Міжнародний день пива - свято 2 серпня 2019 року

  1. Історія і загальні відомості про свято
  2. Історія пива
  3. Цікаві факти

З усіх існуючих алкогольних напоїв особливою популярністю користується той, що приготований на основі дріжджів і солоду. Ім'я йому - пиво. Воно займає в світовому рейтингу найбільш вживаних в світі алкоголю третє місце. Пиво вважають своїм національним напоєм німці, чехи, британці, словаки. І зовсім не дивно, що йому присвятили окреме свято: Міжнародний день пива любителями смачного напою відзначається щорічно в першу п'ятницю серпня і в 2019 році ця подія випадає на 2 число місяця.


Зміст статті:


Історія і загальні відомості про свято

Заходи, що проводяться в честь пінного пива, носять неофіційний характер. Свято Міжнародний день пива існує з 2007 року завдяки засновнику - спритному власнику бару Джессу Авшаломову. Тоді сам факт існування пива вперше вшановували в Штатах, в каліфорнійському місті Санта-Круз. Протягом декількох років свято мало фіксовану дату, якою було 5 серпня.


Однак час ішов, ініціативу проведення «пивних» заходів і акцій підхопили в інших державах, і, починаючи з 2012 року, дата перетворилася в ковзаючу. До того моменту Міжнародний день пива відзначали вже більш ніж в 200 містах півсотні країн. Сьогодні крім США тематичні фестивалі проходять щороку в першу серпневу п'ятницю в Південній Америці, Азії, Африці та Європі. Росія теж задіяна, проте великою популярністю свято у нас поки не користується через низьку обізнаність щодо існування подібної неофіційною дати.

Як проходить Міжнародний день пива? Під шум загальних веселощів любителів алкогольного напою, в рамках фестивалів, посиденьок в барах, дегустації напоїв, зварених по національними рецептами, і рідкісних сортів. На честь Міжнародного дня пива організатори ініціюють проведення серед відзначають захоплюючих вікторин з призами, ігор, в тому числі в пиво-понг. Засновники свята переслідували кілька цілей:


  • об'єднати з його допомогою друзів, які в теплій компанії могли б добре провести час;
  • привітати людей, що мають безпосереднє відношення до виробництва пінного алкогольного напою - по суті, це їхнє професійне свято;
  • об'єднати під прапором всенародної любові до пива нації світу.

Міжнародний день пива можна сміливо назвати одним з найпопулярніших свят, адже у пива божевільна кількість шанувальників.

Історія пива

Міжнародний день пива - прекрасний привід завітати на сторінку історії.

Смачний натуральний напій є найдавнішим алкогольним напоєм в світі. Згідно з історичними та археологічними даними, тривалість його існування становить не менше 9-ти тисячоліть. Достовірно відомо, що про пиво знали стародавні шумери. Вони використовували живильну рідину в якості ефективних ліків, наприклад, полоскали їм ротову порожнину при зубному болю. У III-му столітті до н.е. пиво вже щосили варили стародавні єгиптяни.


Історики з появою пива пов'язують початок культивування зернових, а деякі заявляють, ніби обробіток пшениці, ячменю, вівса та жита наші предки ініціювали не для випічки хліба, а саме для забезпечення себе можливістю варити полюбилося людям минулого пиво. На жаль, ні ім'я автора напою, ні сам початковий рецепт зілля не зберігся до нинішніх часів. Але у дослідників є всі підстави вважати, що склад пива, яке варили предки сьогоднішніх представників Homo sapiens, сильно відрізнявся від такого справжнього.

У звичному для нас вигляді пиво з'явилося лише в XIII-му столітті н.е. Швидше за все напій виник в Європі, в одній з країн, що славляться сьогодні своїм національним рецептом пінної смачною рідини. Тоді в пиво вперше стали додавати хміль. Виходить, що до XIII-го століття напій був безалкогольним. Перші пивоварні були побудовані в Німеччині, Ісландії, Великобританії та інших країнах Старого Світу. Кожна з них мала власним фірмовим рецептом виготовлення напою, найчастіше сімейним, оскільки пивоварні теж в ті часи переважно представляли собою сімейної справу.


Рецептури ці передавалися з покоління в покоління і трималися в секреті. Між іншим, згідно поширеній точці зору, прообразом нинішнього Міжнародного дня пива було торжество, що влаштовується в далекому минулому в Ісландії. Воно супроводжувалося танцями під веселу музику, гучними піснями та іграми. Після святкування, по всій видимості, було підхоплено жителями сусідніх країн, тому згодом у XXI-му столітті дата, присвячена пінного напою, знайшла так багато прихильників.

Що стосується Русі, то тут пиво не було ніколи національним напоєм. Лише в радянську епоху справа йшла зовсім інакше: тоді вживання пива всіляко заохочувалося і навіть пропагувалося. У сучасній Росії пиво знаходиться у вільному продажі, рекламу його можна побачити по ТБ, правда з деяких пір тільки в нічний час. Підсумок очевидний: тисячі чоловіків і жінок, наших співвітчизників, страждають ожирінням, гормональними порушеннями і збоєм в обміні речовин, не кажучи вже про алкогольну залежність.


Цікаві факти

Багатьом ласунам подобається смак і текстура піни, яка у великій кількості утворюється над склянкою з хмільним напоєм, тільки що туди налитим з пляшки. Насправді це неспроста, адже пінна «шапка» - дуже важлива частина пива. Її виникнення є результатом складної реакції вуглекислого газу і по ній можна судити про якість напою. Відсутність чітко виражені пиві свідчить про те, що напій «видихався», а, значить, виявиться абсолютно прісним, позбавленим смаку.

Регулярне зловживання пивом загрожує виробленням алкогольної залежності. Але чи знаєте ви про те, що пиво - це справжнісінький наркотик? При виготовленні напою в нього додають хміль, який входить в сімейство рослин, що включають і ... марихуану. Тому з пивом потрібно тримати вухо гостро!

Найбільше міцний пінний напій вживають зовсім не німці, як завжди вважалося, а чехи. Кількість випитого на душу населення пива становить приблизно 152 л на рік.

Найдорожче пиво виготовляють в Бельгії. Воно носить назву «Vielle Bon Secours». За пляшку такого алкогольного пінного ласощі доведеться викласти $ 1000..


А ось найміцніше в світі пиво виробляє шотландська компанія «Brewmeister». Даний напій називається «Snake Venom», що в перекладі означає «зміїна отрута». На відміну від звичайного пива з 5% об'ємною часткою спирту вказаний сорт містить цілих 67,5%. Чи варто говорити, наскільки згубно для здоров'я такі ліки ...

Пиво може бути корисним, якщо споживати його в помірних кількостях. Американські дослідники з'ясували, що алкогольний напій перешкоджає утворенню в нирках каменів. Їх наукова робота була опублікована в American Journal of Epidemiology - Американському Журналі епідеміології. Вчені стверджують, що випита в день пляшка пива знижує ризик розвитку сечокам'яної хвороби на 40%. Ще ласощі пивом благотворно впливає на кісткову тканину.


Завдяки регулярному споживанню напою кістки і суглоби людини стають міцнішими і рухливими. Це стає можливим завдяки вмісту в пиві кремнію, а він в свою чергу збільшує відкладення кальцію і інших корисних мінералів в кістках.

У Міжнародний день пива можна привітати всіх любителів пива.

Запросіть на свято до себе друзів, відзначте Міжнародний день пива в колі добрих людей. Але знайте міру. Пийте пиво з розумом і будьте здорові!

Автор: Пономаренко Надія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: Міжнародний день пива

Як проходить Міжнародний день пива?
Але чи знаєте ви про те, що пиво - це справжнісінький наркотик?

Новости