Місто Волзький Волгоградської області - інформація

  1. Історія Волзького
  2. Підприємства та промисловість Волзького
  3. Туризм в Волзькому

Місто Волзький - один з найбільших міст Волгоградській області , А також великий промисловий центр Нижнього Поволжя з населенням в 314,4 тисяч осіб.

Місто розташоване на березі Ахтуби в 20 км від Волгограда . За підсумками всеросійського конкурсу «Найбільш упорядкований місто Росії», що пройшов у 2004 році, місто Волзький був удостоєний звання самого зеленого міста серед міст з населенням до 500 000 жителів.

Історія Волзького

Історія Волзького

Місце, на якому зараз стоїть Волзький, було заселено ще в 14 столітті: тоді на території майбутнього міста розташовувалися поселення Золотої Орди. Слов'яни ж почали селитися на волзьких землях лише в 15 столітті, ще до виникнення Царицина . Пізніше в 17 столітті на місці теперішнього Волзького «виросло» село безрідних, відоме також як село Верхня Ахтуба, яке простягалося від сучасного селища Робочий до стадіону ім. Логінова: інша частина, аж до річкового порту, була зайнята дворами селян, що займалися сільським господарством. Село безрідних - притулок втікачів людей без роду і племені: звідси і назва селища. У селі безрідних проживало близько 20 000 жителів. Але під час Сталінградської битви воно було практично повністю стерто з лиця землі: єдині будівлі, що збереглася від села Безродного, - стара школа і старий млин.

Будівництво Волзького нерозривно пов'язане з будівництвом Волзької ГЕС : Саме створення гідроелектростанції послужило поштовхом до будівництва Волзького. Забудову майбутнього міста здійснювала компанія «Сталінградгідрострой», начальником якої став Ф.Г. Логінов, який став згодом і засновником Волзького. Будівельна компанія здійснювала не тільки будівництво будинків, але і промислових підприємств і будівель культурного значення, зокрема ДК ВГС .

У січні 1951 був виритий котлован під будівництво першого житлового будинку - в кінці року майбутній місто обзавівся ще 8 такими будинками. З нами Волзький був в 1952 році як селище: тоді в ньому проживало не більше 10 000 жителів, основною частиною яких були будівельники ГЕС зі своїми сім'ями. Але через два роки місто розрослося настільки, що Президія Верховної Ради Української РСР прийняла рішення про присвоєння Волзькому статус міста. Подія відбулось 22 червня 1954 року - ця дата вважається датою народження міста Волзький. Місто поступово розвивався, обростав все новими і новими будівлями і установами: так з 1952 по 1955 роки в Волзькому були побудовані універмаг, хлібний завод, пологовий будинок, кілька лікарняних корпусів, кінотеатри «Знамя» і «Енергетик», а також ДК ВГС і стадіон ім. Логінова .

Підприємства та промисловість Волзького

Нерідко Волзькому привласнюють не тільки звання самого благоустроєного міста Росії , А й міста хіміків: таке прізвисько було дано Волзькому через велике скупчення заводів і промислових підприємств в Волзькому. Місто є одним з найбільших центрів промисловості в Нижньому Поволжі, на сьогоднішній день в місті налічується понад 30 промислових підприємств різний напрямків: хімічна ( «Волзьке хімволокно» «Волжскрезінотехніка»), харчова ( «Волзький бісквіт», «Волзький м'ясокомбінат»), енергетична ( ГЕС, ТЕЦ 1 і 2) і машинобудівна промисловість ( «Енерготехмаш», автобусне виробництво «Волжанин»), а також виробництво чорної металургії ( «Волзький трубний завод»).

У зв'язку з таким перенасиченням Волзького промисловими підприємствами місто має чимало екологічних проблем, серед яких особливо виділяється сильна загазованість повітряного простору. У 2005 році природоохоронної службою було зафіксовано перевищення всіх норм викиду в атмосферу таких речовин, як сірководень і окис вуглецю. Однак в Волзькому намагаються спостерігати за екологічною ситуацією і всіляко запобігати будь-яким перевищення викидів шкідливих речовин: так в 2006 році на одній з вулиць Волзького був встановлений спеціальний прилад «СКАТ», безперервно здійснює контроль над станом атмосфери в місті. Крім того, в місті щорічно висаджують партії нових дерев: багато в чому це рятує волжан від сильної загазованості повітря, а в літню пору дарує прохолоду і свіжість. І саме завдяки такому масштабному озеленення міського середовища, Волзький п'ять років поспіль був удостоєний декількох премій на конкурсі «Найбільш упорядкований місто Росії», на одному з яких Волзький був названий найзеленішим і чистим містом серед міст з населенням до півмільйона жителів.

І саме завдяки такому масштабному озеленення міського середовища, Волзький п'ять років поспіль був удостоєний декількох премій на конкурсі «Найбільш упорядкований місто Росії», на одному з яких Волзький був названий найзеленішим і чистим містом серед міст з населенням до півмільйона жителів

Туризм в Волзькому

З точки зору туризму місто Волзький можна цілком вважати туристичним об'єктом, як в екскурсійному плані, так і в плані активного відпочинку.

У Волзькому існує маса цікавих пам'яток і пам'яток , Більшість з яких присвячені першобудівникам міста. У краєзнавчому музеї можна докладніше дізнатися про історію створення міста, а в старій школі (Нині картинна галерея) можна познайомитися з творчістю місцевих художників і скульпторів.

Цінителі православної архітектури зможуть оглянути все різноманіття храмів і церков Волзького , Яких в місті налічується близько 10.

Для тих, хто віддає перевагу активному відпочинку на природі, існує маса способів відпочити в Волзькому: тут є прекрасні можливості для риболовлі на Волзі і Ахтубе.

Крім того в місті Волзькому функціонують два громадських пляжу, які щорічно приймають тисячі волжан і гостей міста. Крім аквапарку (до речі, єдиного в Волгоградській області ) Туристів приваблюють численні турбази та бази відпочинку, розташовані на берегах річок недалеко від міста.

Повний список пам'яток Волзького

Новости