більше третини всіх згадувань Дурова - контекстні, тому в рейтингу помітності він зайняв лише 18-е місце.

Злети і падіння

У 2018 році лідерство втратив глава "Роснафти" Ігор Сєчін - в 2017-му він очолював Медіарейтинг. Перше місце в рейтингах минулого року Сечин зайняв в зв'язку з судом над Олексія Улюкаєва по справі про вимагання у бізнесмена хабара в розмірі 2 млн доларів. У 2018 році ця тема висвітлювалася вже в меншому ступені, відповідно показник згадуваності і Індекс помітності Сечіна знизилися більш ніж на 40%.

Відразу на 10 позицій - з 16-го на 10-е місце в рейтингу - піднявся власник групи "Ренова" Віктор Вексельберг. Головним інфоприводи стало потрапляння Вексельберга в список громадян РФ , Щодо яких були накладені санкції Департаменту казначейства США.

Також на 10 рядків - з 29-го на 19-е місце - піднявся глава групи компаній "Сума" Зіявудін Магомедов. Подібне зростання обумовлений гучним судовою справою про розкрадання 2,5 млрд рублів, в ході якого Магомедов і його брат були поміщені під варту. У рейтингу помітності підприємець піднявся з 25-го на 9-е місце.

26-е місце в рейтингах посів бізнесмен Михайло Прохоров, опустившись відразу на 13 позицій. У 2017 році ЗМІ активно висвітлювали продаж Прохоровим холдингу РБК, що належав групі "Онексім".

На 7 позицій в рейтингу опустився Алішер Усманов. У 2017 році головним інфоприводи став конфлікту Усманова з Навальний, в ході якого підприємець виступив з відеозверненням.

На 7 пунктів - з 18-го на 11-е місце в рейтингу - піднявся Сулейман Керімов. Зростання згадок обумовлений попаданням бізнесмена в санкційні списки США, також в червні 2018 року зі Керімова були зняті звинувачення в ухиленні від сплати податків, висунуті раніше урядом Франції.

Відразу на 12 рядків у рейтингу помітності піднявся Роман Абрамович. У поточному році провідні російські ЗМІ активно висвітлювали життя бізнесмена в Великобританії: візові проблеми, управління ФК "Челсі".

Більш ніж в два рази зросли показники у Сергія Галицького, засновника роздрібної мережі "Магніт". Головним інфоприводи стала операція з продажу 29,1% акцій "Магніту" банку ВТБ, тоді ж Галицький покинув пост генерального директора компанії.

З 15-го на 8-е місце піднявся глава банку ВТБ Андрій Костін. Як і раніше, глава другого за розмірами російського банку активно давав інтерв'ю зарубіжним ЗМІ, брав участь в форумах і виступав з різними коментарями по популярним політичним і економічним темам. Зокрема, активно розійшлися в ЗМІ висловлювання Костіна про необхідність дедоларизації російської економіки.

СКАН - система аналізу медіасреди, призначена для менеджерів з комунікацій, PR, маркетингу та оцінки ризиків. Система аналізує матеріали ЗМІ, оповіщає про публікації в момент їх виходу, формує візуальні аналітичні звіти як запит; показує зв'язку між компаніями, людьми і подіями; дозволяє прогнозувати репутаційні та економічні ризики, пов'язані з партнерами і контрагентами, вирішує інші завдання різного рівня складності, пов'язані з Медіааналітіка. В даний час СКАН налічує понад 28 тис. Джерел. Щодня в базу даних СКАН надходить більше 300 тис. Публікацій.

Новости