Mio Slice, або чому рахувати кроки - безглуздо

Новий фітнес-трекер від Mio Global з'явився досить давно (анонс - 2016 року; в продажу з січня 2017), і все одно ще є питання: хотілося б розповісти пару слів, в чому ж тут революція.

До того, як у продажу з'явився Slice, компанія Mio вже отримала авторитет серед та професійних спортсменів, і любителів завдяки лінійці зручних і точних пульсометрів (Alpha, Alpha 2, Fuse і ін.) Окрему роль зіграло і те, що колись компанія вчасно здружилася з Garmin, чия перша оптика була виробництва Mio.

І, здавалося б, роби так роби пульсометри: так ні ж! Як і багато інших, Mio Global вирішила заглянути в охорону здоров'я і випустила трекер з меседжем, який можна перевести, як «Ви будете жити довше, якщо будете носити Slice».

Частина 1. Крокомір не працює

Буквально до останніх днів популярність шагомеров визначала формула про «10 000 кроків за день». Маркетинговий прийом Есіро Хатано, сформульована під продажу в 1960-х Manpo-Kei прижилася настільки, що всі стали в це вірити!

Новий фітнес-трекер від Mio Global з'явився досить давно (анонс - 2016 року; в продажу з січня 2017), і все одно ще є питання: хотілося б розповісти пару слів, в чому ж тут революція

Хоча, за великим рахунком, від пройдених кроків в такій кількості ефект може бути тільки один: втомлені ноги. Цей міф уже частково зруйновано, і він продовжує втрачати популярність, проте 50 з гаком років так просто з пісні не викинеш.

Нинішнє покоління розробників разом з медиками говорять приблизно так: фізичні навантаження повинні «тренувати серце», іншими словами без навантаження на серцевий м'яз все 10 000 кроків - трата часу. Краще по сходах вперед-назад пробігти проліт, і то - толку більше. Тому спокійний режим - це прогулянка, а тренування - це зусилля, а ось як правильно вважати зусилля і їх благотворну дію на організм, нас і повинен навчити Mio Slice.

Як він це буде робити?

Для цього розроблена метрика PAI - центральне пропозицію нового трекера. Метрика науково доведена і обгрунтована тривалим дослідженням , На яке посилаються і на офіційному сайті , І в інших джерелах, однак зроблена вона була, якщо не на замовлення Mio Global, то явно в його інтересах.

Це не говорить нічого поганого: в цілому все правдоподібно і чесно. Серце виступає «відправною точкою» дослідження і, відповідно до логіки, його робота в майбутньому залежить від його роботи поточної. Просто для того, щоб це довести знадобилося кілька добровольців, і в результаті добровольці фізично активні виявилися в меншій зоні ризику по серцево-судинним діагнозами.

Основна проблема, яку бачить допитливий читач - відкладений ефект. Купити Mio Slice потрібно зараз, але ефект від нього ви побачите тільки років через 30-40-50, вже з віком тобто.

Як розраховується PAI

Автоматично. PAI - це персональний індекс активності, який, звичайно, можна обдурити, але заради чого? Взагалі ж розраховується він автоматично на підставі пульсу в спокої (його трекер заміряє вночі) і максимального пульсу.

Для порівняння було зроблено два «виміру» PAI: в першому випадку руками був виставлений діапазон від 70 до 120. У другому: автоматично і за формулою 220 мінус вік. Різниця колосальна.

Різниця колосальна

Загалом, покладатися краще на «автоматику». В іншому випадку дані будуть дуже красивими і безглуздими: навантаження ніякої, зате красива картинка, тому що набрати 75 PAI за ранок при нормі 100 PAI в тиждень - дуже вже оптимістично.

Так як Mio Slice - постійний пульсометр (днем інтервал усредняется до хвилини, вночі - до 15 хвилин), то мета кожним днем ​​може надаватися рухлива, тому і норма обчислюється за тиждень.

Пару слів про програму

Slice працює в парі з фірмовим додатком PAI 2 , І, як видно з уже наведених скріншотів, воно русифіковане. Але треба відзначити і те, що на нову метрику і систему підготовки тіла до довгого життя компанія, мабуть, робить ставку: так як і для решти лінійки з'явилося свій додаток PAI .

Додаток має кілька меню, в тому числі з настройками.

Додаток має кілька меню, в тому числі з настройками

Короткою інформацією про те, як працює трекер і метрика PAI і, звичайно, основним меню. Тут є і статистика активності і витрачених калорій, яка відв'язана від PAI: вони як би один на одного не впливають, але для тих, хто хоче вважати кроки - все на місці.

Тут є і статистика активності і витрачених калорій, яка відв'язана від PAI: вони як би один на одного не впливають, але для тих, хто хоче вважати кроки - все на місці

Плюс статистика сну, можливість додати активність, якщо ви вважаєте, що трекер щось не достчітал або порахував не так. І, звичайно, одне з головних меню - меню постійного пульсу.

Тут є також розбивка на зони із зазначенням верхніх / нижніх цифр за період.

Пару слів про можливість додавати активність

Насправді це важлива особливість для трекера Mio Slice. І ось, чому. Незважаючи на те, що на чолі всіх підрахунків варто його величність Пульс, трекер так чи інакше спирається і на дані акселерометра, коли активність пише.

Це означає, що деякі силові тренування (і це було в ряді оглядів) можуть пройти повз: при цьому навантаження на серце є, а PAI - немає. Наприклад, під час тренування ніг в спортзалі, коли руки користувача задіяні не так активно.

З міркувань про те, наскільки це вмотивовано, логіка підказує тільки етичні міркування, коли в передсмертному стані пульс буде під 200, а Mio при цьому буде говорити, що ви проживете довго і щасливо: інших пояснень знайти важкувато, але що є - то є.

Не випадково, виходить, і на більшості скріншотів користувачі в Slice займаються бігом: видом спорту, де працюють і ноги, і - що важливо - руки. Іншими словами, якщо руки працюють і навантаження на серце є - PAI буде!

Іншими словами, якщо руки працюють і навантаження на серце є - PAI буде

Тому й важливо, якщо ви вважаєте, що будь-яка навантаження упущена трекером, мати можливість навантаження вписати руками: дані будуть усереднені, але це краще, ніж нічого.

браслет

Трекер вийшов трохи не таким, як планувалося спочатку.

Трекер вийшов трохи не таким, як планувалося спочатку

Додалася центральна кнопка, за допомогою якої можна переключатися між меню на дисплеї.

Додалася центральна кнопка, за допомогою якої можна переключатися між меню на дисплеї

Однак виглядає він вельми привабливо. Всього на дисплеї можна переключатися між екранами часу, відстані, пульсу, сну, спалених калорій і PAI. Останнє меню має статистику за сьогодні і загальну, а також шкалу досягнення наступної одиниці.

Останнє меню має статистику за сьогодні і загальну, а також шкалу досягнення наступної одиниці

Датчик пульсу розташований з тильного боку браслета. На руці девайс кріпиться за допомогою застібки:

На руці девайс кріпиться за допомогою застібки:

А кількість дірок робить один розмір цілком універсальним в розумних межах:

А кількість дірок робить один розмір цілком універсальним в розумних межах:

Slice - загальне враження

Mio Slice - точний, і його здатності в трекінг пульсу (а це - головне) сумнівів не викликають. Тут і порівняльні тести, і історія компанії, і загальний кредит довіри до бренду і брендам, для яких Mio Global працював ... Все разом в загальному.

На руці сидить нормально, не дратує, управляється нескладно: так тут і нічим особливо управляти (п'ят меню і одна кнопка - хто завгодно впорається). Русифікований софт - велике спасибі.

PAI. Це те, що робить трекер і унікальним, і справедливим: досить чесно перекласти відповідальність за роботу серця на серце. Воно було зрозуміло і так, але ось вважати вручну так в розумі все це було не дуже зручно: тут автоматично розрахований індивідуальний алгоритм с, можливо, сходу не дуже зрозумілими цифрами, але цілком правдоподібними. У всякому разі «Індекс здоров'я» буде рости лише тоді, коли ви будете навантажувати організм - це чесна угода.

Як він це буде робити?
PAI - це персональний індекс активності, який, звичайно, можна обдурити, але заради чого?

Новости