Микола Лагун - банкір з шостим почуттям

  1. Орфографічна помилка в тексті:

26 вересня 2014 року, 11:25 Переглядів: 26 вересня 2014 року, 11:25 Переглядів:   Сьогодні в фінансовому секторі України погані новини - не рідкість

Сьогодні в фінансовому секторі України погані новини - не рідкість. Повідомлення про введення тимчасових адміністрацій або про ліквідацію банків з'являються мало не щотижня. Фонд гарантування вкладів ледь встигає звітувати щодо платежів. Однак будь-яка криза одночасно є вікном можливостей. Хто і як ними користується - ось головне питання

збирач активів

Власника Дельта Банку Миколи Лагуна в останні роки часто називають найуспішнішим українським банкіром. Він входить в сотню найбагатших українців за версією Forbes. На сьогоднішній день Миколі Лагуну належать 69,89% українського Дельта Банку (інша частка - у найбільшого аграрного експортера Cargill), і повністю білоруський Дельта Банк, "Кредитпромбанк", "Омега банк" (98%) і "Астра банк".

Як одній людині за короткий термін вдалося сконцентрувати в своїх руках стільки фінансових активів? - Допоміг криза. В останні кілька років Лагун скуповував фінустанови за хорошою ціною і приєднував їх до свого банку. Сьогодні Дельта Банк четвертий за величиною активів.

"Зазвичай фінансові інститути, які він купує, права на життя не мають. Так, вони нікого не обманюють, вони розраховуються за зобов'язаннями, але їх діяльність згортається, - констатує головний фінансовий аналітик РА" Експерт-Рейтинг "Віталій Шапран. - Найбільш привабливі активи потім приєднуються до Дельті. Така його стратегія ".

Передісторія успіху

На початку 1990-х Лагун Микола Іванович три роки провчився на розвідника в Київському вищому загальновійськовому командному училищі ім.Фрунзе. Але закінчував майбутній банкір уже Київський національний економічний університет. Він зрозумів, що в незалежній Україні фінансисти будуть більш затребувані, ніж розвідники. На початку своєї кар'єри працював економістом в управлінні НБУ по Києву і Київській області, а також валютним дилером в "ВАБанку".

Влітку 2005 року Микола Лагун придбав у торгової компанії "Фокстрот" кредитна спілка "Фаворит", який займався роздрібним кредитуванням. Мережа "Фаворита" тоді нараховувала 450 торгових точок. У лютому 2006 року Микола Лагун (http://www.aif.ua/dossier/2254) зареєстрував "Дельта Банк", орієнтований на роздрібне експрес-кредитування, зі статутним капіталом в $ 60 млн. Успішна модель банку була скопійована з російського ринку. "Зробили copy-paste, - зізнається Лагун. - Російський банк залучав дешеві позики за кордоном і видавав кредити на побутову техніку під 100% річних. Ніяких витрат на відділення, тільки точки в торгових центрах". За два роки Дельта Банк завоював чверть ринку. Перевагою Дельти була швидкість: реклама обіцяла, що рішення про кредит беруть за 20 хвилин. Готовність українців купувати побутову техніку під 60-90% річних перевершила всі очікування.

Втім, як і кількість шахраїв. Для протидії їм у Дельти з'явилася скорингова програма, яка дозволила суттєво скоротити безладну видачу кредитів. Для кредитних менеджерів розробили двотижневий курс, на якому їх навчали не лише правильно оформляти кредитні заявки, але і виявляти підроблені паспорти, а також відрізняти кримінальні татуювання. В результаті, якість кредитного портфеля зросла, і перед кризою несплати першого платежу знизилися до 1,2%, а проблемна заборгованість - до 3,1%.

За рік до кризи Лагун змінив стратегію, що допомогло врятувати його банк- Дельта кардинально змінила джерела фінансування. Якщо в другій половині 2007го 70% пасивів банку становили валютні кредити, то через рік на зовнішні запозичення припадало лише 30% пасивів, решту займали гривневі депозити. Щоб залучити гроші громадян, відкрили десятки відділень і запропонували дуже високі ставки по вкладах в гривні.

У 2010-му Дельта знову скоригувала стратегію. За словами Миколи Лагуна, в нормальній ситуації на конкурентному українському ринку знадобилися б роки, щоб видати десятки тисяч іпотечних і автокредитів і переманити корпоративних клієнтів, але після кризи з'явилася можливість купити їх задешево. Його не лякало, що банки продають тільки проблемні кредити. З такою заборгованістю в Дельті вже навчилися працювати. "Він чітко знає, чого і як хоче домогтися, - говорила в одному з інтерв'ю засновниця групи компаній ICU, а нині глава Нацбанку, Валерія Гонтарєва. - У Лагуна є всі шанси створити найбільший комерційний банк в країні". У жовтні 2008 року Дельта Банк з активами 4,8 млрд гривень за цим показником посідав 36-е місце. За підсумками 2013го сукупні активи банку за рік зросли на 85,3%, перевищивши 55 млрд грн.

Дельта Банк веде на ринку досить агресивну політику, скуповуючи активи банків, виставлених на продаж, і стрімко нарощуючи свою присутність на банківському ринку, банк і його власник часто опиняються в епіцентрі різних скандалів. Миколи Лагуна огульно звинувачували в нецільовому використанні рефінансування від НБУ і грошей вкладників, а також у фінансуванні сепаратизму. Втім, жодне звинувачення так і не було підкріплено доказами. Останній скандал був відносно того, що банкіра затримали в аеропорту при спробі вилетіти за кордон. СБУ і сам Микола Лагун цю інформацію спростовує і вже звернувся до відповідних органів, щоб з'ясувати, хто стоїть за цією інформаційною провокацією.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Микола Лагун - банкір з шостим почуттям". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Як одній людині за короткий термін вдалося сконцентрувати в своїх руках стільки фінансових активів?

Новости