Мисливці за головами. МВС забезпечить інформаторів грошовими винагородами

Суми матеріальних заохочень можуть варіюватися від 50 тисяч до 10 мільйонів рублів. Гроші виплачуватимуть готівкою або зараховувати на банківський рахунок. Є побоювання, що такі виплати призведуть до зловживань з боку самих поліцейських Суми матеріальних заохочень можуть варіюватися від 50 тисяч до 10 мільйонів рублів

Фото: Володимир Гердо / ТАСС

Оновлене о 16:33

Міністерство юстиції Росії затвердило наказ МВС, згідно з яким інформатори поліції зможуть отримувати грошові винагороди. Про це пише «Коммерсант» . Суми таких матеріальних заохочень можуть варіюватися від 50 тисяч до 10 млн рублів.

Передбачається, що таким чином громадяни стануть активніше допомагати поліції. Серед них можуть з'явитися справжні мисливці за зловмисниками. Цього заходу чекали дуже давно, каже директор благодійної установи «Право і порядок», підполковник запасу МВС, кандидат історичних наук Олег Іванніков:

У той же час є побоювання, що такі виплати призведуть до зловживань з боку співробітників правоохоронних органів. Найпростіше: поліцейський може зловити злочинця без сторонньої допомоги, а гроші за упіймання виплатити довіреній особі, названій інформатором. Потім розділити їх по-братськи.

Заохочувальні виплати активним громадянам багато вище премій, які виплачуються співробітнику МВС, каже голова координаційної ради московського міжрегіонального профспілки поліції Михайло Пашкин:

- Як то кажуть, хрін редьки не солодший. Злочинець все одно буде спійманий, просто заробить співробітник, ось і все.

- Премії за затримання хіба не виплачуються?

- Затримали бандитів, отримав поранення - отримав 5 тисяч рублів. Ось тобі і премія. Ну, медаль, може бути, ще дадуть, і то навряд чи.

- Виходить, що ця система мотивації солідніше за сумами?

- Звичайно. Питання-то в чому? Співробітники поліції розкривають сотні тисяч злочинів на рік, якщо за кожне платити, самі розумієте, грошей не вистачить в бюджеті.

Зловживання можуть бути, але вони не стануть масовим явищем, вважає адвокат, керуючий партнер адвокатського бюро «Забейда і партнери» Олександр Забейда:

До сих пір заохочення інформаторів практикувалося в МВС, але тільки в особливих випадках, коли нагорода оголошувалася за піймання особливо небезпечного злочинця. Бюджету на ці цілі не було, гроші збирали з власних фондів міністерства під кожен конкретний випадок.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Премії за затримання хіба не виплачуються?
Виходить, що ця система мотивації солідніше за сумами?
Питання-то в чому?
Ru в ваші джерела новин?

Новости