Медицина в Канаді, лікарі в Канаді, робота в Калгарі, лікар, медсестра, підтвердження освіти

Існує думка, що лікар, навіть вельми високої кваліфікації, не може благополучно натурализоваться в Канаді і підтвердити свій диплом; це надзвичайно складна процедура, яка займає багато років, а до цього часу фахівця припадає працювати не за фахом або задовольнятися роллю асистента при іншому лікарі.

Це не зовсім вірно; Насправді, для підтвердження диплома лікаря в Канаді потрібно пройти стандартну процедуру, яка займає багато часу, але приносить результат і дає фахівцеві додатковий досвід.

Крок перший - переїхати в Канаду по іммігрантської візою.

Крок другий - проконсультуватися в установі виконавчої влади за місцем реєстрації, в якому вузі і в якому порядку можна здавати іспити на підтвердження спеціальності.

Крок третій - почати підготовку до іспитів. Важливо чудове знання мови, а також, як розповідають люди, що пройшли весь шлях самі, слід звернути увагу на певні відмінності менталітету. Іспит з медичної етики багато хто вважає найскладнішим.

Крок четвертий - складання іспитів. Ця послуга не безкоштовна, але на її оплату можна отримати позику - існують цільові позики з невисокою ставкою, саме на здачу кваліфікаційних іспитів. Комісії, що підтверджують вчений ступінь, збираються досить рідко, і це основна причина, по якій здача іспитів займає в середньому близько трьох років.

Крок п'ятий - проходження інтернатури під керівництвом супервайзера. Це також непроста процедура: потрібно знайти місцевого кваліфікованого фахівця, який візьме на себе роль наставника, що стежить за останні півроку за якістю роботи нового лікаря.

Після проходження всіх цих етапів - ласкаво просимо в світ канадської медицини. До слова, зараз відсоток іммігрантів, в тому числі з країн третього світу, які працюють в медицині, дуже високий.

Канадське охорону здоров'я зіткнулося з небезпечною тенденцією - старінням населення і браком медичного персоналу. Як і в усьому світі, дефіцит кваліфікованих медсестер в Канаді досить відчутний, що тягне за собою черги в лікарнях і зниження якості послуг, що надаються в сфері охорони здоров'я.

Ще одна складова проблеми - самі канадські медсестри. Так, тільки в провінції Квебек більш 71000 медсестер переступили 55-річний рубіж, отже, їх вік стрімко наближається до пенсійного. Система освіти Канади не в змозі забезпечити підготовку достатньої кількості фахівців їм на зміну, тому багато медсестри змушені працювати понаднормово. У цій ситуації кваліфіковані іноземні медпрацівники - кращий рецепт для Канади.

Канадські імміграційні програми, подібні Федеральної програмі «Кваліфікований спеціаліст» (Federal Skilled Worker Program), орієнтовані на такі професії, які користуються в Канаді високим попитом, як, наприклад, дипломована медична сестра. У червні минулого року Федеральна програма «Кваліфікований спеціаліст» була скоригована таким чином, що тільки 1000 заявок будуть прийматися по кожному з 29 видів професій. Станом на грудень 2010 року, кількість зареєстрованих заявок від медсестер вже досягло своєї межі.

За словами адвоката Девіда Коена, хоча кількість зареєстрованих заявок від медсестер і досягло своєї межі відповідно до вимог Федеральної програми «Кваліфікований спеціаліст», до цих пір залишається більше 800 вакансій для фахівців даного профілю. Здобувач повинен мати стаж роботи в якості дипломованою практикує медсестри не менше 1 року протягом останніх 10 років, щоб отримати право працювати, навіть якщо в даний час він і не працює за фахом. Крім того, існують і інші імміграційні програми для медсестер, наприклад, Квебекская програма «Кваліфікований спеціаліст» (Quebec Skilled Worker Program) і численні програми для кандидатів в інших канадських провінціях. Медпрацівники можуть також отримати дозвіл на роботу в Канаді, якщо отримають пропозицію від канадського роботодавця.

Перш, ніж почати працювати в Канаді, медсестри проходять сертифікацію у відповідних провінціях. Дипломовані медсестри, за винятком бажаючих працювати в Квебеку, також проходять і канадську експертизу. Ця професія сьогодні входить до переліку пріоритетних, тому повноваження іммігрантів відповідної кваліфікації передбачається розглядати в більш короткі терміни в порівнянні з іншими фахівцями. Тому для іноземних медсестер, які збираються іммігрувати в Канаду, настав найсприятливіший час.

Серед дефіцитних професій у Канаді числиться і молодший медичний персонал. Федеральна імміграційна програма для кваліфікованих фахівців дає можливість медсестрам з відповідними дипломами іммігрувати в Канаду. У списку 29 професій знаходиться дві категорії, за якими можна успішно пройти процес: Registered Nurses і Licensed Practical Nurses.

Обидві ці професії вимагають ліцензування, однак вимоги до їх ліцензування пред'являються різні, як і істотно відрізняються їх обов'язки.

Licensed Practical Nurses - професія, яку отримують після дворічного навчання та успішного складання Canadian Practical Nurse Registration Exam (CPNRE). В обов'язки медичної сестри входять такі процедури, як збір аналізів, видача ліків, стерилізація устаткування й інструментів, догляд за хворими в госпіталях. У перспективі така медсестра може влаштуватися на роботу в центр, що пропонує медичні послуги на дому для пацієнтів з хронічними захворюваннями, що оплачується трохи краще. Заробітна плата Licensed Practical Nurses становить близько $ 35.000.

Працюють такі медсестри, як правило, під керівництвом Registered Nurses. Відповідно ця професія перебуває трохи вище в кар'єрних сходах медичного персоналу. Registered Nurses повинні отримати університетський диплом не нижче ступеня бакалавра в своєму напрямку. Крім координації роботи підлеглого персоналу, в обов'язки цих медсестер входить спостереження за станом пацієнтів госпіталю, контроль за виконанням запропонованого лікування, асистування в операціях, обслуговування апаратури, надання невідкладної допомоги. Більшість Registered Nurses мають вузьку спрямованість, тобто спеціалізуються в акушерстві, хірургії, педіатрії, онкології і т.д. Тому працюють в основному в госпіталях, клініках або реабілітаційних центрах, але можуть займатися і приватною практикою, працюючи самостійно в рамках лікувального плану, призначеного лікарем. Заробітна плата Registered Nurses становить близько $ 50.000.

В Онтаріо ліцензуванням медсестер займається College of Nurses of Ontario, на сайті цієї організації можна детально ознайомитися з вимогами до отримання відповідного сертифікату.

На допомогу іммігрантам з дипломами молодшого медичного персоналу створено в Канаді спеціальні організації, наприклад, Centre for Internationally Educated Nurses, де можна отримати консультації з питань підтвердження кваліфікації, перенавчання та працевлаштування медсестер з іноземними дипломами. Зазвичай вихідцям з країн СНД потрібно підготуватися до здачі іспиту, в середньому навчання займає від 6 до 12 місяців. Крім того, при ліцензуванні суворо ставляться до знання державних мов (хоча б одного) майбутніми медичними працівниками.

Джерело: rusmontreal.com

Новости