Метод складання звіту про рух грошових коштів

  1. Два варіанти
  2. Прямий метод побудови
  3. Непрямий метод побудови

Які методи складання звіту про рух грошових засіб в 2018 році? Як побудувати звіт із застосуванням прямого або непрямого методу? Пояснимо.

Два варіанти

У звіті про рух грошових коштів організації узагальнюється інформація про її грошових коштах і грошових еквівалентах (п. 5 ПБО 23/2011). Його можна побудувати прямим або непрямим методом.

Прямий метод побудови

Прямий метод побудови звіту про рух грошових засіб - є найбільш поширеним. Його сенс у тому, що для формування звіту беруть відомості про рух грошових коштів за їх видами в системі бухгалтерського обліку. Хмарні програми ведення бухгалтерського обліку конкретний вид руху грошових коштів привласнюють кожної господарської операції, пов'язаної з рухом грошових коштів. Отже, на будь-яку звітну дату можна побудувати ОДДС, в якому будуть дані за видами грошових потоків організації в розрізі поточної, інвестиційної та фінансової діяльності. Прямий метод складання звіту представляє інформацію про конкретні джерела «приходу» і «відходу» фінансів (наприклад, надходження від депозитів і витрати по сплаті відсотків за кредитом).

Непрямий метод побудови

Якщо обліковий процес ведення бухгалтерського обліку не зовсім автоматизований, а також для подання взаємозв'язку між величиною чистого прибутку (збитку) і зміною грошових коштів використовується непрямий метод побудови звіту. При такому підході можна зрозуміти, наприклад, чому отриманий чистий прибуток за минулий рік не відповідає приросту грошових коштів організації за цей же період.

Відомості про рух грошових потоків за всіма видами діяльності для складання звіту про рух грошових коштів непрямим методом не потрібні, оскільки для формування звіту використовуються дані бухгалтерського балансу, звіту про фінансові результати і розшифровок до них.

При непрямому методі чистий прибуток або збиток, відображені в звіті про фінансові результати, коригуються на зміни оборотних активів, поточних зобов'язань, негрошові доходи (витрати), а також прибутку (збитки) від фінансової та інвестиційної діяльності. Якщо ж застосовується непрямий метод складання звітності, то уявити звіт уніфікованою формою ніяк не вийде: адже непрямий метод не дозволяє відобразити всі види надходжень і вибуття фінансів з достатнім ступенем деталізації, тому для складання звіту прямий і непрямий метод часто використовують у сукупності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Як побудувати звіт із застосуванням прямого або непрямого методу?

Новости