Мікрохвильова піч - швидка допомога на кухні. Як вибрати мікрохвильову піч?

  1. Мікрохвильова піч - швидка допомога на кухні. Як вибрати мікрохвильову піч? ,, Принцип роботи...
  2. Обсяг камери.
  3. Потужність мікрохвильовки.
  4. Додаткові функції.
  5. Зручні пристосування в мікрохвильовій печі.
  6. Оздоблення камери.
  7. Посуд для мікрохвильової печі.
  8. Запобіжні заходи.

Мікрохвильова піч - швидка допомога на кухні. Як вибрати мікрохвильову піч?

,,
,,

Принцип роботи мікрохвильової печі заснований на випромінюваних нею високочастотних мікрохвилях, які проникають на глибину від двох до п'яти сантиметрів в продукти, що знаходяться в ній і нагрівають їх. Глибина проникнення хвиль залежить від типу продукту. СВЧ випромінювання не має руйнівного впливу на біологічні молекули, тому їжа, отримана в мікрохвильовій печі, не приносить шкоди організму.

Часто говориться про шкідливий вплив на людину хвиль, що виходять за межі печі. Але це не так. Сучасні моделі мають певним захистом. Наприклад, корпус, виготовлений з металу, екранує випромінювання, як і сітка, встановлена ​​на скляному віконці дверцята. Якби мікрохвильова піч працювала з відчиненими дверцятами, тоді можна було б брати до уваги її небезпека для людського організму. Але це неможливо, так як вона влаштована таким чином, що спеціальні блокатори не дозволяють включати мікрохвильову піч, якщо вона негерметично закрита або відкрита взагалі.

Щоб уникнути ризику виходу мікрохвиль за межі печі, потрібно стежити за тим, щоб забруднення не накопичуються в місцях закриття дверцят. Як визначити чи є шкідливий вплив приладу на людину, ми писали в одній з наших статей.

Чому ми вибираємо мікрохвильову піч?

Самим головним достоїнством цього побутового приладу є швидкість приготування їжі. Мікрохвильовка значно економить наш час. При звичайному приготуванні продукти нагріваються повільніше, адже тепло стикається тільки з їх поверхнею, а в мікрохвильовій печі енергія проникає вглиб, на три-п'ять сантиметрів.

Не останню роль відіграє автоматизація самого процесу. Тобто, можна скласти і запустити програму приготування їжі, і більше не згадувати про неї, поки мікрохвильова піч не подасть сигнал про те, що все вже готово.

Крім того, страви, приготовані під впливом мікрохвильового випромінювання, не втрачають своїх корисних властивостей, тому що не розігріваються вище точки кипіння і за часом теплова обробка їх значно менше.

За витратами електроенергії мікрохвильова піч набагато економніше, ніж електрична плита, тому що вся енергія акумулюється в камері печі, а не йде в навколишнє атмосферу.

До переваг мікрохвильовки можна віднести ще те, що приготування їжі в ній не супроводжується виділенням запахів і диму в квартиру, та й пригорання продуктів майже виключено.

Істотний плюс приладу ще в тому, що ви можете розігрівати страви і напої в тій же посуді, з якої будете їсти, тому вам не доведеться мити зайві тарілки і чашки, а також витрачати час на перекладання або переливання.

Обсяг камери.

Мікрохвильові печі можуть мати різний обсяг внутрішньої камери: маленький - до 15 літрів, середній - до 30 літрів і великий - до 40 літрів. Зрозуміло, що від обсягу камери залежить те, що ви можете в ній приготувати: гарячий бутерброд або індичку. Але не поспішайте вибирати мікрохвильову піч великого обсягу, якщо ви не збираєтеся готувати в ній багато їжі. Якщо піч працює напівпорожня, то вона швидше вийде з ладу, та й електрики вона споживає більше, ніж при невеликому обсязі.

Крім того, мікрохвильова піч з великим об'ємом камери займе дуже багато місця на кухні, а через коротке шнура, її треба ставити ближче до розетки, тобто не там, де вам, можливо, зручно. Включати ж її в подовжувач небажано. Знову ж, є деякі вимоги до установки приладу. Поверхня, на яку ви її ставите, повинна бути стійкою, а вентиляційні отвори печі - вільні (зазор між нею і стіною - не менше десяти сантиметрів). А якщо ці отвори знаходяться вгорі, то не менше півметра.

Потужність мікрохвильовки.

Якщо прилад буде використовуватися в побутових цілях, то не варто купувати піч великої потужності. Дивно, але факт, що розігрів і приготування якісніше відбувається на невисокій потужності, правда, трохи більше за часом. Мікрохвильової печі потужністю 600 Вт для вашої кухні цілком вистачить. У багатьох будинках електрична проводка стара і не витримає більше потужний пристрій. Тому потужність роботи печі встановлюйте самі, не завжди є необхідність у стовідсотковому її значенні. Як правило, які продукти і страви, на якій потужності готувати, описано в інструкції до пристрою.

Додаткові функції.

В

звичайної мікрохвильової печі вам навряд чи вдасться отримати блюдо з хрусткою скоринкою або нормальну випічку, так як розігрів її не більше ста градусів.

Тому сучасні моделі мають функції гриля і конвекційні системи. Гриль може бути кварцовий - у вигляді трубки, виготовленої з кварцового скла, в якій знаходиться туго скручена дріт з ніхрому. Кварцовий гриль має свої плюси: швидкий розігрів, компактність і його майже не потрібно чистити. І теновий, що представляє собою спіраль, вміщену в металеву трубку (за аналогією з електроплиткою), такі моделі за вартістю менше кварцових. Але зате такий гриль можна вийняти з печі або переставити його. У деяких моделях внизу встановлено інфрачервоний гриль, що йде в парі з кварцовим, що дає можливість обробки продуктів з обох сторін.

Режим конвекції підходить для випічки з тіста або запікання м'яса та інших продуктів. При виборі цього режиму, гаряче повітря, що розподіляється вентилятором, заповнює всю камеру печі. Якщо його використовувати разом з мікрохвилями, то можна отримати ефект хорошою духовки, і скоротити час приготування.

Зручні пристосування в мікрохвильовій печі.

    1. Решітка з декількома рівнями дає можливість розігрівати за один раз кілька тарілок.
    2. Решітка для гриля або рожен і піддон для жиру.
    3. Тарілка зі спеціального металевого сплаву, яка використовується в якості сковорідки.
    4. Звуковий таймер, який повідомляє про те, що приготування страви закінчено.
    5. Деякі мікрохвильові печі вміють самі вибирати режим приготування, просто введіть вид продукту і його вагу. Зараз вже існують моделі, які масу продукту можуть визначити самостійно.
    6. Блокування дверцят, необхідна для того, щоб дитина не відкрив піч випадково і не обпікся. А також, блокування управління піччю.

Управління мікрохвильовкою.

Управління мікрохвильовою піччю може бути трьох видів:

    1. Механічне. Здійснюється за допомогою різних важелів, ручок і перемикачів. За простоті й надійності, цей вид управління безсумнівний лідер. Як правило, їм регулюються тільки два показника: час і потужність. Зручний варіант для літніх людей і дітей.
    2. Сенсорне. Такий вид управління дозволяє програмувати процес приготування їжі і вже має в «пам'яті» деякі програми. Однак, сенсорне управління дуже чутливе до перепадів напруги, що призводить до «вигорання» екрану. Крім того, картинка на дисплеї може привернути увагу дитини.
    3. Кнопкове. Нагадує сенсорне, але тільки натискати доводиться не екран, а кнопки. Ремонт такого управління значно легше, а ось догляд за панеллю - складніше.
    4. Зовсім дорогі моделі оснащені пультом дистанційного керування і голосовим модулем, який повідомляє вам про роботу мікрохвильової печі.

Оздоблення камери.

Що б не говорили, внутрішнє оздоблення має більше естетичне значення, ніж функціональне. Варіантів обробки існує три: біокераміка, кераміка, нержавіюча сталь. Краще і легше піддається чищенню кераміка, але це досить крихкий матеріал. Нержавійка, безсумнівно, міцніше, але швидко втрачає свій блискучий вигляд, а відновити його досить складно.

У недорогих моделях за допомогою фарби імітують емаль. Однак, покриття такого роду не стійке до високих температур. Втім, в простих моделях не буває гриля і конвекції, тому великого значення це не має. Биокерамика є простою кераміку з покриттям, що перешкоджає розмноженню бактерій. Це, мабуть, найкращий варіант.

Посуд для мікрохвильової печі.

Якщо у вас немає посуду зі спеціальних матеріалів, призначеної для мікрохвильовки, ви цілком можете використовувати ту, що у вас є. Підійде: скло, фарфор, кераміка та ін. Одна умова треба дотримуватися - на посуді не повинно бути ніяких металевих включень, так як вони будуть іскрити, що може пошкодити внутрішню поверхню печі.

Щоб перевірити чи не містить матеріал, з якого виготовлений посуд, метал, поставте в мікрохвильову піч склянку, наповнену водою і посуд, яку хочете перевірити. Увімкніть піч на всю потужність на одну хвилину. Потім перевірте стан предметів в ній. Якщо вода трохи нагрілася, а досліджувана посуд і раніше холодна, то її можна використовувати, металів в ній немає. Якщо вона забрала тепло, а вода немає, то в ній готувати і підігрівати не можна.

Запобіжні заходи.

    1. Не дивлячись на те, що мікрохвильова піч теоретично не може включитися при відкритих дверцятах, краще цього не робити.
    2. Не включайте мікрохвильову піч, якщо в ній нічого немає, так як випромінювання, не знайшовши предмета для нагріву, повернеться в елемент, який її випромінює. Тримайте на випадок помилкового включення в неї ємність з водою.
    3. Намагайтеся не використовувати масло або інший жир, вони можуть спалахнути.
    4. Якщо немає спеціальної огляди нових для мікрохвильової печі, не пишіть в неї яйця в шкаралупі, вони вибухнуть.
    5. Не ставте на розігрів герметично закриті продукти, вони теж можуть вибухнути.
    6. Продукти, що мають природне покриття, краще заздалегідь проколоти ножем або виделкою. Горох, неочищений картопля, кукурудза, болгарський перець і т.д.
    7. Продукти, що містять алкоголь, теж не призначені для мікрохвильової печі, так як вони можуть спалахнути.

Як почистити мікрохвильову піч?

Якщо ви щось готуєте на режимі «гриль», не забувайте ставити піддон для жиру, інакше потім буде складно відмити піч.

Щоб легше було почистити внутрішню камеру, спочатку поставте в неї воду в якій-небудь ємності хвилин на п'ять. Можна додати у воду рідкий засіб для миття посуду.

Пара крапель лимонного соку в цій воді позбавить вашу мікрохвильовку від неприємних запахів, які залишилися від приготування їжі.

Кварцовий гриль не потребує чищення, так як на ньому весь наліт згорає, а ТеНові можна чистити так само, як внутрішню камеру.

Після прибирання мікрохвильової печі, дайте їй обсохнути, не користуйтеся нею якийсь час.

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на чоловічий журнал manorama.ru обов'язкова!

Крім того, читайте на сайті:

Сушка. Як влаштований термопот.

Мультиварка - можливості і неможливості.

Аерогриль: опис і пристрій.

Як вибрати мікрохвильову піч?
Як вибрати мікрохвильову піч?
Чому ми вибираємо мікрохвильову піч?
Як почистити мікрохвильову піч?

Новости