Міжнародний фінансовий лізинг в Білорусі

Міжнародний лізинг - митниця, податки, ризики

Міжнародний лізинг - лізингова діяльність, в якій беруть участь лізингові компанії та господарюючі суб'єкти будь-яких двох і більше іноземних держав (стаття. 1 Закону Республіки Білорусь від 09.11.1999 р №309-З «Про ратифікацію Конвенції про міждержавний лізинг»).
На сьогоднішній день в Республіці Білорусь реалізації продукції за кордон є пріоритетом державного масштабу, і експортний лізинг чудово служить для реалізації цієї мети.
У Білорусі національним лізинговим оператором, який передає іноземним контрагентам в оренду з правом викупу продукцію білоруських виробників, є ВАТ «Промагролізінг».
Редакція Byfin.by вирішила з'ясувати нюанси міжнародних лізингових операцій у заступника начальника управління міжнародного лізингу Марії Студневой.
- Які існують способи оформлення міжнародної лізингової угоди?

- В основному ми практикуємо висновок двосторонніх договорів. Лізингодавець - клієнт. Лізингодавець - виробник. Первинно оформляється договір міжнародного лізингу, де враховуються побажання і інтереси клієнта щодо предмета лізингу і вибір клієнтом заводу-виготовлювача. Далі укладається договір купівлі-продажу між заводом-виробником і лізинговою компанією.
Тристоронній договір укладається в тому випадку, якщо у клієнта є спеціальні вимоги до виробника. В основному це побажання лізингоодержувача брати участь в розробці технічної документації на купується продукт (доробка, післягарантійне обслуговування, налагодження). В рамках цього договору споживач може безпосередньо звертатися з вимогами до заводу з гарантійного і технічного обслуговування, а у підприємства виникають, обумовлені в договорі, зобов'язання по відношенню до споживача.
- У якому випадку лізингоодержувач без згоди лізингодавця може розірвати угоду з постачальником?

- Будь-яке розірвання договору передбачає угоду лізингової компанії. В умовах двостороннього договору спочатку потрібно розірвати договір міжнародного лізингу (що не є складною процедурою), після цього автоматично розривається договір купівлі-продажу. Розірвання тристороннього договору також вимагає розірвання договору лізингу.

- Які особливості митного оформлення міжнародної лізингової угоди ви можете назвати?

- Особливостей митного оформлення в угоді міжнародного лізингу не передбачено. У деяких країнах існує утилізаційний збір і при укладанні угоди ми враховуємо його сплату.
При передачі в міжнародний лізинг продукт, як правило, оформляється у вільний обіг, тимчасове ввезення на продукцію не оформляється так як це передбачає обмеження терміну використання техніки, найчастіше менш терміну лізингу, на території іншої держави. Тому митне оформлення ідентично оформленню при експорті продукту за кордон. Ми зацікавлені в тому, щоб техніка після виплати лізинговий платежів перейшла у власність клієнта, а не повернулася до нас. Оскільки основне завдання міжнародного експортного лізингу - це нарощування експорту, а не передача техніки в оренду.
При міжнародному лізингу ставка ПДВ для виробника дорівнює нулю. Для лізингоодержувача, якщо він є членом Митного союзу, існує розстрочка виплати ПДВ, вона діє протягом усього терміну лізингу. Лізингоотримувач сплачує ПДВ на суму основного боргу з кожним лізинговим платежем в бюджет своєї країни. Решта країн сплачують ПДВ при ввезенні продукту згідно із законодавством.


Решта країн сплачують ПДВ при ввезенні продукту згідно із законодавством

- Яким чином попереджають ризики в міжнародних лізингових угодах?

- При укладанні міжнародної лізингової угоди ми запитуємо пакет документів від клієнта, перевіряємо його платоспроможність, кредитну історію, діяльність компанії.

На кожну операцію укладається договір страхування з організацією, яка надає послуги зі страхування експортних ризиків. В основному страхуємо угоди від неотримання платежів від клієнта. Якщо виникає сумнів у платоспроможності клієнта, обмовляється забезпечення, в якості якого може використовуватися порука юридичної особи, адміністрації міста, урядова або банківська гарантія та інші види забезпечення.

- У чому вигода міжнародних лізингових угод для клієнта і виробника?

- У результаті укладення угоди міжнародного лізингу клієнт отримує продукт в користування і зручний інструмент для оптимального розподілу виплат у часі.

Вигода виробника полягає в тому, що він отримує оплату за продукт в повному обсязі. А не в розстрочку, що часто практикується при експортних операціях. У цьому випадку підприємство може більш точно планувати свої доходи. Перед усіма виробниками зараз стоїть завдання нарощувати експорт, а лізинг - це ідеальний для цього інструмент.

Але в першу чергу міжнародні лізингові угоди, це зручність клієнта.

- Які є варіанти використання предметів лізингу після закінчення дії договору, наприклад Trade-in?

- Передача продукту у тимчасове користування без викупу за терміном закінчення угоди не відповідає стратегічним завданням нашої компанії, як і реалізація імпортної техніки, що була у вжитку. Повернення техніки вимагає серйозних грошових витрат на оплату логістичних послуг. Якщо договір міжнародного лізингу не завершується переходом техніки у власність і продукт повертається назад, то це не є експортом. Згідно з валютним законодавства Республіки Білорусь лізингова компанія зобов'язана реалізувати техніку в короткий термін на території держави, де вона експлуатувалася або забезпечити її повернення на територію республіки. Техніка, яка експлуатується за кордоном, має свої кліматичні і регіональні особливості (дороги, клімат, принципи роботи і т.д.). Таку техніку реалізувати на території Білорусі буде складно. Реалізація техніки не є профільним видом нашої діяльності. Найчастіше клієнт хоче обміняти по системі trade-in техніку не білоруського виробництва, яку треба реалізувати на території нашої країни. В цьому випадку ми зіткнемося з нескінченним потоком яка була у використанні специфічної техніка не білоруського виробництва, яку треба реалізувати в короткі терміни на території Республіки Білорусь.

- Як ви вирішуєте питання з податком на майно?

- У різних країнах він сплачуватися по-різному. Перед підготовкою угоди наш фахівець вивчає законодавство країни клієнта, систему оподаткування, нормативи, і тільки після цього укладає договір. Як правило, чим далі від нас територіально розташована держава, тим більше існує відмінностей у законодавстві між країнами. З деякими країнами укладено ряд угод і договорів про уникнення подвійного оподаткування.

- Вигоди міжнародного лізингу для білоруського виробника перед створенням дочірнього підприємства за кордоном?

- Лізинг вигідний тим, що це більш гнучкий інструмент, який не потребує витрат від виробника, і службовець для нарощування експорту. Дочірнє підприємство - це більш комплексне рішення і серйозне вкладення власних коштів для виробника. Створення філії на території іншої держави передбачає не тільки реалізацію продукції, але і її післягарантійне обслуговування, розширення товаропровідної мережі. По суті, це серйозне присутність підприємства на ринку іншої сраний з далекосяжними планами.

З точки зору оподаткування, не один з методів не є більш виграшним перед іншим. Якщо виробник віддає техніку своєму дочірньому підприємству за договором продажу, для нього це експорт, договір купівлі-продажу буде укладений без ПДВ. Продаж нам, резиденту Республіки Білорусь, для подальшої реалізації за договором лізингу також передбачає нульовий ПДВ.


- Що найчастіше експортують через лізинг білоруські підприємства, в яких обсягах і в які країни?

- В основному це різного роду техніка та обладнання всіх без винятку заводів-виготовлювачів резидентів Республіки Білорусь. За 2015 рік нашої компанією було реалізовано понад 850 одиниць техніки білоруського виробництва в країни ближнього і далекого зарубіжжя на загальну суму понад 80 мільйонів доларів США в еквіваленті.

- Які знижки або вигідні пропозиції ви готові надати своїм клієнтам, щоб конкурувати, наприклад, з російськими лізинговими компаніями?

- Згідно з указом Президента № 466 російським банкам і лізинговим компаніям при придбанні білоруської техніки і обладнання компенсується частина ставки рефінансування. Це дозволяє їм формувати цікаві умови зокрема експорту білоруської техніки на ринки Російської Федерації. Але навіть за умови введення преференцій для російських лізингових компаній, у нас міжнародний лізинг може бути дешевше, оскільки ми зраджуємо техніку без ПДВ, відповідно відсоток нараховується на суму без податку на додану вартість, який виплачується протягом усього терміну лізингу. Російська компанія бере техніку з ПДВ, а значить, платежі буде нараховувати на вартість техніки з податком на додану вартість.

- Чи проводилися за час роботи організації лізингові угоди з імпорту продукції?

- У цьому напрямку ми плануємо розвиватися. Але зараз для нас стратегічна мета - нарощування експорту. Міжнародні угоди з імпорту передбачається проводити тільки для резидентів Республіки Білорусь із залученням пов'язаного кредитування з-за кордону.

Детальніше читайте на: http://byfin.by/zhurnal-byfin/intervyu/mezhdunarodnyj-lizing-tamozhnya-nalogi-riski/

Які існують способи оформлення міжнародної лізингової угоди?
У якому випадку лізингоодержувач без згоди лізингодавця може розірвати угоду з постачальником?
Які особливості митного оформлення міжнародної лізингової угоди ви можете назвати?
Яким чином попереджають ризики в міжнародних лізингових угодах?
У чому вигода міжнародних лізингових угод для клієнта і виробника?
Які є варіанти використання предметів лізингу після закінчення дії договору, наприклад Trade-in?
Як ви вирішуєте питання з податком на майно?
Вигоди міжнародного лізингу для білоруського виробника перед створенням дочірнього підприємства за кордоном?
Що найчастіше експортують через лізинг білоруські підприємства, в яких обсягах і в які країни?
Які знижки або вигідні пропозиції ви готові надати своїм клієнтам, щоб конкурувати, наприклад, з російськими лізинговими компаніями?

Новости