Методи мотивації персоналу

  1. Мотивування: значення і цілі
  2. принципи мотивації
  3. Мотивація: теорія і практика
  4. теорія Герцберга
  5. Економічне (матеріальне) стимулювання
  6. нематеріальне мотивування
  7. Стягнення як спосіб мотивації
  8. Інноваційні методики мотивування
  9. індивідуальні
  10. Моральні та психологічні
  11. організаційні
  12. Нестандартні способи мотивування

Про питний начальник знає, що уважний підхід до співробітників, своєчасне заохочення і реагування на промахи - запорука успішного ведення бізнесу. Радянські часи запам'яталися дошками пошани, заохочувальними грамотами і сувенірними подарунками. Сьогодні способи мотивації бізнес-команди відрізняються від радянських.

Управління персоналом - окрема наука, в якій особливою увагою користуються методи мотивації персоналу.

Мотивування: значення і цілі

Під мотивацією праці розуміють організацію роботи компанії таким чином, щоб кожен намагався виконувати професійні обов'язки найкращим чином і «викладався по повній». Іншими словами, кожен службовець отримує внутрішній стимул, який підвищує продуктивність праці і спрямований на досягнення спільної мети.

Часто адміністрація фірми діє по-старому: заохочує кращих, карає гірших і проводить щорічні корпоративи для всіх. Але така схема працює не завжди. Навряд чи захочеться йти на корпоратив, якщо щодня робоча обстановка пригнічує.

Грамотне стимулювання персоналу вимагає від керівника знання базових методів мотивації. Підлеглий, внесок якого в спільне досягнення не помітили або не оцінили, не захоче «проявляти себе» надалі.

У похвалі потребує кожен: і новачок, якому непросто «влитися» в колектив, і строгий кар'єрист, який під сухою маскою відповідальності і відданості компанії ховає бажання почути похвалу на свою адресу або отримати додаткову відпустку.

Керівник організації розробляє свою індивідуальну схему мотивації підлеглих співробітників.

Мотивація - створення внутрішніх чинників, які спонукають виконувати роботу. Управляти мотивацією можна ззовні, за допомогою прийомів стимулювання. Детальніше...

принципи мотивації

Немає єдиного правила або способу мотивації персоналу, але існують принципи розробки власного ефективного методу:

1. Дієвою буде мотивація, що дозволяє службовцю відчути себе важливим і потрібним. Таке заохочення викликає повагу і добру заздрість серед колег. Однак у всьому слід знати міру, в іншому випадку втрата нагород призведе до моральної дискваліфікації працівника.

2. Непередбачені одноразові заохочення працюють успішніше системних (щомісячне нарахування премії за якісну роботу). До системних методів швидко звикають і вважають їх частиною норми.

3. Похвала діє краще покарання.

4. Реакція керівництва (позитивна чи негативна) повинна бути негайною. Таким чином, підлеглий відчуває себе значущим: начальнику небайдужі його досягнення або промахи.

5. Проміжний результат - теж результат! Стимулювання працівників за маленькі успіхи дозволить прискорити досягнення головної мети.

Мотивація: теорія і практика

Популярні методики мотивації персоналу розроблені на базі теорій мотивації. Всього їх чотири:

  • Теорія Герцберга.
  • Теорія Тейлора.
  • Теорія Макклелланда.
  • Теорія Маслоу.

теорія Герцберга

Герцберг пропонує скористатися зовнішніми і внутрішніми методами підвищення результативності роботи підприємства. Зовнішні методи передбачають створення комфортних умов праці, а внутрішні - виникнення у службовця задоволення від роботи в організації.

Про питний начальник знає, що уважний підхід до співробітників, своєчасне заохочення і реагування на промахи - запорука успішного ведення бізнесу

теорія Тейлора

Тейлор радить використовувати для стимулювання підлеглих їх інстинкти і бажання задовольнити фізіологічні потреби. Він пропонує використовувати такі методи:

  • оплату в залежності від виробітку або часу роботи;
  • тиск;
  • встановлення мінімальних норм виробітку;
  • чіткі правила виконання функціональних обов'язків.

теорія Макклелланда

Макклелланд висуває теорію про види бажань людини:

  • влада;
  • успішність;
  • приналежність до певної касти.

Основна частина службовців рада бути в рядах певної фірми і дорожить своїм статусом. Лідери намагаються забрати владу, а одинаки працюють на особистий результат. Якщо умовно розділити співробітників за трьома категоріями, легко знайти підхід до кожного.

теорія Маслоу

Маслоу пропонує розглядати роботу як можливість персоналу задовольнити свої потреби. Всі потреби Маслоу розглядає у вигляді ієрархії (піраміди). Він розділяє:

  1. Фізіологічні потреби: їжа, вода. Все, що потрібно для виживання.
  2. Безпека: почуття захищеності необхідно для підтримки певного рівня життя.
  3. Любов: бажання подобатися колегам.
  4. Визнання: людина хоче мати певний статус в колективі і суспільстві в цілому.
  5. Самовдосконалення.

Ймовірні проблеми застосування методик мотивування

Незважаючи на існування переліку розроблених і прекрасно зарекомендували себе схем мотивації персоналу, багато керівників підприємств стикаються з деякими труднощами.

Сучасному начальнику потрібно грамотно підійти до питання стимулювання підлеглих, щоб з найменшими витратами досягти високих показників функціонування організації.

Система мотивації повинна відповідати основним потребам колективу і легко модернізуватися слідом за мінливими умовами.

Умовно систему мотивації персоналу підрозділяють на дві форми: матеріальну і нематеріальну.

Ще одна проблема - збір показників, на основі яких будуть оцінюватися трудові результати працівника. Продуктивність персоналу можна виміряти за допомогою DLP-системи «КІБ СёрчІнформ» , Яка збирає розгорнуті дані про активність співробітників в програмах і на сайтах.

Економічне (матеріальне) стимулювання

Один з найпопулярніших видів посилення працездатності співробітників підприємства. Грамотний підхід до оплати роботи збільшує продуктивність праці.

Економічну мотивацію персоналу поділяють на два підвиди: грошову і негрошову.

Грошове стимулювання - це:

  • додаткові виплати за високі показники в роботі: премії, бонуси, відсотки від угод, збільшення окладу;
  • заохочення здорового способу життя. Премії за відсутність лікарняних, заохочення некурящих, оплата абонементів в спортзал;
  • оплата медичної та соціальної страховки;
  • підвищена оплата шкідливих умов роботи, якщо їх неможливо поліпшити;
  • надання крім щорічної відпустки, передбаченої ТК, додаткового часу відпочинку (за сімейними обставинами, у зв'язку з весіллям, навчанням);
  • грошові виплати на день народження, весілля, ювілей, при надзвичайних ситуаціях (смерть близьких, пограбування, пожежа);
  • компенсація витрат співробітників на проїзд до підприємства або організація службового транспорту;
  • пенсійні надбавки. Спеціальні компенсаційні виплати від організації для заохочення заслужених працівників, які вийшли на пенсію.

Негрошова різновид економічного стимулювання:

  • наявність соціальних установ підприємства;
  • безкоштовні або частково оплачені путівки для службовців і їх членів сім'ї в санаторії або на бази відпочинку;
  • пільгові умови придбання продукції організації;
  • винагороди при зміні робочого місця;
  • поліпшення умов праці і матеріально-технічного оснащення;
  • гнучкий графік виконання професійних обов'язків;
  • скорочений трудовий день або тиждень;
  • безкоштовні квитки на концерти, в театр, кінотеатр;

Особливу увагу варто приділити виділенню грошових сум на корпоративні свята. Проведення подібних заходів допомагає згуртувати колег, прищепити персоналу корпоративний дух, налагодити дружні відносини між співробітниками.

нематеріальне мотивування

Видів нематеріальної мотивації набагато більше. До них відносяться:

  • Похвала від адміністрації організації. Якщо керівник зауважує не лише промахи підлеглих, а й успішно виконану роботу, не скупиться на похвалу, службовці прагнуть і надалі не розчаровувати керівництво. Тому в установах і сьогодні використовуються дошки пошани як форма заохочення добросовісних працівників.
  • Підвищення по службі. Кожен підлеглий знає, що за якісне виконання трудових обов'язків йому гарантоване підвищення на посаді. Це підвищує його статус серед колег і сприяє кар'єрному росту. Однак слід знати міру, в іншому випадку це призведе до конкурентної боротьби всередині колективу, і про командну роботу доведеться забути.
  • Підвищення кваліфікації за рахунок організації. Навчання підвищить професійний рівень персоналу і стане прекрасним способом мотивації працювати краще для кожного співробітника.
  • Створення дружньої, теплої атмосфери. Відсутність згуртованості у колег негативно впливає на роботу організації в цілому, в той час як дружна команда з легкістю впорається з найскладнішими питаннями.
  • Створення іміджу фірми і турбота про нього. Організація, яка завоювала популярність на ринку, приваблює не тільки потенційних клієнтів, але і робить престижної роботу в ній. А значить, це є чудовою мотивацією.
  • Організація спільного дозвілля. Робота в команді - це не тільки спільна праця, а й відпочинок. Виїзди на природу, спортивні змагання, спільне відвідування театру, музею, виставки здатні згуртувати весь колектив, а кожен співробітник буде дорожити своїм робочим місцем. Така мотивація персоналу заснована на принципі: хто добре відпочиває, той добре працює.
  • Наявність зворотного зв'язку - прекрасна мотивація службовців. Якщо кожен підлеглий знає, що його думка небайдуже керівництву, і не боїться пропонувати ідеї модернізації роботи, це позитивно позначається на всьому підприємстві.

Вибір матеріальних і нематеріальних методів мотивації персоналу залишається за керівником. Тільки директор вправі вирішувати, які методи стимулювання будуть найбільш результативні в умовах сучасного ринку і допоможуть досягти максимальної продуктивності роботи персоналу.

Стягнення як спосіб мотивації

Стягнення нарівні з заохоченнями входять в систему мотивації підлеглих. Стягнення носять превентивний характер і допомагають попередити неправомірні дії працівників або їх недбале ставлення до роботи. Також вони є компенсацією завданої організації шкоди.

Покарання як мотивація несе в собі подвійний посил. По-перше, воно є методом впливу на конкретного працівника, по-друге, попереджає подібні дії серед його колег. Караючи одного підлеглого, керівник заохочує інших продовжувати працювати за правилами.

Важливим критерієм застосування санкцій є точне обгрунтування їх причини і цілі.

Інноваційні методики мотивування

Способи мотивації персоналу розробляються з певною метою: для стимулювання підвищення якості роботи підлеглих. Існує багато інноваційних методів підвищення працездатності. Всі їх умовно можна розділити на три основні категорії:

  • Індивідуальна мотивація спрямована на роботу з окремими підлеглими.
  • Моральна і психологічна мотивація використовується для задоволення основних внутрішніх потреб працівників.
  • Організаційна мотивація допомагає створити систему стимулів для службовців всередині установи.

індивідуальні

Реалізація індивідуальних методів мотивації персоналу можлива в таких формах:

  • Спільні святкування значущих подій в житті колег: день народження, весілля, ювілей, присвоєння кваліфікаційного рангу, вручення похвальною грамоти.
  • Почергове призначення відповідального за організацію позаробочих заходів.
  • Оформлення кабінетів психологічного розвантаження та відпочинку персоналу.
  • Інформування колективу про особисті досягнення кожного працівника. Це можна робити на загальних планерках, за допомогою дощок пошани або випуску корпоративної газети.
  • Проведення змагань з врученням символічних нагород. Дух змагання - відмінний спосіб мотивації підлеглих.

Моральні та психологічні

Такі методики мотивації сприяють професійному розвитку службовця і підвищенню його працездатності. До них відносять:

  1. Соціальне діагностування персоналу компанії. Діагностика допомагає встановити базові соціальні проблеми трудящих, вирішуючи які можна впливати на персонал.
  2. Проведення тренінгів і змагань, спрямованих на виявлення людей з лідерськими якостями.
  3. Створення особливої ​​атмосфери. Сюди відносяться колірна гамма оформлення кабінетів, музика в приміщеннях для релаксу і можливість прояву творчості в повсякденній роботі.

В якості морального заохочення застосовують:

  • похвалу працівника у присутності колег;
  • особисту подяку керівника, висловлену усно або оформлену у вигляді листа.

організаційні

Використання таких методик мотивації дозволяє систематизувати роботу установи. До групи організаційних стимулів входять:

  1. Організація нарад і планерок для всього колективу. Інформування підлеглих про завдання компанії, можливість почути думку кожного сприяють залученню в процес досягнення спільної мети всіх працівників.
  2. Адміністрування. Включає в себе:
  • оформлення переліку функціональних обов'язків підлеглих;
  • вивчення нормативної бази, пов'язаної з функціонуванням установи;
  • створення кодексу етики працівника компанії;
  • культуру спілкування з клієнтами та колегами;
  • формування системи заохочень і покарань, яка поширюється на весь персонал фірми.

Такі методики популярні в установах, де більшість службовців доводиться змушувати працювати, а керівництво налаштоване на застосування «батога і пряника». З іншого боку, чітке знання своїх обов'язків, а також наслідків їх невиконання - важлива складова роботи кожного підприємства.

  1. Грейдерування - одна з сучасних методик підвищення працездатності персоналу. Зазначений метод мотивації персоналу дозволяє сформувати ієрархічну «сходи» співробітників щодо їх цінності для компанії, на підставі якої розраховується система винагороди роботи кожного службовця. Критерії оцінювання, що застосовуються в грейдування: кваліфікація, освіта, відповідальність, старанність, продуктивність.

Нестандартні способи мотивування

Серед усіх методів мотивації персоналу найбільш результативними є нестандартні. Такі методики не вимагають великих фінансових витрат і засновані на креативному підході керівництва до організації праці. Багато керівників заохочують кадрових службовців, що пропонують нестандартні підходи мотивування персоналу.

Прикладом таких нестандартних рішень є:

  • Жартівлива форма покарання недбайливих підлеглих. Не обов'язково знімати премію або штрафувати недбайливого працівника. Досить привласнити йому жартівливе звання «лінивця відділу» або «Черепахи місяці». Такі «титули» мотивують людини на підвищення якості своєї праці.
  • Ігрові кабінети. Така методика надання приміщень, де можна пограти і відволіктися від рутинної роботи, відмінно зарекомендувала себе в багатьох іноземних компаніях. Така розвантаження підвищує працездатність колективу і покращує офісну атмосферу.
  • Раптові подарунки. Несподіване заохочення (навіть незначне) мотивує працівника продовжувати працювати так само, а то і краще.
  • Турбота про сім'ї. Це можуть бути новорічні ранки або подарунки для дітей, а також знижки для відпочинку членів сім'ї співробітників.
  • Додатковий відпочинок. Не обов'язково виплачувати працівникам грошові премії. Додатковий вихідний - відмінна альтернатива грошової винагороди.
  • «Повторення», або методика аналогії. З'явилася вона під час кризи, коли багато фірм не мали можливості матеріально заохочувати своїх службовців. Заснована методика на психологічні особливості людей, а саме несвідомому наслідуванні. Начальник своїм прикладом мотивує підлеглих на якісне виконання професійних обов'язків.
  • Приємним додатковим стимулом може стати нагородження «працівників місяці» квитком в кіно або абонементом для відвідування басейну.

Єдиного правила або кращого методу мотивації не існує. Часто нематеріальні способи винагороди допомагають досягти бажаного результату набагато швидше, ніж грошові виплати. Саме правильне рішення - це використання комплексу заходів, спрямованих на стимулювання роботи персоналу.

Новости