Мільйон за віце-губернатора. Хто вирішив зробити Албіна конкурентом Беглова

Не менш півсотні маловідомих сайтів за вихідні створили ілюзію політичної боротьби в Петербурзі, повідомивши про нового учасника в гонці за крісло губернатора Петербурга. "Фонтанка" знайшла исходник і своє згадка в ньому. Не менш півсотні маловідомих сайтів за вихідні створили ілюзію політичної боротьби в Петербурзі, повідомивши про нового учасника в гонці за крісло губернатора Петербурга

Олександр Бєглов і Ігор Албіна // Світлана Холявчук / Інтерпресс

Починаючи з вечора п'ятниці, 14 грудня, інтернет-ресурси, раніше не помічені в активному освітленні петербурзької порядку, почали поширювати повідомлення: «Олександр Бєглов і Ігор Албіна можуть поборотися за пост губернатора Петербурга». За вихідні статті, майже дослівно повторюють один одного, вийшли мінімум на 50 медіаресурсів.

Політичні експерти, з якими поспілкувалася «Фонтанка», впевнені - сконструювати таким чином політичну реальність неможливо, рішення про головне кандидата на пост губернатора Петербурга приймається не в медіапросторі, а президентом. А той своє рішення вже висловив, призначаючи Олександра Беглова т.в.о.. Зате таким чином можна, проігнорувавши думку першої особи країни, спробувати штучно створити конфлікт в петербурзькій адміністрації і спробувати впливати на кадрові рішення.

Всі портали, про які йде мова, хором повторюють: «Фонтанка» назвала найвпливовіших чиновників, серед них був віце-губернатор Ігор Албіна і тепер він може стати кандидатом на майбутніх виборах глави міста. Анонімні політичні аналітики, щоб урізноманітнити контент однотипних заміток, навіть провели опитування, дізнавшись, що віце-губернатора Албіна підтримує 9 - 10 відсотків жителів, а т.в.о. губернатора Беглова - 16 відсотків. Стійкі позиції Албіна, йдеться у всіх публікаціях, підтверджує газета «Діловий Петербург», яка записала чиновника в топ-100 кращих топ-менеджерів міста. Але Олександр Бєглов - теж молодець. Далі - перелік заслуг Беглова в загальному ключі і згадка ініціативи викупу акцій «Метробуду».

Серед ресурсів, які майже під копірку передрукували текст, - і цілком відомі «Аргументи і факти», і сайти, які прийнято відносити до так званої «фабриці тролів». Наприклад, серед таких - «Невські новини». Однак ці ЗМІ ще більш-менш на слуху, на відміну від яких-небудь «Русаргумент» або «Дуже». В описі останнього ресурсу, до речі, правдиво відзначається, що «це інформаційно-політичний і рекламний портал».

Кілька співрозмовників «Фонтанки» в петербурзьких медіа повідомили, що також отримували пропозиції по розміщенню, деякі навіть погодилися. "А що такого? Начебто хороший текст », - повідомив видавець однієї« незалежної »газети з Ленінградської області. Крім того, кілька журналістів назвали замовника - агентство PRFormation. Нібито цінник такої публікації коливається в районі 10 - 15 тисяч рублів за статтю. Сполучною виступав хтось Денис Поспєлов, в соцмережах у даного персонажа агентство зазначено в якості місця роботи. Кореспондент «Фонтанки», представившись редактором невеликого новинного видання, які дізналися про можливості заробити, подзвонив Денису і почув: «Так, по Албіну розміщуємо». За подальшим «агент» рекомендував писати на електронну пошту.

Знавці петербурзького ринку замовних публікацій стверджують, що PRFormation співпрацює зі структурами відомої «фабрики тролів». Про те, що люди, пов'язані з ресурсами «фабрики», мають відношення до просування нової Смольнинський адміністрації «Фонтанка» вже розповідала, описуючи поширення мультика про дядю Сашу.

Ще одним каналом, через який здійснювалося розміщення публікацій про те, що Ігор Албіна може стати кандидатом в губернатори, стала біржа замовних статей "Міралінкс". Її називають однією з основних на цьому ринку. У числі послуг пропонується індексація в пошуковику «Яндекс» і навіть страховка від видалення теми звідти. В описі біржі говориться, що її не прийнято використовувати для розміщення статей політичного характеру. Чи то ця заборона навмисно обійшли і він висить на сайті тільки для прикраси, то чи замітку про припущення анонімів про кар'єрний зліт петербурзького віце-губернатора не стали оцінювати як політичну гру. В описі пропонованої публікації пропонується поставити посилання на статтю «Фонтанки» про результати «Рейтингу впливовості», який на основі результатів опитування великої кількості експертів складали «Фонтанка» і журнал «Місто 812».

Для створення такої медіакампанії потрібно було витратити як мінімум мільйон рублів. Це - лише дуже грубі підрахунки, виходячи із заявлених цінників і рівня учасників. Реальна сума витрат напевно істотно більше.

Для чого знадобилися такі витрати - область для здогадок. Очевидно лише одне: замовники сподівалися, що серія статей і загальний новинний фон зможе стати інструментом для визначення подальшої кар'єри героїв публікацій. Логіка здається зрозумілою: в Смольному вже брали кадрові рішення на основі прочитаного в ЗМІ. Буквально тиждень тому після інтерв'ю був звільнений щойно призначений радником Ігор забирають. А після публікацій про дозвіл мітингу проти глави сусіднього регіону поста позбувся глава комітету з законності та правопорядку Леонід Богданов.

При цьому, як раніше писала "Фонтанка", на прийом і звільнення співробітників до формування нової структури уряду в Смольному був оголошений мораторій , А значить, для кожного кадрового рішення в обхід введеної заборони потрібен вагомий привід, наприклад публікація в ЗМІ.

Ксенія Клочкова, "Фонтанка.ру"

А що такого?

Новости