Мертве море перериють в пошуках скарбу

Темні "глибини" Мертвого моря не дають спокою вченим, які мають намір відправитися в експедицію за скарбами, прихованими під нашаруваннями бруду і солі віком в півмільйона років. Дослідники впевнені, що донні відкладення зможуть багато розповісти про ранню історію людства і про геологічні процеси, що відбуваються на нашій планеті. Темні глибини Мертвого моря не дають спокою вченим, які мають намір відправитися в експедицію за скарбами, прихованими під нашаруваннями бруду і солі віком в півмільйона років

Фото: AP

Отже, схоже, самому солоному морю в світі найближчим часом слід очікувати візиту мисливців за скарбами. Правда, скарби ці являють собою суто науковий інтерес - капітан Френсіс Дрейк в Мертве море не заходив і навантажені золотом суду не топив. Але вчені вважають, що самі донні відкладення цієї водойми зможуть багато розповісти про ранню історію людства і про геологічні процеси, що відбуваються на нашій планеті.

Водойма унікальний тим, що знаходиться на 422 метри нижче рівня моря. "Розкопки" допоможуть знайти відповіді на ряд питань в самих різних областях - від геологічної до археологічної, а також по-іншому поглянути на проблему зміни клімату.

Читайте також: Зникнення Мертвого моря

Суть досліджень полягає в тому, що вчені візьмуть проби ґрунту на глибині 500 метрів нижче рівня моря і, як вони самі поетично висловлюються, відкриють двері в світ сенсаційних відкриттів: кожен шар бруду і ґрунту, сподіваються "копачі", послужить джерелом натхнення для нових гіпотез .

"Це схоже на читання книги, - каже Ульріх Хармс, голова Міжнародної програми по континентальному буріння, яка і фінансує цей проект. - Мертве море є безцінним архівом засух, повеней і зміни клімату на протязі тривалого періоду часу".

"Батьками" проекту стали двоє ізраїльських вчених. Вони тверезо розсудили, що для того, щоб докопатися до справжніх відкриттів, досліджень на берегах цієї водойми недостатньо, а ось буріння в глиб Мертвого моря забезпечить в буквальному сенсі гори нового матеріалу для наукових робіт.

Цві Бен-Авраам і Мордехай Штейн звернулися до представників програми ще десять років тому, але політична обстановка в регіоні і палестино-ізраїльський конфлікт здорово ускладнили їх завдання і змусили понервувати, чекаючи офіційної відповіді. Тільки в цьому році вони отримали подвержденном від представників програми, організовує наукові буріння по всьому світу.

Фото: AP

Наука здатна згуртувати ворогуючі сторони нітрохи не гірше, ніж "водне перемир'я", описане Кіплінгом в книгах про Мауглі: в дослідженнях братимуть участь представники як Ізраїлю, так і Палестини. "Палестинці хочуть співпрацювати з нами, оскільки вважають цей проект надзвичайно важливим. Наука воістину не має меж", - зауважив Майкл Лазар, професор університету Хайфи і керівник робіт.

Мертве море цікаво для дослідників не тільки тому, що воно знаходиться на рекордно низькій, практично "мінусовій", висоті, але і тому, що з нього не випливає жодна ріка, а впадає тільки Йордан (схожа картина спостерігається на багатьох солоних озерах, наприклад на Аральському морі). Якщо для нас, обивателів, це не більше ніж цікавий факт, то для вчених це означає, що осадові породи, що зібралися на дні моря за мільйони років, залишилися в первозданному вигляді - вимивати-то їх не було кому.

Зразки порід, здобуті за допомогою глибинного буріння, краще будь-якого календаря розкажуть вченим про клімат, що панував в той чи інший період. Так, світла порода є ознакою посухи, темна - повені. Бен-Авраам, який займається дослідженням Мертвого моря ось уже тридцять років, сповнений ентузіазму: "Ми зможемо дізнатися, яка погода була 368 494 роки тому. Чи був цей рік дощовим, або, може, тоді стався землетрус - це визначається по неспівпадіння рівнів осадових порід ".

Антропологи в свою чергу також покладають чималі надії на майбутні дослідження: згідно з однією з теорій, шляхи міграції древнього людини проходили через басейн Мертвого моря. Отримана інформація допоможе підтвердити або спростувати цю гіпотезу.

При всій своїй масштабності проект вкладеться всього в сорок днів. Матеріальні витрати будуть куди більше: на забезпечення проекту буде потрібно 2,5 мільйона доларів. До роботи будуть залучені близько чотирьох десятків вчених з шести країн.

Бур, який подорожує по всьому світу, здатний проникати на глибину до півтора тисяч метрів, проте вчені думають, що справа обійдеться бурінням до 500 метрів - нижче цього рівня, за їхніми припущеннями, залягає грубезний пласт солі, який суттєво ускладнить подальшу роботу. Роботи будуть вестися позмінно, кожній бригаді має бути працювати по дванадцять годин підряд. Зразки порід будуть упаковані в циліндри висотою в три метри і діаметром в тринадцять сантиметрів.

Читайте також: В Єрусалимі розкопали баню для легіонерів

Паралельно з основною шахтою буде пробурена і друга, контрольна. Вчені з її допомогою будуть перевіряти, чи не упустили вони чогось важливого. Потім зразки відправляться в Бременський університет в Німеччині - там їх помістять в спеціальний холодильник і готуватимуть до роботи.

Бен-Авраам і Штейн зізнаються, що сильно хвилюються: після довгих років "поверхневого" вивчення Мертвого моря вони нарешті отримають можливість зазирнути в його глибини. "Це найнижче місце на планеті, - ну, а ми збираємося залізти ще нижче", - резюмують вчені.

Все найцікавіше читайте в рубриці "Наука і техніка"

Новости