Митній люди

  1. сумне свято
  2. справа Courvoisier
  3. Угода зі слідством
  4. Лобанов
  5. відставка

Глава ФМС Андрій Бельянінов в результаті скандалу розпорядженням Дмитра Медведєва був відправлений у відставку - його змінить повпред президента в Північно-Західному федеральному окрузі Володимир Булавін. Вибачте за тимчасові незручності привела ФСБ до керівництва митниці, хто і які свідчення дав на Андрія Бельянінова, які нові схеми контрабанди були виявлені в ході обшуків - в розслідуванні «Нової газети».

Не встиг відгриміти скандал з арештами високопоставлених співробітників Слідчого комітету, як в силовому блоці країни відбулися нові потрясіння: співробітники Управління власної безпеки (УСБ) ФСБ прийшли з обшуками до глави Федеральної митної служби (ФТС) Андрію Бельянінову. До нього, а також до двох його заступникам - Руслану Давидову і Андрію Струкову - і наближеному до ФМС бізнесменові Сергію Лобанову, оперативники навідалися в рамках розслідування кримінальної справи про контрабанду алкогольної продукції.

Операція, підготовлена, за нашими даними, всього за одну ніч до початку обшуків, завершилася в кращих традиціях документальних фільмів часів 90-х: з відеокадри розкішного генеральського палацу, з фотографіями розкладеної на столі готівки, з який залишив країну «бізнесменом-гаманцем» (якому треба буде розв'язати, повертатися на батьківщину або очікувати оголошення в міжнародний розшук). Нічого не змінюється, крім реквізиту: замість коробок з-під Xerox, набитих грошима, з'являються коробки з-під взуття.

в цьому розслідуванні

  • Все почалося з коньяку
  • Courvoisier під виглядом герметика
  • «Експрес-контрабанда»
  • молдавський слід

сумне свято

14 липня Андрій Бельянінов відсвяткував своє 59-річчя. На святкову вечерю в ресторані «Бакинський дворик» на Русаковской вулиці були запрошені найближчі люди: родичі, колеги, однокурсники. Весь вечір гості піднімали келихи за здоров'я іменинника, згадували його не відбулася кар'єру актора (в дитинстві Бельянінов знявся у фільмі «Діти Дон Кіхота»), ділилися веселими історіями.

Весь вечір гості піднімали келихи за здоров'я іменинника, згадували його не відбулася кар'єру актора (в дитинстві Бельянінов знявся у фільмі «Діти Дон Кіхота»), ділилися веселими історіями

Фото: ТАСС

Андрій Бельянінов, розповідають його знайомі, нетиповий для сучасної Росії чиновник: дуже відкритий, саркастичний. Багато знайомих називають Бельянінова чи не найбільш щирою людиною в федеральних органах виконавчої влади.

«Він і в юності такий був - балагур, гульвіса. Іноді здається, що перед тобою доросла дитина - наївний, іноді з якимись абсолютно підлітковими витівками. Одного разу прогулювалися по вулиці, так він побачив групу якихось розбишак та запропонував з ними побитися. «Ти береш на себе тих, я ось цих!» - каже. Йому пояснюють: «Андрій, заспокойся. Ти-то здоровий, а ми - ні. А якщо переможемо, що будуть відчувати співробітники поліції, перевіряючи твої документи у відділенні? »Слава богу, відрадили», - зі сміхом згадує знайомий з Бельяніновим підприємець.

«Він сам за кермом любить їздити. На лобовому склі висить вкладиш «без права огляду» - і досить, щоб не турбували. Себе, звичайно, любить, але задоволення від холуйськими ставлення до себе точно не відчуває »

Інший знайомий, федеральний чиновник, теж відзначає легке, часом переходить в легковажне, ставлення Бельянінова до життя: «Людина, що займає пост керівника відомства, яке відповідає за 55% дохідної частини бюджету, начебто повинен бути іншим - постійно в напрузі, як солдат на плацу. А Юрьіч, навпаки, спокійний, розкутий ».

Ще один товариш Бельянінова розповідає, як той всіляко уникає покладену йому особисту охорону: «Він сам за кермом любить їздити. На лобовому склі висить вкладиш «без права огляду» - і досить, щоб не турбували. Себе, звичайно, любить, але задоволення від холуйськими ставлення до себе точно не відчуває ».

Депутат Держдуми, знайомий з Бельяніновим «на дистанції», бачить в ньому зовсім інші якості - зайву емоційність, часом переходить в хамство, повну неповагу до інших, в тому числі до колег по силовому блоку.

«Якось співробітники Слідчого комітету провели обшуки в кабінетах рядових працівників ФМС. На наступний день Андрій Юрійович приїхав до Бастрикіна - і буквально з порога: «Ти, Олександре Івановичу, куди лізеш? У мене спецслужба своя! У тебе є що пред'явити, так пред'являй, але не заважай нам працювати », - згадує депутат. Те ж саме, за словами співрозмовника, Бельянінов дозволяв собі і відносно без п'яти хвилин колишнього начальника Управління «К» СЕБ ФСБ Віктора Вороніна, чиї підлеглі неодноразово конфліктували з співробітниками Головного управління по боротьбі з контрабандою (губки) ФТС. «Разом з тим, коли у Вороніна почалися проблеми, Бельянінов сказав:« Це мій друг. Ми сваримося, але я його підтримую ». Це було несподівано », - додає депутат.

... «Бажаю тобі, Андрій Юрійович, сибірського здоров'я, кавказького довголіття і пітерського щастя», - підняв тост за іменинника хтось із гостей під загальний регіт.

Пітерського щастя не сталося: через два тижні в кабінетах голови ФМС, а також двох його заступників - Руслана Давидова (курирує правоохоронний блок в службі) і Андрія Струкова (заступник голови ФМС, курирує СЗТВ) - Управління власної безпеки (УСБ) ФСБ провело обшуки в рамках кримінальної справи, порушеної Головним слідчим управлінням (ГСУ) СКР навесні цього року за фактом контрабанди алкогольної продукції (ст. 200.2 КК РФ). Провівши виїмку документів на робочих місцях митного начальства, оперативники ФСБ попрямували в два заміських маєтку Андрія Бельянінова, розташованих в селі Конаково Тверської області і селі Бачурін в Новій Москві.

В останньому крім традиційних для російських держслужбовців вищої ланки розкішних інтер'єрів оперативно-слідча група виявила велику суму грошей: в загальній сумі за курсом на сьогоднішній день - 66 млн рублів. Пізніше Андрій Бельянінов, власноруч в домашньому спортивному костюмі діставати з антресолі коробки з-під взуття, забиті готівкою, пояснить, що ці гроші - «сімейні накопичення».

Андрій Бельянінов - про рецепт службового «довголіття» (10 років на посаді глави ФМС): «Я як той даїшник, який не піднімає жезл, - нікому не заважаю порушувати. Якби заважав, працював би я так довго? »

Після виконання необхідних слідчих дій за адресами проживання Бельянінов в супроводі співробітників УСБ ФСБ був доставлений на допит в СКР, в Технічний провулок, куди він свого часу приїжджав лаятися з Бастрикіним.

Відпустили главу ФМС, за словами його знайомих, за північ - в статусі свідка.

справа Courvoisier

Кримінальну справу за фактом контрабанди алкогольної продукції було порушено 29 березня 2016 року. Приводом послужили матеріали співробітників УСБ ФСБ, що виявили в Усть-Лужском порту Санкт-Петербурга незаконне ввезення з порту Гамбурга партії елітного коньяку Courvoisier 1912 року за видом будівельного герметика. Згодом цей коньяк повинен був поповнити барну карту належить відомому пітерському бізнесменові Михальченко (нині - під арештом) ресторану Buddha-Bar.

Понесений російським бюджетом збиток від уявлення фіктивної митної декларації, що дозволила зловмисникам занизити розмір митних зборів, як підрахує наслідок, чи перевищив 1,8 млн рублів. Але незважаючи на незначну суму збитку, на початку квітня оперативники УСБ ФСБ затримали за підозрою в контрабанді алкогольної продукції чотирьох осіб: заступника генерального директора ТОВ «Контрейл Логістик Північно-Захід» Анатолія Кіндзерського, гендиректора ТОВ «Південно-Східна торгова компанія» Іллю годуючи, начальника служби безпеки холдингової компанії «Форум» Бориса Коревского і - з другого разу - власника останньої, впливового петербурзького бізнесмена Дмитра Михальченко.

Всі четверо були поміщені в СІЗО «Лефортово». За словами співробітника ФСБ, знайомого з деталями цієї кримінальної справи, оперативники УСБ ще з 2015 року розробляли Михальченко (25 вересня Мосміськсуд санкціонував прослуховування телефонів бізнесмена), але тільки у випадку з коньяком Courvoisier отримали «неспростовні докази його участі в контрабанді».

«Збиток може здатися невеликим, але головне - задокументований факт участі в цих процесах. Там, де коньяк, там же і великі партії одягу та електроніки. Це ще належить перевірити. А по «алкоголю» наслідок закріпилося доброю доказовою базою - є хороші результати прослушок. Були й негласні аудіозаписи об'єкта - для розуміння його планів », - розповідає співробітник ФСБ.

Полювання за Дмитром Михальченко була невипадкова - цей бізнесмен, котрий контролював левову частку потоків імпорту через СЗТВ (Північно-Західне митне управління), вважався людиною з близького оточення колишнього глави ФСТ Євгена Мурова, який покинув пост в кінці травня цього року. Мурів, в свою чергу, підкреслюють кілька не пов'язаних один з одним джерел в правоохоронних органах, підтримував товариські стосунки з уже згаданим генералом ФСБ Вороніним, колишнім заступником голови СКР Василем Піскарьовим (на початку травня указом президента його повноваження були припинені) і, нарешті, поки ще чинним главою ФТС Андрієм Бельяніновим.

Мурів, в свою чергу, підкреслюють кілька не пов'язаних один з одним джерел в правоохоронних органах, підтримував товариські стосунки з уже згаданим генералом ФСБ Вороніним, колишнім заступником голови СКР Василем Піскарьовим (на початку травня указом президента його повноваження були припинені) і, нарешті, поки ще чинним главою ФТС Андрієм Бельяніновим

Петро Саруханов / «Нова газета»

... Контрабанда коньяку Courvoisier, зі слів співробітника ФСБ, була здійснена наступним чином: на початку весни Дмитро Михальченко нібито доручив своєму підлеглому Борису Коревскому підшукати компанію, яка завезе для потреб його ресторану алкоголь з мінімальними грошовими витратами на кордоні.

Коревскій нібито звернувся з цією пропозицією до співвласника ULS-Global Ігорю Хавронову, але той відповів відмовою - їх група здійснює ввезення дорогого одягу, але не алкоголю. (ULS-Global - мережа підприємств з автопарком в кількості 350 вантажних автомобілів, авіапарком з 8 вантажних бортів марки Аеробус А300-В4 і А310-300F і власним поромом Ferry 1.)

Минулого місяця «Нова газета» писала про цю структуру і її взаєминах з іншими учасниками ринку перевезень (див. №65 від 20 червня 2016 року - «Зірки контрабанди»). Тоді, нагадаю, ми привели витримки з надійшли до нас листів від автоперевізника Дмитра Зарубіна, що знаходиться в СІЗО «Матроська Тиша» за звинуваченням в ухиленні від сплати митних платежів (ст. 194 КК РФ) і створенні ОПС (ст. 210 КК РФ).

Зарубін, зокрема, зазначав, що на ринку товарної контрабанди в зоні СЗТВ нібито діяли кілька груп впливу - крім ULS-Global це нібито були: Дмитро Михальченко, чиновник петербурзького управління Росреестра Борис Авакян та ТОВ «Контрейл Логістик Північно-Захід».

Представник останнього, бізнесмен Анатолій Кіндзерський, в результаті, за словами оперативників, і взявся за перевезення коньяку для Дмитра Михальченко.

Співробітник ФСБ, знайоме з деталями кримінальної справи, зазначає: Кіндзерський та Дмитро Михальченко нібито були двома самостійними гравцями на ринку «товарної контрабанди», хоча обидва і мали статусом «недоторканних» (так в своїх листах їх називав Дмитро Зарубін).

Кіндзерський, як і Михальченко, мав потужну підтримку в особі керівництва ФМС. «У вересні 2015 року троє оперативників Губка ФТС - Дергачов, Муравйов і Старостін - почали розробку Кіндзерського за кількома перевезень на Балтійської митниці. Після того як про це було повідомлено керівництву, розробку згорнули, а оперів протягом одного дня звільнили », - наводить приклад оперативник ФСБ.

За його словами, Кіндзерський на той момент володів не тільки корисними діловими зв'язками, а й родинними - його рідний дядько нібито працював радником у президента «Роснефти» Ігоря Сєчіна і навіть звертався до того за допомогою, коли племінника затримали. Але Сечин проявив принциповість: відразу після порушення кримінальної справи дядька з «Роснефти» звільнили, укладає працівник ФСБ.

Угода зі слідством

На початку літа Анатолій Кіндзерський уклав зі слідством досудову угоду. Він став першим і поки єдиним обвинуваченим у справі, котра погодилася співпрацювати (Дмитро Михальченко і зовсім не дає жодних свідчень). За даними наших джерел в ФСБ, саме завдяки свідченням Кіндзерського оперативно-слідча група отримала підстави для виробництва недавніх обшуків в ФТС.

«Кіндзерський показав не тільки обставини ввезення коньяку для Михальченко, але і погодився викрити людей, що протегували йому», - говорить співробітник ФСБ. Що зі сказаного заступник директора «Контрейла» могло поставити під удар цілого главу спецслужби?

Відповідно до свідчень Анатолія Кіндзерського, на які посилається співробітник ФСБ, «Контрейл» зміг заручитися підтримкою керівництва ФТС завдяки засновнику ТОВ «Транслоджістік» Сергію Баусову: «Баусов - людина з близького оточення Андрія Бельянінова. Його навіть влаштували в Союз ветеранів митної служби, хоча він ніколи не служив в ФТС. Все для того, щоб його контакти з керівництвом ФМС не викликали підозр. Баусов виконував функції «офіцера по зв'язку» між Кіндзерським і главою ФТС, за що справно отримував зарплату ».

Баусов, за словами співрозмовника, в ході допиту в ГСУ СКР у вівторок увечері розповів про те, як і з якою метою познайомив Кіндзерського з Бельяніновим.

Ще один «емісар» глави ФМС, з яким Анатолію Кіндзерському, згідно з показаннями, доводилося спілкуватися, - бізнесмен Сергій Лобанов.

Лобанова, за словами співробітника ФСБ, можна вважати найближчою людиною до Андрія Бельянінову: «У своїх свідченнях Кіндзерський зізнався, що Лобанов йому був оприлюднений нібито як людина, відповідальна за делікатну роботу - забезпечення схем ввезення та вивезення товару і проведення взаєморозрахунків».

На відміну від Сергія Баусова, застати вдома або на роботі Сергія Лобанова оперативникам не вдалося - у вівторок вранці він повинен був повернутися в Москву з Литви, однак чомусь затримався.

Лобанов

Сергію Лобанову всього 33 роки, проте його можна вважати повністю таким, що відбувся бізнесменом: він керує великою страховою компанією, а також володіє частками в комерційних банках в Росії та Молдові.

Своїм тріумфальним сходженням Лобанов, на думку знайомого з ним підприємця, повинен бути зобов'язаний батькові - колишньому співробітнику КДБ СРСР, який служив разом з майбутнім главою ФТС в одній резидентурі в НДР.

В кінці 2011 року Сергій Лобанов вперше з'явився в числі засновників страхової компанії «Арсенал '», яка через два роки стала офіційним страховиком вантажоперевізників від ФТС. Сталося це після того, як Андрій Бельянінов своїм наказом скасував дію так званих книжок МДП (раніше саме їх використовували вантажоперевізники), а замість них ввів обов'язкові страхові сертифікати, які почав реалізовувати «Арсенал '».

За словами заступника голови Комітету Держдуми з безпеки та протидії корупції Дмитра Горовцова, одного з найбільш послідовних і жорстких критиків Андрія Бельянінова, «одним наказом був проведений перехоплення цілого сегмента ринку автоперевезень». «Я неодноразово звертав на цей кричущий факт увагу правоохоронних і контрольних органів: ФСБ, СКР, ФАС ... Останній раз, в квітні цього року, на прийомі у голови Слідчого комітету Олександра Бастрикіна я в черговий раз акцентував увагу на тому, що пов'язані з ФТС люди безпідставно збагачуються. Куди йдуть ці гроші? В які банки? Сподіваюся, слідство відповість на ці питання », - каже Горовцем.

Втім, інтереси Сергія Лобанова не обмежуються страхуванням вантажоперевізників, як зазначив офіційний представник СКР Володимир Маркін, молодому бізнесмену «належить не менше 15 компаній». Але найголовніші активи підприємця - пакети акцій в російському Нефтепромбанке та молдовською банку Victoria.

40% акцій в Victoria структури, пов'язані з Лобановим, придбали у компаній молдавського банкіра В'ячеслава Платона. Посередником в угоді, за словами знайомого з Лобановим підприємця, інший молдавський бізнесмен - Ілан Шор, найбільший власник мережі магазинів Duty Free в своїй країні.

І Платон, і Шор сьогодні знаходяться під слідством у СІЗО Кишинева - обох підозрюють в економічних злочинах.

«З Платоном у Сергія була тільки одна угода, а ось Шора можна вважати його повноправним бізнес-партнером в Молдавії», - каже знайомий Лобанова.

Шор і Лобанов, треба сказати, могли стати партнерами і в Росії - в минулому році вони хотіли взяти в оренду земельні ділянки, прилеглі до міжнародних автомобільних пунктів пропуску, для будівництва на них 45 магазинів Duty Free. З ідеєю про виділення цих ділянок і їх передачі комерційним компаніям виступав Андрій Бельянінов, проте в уряді ця ініціатива підтримки не знайшла.

Знаком Ілан Шор нібіто и з самим Бельяніновім, розповідає Знайомий последнего. За его словами, їх свого часу познайомів нібіто Кожин (Колишній глава Управління справами президента. - А.С.). Шор забезпечував централізацію поставок молдавської плодоовочевої продукції по каналах Лобанова ».

«Шор - ключ до грошей Лобанова, що знаходяться в Молдавії, - доповнює співробітник ФСБ, але пропонує не поспішати з їх пошуками: - Зараз важливо зрозуміти, які механізми дозволяють недобросовісним перевізникам обманювати російський бюджет».

За його словами, крім відомих схем по незаконному декларування товарів (коли під видом товару з низькою митом провозиться товар з високою) останнім часом дуже популярним напрямком стала так звана «експрес-доставка», впроваджена наказом Андрія Бельянінова в листопаді 2014 року.

Суть її така: окремі компанії були наділені ФТС винятковими правами на безмитне ввезення товарів народного споживання, які вони замовляють громадянами Росії в іноземних інтернет-магазинах. Митні декларації в разі такого імпорту не заповнюються, а єдиний документ, що надається в митний орган - реєстр замовників товару.

Митні декларації в разі такого імпорту не заповнюються, а єдиний документ, що надається в митний орган - реєстр замовників товару

Фтоо: РИА Новости

За даними джерел з ФСБ, після впровадження цього нововведення частина контрабандних потоків перемістилася якраз в «експрес-доставку»: «Припустимо, є компанія, що одержала від ФТС право на безмитне ввезення товарів. Ви укладаєте договір з умовним італійським експедитором, який має договір (а може, й ні) з якимось італійським інтернет-магазином. Байєр (покупець. - А.С.) бутика закуповує комерційну партію одягу вагою 5 тисяч кг для російського магазину, проте формальним одержувачем цього одягу в Шереметьєво вказується компанія, що одержала повноваження від ФТС. Тут навіть не доводиться ризикувати, займаючись недостовірним декларуванням, - просто в митний орган передається реєстр замовників (це таблиця, в якій можуть бути вказані випадкові ПІБ, без паспортних даних, без підписів, з розрахунку 20-30 кг одягу на одну людину) і так розмитнюється товар ».

За словами співрозмовника, вартість послуг «експрес-доставки» партії товару вагою в 5 тисяч кг становить 90 тисяч євро. «І ці гроші може отримувати тільки той, кого керівництво ФМС наділило правом на таке перевезення», - говорить він.

Ця тема може бути піднята і в рамках поточного справи про контрабанду алкогольної продукції, говорить співробітник ФСБ, оскільки в офісі страхової компанії «Арсенал '» Сергія Лобанова оперативниками УСБ був вилучений «неофіційний звіт» одного з таких перевізників - ТОВ «Тамарікс Лоджистікс» (2 червня 2015 року Бельянінов включив цю компанію в число інших організацій, що мають право займатися «експрес-доставкою»)

відставка

Фото оперативної зйомки під час обшуку вдома у голови ФМС Бельянінова. Фото: Газета.ру

Відразу після проведення обшуків в ФТС в ЗМІ з'явилися повідомлення про майбутню відставку глави відомства Андрія Бельянінова. Незабаром глава правового управління ФТС Лариса Черкесова цю інформацію спростувала. За нашими даними, сам високопоставлений митник у відставку йти не збирався - його не бентежили ні підозри (нехай навіть не вилилися у відповідні слідчі постанови) про участь керівництва ФТС в контрабанді, ні викликають фотографії мільйонів «сімейних накопичень», захованих в коробках з-під взуття. Однак вранці 28 липня Дмитро Медведєв своїм розпорядженням відправив Бельянінова у відставку, призначивши на пост глави ФМС повпреда президента в СЗФО Володимира Булавіна.

За словами знайомого нам федерального чиновника, одного разу на міжвідомчій нараді, де були присутні генерали з Управління «К» ФСБ, Слідчого комітету і Генпрокуратури, Андрій Бельянінов, відповідаючи на саркастичну репліку колеги про рецепт «довголіття» (він очолює ФТС більше 10 років), нібито розвів руками: «Я як той даїшник, який не піднімає жезл, - нікому не заважаю порушувати. Якби заважав, працював би я так довго? »

Здається, генерал від митниці не звернув уваги, що багато хто з тих, кому він «не заважав», самі позбулися своїх постів або вирушили до слідчих ізоляторів.

А якщо переможемо, що будуть відчувати співробітники поліції, перевіряючи твої документи у відділенні?
На наступний день Андрій Юрійович приїхав до Бастрикіна - і буквально з порога: «Ти, Олександре Івановичу, куди лізеш?
Якби заважав, працював би я так довго?
Що зі сказаного заступник директора «Контрейла» могло поставити під удар цілого главу спецслужби?
Куди йдуть ці гроші?
В які банки?
Якби заважав, працював би я так довго?

Новости