Міфи про грудне вигодовування

В рамках Всесвітнього руху за підтримки ГВ представляємо міфи про грудне вигодовування, а також поради та рекомендації майбутнім мамам, щоб годування грудьми пройшло успішно.

Міф: годування або перекачування молока не впливає на зовнішній вигляд вашої грудей, якщо зробити це протягом перших трьох місяців.

Правда: у багатьох жінок після народження дитини груди змінюється в результаті її зростання під час вагітності, а не через грудного вигодовування. На перші три місяці припадає найінтенсивніший ріст грудей. Тривале годування грудьми може або не може вплинути на зовнішній вигляд вашої грудей, але воно знизить ризик розвитку раку молочної залози на додаток до інших корисних властивостях для вас і вашого малюка, які дає грудне вигодовування.

Міф: часті годування грудьми призводять до зниження виробництва молока і його слабкому притоку.

Правда: часті годування (або настільки часті, наскільки хоче дитина) насправді призводить до збільшення виробництва молока, більш сильному припливу і успішному годівлі. Затримка годування, пропуск або доповнення годування сумішами негативно впливає на приплив молока і ставить під загрозу успіх грудного вигодовування взагалі. Годування грудьми працює по системі «попит-пропозиція»: ви годуєте більше ( «попит» йде від грудей), груди реагує великим припливом молока ( «пропозиція» природним чином збільшується). При затримці чи пропуску годування ви відправляєте невірний сигнал про те, щоб постачання молока зменшувалася, і ваші груди реагує відповідним чином.

Міф: вам потрібно годувати тільки в певний час для підтримки хорошого кількості молока.

Правда: скільки разів мамі необхідно годувати дитину, залежить від кількох факторів, але, як правило, чим частіше вона годує, тим більше молока приходить. Кількість годувань, необхідних для підтримки хорошого або достатньої кількості молока, в основному, залежить від тіла мами і того, як часто дитина хоче їсти. Деякі мами виробляють більше молока, і їхні діти можуть з'їсти більше, що дозволяє їм годувати довше, але рідше. Ця «ємність грудей» з часом змінюється, але, як правило, мама не може на це вплинути, щоб годувати дитину частіше. Завдяки додатковому годівлі більшість мам виробляють саме потрібну кількість грудного молока і харчування для своїх дітей. У міру того як ваша дитина росте, менше прокидається вночі або в міру того як ви починаєте вводити прикорм, частота годувань і кількість молока в день буде, природно, зменшуватися.

Міф: ваша дитина отримує потрібну кількість молока в перші 5-10 хвилин годування.

Правда: кількість часу, який дитина витрачає на груди, може змінюватися, і мами не повинні визначати кількість молока, яке отримує їх малюк, спостерігаючи за часом. Залежно від віку дитини, його ефективності у грудях, припливу і загальної кількості молока годування може зайняти всього 5 хвилин. У міру того як ваша дитина росте, годування стає коротшим і коротшим. Все тому, що дитина стає більш ефективним у грудях і може отримати молоко швидше з меншими витратами часу.

Міф: ви не повинні будити сплячу дитину, щоб погодувати його.

Правда: насправді це вірно для дітей, які трохи старше і які годуються і набирають вагу адекватно. Вони, природно, сплять довше, і краще обійти їх графік, який продовжує змінюватися. Зрештою, ми дійсно хочемо, щоб діти спали всю ніч. Проте, можна будити для нічного годування новонароджених, дітей, які не набирають потрібну кількість ваги, або якщо у вас виникли проблеми з припливом молока. Загальне правило, яке стосується новонароджених: годувати, як мінімум, раз в 2-3 години в день і раз в 3-4 години, не більше, вночі.

І ще поради:

Вивчіть всі про грудне вигодовування, перш ніж ваша дитина з'явиться на світ. Не намагайтеся побіжно вивчити цей процес, коли малюк вже народився, або покладатися на медичних працівників, які навчать вас годувати. Оскільки це може стати причиною поганого грудного вигодовування. Вивчіть цю тему заздалегідь. Також купите молокоотсос до народження дитини. Дізнайтеся, як його використовувати заздалегідь, читаючи інструкції від виробника. Намагаючись зрозуміти все це з немовлям на руках, на повні груди і поганим сном - не найкращий варіант.

Будьте терплячі на самому початку. У перші шість тижнів після народження дитини, коли приплив молока ще формується, дуже важливо не пропускати годування і годувати стільки, скільки потрібно малюкові. Можна перекачувати грудне молоко в пляшечку з допомогою молоковідсмоктувача, щоб ваша дитина звикав і до грудей, і до пляшки. Це буде дуже до речі, коли ви пізніше повертаєтеся з роботи.

Купіть молокоотсос, який відповідає вашим потребам. Якщо ви плануєте перекачувати молоко після повернення на роботу, краще придбати електричний подвійний молокоотсос, який допоможе вам отримати молоко легко і з двох грудей одночасно. Також молокоотсос повинен бути з декількома фланцями (чашами для грудей) різних розмірів. Так як ви не дізнаєтесь, який розмір фланця вам підходить, поки не спробуєте. Важливо, щоб сосок підходив під отвір фланця. З огляду на те, що груди змінюється в формах і розмірах, можливо, вам знадобляться декілька чаш різних розмірів. Невідповідний за розміром грудей фланець може викликати дискомфорт під час перекачування молока і навіть вплинути на його кількість і якість.

Придбайте те, що допоможе зробити грудне вигодовування простіше. Одна з найбільш важливих речей, необхідна для комфортного грудного вигодовування, це правильне білизна для годуючих мам . Носіння бюстгальтерів неправильного розміру або з металевими кісточками під час годування може чинити тиск на груди і викликати такі проблеми, як застій проток і мастит (інфекційне захворювання грудей).

Переконайтеся, що ви оточені турботою. Одна з найбільших проблем, що виникають під час грудного вигодовування, це недолік підтримки від оточуючих вас людей. Знайдіть партнера, який знайомий з цим процесом, так як це є важливим фактором успіху грудного вигодовування. Це можуть бути друзі, інші годують мами або консультанти про грудному вигодовуванню.

Читайте також:

Чим грудне вигодовування корисне для мам.

Грудне вигодовування - найкраще харчування немовляти: 15 кроків.

Перше годування новонародженого. Як і коли докласти новонародженого до грудей?

Навіщо потрібна спеціальна подушка для вагітних і годування і як її застосовувати?

Як і коли докласти новонародженого до грудей?
Навіщо потрібна спеціальна подушка для вагітних і годування і як її застосовувати?

Новости