Міський пейзаж. Знімаємо фонтани на довгій витримці

Дата публікації: 08.06.2015

Багато фотографів знають прийом, завдяки якому можна красиво розмити воду морського прибою або бурхливого гірського струмка. Але і за морем, і за гірськими струмками потрібно далеко їхати.

Але і за морем, і за гірськими струмками потрібно далеко їхати

Приклад розмиття води в струмку при зйомці на довгій витримці.

Потренуватися в зйомці води можна і не виїжджаючи з міста. Для цього варто звернути увагу на міські фонтани.

Фонтани ВДНГ в Москві стали однією з візитних карток столиці. Найвідоміший із них - «Дружба народів».

Щоб розмити воду, фотографувати необхідно на довгій витримці, в кілька десятків секунд. Під час таких зйомок бажано використовувати штатив . Що ж стосується фотокамери, то у неї обов'язково повинен бути ручний режим зйомки. Це дозволить встановити швидкість затвора потрібних межах.

Хорошим вибором стануть дзеркальні камери. Всі вони мають ручні режими зйомки, а багато хто з них доступні за ціною і прості в управлінні (наприклад, Nikon D3300).

Я використовував для зйомки свій основний робочий інструмент - Nikon D810. Ця камера, поряд з Nikon D7200 і Nikon D750, підійде просунутим фотографам. В якості об'єктива найзручніше застосовувати широкоугольную оптику. Вона дозволить охопити всю сцену цілком, створити справжній пейзажний знімок. Китовий об'єктив (наприклад, 18-55, 18-105 або 18-140) можна використовувати для наших потреб на мінімальній фокусній відстані - він дасть досить широкий кут огляду. Якщо ж говорити про спеціалізовану ширококутної оптики , То для «кропнутих» фотокамер Nikon можна порадити об'єктив Nikon 12-24mm f / 4G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor, а для повнокадрових - легкий і недорогий Nikon AF-S 18-35mm f / 3.5-4.5G ED Nikkor або легендарний Nikon AF-S 14-24mm f / 2.8G ED.

Витримка в 1,3 секунди опинилася недостатньо довгою: вода вийшла «брудної», на ній видно наполовину розмах брижі.

NIKON D810 / 18.0-35.0 mm f / 3.5-4.5 УСТАНОВКИ: ISO 100, F6.3, 1 с, 30.0 мм екв. NIKON D810 / 18

На витримці в 30 секунд вода стала «гладкою», лаконічною. Тепер на фото немає зайвої «бруду», що відволікає очей мерехтіння води.

NIKON D810 / 18.0-35.0 mm f / 3.5-4.5 УСТАНОВКИ: ISO 31, F18, 30 с, 30.0 мм екв.

Якщо ви спробуєте фотографувати з довгою витримкою днем ​​на вулиці, то у вас, швидше за все, нічого не вийде, так як вдень занадто світло. Шанси зробити вдалий кадр в таких умовах вище, якщо у вас завалявся нейтрально-сірий фільтр високої щільності (мінімум ND64) - з ним ви зможете значно скоротити світловий потік, що проходить крізь об'єктив. Якщо такого фільтра немає, то зручніше за все фотографувати в сутінках.

Вечірньої пори міська ілюмінація відмінно поєднується з природним світлом. А вночі, коли є тільки електричне освітлення, фотографувати не так цікаво, адже освітлення стає жорстким, з контрастними тінями. Як наслідок, небо на знімку буде чорним, а ліхтарі вийдуть занадто яскравими.

Продумайте композицію знімка: знайдіть передній план, визначте вигідну точку зйомки. Напевно вона буде знаходитися не на рівні вашого зростання, тому спробуйте трохи присісти. Як правило, кадри, зняті з нижніх точок, виглядають досить ефектно.

Щоб була можливість знімати на довгій витримці зі збереженням високої якості знімків, зверніть увагу і на настройку балансу білого. У сутінках я зазвичай використовую попередню балансу білого «Тінь» або «Хмарно». Якщо ж ви фотографуєте пізно вночі, має сенс використовувати настройку «Лампи розжарювання», так як вона краще підходить для світла ліхтарів. А ще краще - фотографувати в форматі RAW, тоді ви зможете встановити оптимальний баланс білого вже при обробці.

Потренувавшись фотографувати фонтани, ви не розгубитеся і при зйомці в подорож - на березі моря або в горах.

Новости