«Ми з ЦБ створюємо безпрецедентну конструкцію на російському ринку»

  1. «Ми ведемо аналіз активів»
  2. «Сукупно« ФК Відкриття »передасть близько 400 млрд руб.»
  3. «Практично будь-який актив можна продати« вже завтра »
  4. «Робота з проблемним активом - діалог: аргумент проти контраргумент»
  5. «В цільової моделі - близько 500 співробітників»

Такого проекту в Росії ще не було: Центробанк збирає погані і непрофільні активи великих банків, що сануються до спеціального фонду поганих боргів. Він створюється на базі санованого банку «Траст» - тому його новий голова правління Олександр Соколов весь час поправляє нас: це не фонд, а банк. Як його не називай, до кінця року в банку-фонді збереться понад 2 трлн руб. активів. Як з ними працювати, яку частину грошей розраховує повернути і хто йому в цьому допомагатиме, Соколов розповів в інтерв'ю «Відомостям».

- Як вийшло, що ви очолите фонд поганих боргів? Михайло Задорнов заявляв на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, що це буде Юрій Адамович.

- ЦБ чітких заяв про те, хто очолить банк непрофільних активів (БНА), не робив. 100% -ного сценарію розвитку подій не було. Юрій Адамович виконав роботу, яку і повинен був: БНА створений, команда сформована, структура затверджена. Я ж відповідаю в групі за формування фінансової моделі і за роботу з розділення активів на профільні та непрофільні - не тільки в «ФК Відкриття», а й в Бинбанке і «Зростання банку». Я брав участь у формуванні менеджерського складу БНА. Тому з всієї нашої команди я, як менеджер найбільш занурений і присвячений в завдання БНА, володію всіма питаннями роботи банку, його стратегії, структури активів тощо. Крім того, я очолював раду директорів «Траста».

- Наскільки нам відомо, ЦБ кандидатуру Адамовича погоджував і якраз у регулятора великих питань вона не викликала.

- Ці питання потрібно задавати людям, які займалися узгодженням у відповідних відомствах.

- Як давно ви дізналися, що очолите фонд поганих боргів?

- Це поки що ні фонд, а банк. Це рішення вироблено за останній місяць.

- Ви хочете сказати - обговорення, що ви очолите банк, йшли вже місяць тому?

- У процесі формування будь-якої організації завжди йдуть обговорення, які менеджери на яких позиціях можуть і будуть перебувати. Ми створюємо разом з ЦБ безпрецедентну конструкцію на російському ринку. Такий суті, як БНА, не було, тим більше з розміром активів під 2 трлн руб. Ступінь невизначеності, з якою ми працюємо, висока. Високою є також необхідність підлаштовуватися під обставини. Наприклад, чотири місяці тому ні в кого не було в планах забирати АвтоВАЗбанк в контур організації по роботі з непрофільними активами. А зараз це наша зона відповідальності.

- А в чому, на вашу думку, сенс створювати таку структуру, як фонд поганих боргів? По суті, ми просто збираємо проблемні активи з балансів банків і переміщаємо їх на інший баланс, скупчуються їх в одному місці. А від перестановки місць доданків сума не змінюється.

- Є три ключові чинники. По-перше, поділ активів на профільні та непрофільні дозволяє структурі, яка залишила на балансі профільні активи, виконувати всі банківські нормативи. Якщо не розмежувати активи, то профільний бізнес робити просто неможливо. Це дозволить «ФК Відкриття», об'єднаному з Бінбанку, працювати так само, як працює весь інший банківський сектор: стандартна бізнес-модель і ніяких індульгенцій від регулятора.

По-друге, щоб ефективно працювати з активами, їх потрібно зібрати в одному місці. Якщо кредити одного бенефіціара розвішані по різним балансам, то над поверненням позик будуть працювати різні команди, а це неефективно. Простий приклад: якийсь банк вирішить, що борги потрібно реструктурувати, другий вирішить банкрутити компанію, а третій піде судитися. В результаті буде як в байці про лебедя, рака і щуку. Або ж, наприклад, у «ФК Відкриття» є акції великої компанії, ще пакет є у АвтоВАЗбанка: у представника першого в раді директорів компанії одна думка про її розвиток, а у представника другого - інше. Це не справа. Коли активи на одному балансі, то і стратегія роботи з ними одна. І забезпечити максимізацію NPV і повернення, що не об'єднавши фізично активи на одному балансі, неможливо.

І нарешті, треба розуміти, якщо ми ведемо роботу з непрофільними активами на декількох балансах - це витрати. Виходить, у нас повинен бути клон Олександра Соколова та в «Трасті», і в «ФК Відкриття», і в Автовазбанку і т. Д. І у кожного Соколова повинна бути дублююча команда: юристи, збирачі, рестрактори та ін. А коли працюєш з активами на одному балансі, оптімізіруешь команду. Те ж стосується комунікації з контрагентами і наглядом.

- Поки ми консолідуємо активи тільки з сануються. Ще не було прецеденту, щоб ми забрали актив з несаніруемого контуру. Випадок з «Інтеко» - це не консолідація, а оптимізація процентних витрат, тому що «Інтеко» платила Ощадбанку досить високу за нинішніми цінами процентну ставку по своїх кредитах. Навіщо віддавати сторонньому банку процентний дохід, коли ми можемо залишити його в групі? Це називається «управління власним обов'язком». На ринку має сенс кредитуватися тоді, коли у тебе гарне кредитна якість, а «Інтеко» тільки належить вийти на цей рівень. Зараз для нас цей кейс - витрати поза групою. Щоб зберегти прибутковість групи, правильніше фінансувати «Інтеко» в поточній ситуації з балансу одного з банків групи.

- Поки вирішуємо це питання. Зараз вона залишається у Ощадбанку, але ми працюємо.

- Розійтися. Але говорити про конкретні заходи поки рано, фінального рішення немає.

- Даремно ви називаєте БНА фондом, у нього є банківська ліцензія, і вона ще як мінімум певний час збережеться. Рада директорів затвердить мої KPI до кінця III кварталу. Вони будуть прив'язані до ефективності повернення проблемної та непрофільної заборгованості. Не менше 50% мого винагороди залежатиме від її повернення. Але думаю, ця цифра буде більше.

«Ми ведемо аналіз активів»

- Я не хочу коментувати позицію Банку Росії або його окремих менеджерів. Що таке 40-60%? Від чого ця цифра порахована - від gross book value або net book value, це чистий cash flow або в цю цифру включено майно і т. Д.? Тут багато нерозкритих методологічних нюансів, різна інтерпретація яких може давати дуже сильно відрізняються цифри. Ми ведемо зараз аналіз активів, причому робимо це в форматі bottom-up, т. Е. Оцінюємо ймовірність стягнення по кожному активу і дивимося, за якими цінами їх можна реалізувати. Ми плануємо завершити цю роботу до кінця III кварталу.

- У мене є розуміння, але мені б не хотілося його озвучувати до завершення аналізу. Робити якісь висновки передчасно.

Такого проекту в Росії ще не було: Центробанк збирає погані і непрофільні активи великих банків, що сануються до спеціального фонду поганих боргів

Олександр Соколов

голова правління банку «Траст»

  • Народився в 1979 р в Москві. Закінчив Російський Державний технологічний університет імені Ціолковського

  • 2002

    почав кар'єру в банку «Авангард» фахівцем відділу аналізу інвестиційних проектів, потім працював фахівцем з управління ризиками

  • 2005

    прийшов в НБ "Траст", курирував управління ризиками роздрібного бізнесу

  • 2006

    очолив дирекцію роздрібних ризиків НБ "Траст"

  • 2008

    перейшов в «ВТБ 24» директором департаменту аналізу ризиків, з липня 2009 р входив до правління банку та курирував три департаменти: аналізу ризиків, андеррайтингу та контролю кредитних ризиків, проблемних активів

  • 2017

    в грудні увійшов до правління банку «ФК Відкриття», куди прийшов разом з командою з «ВТБ 24»

  • 2018

    президент - голова правління банку «Траст»

- Моє приватна думка - розумний акціонер погодиться з аргументованою позицією своєї команди. Повторюся, невідомо від якого показника пораховано орієнтир 40-60%.

- Це дуже чутлива тема, і неправильно робити якісь заяви, поки немає результатів розрахунків. Але ймовірність передбачити точний результат без проведення аналізу вкрай мала. Будь-яка цифра, названа мною, буде некоректна, бо треба завершити аналіз і домовитися з акціонером. Крім того, немає схожих кейсів в Росії з точки зору розміру і структури активів. Це унікальна ситуація.

- Поки це 3-5 років. Я схиляюся більше до п'яти, тому що є істотний обсяг судової роботи, це не питання одного року або двох років. Ми судимося в лондонському праві, кіпрському праві, ці процеси можуть затягнутися, але не тому, що команда неефективно працює, а по суті процесу. На Кіпрі є рекорд: одна справа вже йде 12 років. Це не до того, що я хочу задати такі орієнтири, але є і такі кейси.

Треба розуміти, що таке завершення роботи банку або, якщо хочете, фонду непрофільних активів. Це розпродаж активів повністю? Або 90%? 80%? Домогтися 100% -ного показника складно. Можливо, залишаться хвости, які будуть тягнуться і за горизонтом п'яти років, просто це буде зовсім невелика частина. Основна фаза recovery і реалізації непрофільних бізнесів повинна пройти в перші три роки. До кінця 2018 р БНА досягне 2,1-2,2 трлн руб.

«Сукупно« ФК Відкриття »передасть близько 400 млрд руб.»

- Важке питання. Справа в тому, що неоднозначно саме визначення групи пов'язаних позичальників. Є юридично доведене визначення групи, а є понятійне визначення, яке ширше. Коли ми працюємо з кінцевими бенефіціарами, ми в юридичній площині, природно, спираємося на юридичну афільованість. Однак, коли ми обговорюємо всю сукупність, як нам вирішити ту чи іншу задачу, ми занурюємося також і в понятійну площину пов'язаності бізнесів, так як саме на це визначення спираються бенефіціари. Більша частина активів сформована ринковим боргом, але говорити про цифри тут також передчасно, поки ми не визначимося, який борг в якій площині буде ідентифікований.

- Це конфіденційна інформація.

- З великою часткою ймовірності - так.

- Якщо ми всі знаємо про ці контрагентів, можливо. В периметр О1 входить більше 300 компаній.

- Так, ведемо. Перед банком існують зобов'язання, які потрібно виконувати. Питання цивільно-правових відносин стосується всіх заборгованостей, в тому числі і активів «Відкриття холдингу».

- Найбільші активи «ФК Відкриття» ще тільки підлягають передачі - ми реалізуємо стратегію виділення банку «ФК Відкриття спеціальний». У числі найбільших активів зобов'язання «Відкриття холдингу», О1 Group, Ruspetro і ще цілий ряд активів. Сукупно «ФК Відкриття» передасть близько 400 млрд руб. Говорячи про Промсвязьбанк , Коректніше говорити не про нього як такої, а про активи, які були передані від Промсвязьбанка на баланс АвтоВАЗбанка, найбільші з них - «Білий птах», Російська лісова група, «Меридіан телеком». У Бінбанку нічого великого не було.

- Так звісно. Знову ж я не впевнений в частині де-юре, але де-факто ми вважаємо - це його актив. І так, нам відомо, що активом управляли з банку. Ми «Білого птаха» як менеджмент поки не контролюємо.

- Так. Розмір боргу - близько 26 млрд руб.

- Будемо розбиратися. Підприємство величезна, буде неправильно, якщо воно розориться: це один з лідерів галузі з виробництва яєць і м'яса птиці. Треба знайти рішення, щоб воно продовжило функціонувати. Завжди є якийсь інтересант, готовий працювати з активом, - питання ціни і умов. Як тільки ти починаєш займатися будь-яким середнім або великим активом, інтересантів з'являється багато, але вони різної якості. Абсолютно у будь-якого активу є ціна, навіть якщо у нього негативні чисті активи. Я думаю, що «Білий птах» можна реанімувати, але конкретна стратегія у нас поки не затверджена, тому що, повторю, ми підприємство не контролюємо.

- Не знаю, навіщо люди вивозять і ховають досьє. Напевно, щоб ускладнити роботу зі стягнення проблемної заборгованості: немає досьє - складніше працювати. Сам кредит можна відстежити по банківським проводках, а ось нюанси, пов'язані з поручителями, заставами, - в досьє. Що в цих досьє - ми не знаємо поки. Досьє повернули, вони знаходяться на відповідальному зберіганні Промсвязьбанка. Ми зараз ведемо роботу над тим, щоб вони були передані в АвтоВАЗбанк, щоб потім розібратися, що в них. Сподіваюся, найближчим часом ми цей процес завершимо. Але треба також розуміти, що частина цих досьє перебувають в статусі речових доказів. Потрібно багато узгоджень з різними відомствами.

«Практично будь-який актив можна продати« вже завтра »

- За балансовою вартістю за мінусом резервів, якщо ми говоримо про кредити. І за біржовими котируваннями на момент передачі, якщо ми говоримо про цінні папери.

- Ні. У більшості випадків ми будемо намагатися дофінансувати об'єкти ринковими грошима. І треба розуміти, що гроші «ФК Відкриття» - теж ринкові.

- Звичайно.

- Поки немає. РФПИ увійде в ті проекти, які будуть цікаві і їм, і нам. Це ринковий підхід, ні у кого ніяких преференцій в роботі з БНА не буде. Ми плануємо передавати актив контрагенту, який запропонує найбільш вигідні умови. РФПИ буде нам допомагати, наприклад, в пошуку інвестора. Але мова не йде про його привілейованому становищі.

- Практично будь-який актив можна продати «вже завтра» - питання ціни. Наше завдання - продавати активи на піку їхньої вартості, тоді держава отримає найбільший повернення від вкладених в санацію засобів. А пік вартості для кожного активу свій і залежить не тільки від якості бізнес-моделі, команди менеджменту, завершення юридичних суперечок, а й від макроекономічної і галузевої кон'юнктури.

- Завжди розглядаються різні сценарії: у кожному конкретному випадку - індивідуальне рішення. Якщо ми розуміємо, як підвищити вартість активу, ми приймаємо необхідні заходи і після досягнення результату його продаємо. Якщо ми не компетентні в розвитку активу, відразу шукаємо покупця. Крім того, коли ми розуміємо, що протягом певного часу нам не вдається поставити якісний галузевої менеджмент і актив через це знецінюється, то ми його теж з великою ймовірністю продамо.

- Чому б і ні. Якщо знадобиться - залучимо АСВ. Ми чітко розуміємо, що для якоїсь частини роботи доведеться залучати різні команди на аутсорсинг. Крім розвантаження власної команди і забезпечення виділеного професійного ресурсу для кожного активу такий підхід також підвищує прозорість і порівнянність нашої діяльності. Для нашої команди це також бенчмарк, на який можна орієнтуватися, оцінюючи власні показники ефективності. Якщо згадати історію з минулого життя, то в « ВТБ 24 »З нами працювали завжди 3-4 колекторських агентства.

- А Alvarez & Marsal вам чим не подобається?

- Все кращі гравці в цій індустрії однозначно будуть залучатися. Обсяг активів величезний, роботи вистачить усім.

«Робота з проблемним активом - діалог: аргумент проти контраргумент»

- Сотні мільярдів рублів.

- Схоже на правду, якщо говорити тільки про пряме борг.

- З Промсвязьбанком складніше, тому що частина активів перейшла з його балансу на АвтоВАЗбанк, і ми в них стали занурюватися не так давно. Немає ще чіткої структури по частках. Що стосується Бінбанку і «Зростання банку», то в Бинбанке боргів практично не залишилося. Вони спочатку були більше на «Росте», ніж на ньому. І там структура цієї аффілірованності ще більш розгалужена, ніж вона була в «Відкриття холдингу», тому конкретних цифр не назву.

- Не впевнений, що все. Питання залишається відкритим. Причому компанії були не тільки хороші, різні. Поняття «хороші» - це коли ти вийшов на ринок і продав компанію за ринковий мультиплікатор. Якщо говорити про підприємства реального сектора економіки, то, напевно, це 4-5 EBITDA. Ми поки не бачимо подібних активів на балансі.

- Часто буває, коли ти понятійно знаєш, що актив N належить містеру Z, який повинен тобі грошей, але юридично це неможливо довести. Тому звернути стягнення на актив N, який належить містеру Z, ти не можеш.

Є три способи взаємодії з бенефіціарами: військовий, мирний і комбінований. Буває, що з одним і тим же бенефіціаром ти домовляєшся про реструктуризацію, а по іншому активу ти захищаєш позицію в суді. Ми з колегами працюємо активно. Десь будемо обмінювати погані борги одного бенефіціара на інші активи кращої якості.

- Безумовно. І не тільки з Шішханову. Є хороші приклади з паном Бєляєвим [Вадимом, колишнім співвласником «ФК Відкриття»] і «Відкриття холдингом»: це компанія «Геотек». Вона перейшла у власність групи «Відкриття». Це найбільша геолого-розвідувальна компанія. Зараз цей актив знаходиться поки що в складному фінансовому становищі, але це хороший актив, з високим потенціалом монетизації.

- Це результат роботи з «Відкриття холдингом», з його раніше ініційованими угодами і корпоративними спорами, які були успішно завершені в рамках контролю над компанією «Геотек».

- Працює.

- У нас йдуть інтенсивні переговорні процеси. Зараз вони знаходяться на завершальній стадії. Цими активами буде погашена частина боргів. Розкривати поки не можу. Але протягом кількох місяців це буде зрозуміло.

- Утримаюся від коментарів. Зрозумійте, зараз будь-яка заява може дуже сильно вплинути на домовленості не завжди в передбачуваною площині.

- З мого боку поки немає персонального діалогу з Ананьєва. З боку банку переговори ведуться з різними його представниками.

0,85-1,16 трлн руб.
витрати ЦБ на санацію банків за новою схемою з урахуванням закладеної зворотності за активами на рівні 40-60% і без урахування наданої їм ліквідності
2,6 трлн руб.
витрати ЦБ з урахуванням коштів, влитих в капітал банків, наданої їм ліквідності і депозиту для фонду поганих боргів

- У цій ситуації немає бінарної позиції. Сьогодні не готовий - завтра готовий. І навпаки. Всі бізнесмени розуміють наслідки тих чи інших дій. Робота з проблемним активом - діалог: аргумент проти контраргумент. Наприклад, якщо опонента не лякає адміністративна відповідальність, то можна оперувати стягненням на будь-яку частину бізнесу. Тут боржник, оцінивши ризики, може задуматися і піти на поступки. Це ітераційний процес. Звичайно ж, паралельно ми ведемо фінансові розслідування: куди йшли гроші, яким чином.

- Якщо необхідно, залучаємо сторонніх контрагентів.

- Не хотів би розголошувати цю інформацію.

- Скрізь. На Кіпрі судимося, в Лондоні. З О1 Group судимося, з колишніми власниками «Траста».

- З «Відкриття холдингом» ведеться за кількома кейсам, де «Відкриття холдинг» виступав поручителем.

- Ми перебуваємо в стадії судового вирішення конфлікту. До тих пір поки ми не перейшли в мирну площину, частина активів арештована.

- Гроші на рахунках, особисте майно, частки в бізнесі.

- Концентрація боргу повинна мати економічний сенс. Зобов'язання можна забрати за 1 руб., Як прийнято, або купити за якісь гроші. Ситуація з O1 Group в частині визначення реального фінансового стану групи вкрай нетривіальна. Група величезна і різнопрофільних. Ми ведемо переговори на робочому рівні з ГК «Регіон» за цим боргом, але ми не можемо сказати, які активи, коли і чи будемо купувати. Ніяких зафіксованих домовленостей поки немає.

- Час покаже. Поки майбутнє у ФГ «Майбутнє» виглядає непросто ...

«В цільової моделі - близько 500 співробітників»

- На сьогоднішній момент БНА все-таки банк. На сьогодні правління складається з двох чоловік: я і Артем Кирилов. З 30 липня до нас приєднався Філіп Лерман, він як раз з А1, - це приклад того, що ми орієнтуємося на кращі кадри. В А1 він був фінансовим директором. Зараз ми запустимо процедуру узгодження його кандидатури - сподіваємося, він увійде в правління незабаром. Потім приймемо рішення ще про декілька кандидатів. Роздувати штат правління ми не станемо. Немає такого завдання.

- Ксенія Юдаєва, Михайло Задорнов, Олексій Симановський, директор по спеціальним інвестиційним проектам РФПИ Ілля Бахтурін, Олексій Мойсеєв і Олена Титова як незалежний член ради. За порадою директорів є перетину з «ФК Відкриття». Це було і рішення ЦБ, і наші пропозиції. Подібна конструкція рад директорів дозволяє менеджерам, контролюючим і приймають ключові рішення, бачити ситуацію комплексно і працювати найбільш ефективно.

- В цільової моделі - близько 500 осіб. Зараз в «Трасті» близько 1800 чоловік. Ми виводимо з нього непрофільний для його діяльності бізнес, наприклад роботу з фізособами. Частина мережі «Траста» буде закрита, частина мігрує в «ФК Відкриття» - БНА точки продажів не потрібні. Частина співробітників ми переведемо в об'єднаний «ФК Відкриття» з Бінбанку. Кредити мігрують в «ФК Відкриття», ті, які будуть дефолтними, - запропонуємо ринку, колекторам. Вклади або будуть переведені в «ФК Відкриття» за заявою вкладників (вклади можна цессіровать без згоди клієнтів), або будуть закриті по терміну.

- 32.

Як вийшло, що ви очолите фонд поганих боргів?
Як давно ви дізналися, що очолите фонд поганих боргів?
Ви хочете сказати - обговорення, що ви очолите банк, йшли вже місяць тому?
А в чому, на вашу думку, сенс створювати таку структуру, як фонд поганих боргів?
Навіщо віддавати сторонньому банку процентний дохід, коли ми можемо залишити його в групі?
Що таке 40-60%?
Це розпродаж активів повністю?
Або 90%?
А Alvarez & Marsal вам чим не подобається?

Новости