Мережеві рекламні агентства

  1. класифікації
  2. Переваги і недоліки
  3. Чому з нами вигідно і зручно працювати?

Мережеві рекламні агентства, як правило, представляють собою філії міжнародних мережевих рекламних агентств Мережеві рекламні агентства, як правило, представляють собою філії міжнародних мережевих рекламних агентств. На самому початку перебудови, зарубіжні мережеві агентства прийшли в Росію разом зі своїми міжнародними брендами, такими, як Procter & Gamble, Unilever, Mars, Johnson & Johnson та ін. Це були відомі міжнародні рекламні агентства Young & Rubicam, Ogilvy & Mather, DMB & B і ін. Поступово їх число зросло, але вже за рахунок того, що великі російські РА знайшли свою вигоду в приєднанні до міжнародних мереж. Наприклад, рекламне агентство «Навігатор» увійшло в мережу DDB Needham, агентство «Адвента» приєдналося до мережі Lowe Lintas і т.д. Процес вливання великих російських рекламних агентств в міжнародні мережі триває і сьогодні. Великим локальним агентствам участь в подібній мережі дає можливість надати своїм клієнтам рекламну підтримку в багатьох країнах і використовувати в повній мірі досвід своїх зарубіжних колег. Про це говорить вдале вливання російського рекламного агентства MAGIC BOX в міжнародну мережу ICOM. І таких пропозицій від зарубіжних локальних агентств російські агентства отримують все більше і більше.

Які ж види локальних агентств існують зараз на російському рекламному ринку?
За способом виникнення їх можна розбити на чотири часто зустрічалися групи:
- виникли з інформаційних агентств і взяли на озброєння різні види рекламних послуг;
- створені на кошти зарубіжних інвесторів, які, разом з бюджетними коштами надали новоствореним агентствам обладнання, технології та зарубіжних клієнтів;
- відкриті заповзятливими російськими громадянами, що відчули запах безсумнівних баришів, які можна отримати від продажу рекламних послуг. Але багато хто з них не мали ні найменшого поняття про рекламному бізнесі;
- «кишенькові» агентства, створені за допомогою близьких зв'язків для освоєння рекламного бюджету окремих фірм. Причому рекламний бюджет цих фірм був бездонною бочкою для підприємливих учасників ділення. Пізніше з'явилися агентства, створені фахівцями, раніше працювали в мережевих агентствах. З появою таких агентств значно покращилася якість виконуваних для рекламодавців робіт.
Найчастіше рекламні агентства класифікуються за двома критеріями:
- колу пропонованих послуг від повного циклу до окремих елементів рекламного циклу;
- родом діяльності з орієнтацією тільки на споживача або на промислову і бізнес сферу.
І, якщо на Заході ці два критерії в рівній мірі затребувані, то в Росії на сьогоднішній день найбільшого поширення набули агентства першої класифікації.

класифікації

Отже, по колу пропонованих послуг агентства поділяються на:
1. Агентства повного циклу , Які надають послуги, починаючи з розробки ідеї позиціонування до втілення рекламної стратегії з розміщенням інформації на носіях і проведенням PR заходів або BTL-акцій. Як правило, такі агентства мають клієнтський відділ, відділ стратегічного планування, креативний відділ, медіа-відділ, PR-відділ. Такі агентства можуть включати в себе і інші структури, які надають специфічні послуги з BTL або sales promotion-акцій, маркетингових досліджень.
2. Агентства-інтегратори або організатори, які працюють «під замовлення». Як правило, в штаті у них дуже мало людей. Основне завдання цих людей полягає в пошуку професіоналів, які могли б за короткий час створити і розмістити рекламу. Їх головна перевага - гнучкість в роботі та використання нетрадиційних методів рекламування. Але ці агентства не обтяжують себе глибинними маркетинговими дослідженнями перед розробкою стратегії просування.
3. Медіа-агентства , Які займаються купівлею і продажем місць під рекламу або рекламного часу і заробляють гроші за рахунок великих знижок, які вони отримують при викупі рекламних місць. Найчастіше, рекламодавцеві працювати з ними значно вигідніше, так як вони можуть поділитися з рекламодавцем частиною знижок.
4. брендингові агентства , Які займаються створенням нових торгових марок і виведенням їх на різні ринки. Деякі агентства виконують або прагнуть виконати весь спектр послуг від створення торгової марки до перетворення її в дорогий бренд. На жаль, послуги таких агентств ще не мають достатньої затребуваності на російському ринку.

5. креативні агентства або бюро, які створюються для розробки ідей і проведення рекламних компаній. Вони працюють в основному з малим бізнесом, для якого проблематично оплачувати послуги великих агентств. Саме ці агентства створюють передумови для проведення рекламодавцем нецивілізованих тендерів по розробці ідей.
6. Агентства директ-маркетингу, зайняті одержанням прямого відгуку від споживачів товарів і послуг. Ними використовуються як пряма поштова розсилка, так і деякі функції sales promotion, а також, отримання відгуків через Інтернет і телефон.
7. Агентства sales promotion і BTL. У цих агентств є два завдання: стимулювання продажів шляхом проведення промо-акцій з метою переманювання споживачів, і поліпшення відносин споживача до просуває торгову марку.

8. Агентства або фірми, які обслуговують рекламний процес, до яких відносяться поліграфічні фірми, оператори і виробники зовнішньої реклами, продакш- і дизайн - студії.

Останнім часом в російській пресі з'явилося багато публікацій, в яких проглядається безліч прогнозів при аналізі протистояння мережевих і локальних агентств. Деякі фахівці прогнозують обов'язкове пожирання локальних агентств їх мережевими конкурентами. Ще в 1994 році в одному діловому виданні була опублікована стаття, в якій передрікають протягом семи років витіснення всіх російських локальних агентств міжнародними сетевиками. Але в 2006 році ми можемо з упевненістю сказати, що даний прогноз не виправдався. Дійсність така, що сьогодні російський рекламний ринок обслуговують як локальні, так і мережеві агентства. Не можна сказати, що їх співіснування є взаімопріятним, але передумов повної глобалізації на сьогоднішньому російському ринку не очікується, перш за все тому, що поряд з глобалізацією економіки, спостерігається інтенсивне поява компаній малого й середнього рівня, яким не під силу перетравлювати вартісні пропозиції мережевих агентств і вони воліють звертатися до локальних агентствам. В даному випадку і мережевикам не цікаві рекламні бюджети багатьох локальних рекламодавців. Саме розвиток малого і середнього бізнесу дозволяє сподіватися на подальший симбіоз локальних і мережевих агентств, які цивілізовано поділять російський ринок. Переваги та недоліки локальних і мережевих агентств говорять про те ж.

Переваги і недоліки

Переваги і недоліки російських локальних агентств:
переваги:
- гнучкість і оперативність у роботі з клієнтом;
- дешевизна, яка приваблює рекламодавців з невеликими бюджетами;
- креатив зі знанням місцевого споживчого ринку;
- більшу старанність в боротьбі за клієнта.

недоліки:
- незнання світових підходів до бізнесу, що викликає певні труднощі при
роботі з західними рекламодавцями;
- відсутність досвіду масштабної роботи;
- недостатня матеріально-технічна база;
- відтік підготовлених кадрів в мережеві агентства.

Плюси і мінуси мережевих агентств:
плюси:
- широкий спектр послуг;
- досвід в менеджменті великих проектів і координації великої кількості
підрядників;
- доступ до мережевих ресурсів;
- фінансова стабільність, яка приваблює кращих фахівців.

мінуси:
- дорогі послуги;
- зайва бюрократію у відносинах із клієнтом;
- дефіцит оперативності;
- відсутність управлінської та креативної самостійності;
- часта зміна менеджерів по роботі з клієнтами.

Так що мережевим агентствам зумовлена ​​робота з міжнародними брендами і великими локальними рекламодавцями, а локальним агентствам вистачить роботи з представниками середнього та малого бізнесу. Але з повною упевненістю можна припустити, що якість послуг як мережевих, так і локальних агентств, в найближчому майбутньому виросте значно. І хто не зможе вписатися в нові якісні показники, той змушений буде піти з рекламного поля.

Чому з нами вигідно і зручно працювати?

Чому з нами вигідно і зручно працювати

Якщо Ви шукаєте для себе рекламне агентство повного циклу, то вже знайшли його - це ми!

Які ж види локальних агентств існують зараз на російському рекламному ринку?
Чому з нами вигідно і зручно працювати?

Новости