Місяць у високій роздільній здатності: опубліковано понад 8 тисяч фотографій місій NASA

Ентузіасти з проекту Apollo Archive виклали в вільний доступ на Flickr 8400 фотографій місячних місій NASA. Вперше ці знімки можна подивитися у високій роздільній здатності - більше 4000 пікселів по кожній стороні.

NASA відправляла астронавтів на Місяць не тільки з науковим обладнанням, а й з хорошими фотокамерами - середньоформатних Hasselblad 500EL. Плівки з них були збережені, а пізніше оцифровані.

Однак прогрес не стоїть на місці. Ми вже ходимо зі смартфонами з Full HD і навіть 4K-дозволом , А телебачення готове зробити крок в 8K-еру .

Ентузіасти з проекту   Apollo Archive   виклали в   вільний доступ   на Flickr 8400 фотографій місячних місій NASA

Фото: NASA / Project Apollo

Це спонукало ентузіастів на масштабний проект за новою оцифрування зображень до дозволу сучасного рівня. Кіпп Тіг, глава проекту Apollo Archive, розповів, що вони займаються оцифруванням ще з 2004 року - це дуже трудомісткий процес.

Після сканування оригінальних кадрів вони отримали стиснені знімки з високою роздільною здатністю в TIFF-форматі, потім вони їх обробили (корекція кольору і рівня яскравості) і виклали у вільний доступ.

Середньоформатні Hasselblad дозволили отримати знімки з дуже високою деталізацією. Після оцифровки можна як слід роздивитися місячні кратери і навіть пори на шкірі астронавтів. Ми вибрали лише кілька фотографій з колекції, інші можна подивитися тут .

Серія включає в себе не тільки знімки з місячної поверхні, але і кадри, зроблені під час польотів модулів. Архів поки неповний: відсутні або викладені не в повному обсязі фотографії кількох місій, але це упущення в найближчим часом буде виправлено.

Читайте також: «Кривавий» суперлуніе: кращі фото з усього світу .

Новости