Мікрофони для запису вокалу

  1. Класична схема підключення студійного мікрофона
  2. Мікрофон для студійного запису
  3. Підіб'ємо підсумок - студійний мікрофон повинен бути студійним

06.11.2013

У наш музичний магазин досить часто звертаються музиканти, які хотіли б придбати той чи інший мікрофон. Однак, достатня кількість людей або не до кінця розуміють як саме використовувати мікрофон і яку саме модель, або не до кінця розуміють що в різних сферах застосування потрібні не тільки різні мікрофони, але ще і супутнє обладнання. Розберемо кілька типових сегментів застосування мікрофонів.

Багато хто думає, що досить купити USB мікрофон середньої цінової категорії і більш нічого не потрібно Багато хто думає, що досить купити USB мікрофон середньої цінової категорії і більш нічого не потрібно. Однак це найпоширеніша помилка. USB мікрофон добре підходить для конференцій по Skype, для наговаріванія тексту, лекцій. Однак в якості приладу для запису вокальної партії він навряд чи зможе допомогти. Справа в тому, що людський голос має дуже великою амплітудою. Ми можемо шепотіти, говорити упівголоса, голосно говорити, кричати. Пісня, навіть якщо це реп, передбачає емоції. Неможливо прогундеть всю партію на одному і тому ж рівні. Одні смислові шматки вимовляються тихіше, інші голосніше, низькі ноти звучать тихіше, а високі партії звучать дуже голосно. Якщо вокальні партії записувати через USB мікрофон , То можливі два варіанти розвитку подій.

У першому варіанті гучні звуки перенавантажуватимуть передпідсилювач мікрофона або його цифро-аналоговий перетворювач. В результаті на піках виникнуть спотворення. Що б цього не відбувалося, вокалісти починають прибирати рівень вхідного сигналу або відходити від мембрани мікрофону подалі. Настає другий випадок

У другому випадку, коли рівень сигналу налаштований таким чином, що б навіть в піках мікрофон не перевантажувався, настає зворотний момент - тихі звуки записуються мікрофоном із занадто низьким рівнем сигналу. Такий запис буде мати додаткові шумами в тихих часях записи і незадовільною частотної характеристикою.

Є третій варіант. Коли співаки більш досвідчені помічають, що в процесі співу гучні і тихі шматки не можуть бути записані однаково добре, вони починають вдаватися до хитрощів. Наприклад, коли співають тихо підходять ближче до мікрофона, а коли співають голосно відходять від нього. Однак се не так просто. При такому варіанті моно помітити, що чим ближче ми підходимо до мікрофона, то багатша частотна характеристика записи, а коли відходимо від нього, вона звужується. Тобто такий запис стає неоднорідною в плані частотного спектра. Мікрофон (за винятком дуже студійних дорогих мікрофонів) влаштований таким чином, що чим далі джерело звуку перебувати від мембрани мікрофону, тим вже частотна характеристика записи. Менше низьких і високих частот будуть відтворені. Якщо не вдаватися в технічні деталі, то на слух така вокальна партія буде виглядати тьмяною.

Четвертий варіант запису. Є ще спосіб записувати партію шматками. Спочатку пишуться тихі шматки, наприклад куплети. Потім рівень вхідного сигналу перенастраивается і пишуться гучні шматки, наприклад, приспіви. При такому способі записи можна домогтися того, що і рівень записуваного сигналу, що надходить в мікрофон, буде хорошим і перевантажень так само не буде. Є й мінуси такого запису. Крім емоційної складової, на слух така партія може все одно сприйматися рваною. Буде чути різниця в настройках мікрофона на різних частинах вокальної партії.

Так що ж робити? А ось що - використовувати для запису вокальних та інструментальних партій класичну схему підключення мікрофона і супутнього устаткування.

Класична схема підключення студійного мікрофона

Така схема має на увазі наявність компресора або лимитера між виходом підсилювача мікрофона і входом записуючого пристрою Така схема має на увазі наявність компресора або лимитера між виходом підсилювача мікрофона і входом записуючого пристрою. беремо мікрофон , Підключаємо його в компресор, вихід компресора підключаємо на вхід звукової карти. Компресор незамінний прилад для запису з мікрофона. Особливо якщо мова йде про записи вокальних партій. ВІН влаштований таким чином, що тихі звуки компресор підсилює, а гучні зменшує. Таким чином амплітуда тихих і гучних звуків записується партії ставати рівніше і вхідний тракт звукової карти здатний записати її без спотворень. В крайньому випадку можна використовувати лімітер. Він відрізняється від компресора тим, що не посилює тихих звуків, а лише послаблює гучні. Але, відразу обмовимося, такий варіант гірше і застосовується лише іноді для досягнення певних цілей.

Неважко помітити, що така схема підключення мікрофона передбачає наявність окремої звукової карти. Якщо в USB мікрофоні вона була вбудована, то при бажанні якісно записувати звук мікрофон повинен бути мікрофоном, компресор - компресором, а звукова карта (аудіоінтерфейс) - звуковою картою. Зрозуміло, вбудовані в комп'ютер або ноутбук звукові карти категорично не підходять. Якщо відтворити звук вони ще так-сяк можуть, то звукозаписний тракт не підходить категорично.

Мікрофон для студійного запису

Студійні мікрофони   , За рідкісним винятком повинні володіти певним набором характеристик Студійні мікрофони , За рідкісним винятком повинні володіти певним набором характеристик. Історія музики знає випадки, коли вокальні партії в студії записувалися в динамічні мікрофони, але це швидше виняток, ніж загальноприйнята практика. У переважній більшості випадків студійний мікрофон повинен бути конденсаторним, володіти великою чутливою діафрагмою і якісним вбудованим підсилювачем. Саме такий мікрофон включається у вхід компресора. До речі, такі мікрофони вимагають фантомного живлення, так що не забудьте натиснути на компресорі кнопку «+48 вольт».

Варто сказати, що конденсаторні мікрофони обов'язкові для запису вокальних партій. А ось якщо треба записати електрогітару або трубу, то нерідко звукорежисери пишуть їх в динамічні мікрофони. Такі мікрофони отримали назву інструментальних. Вірніше і конденсаторні і динамічні мікрофони можуть виступати в якості інструментальних. Просто деякі мікрофони спеціально розроблені і сконструйовані для запису певних інструментів.

Говорячи про застосування мікрофонів в домашній студії, звичайно ж відзначимо, що неможливо тримати великий парк різноманітних мікрофонів. В цьому випадку є один ефективний правило: Краще один хороший мікрофон, ніж багато не дуже хороших.

У хороший мікрофон вийде записати і вокал і гітару і флейту. У фінальному міксі завжди можна вирізати зайве. А ось якщо під час запису флейти, наприклад, не записалися обертони певних частот, то згодом їх вже нічим не витягнеш. Адже їх просто немає.

Підіб'ємо підсумок - студійний мікрофон повинен бути студійним

  • Для правильного запису вокальних та інструментальних партій необхідна класична схема підключення, яка включає в себе наступний ланцюжок: конденсаторний мікрофон з великою діафрагмою - компресор \ лімітер - звукова карта.
  • USB мікрофон для запису вокалу категорично не підходить. Він служить для project-проектів, репортерської роботи і відео \ аудіо конференцій.
  • Динамічний мікрофон застосовується в основному в концертній діяльності і для запису інструментів. Для запису вокалу в студіях він практично не використовується.
  • Дзвінок або лист фахівцям музичного магазину Marketone.RU безкоштовний. Завжди можна проконсультуватися щодо купівлі того чи іншого обладнання. Це вбереже вас від неправильних конфігурацій звукового тракту записи із застосуванням студійного мікрофона і витрати зайвих коштів.

Так що ж робити?

Новости