«Ми не обмежуємо бізнес сезоном - можна орендувати місце в парку на кілька років»

9.06.2016

Казань представила на суд бізнес-спільноти карту «точок тяжіння» в парках і скверах, створену спільно з Наталією Фішман

Сьогодні виконком опублікував схему розміщення бізнес-об'єктів в парках і скверах Казані. У ній комплексно, з картами, з комунікаціями «прив'язані» кіоски, пункти прокату, кафе і так далі. Протягом тижня від бізнесу чекають зауважень - а потім намічено публічне обговорення. Як з'ясував кореспондент «БІЗНЕС Online», перші лоти в парках можуть виставити на торги ближче до липня.

Дамір Фаттахов: «Вперше ми хочемо промовити все це з бізнесом до того, як виносити ці лоти на аукціони Дамір Фаттахов: «Вперше ми хочемо промовити все це з бізнесом до того, як виносити ці лоти на аукціони. Детально можна кожен парк обговорити, вони зможуть задати всі питання, що залишилися, щоб скорегувати всі ці моменти »

ВИКОНКОМ І КОМАНДА Фішман сформувати пакет «Паркова активності» НА ПРОДАЖ БІЗНЕСУ

Сьогодні на суд громадськості представлена ​​схема розміщення торговельних і розважальних точок в парках і скверах Казані. Це базовий документ, бачення того, де повинні з'явитися кафе, де - точки прокату, кінотеатри і навіть ... повітряні кулі, якщо хтось захоче катати казанців таким чином. Завантажити його можна тут . Схему розробляли районні адміністрації Казані, комітет зовнішнього благоустрою, управління архітектури і містобудування. І, звичайно, команда помічника президента РТ Наталії Фішман - вже на титульній сторінці документа видно біло-зелені обриси логотипу програми парків і скверів.

«Важливо розуміти, що це не конкурс на сезонну торгівлю, яка ведеться паралельно. Це зовсім інша історія, - підкреслив в розмові з «БІЗНЕС Online» перший заступник керівника виконкому Казані Дамір Фаттахов. - Життя змушує підходити до парків та скверів індивідуально. Це показує сам процес реконструкції парків та скверів. У тому вигляді, як це було раніше - без єдиного стилю, без розуміння, скільки і чого потрібно: одна, дві морозивницею в парку або п'ять - це вже неможливо ».

Це розуміння прийшло в тому числі і завдяки весняній зустрічі з бізнесом. У травні цього року концепція бізнес-активності в парках обговорювалася в рамках ради з підприємництва за участю бізнес-омбудсмена Тимура Нагуманова і Фішман. Тоді бізнес попросив чиновників змалювати, де, скільки і чого повинно бути. Де кафе, де лотки з морозивом, де прокат, де кінотеатр під відкритим небом, де атракціон з машинками? В якому стилі їх оформляти? А головне - чи є там точки підключення, яка їхня потужність? «А ми, як бізнес, скажімо, з якими пропозиціями ми можемо вийти», - описав Фаттахов відбувся діалог. Причому розмістити би все це бажано, з одного боку, там, де є піший трафік, але і так, щоб люди не стогнали від настирливості продавців. Кому захочеться гуляти в парку так, щоб твої кишені буквально пилососом «обнесли» власні діти, очі яких розбігаються при вигляді повітряних куль, морозива, газованої води і поп-корну?

Всі бажаючі мають право вносити зауваження. «Вперше ми хочемо промовити все це з бізнесом до того, як виносити ці лоти на аукціони. Детально можна кожен парк обговорити, вони зможуть задати всі питання, що залишилися, щоб скорегувати всі ці моменти, - додав Фаттахов. - Це стратегічний документ. І ми не обмежуємо бізнес одним сезоном - можна орендувати майданчики на рік, на три, на п'ять. Все залежить від пропозицій ».

При цьому виконком не виключає і того, що пропозиція виявиться таким «смачним», що потенційний орендар захоче взяти всі профільні точки. Це ринок, і від цього ніхто не застрахований. «Якщо нам хтось із виробників морозива скаже, що він готовий взяти точки на що залишився літній сезон, але в майбутньому зможе на 3 - 5 років, обладнавши 20 - 30 точок на все місто, ми розглянемо цю ідею», - пояснив Фаттахов. Але ця пропозиція теж буде виставлено на аукціон, як того вимагає законодавство. Може бути, в цьому році це не буде ідеально, але в перспективі місто до ідеалу буде прагнути, регламентуючи зовнішній вигляд, площа, стилістику, фірмовий стиль кожного парку.

Може бути, в цьому році це не буде ідеально, але в перспективі місто до ідеалу буде прагнути, регламентуючи зовнішній вигляд, площа, стилістику, фірмовий стиль кожного парку

ПЕРШІ ЛОТИ У ЗЕЛЕНИХ ЗОНАХ Казані МОЖУТЬ З'ЯВИТИСЯ ближче до липня

Ця схема, користуючись лексиконом прем'єра РФ Дмитра Медведєва, аж ніяк не відлита в граніті. Вона буде «живою». Після отримання пропозицій по схемі (їх можна відправляти на адресу [email protected], а також [email protected]) і обговорення в ході зустрічі з бізнесом виконком має намір в стислі терміни сформувати лоти і виставити їх на торги вже на початку липня . Все залежить від того попиту, який буде.

«До кінця ми схему« цементувати »не будемо. У нашому розумінні ми зараз її сформулювали. Але якщо ми побачимо в процесі переговорів, що є конкретний інтерес, припустимо, підприємець запропонує розмістити кінотеатр, ми будемо це розглядати », - додав Фаттахов.

Нагадаємо, що в цілому схема дислокації нестаціонарних об'єктів сезонної торгівлі в 2016 році включає 574 точки. З урахуванням парків вона розширюється до 650 об'єктів. Цього року КЗІО Казані провів 26 аукціонів - на них виставлено 530 лотів сезонної торгівлі.

ДЕ З'ЯВЛЯТЬСЯ МІСЦЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ?

Документ складається з двох частин. Перша - оформлення власне точок, їх зовнішній вигляд, стилістика. Картинка показує, як це може виглядати з урахуванням досвіду європейських і кращих російських зразків. Друга частина - карти-схеми самих парків і скверів з урахуванням точок підключення комунікацій. Відразу видно, де можна поставити ларьок з морозивом, де бачиться сцена, де - пункт прокату велосипедів або роликів. І де для цього є, припустимо, електрику, а його немає в 11 парках з 25.

Ніжнезареченская дамба (щоб збільшити, натисніть) Ніжнезареченская дамба (щоб збільшити, натисніть)

У Кіровському і Московському районах запропоновані парк Рибака, Сосновий гай (у ДК Хіміків), Ніжнезареченская дамба, парки у ДК ім. Урицького, Залізничників, а також центр сім'ї «Казан». Схема зачіпає зони відпочинку озер Глибоке, Смарагдове і Лебедине. В Вахітовском районі торгові точки з'являться в парку Тисячоліття, ім. Горького, Тинчурін, Лядському саду, у НКЦ Казань, на пляжі «Локомотив» і набережної озера Кабан. Точкою тяжіння для підприємців в Ново-Савиновский районі стануть парк «Континент» і парк Перемоги, в Авіабудівному - «Крилья Совєтов». У Радянському районі в схему включили реконструйований в цьому році за 115 млн. рублів Горкінско-Ометьевскій лісопарк і дитячий парк по вулиці Миру. У Приволзькому районі це сквер Слави, парк при філармонії, дитячий парк по вулиці Гаріфьянова-Сиртланово, сквер «Ялинковий містечко».

Парк «Крила Рад» (щоб збільшити, натисніть) Парк «Крила Рад» (щоб збільшити, натисніть)

Велика частина включених в програму парків і скверів пройшла в минулому році глибоку реновацію з урахуванням думок місцевих жителів. Обговорення проектів реконструкції в минулому році пройшли в парку Тинчурін , сквері Слави , Парку ім. Урицького , Благоустрій якого продовжилося і в цьому році. Живі обговорення були по парку у ДК Хіміків і « Крила порад ». На реконструкції і створення зон відпочинку у 2015 році в республіці освоїли 1 млрд. Бюджетних рублів, причому 310 млн. Рублів виділили на реконструкцію тільки казанських парків і скверів (всього завдяки меценатам витрати в Казані оцінили в 600 млн. рублів).

Однак в схему не потрапив ряд реконструйованих в минулому році парків і скверів. Серед них сквер на Гвардійській, яким зайнявся один з королів держзамовлення Татарстану Леонід Анісімов, сквер на Даурской, який залишив без премій 350 робочих ЗБВ-3, за перетворення з смітника в сквер Листопадний взявся теж один з «королів держзамовлення» РТ Газінур Ахметов. У числі обділених торгівлею сквер Аксьонова, озера Чішмяле і харових .

Чи потрібні там такі точки і які - той самий питання, яке можна обговорити, поки чиновники готові «гнути» схему під потреби бізнесу і громадськості.

Парк «Континент» (щоб збільшити, натисніть) Парк «Континент» (щоб збільшити, натисніть)

ЯК ЦЕ ВИГЛЯДАЄ?

У документі детально прописали типологію стаціонарної і нестаціонарної торгівлі в парках - це кафе, ресторани, кіоски, павільйони, торгові ряди (стилізовані / сезонні / постійні), тентів. Є поділ на візки, фуд-траки, холодильники під снеки і морозиво, вендингові апарати з продажу кави, попкорну, напоїв, солодкої вати і іншого. А також парки атракціонів (механічні, електричні, батути, каруселі і т. Д.), Кінотеатри (тимчасові під відкритим небом, постійні або сезонні), повітряні кулі, спортпрокат (спорт / човна / катамарани, коні, дитячі паровози), естради ( тимчасові під відкритим небом / постійні / сезонні).

Все це розробники вирішили оформити єдине, обмеживши трьома стильовими напрямками: ретро, ​​сучасний або радянський. Кожен об'єкт - павільйон чи це, візок або кіоск, сцена або фуд-трак - повинен підкорятися прийнятої стилістиці.

Парк ім Парк ім. Горького (щоб збільшити, натисніть)

Зокрема, торговельні об'єкти парку «Крила Рад» будуть оформлені в стилі ретро. На постійній основі розмістять 3 кіоски, для яких по алеї підведена електрика потужністю 5 кВт (всього 12 точок для електроживлення). Серед інших об'єктів атракціони, сцени, вендингові апарати, фуд-траки, повітряні кулі, спортпрокат, кінотеатр. Всі вони знаходяться на основному транзит пішоходів через парк, в зоні дитячого майданчика і центральних алей.

У «Сосновій гаю», якій обрали сучасний стиль, мають намір розмістити 16 постійних кіосків вздовж алеї від ДК «Хіміків» до пішохідного переходу на основному транзит. Єдиний об'єкт парку «Континент» в Ново-Савиновский районі - точку з продажу морозива в сучасному стилі - розмістять на основному транзит від зупинки до житлового масиву. Помістити інші атракціони в парку неможливо через його габаритів і інтенсивності потоків.

В парку ім. Горького (є три точки підключення до електрики) дозволять розміщувати об'єкти в сучасному або ретростиле. Зона відпочинку поповниться кінотеатром, естрадою, двома точками спортпроката, фуд-траками, атракціоном, кіосками, кафе / рестораном. У сучасній або ретростілістіке проект парку Перемоги з 6 точками підключення до електрики для кіосків, фуд-траків, парку атракціонів, тимчасових або постійних естрад, повітряних куль, спортпроката. Всього дві точки для бізнесу виділяють в парку Тисячоліття - під сучасні або ретрокафе і ресторани, фуд-траки.

Парк центру сім'ї «Казан» (щоб збільшити, натисніть) Парк центру сім'ї «Казан» (щоб збільшити, натисніть)

У центру сім'ї «Казан» виділять 11 точок для підприємців, включаючи дві повітряні кулі і стільки ж кінотеатрів. Треба сказати, точки сезонної торгівлі у «Казана» вже є. В цьому році бізнесмен, який отримав право вести сезонну торгівлю у центру, заплатив в бюджет міста 464 тис. рублів - в ході торгів вартість підскочила в 46 разів з початкових 10 тис. рублів.

Схема розміщення торгових і розважальних точок в парках і скверах Казані. завантажити

Де кафе, де лотки з морозивом, де прокат, де кінотеатр під відкритим небом, де атракціон з машинками?
В якому стилі їх оформляти?
А головне - чи є там точки підключення, яка їхня потужність?
Кому захочеться гуляти в парку так, щоб твої кишені буквально пилососом «обнесли» власні діти, очі яких розбігаються при вигляді повітряних куль, морозива, газованої води і поп-корну?
ДЕ З'ЯВЛЯТЬСЯ МІСЦЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ?

Новости