Mobile-review.com Wi-Fi модем Yota 4G LTE

  1. споживчі ніші
  2. Комплектація і дизайн
  3. конструкція
  4. Характеристики:
  5. Інтерфейс і управління
  6. Враження від роботи
  7. Перспективи і висновки
  8. ПОСИЛАННЯ по темі

Принципово новий пристрій являє собою модем і Wi-Fi-модуль в загальному корпусі. По суті, мобільно-стаціонарний роутер для мережі Yota LTE, або кишеньковий Wi-Fi-роутер без акумулятора, як кому подобається вважати. Принципово новий пристрій являє собою модем і Wi-Fi-модуль в загальному корпусі

Організована презентація нового пристрою сама по собі натякає на увагу компанії до цього напрямку розвитку мобільних терміналів. Хоча Ігор Торгів говорив про порівняно вузької споживчої ніші і про те, що на масові продажі пристрою не розраховують, поки закуплено тільки 25 000 примірників Yota 4G LTE Wi-Fi. На мій погляд, багато заплатять 2 900 замість 1 900 руб. за універсальність і додатковий функціонал Wi-Fi з розетки. Але це вже ринок все розставить по місцях, він вміє.

Але це вже ринок все розставить по місцях, він вміє

Модем Yota 4G LTE є роутером, але був обізвав модемом в силу форм-фактора і щоб уникнути плутанини, поняття «роутер» у багатьох асоціюється з повністю автономним кишеньковим пристроєм. А у цього роутера акумулятора немає, і він потребує зовнішнього живлення. Модуль Wi-Fi вбудований в корпус, і модем став помітно ширшим і довшим за свого попередника (див. Фото вище).

Фото вище)

Заявлена ​​ціна - 2 900 руб., Спеціальна програма пільгової заміни куплених раніше LTE-модемів поки не планується. Ще до офіційного виходу пристрою 20 червня шукав про нього інформацію в мережі і наткнувся на пропозицію одного з дилерів: 4 350 руб. за попереднє замовлення, є програма Trade-in. Тобто ви віддаєте дилера свій колишній модем Yota LTE і отримуєте новий Yota 4G LTE Wi-Fi за вирахуванням ціни покупки старого модему. Треба думати, продадуть вам новий модем рублів за 3 500 і ще ваш старий кому-небудь прибудують, але це вже витрати російського бізнесу. Офіційна ціна стандартного LTE-модему була знижена до 1 900 руб., І можна вважати, що тепер за колишні 2 900 руб. користувачі Yota отримують принципово новий пристрій з додатковим функціоналом.

користувачі Yota отримують принципово новий пристрій з додатковим функціоналом

Модем передбачає установку micro SIM, залочений під мережу Yota LTE і з SIM-картою Мегафона не працює. Максимальне число одночасно підключених користувачів - 8 через Wi-Fi або 7 через Wi-Fi плюс один безпосередньо через USB-гніздо комп'ютера. Відповідно, при USB-підключенні модуль Wi-Fi теж працює (можна відключити програмно).

споживчі ніші

Тут все на вигляд досить просто. І непросто, якщо врахувати аудиторію користувачів Yota з її мінімальним цінником 400 руб. / Місяць (Москва) за безліміт на швидкості 512 Кбіт / с., Швидше - дорожче. Але про це трохи нижче.

  • Стаціонарно-мобільний інтернет вдома або в офісі. З цим Yota 4G LTE Wi-Fi справляється успішно і з важливою перевагою у вигляді повноцінного рішення. Не потрібно ні роутер, ні комп'ютер, потрібен тільки стандартний джерело живлення з гніздом USB. Два обмеження: число одночасно підключених користувачів не більше 8 і розміри квартири / офісу, модуль Wi-Fi не відрізняється далекобійністю.
  • На дачі. Якщо є покриття Yota LTE і дальнобійності Wi-Fi вистачає, то варіант відмінний. У більшості випадків розетку на горище, і все добре.
  • Мобільний інтернет в автомобілі. Для поїздок по місту годиться, запустив двигун - через хвилину з інтернетом. Для далеких поїздок гірше: покриття «плямисте», а перескочити в 3G / 2G модем не зможе. Також для отримання інтернету на стоянках доведеться трохи пошаманити з харчуванням.
  • У поїздках і відрядженнях. При наявності мережі Yota LTE у пункті призначення варіант дуже привабливий, це очевидно.
  • В якості мобільного роутера. Теж варіант, хоча двокомпонентна конструкція модем + зовнішній акумулятор виглядає громіздко. Зате з батареєю пристойною ємності не доведеться піклуватися про розетки, та й інші пристрої проживуть помітно довше з інтернетом через Wi-Fi замість добування його через власні модулі 4G / 3G.

Тепер про адміністративно-фінансових мінуси. Ціна контракту Yota (абонплата) має на увазі активне користування інтернетом, а все дорожньо-мобільні варіанти годяться тільки в якості додаткових. І то за умови, що виїхавши з дому, ви не залишите сім'ю без інтернету. Відмінним виходом було б додатковий пристрій на тому ж особовому рахунку, але як ділити швидкість? У Yota абонентська плата в будь-який момент часу визначається швидкістю доступу, і можливість інтелектуального поділу швидкості на n-пристроїв поки не передбачена. Можливо, в майбутньому з'являться тарифи з пакетами трафіку, на цю тему думають.

Прямий конкурент на російському ринку - модем Huawei Mobile Wi-Fi Smart E355, у якого в плюсах підтримка 2G / 3G і сімкарт всіх операторів. В мінусах - відсутність підтримки LTE і, відповідно, дещо інша цільова аудиторія.

Комплектація і дизайн

Як вже написав, через додаткового модуля Wi-Fi модем став ширшим і довшим за свого попередника. Деякий додаткове, нехай невелике, простір зайняв і утримувач SIM-карти. Але габарити залишилися в рамках розумного, а завдяки вдалим пропорціям модем не виглядає незграбним монстром.

Але габарити залишилися в рамках розумного, а завдяки вдалим пропорціям модем не виглядає незграбним монстром

Акуратна і компактна коробочка з білого картону. Пройшли часи авангардно-футуристичного дизайну упаковки у вигляді циліндра з прозорого пластика, шкода. Але гаразд, коробочка практичніше і в рази дешевше, плюс упаковка фірмових пристроїв тепер витримана в єдиному стилі з такою у Мегафона.

Але гаразд, коробочка практичніше і в рази дешевше, плюс упаковка фірмових пристроїв тепер витримана в єдиному стилі з такою у Мегафона

В комплекті власне модем і «Керівництво по експлуатації», все. Формально, більше нічого і не потрібно, модем успішно працює в USB-гнізді комп'ютера. Але використовувати його прямо в адаптері раціональніше.

Але використовувати його прямо в адаптері раціональніше

У Yota наполягають на адаптері потужністю 1.5 А. Дійсно, все більше сучасних пристроїв комплектується саме такими адаптерами, на 2.0 А вже теж не рідкість. З іншого боку, адаптери та зовнішні акумулятори на 1.0 А все ще широко поширені, і 1.5 А в господарстві може і не знайтися. У мене Yota 4G LTE Wi-Fi успішно працював в адаптері 1.0 А в самих різних режимах, проблем не помітив. Можливо, проявилися б при довгій роботі з повним навантаженням, але бігти за новим адаптером прямо в день покупки модему не обов'язково.

конструкція

Відкритий штекер USB, ротатор на п'ять фіксованих положень, зручний виступ-упор для легкого захоплення штекера пальцем для повороту з закритого положення. У порівнянні з першою моделлю модему Yota з'явилося кілька дрібних, але корисних змін. Все це ми вже бачили в модемі «Мегафон М100-1», що вийшов в кінці минулого року. Повторюватися не бачу сенсу, бажаючі можуть почитати огляд і подивитися фото (розділ «Конструкція»).

Повторюватися не бачу сенсу, бажаючі можуть   почитати огляд   і подивитися фото (розділ «Конструкція»)

Як уже писав вище, модему потрібно SIM-карта Yota формату micro SIM, з сімкарти інших операторів не працює. Ніготь бажано відростити плоский і правильних розмірів (можна обточити надфілем) або користуватися відповідним інструментом.

Ніготь бажано відростити плоский і правильних розмірів (можна обточити надфілем) або користуватися відповідним інструментом

Невелика претензія до якості фарби маркування гнізда під SIM-карту: вже після двох-трьох витягів і вставок карти в гніздо ділянки маркування стерлися. Мелом маркування намалювали, чи що?

Мелом маркування намалювали, чи що

Дублюючий гніздо microUSB традиційно присутній, це добре. В іншому - спартанський мінімалізм і відсутність будь-яких механічних кнопок і перемикачів. Антенних гнізд немає, гнізда під карту пам'яті також не передбачено.

Антенних гнізд немає, гнізда під карту пам'яті також не передбачено

Завдяки ротаторами, відсутності додаткових роз'ємів і застосування micro SIM всі тельбухи (включаючи модуль Wi-Fi) вдалося встромити в корпус прийнятних розмірів. Габарити модему навіть трохи менше, ніж у всенародно улюбленого Huawei E392. З іншого боку, Huawei E355 з модулем Wi-Fi явно компактніше, але у нього немає підтримки LTE і якість прийому досить посереднє в порівнянні з E392.

Характеристики:

  • Розміри: 92х35х13мм.
  • Вага: 50 грам.
  • Стандарт зв'язку WAN: UTRAN REL8 Cat24.
  • Wi-Fi: IEEE 802.11 b / g (швидкість передачі даних до 54 Мбіт / с), можливість підключити до 8 пристроїв (включно).
  • Стандарти зв'язку LAN: IEEE 802.11 b / g / n 1x1.
  • Антена: вбудована.
  • Тип підключення: USB і micro USB (версія 2.0 і вище).
  • SIM-карта: знімна UICC 3FF.
  • Системні вимоги: Windows, починаючи з Windows XP SP3; Mac OS, починаючи з Mac OS 10.5; Linux і інші з підтримкою CDC / RNDIS пристроїв.
  • Робоча температура: від 0 ° до + 30 ° C.

До заявленим характеристикам претензій немає. Зовні маємо трохи пролунав завширшки і потолстевшій модем Yota, у якого з'явився додатковий модуль Wi-Fi. Внутрішньо пристрій виконаний на порівняно недорогому (в порівнянні з продукцією Quallcom) ізраїльському чипі Altair з підтримкою LTE Band 7 і Band 20. Мереж Band 20 (~ 800 МГц) в Росії поки немає, частоти очікують багатомільйонних (точніше, мільярдних) капіталовкладень: для російських військових оператори повинні придбати нове обладнання, здатне працювати в інших частотах, інфраструктуру об'єктів, лабораторії, навчальні корпуси і мало не туалетний папір для працівників Міноборони, які освоюють куплену для них нову техніку. Якщо хто не в курсі, в тому числі і це все називається «розчищенням частот». Але рано чи пізно частоти Band 20 розчистять і мережі LTE запустять, тоді і стане в нагоді підтримка цього діапазону в модемі.

Ще мене засмучують подорожують з опису в опис фрази типу: «... Також в модемі реалізовано примусове обмеження швидкості скачування і завантаження на рівні 20 Мбіт / с.». Обмеження 20 Мбіт / с в LTE-сегменті Yota реалізовано на рівні платформи, і швидкісні характеристики модемів, роутерів і т. П. До цього взагалі ніяким боком. Апаратних обмежень швидкості в самому модемі не закладено, зараз в мережі Yota це просто не потрібно.

Вставлена ​​в LTE-роутер Мегафона SIM-карта Yota це в черговий раз підтверджує: впираємося в платформенне обмеження 20 Мбіт / с. Хоча в тій же мережі LTE FDD той же роутер в тому ж місці і в той же час показує впевнені 25-30 Мбіт / с з сімкарти Мегафона.

Інтерфейс і управління

Ця частина огляду Yota 4G LTE Wi-Fi відрізняється простотою і стислістю. У зв'язку з тим, що інтерфейс управління не балує нас багатством налаштувань. Але і спеціальних програм і драйверів теж встановлювати не треба, в процесі USB-підключення комп'ютер коротко проінформує про появу чергового нового пристрою RNDIS.

Але і спеціальних програм і драйверів теж встановлювати не треба, в процесі USB-підключення комп'ютер коротко проінформує про появу чергового нового пристрою RNDIS

Налаштувань небагато: можна відключити модуль Wi-Fi програмно (єдиний користувач з комп'ютера) і закрити мережу Wi-Fi паролем, що настійно рекомендується зробити при першому запуску пристрою. Автоматичне відключення Wi-Fi з таймаут в настройках теж присутня, але по дефолту ця опція в режимі OFF, спасибі розробникам софта.

Після автоматичного апгрейда прошивки модему з'являються додаткові функції пере-напрямки портів і налаштувань DHCP, вже щось. Але, в цілому, підхід розробника зрозумілий: ось вам інтернет через Wi-Fi в якості бонусу до стандартного функціоналу модему, решта - ваші особисті труднощі.

Актуальну (на момент підготовки огляду) версію мікропрограми. На скріншоті, що додатково реалізують і поправлять в наступних релізах нам поки невідомо. Апдейти прошивки завантажуються в модем автоматично одразу після їх виходу без попередження.


Враження від роботи

Виявилося не без сюрпризів. Якщо в двох словах - звірятко сподобалася своєю «залізною» складової, працює відмінно. Софтова частина - поки не дуже, але сподіваємося на поліпшення і правку недоліків.

Софтова частина - поки не дуже, але сподіваємося на поліпшення і правку недоліків

З моменту першого підключення претензій до модему не було. Відмінна швидкість передачі даних через Wi-Fi, пристрій легко живити від звичайного адаптера для смартфона. Проблем з підключенням комп'ютера до утворилася відкритої мережі теж не виникло. Тут би мені сісти і швиденько написати милостивий огляд, але чорт смикнув поганяти модем в різних, потенційно затребуваних режимах.

Тут би мені сісти і швиденько написати милостивий огляд, але чорт смикнув поганяти модем в різних, потенційно затребуваних режимах

Почнемо з позитиву. Вбудований модуль Wi-Fi виявився несподівано хороший за своїми швидкісними показниками, передача даних практично без втрат. Дивно для роутера такого розміру, я був морально готовий до втрат швидкості на рівні 10-20 відсотків у порівнянні з прямим підключенням через USB.

Подивившись на стабільно-хороші показники спідтеста, спробував кілька пар вимірів поспіль: з комп'ютер через USB-підключення модему і смартфона через його ж модуль Wi-Fi. Різниця мінімальна, см. Фото вище. Для пристрою Yota це вкрай важливий показник, адже мобільний інтернет цього оператора вибирають в якості альтернативи провідного. У Yota 4G LTE Wi-Fi з передачею по Wi-Fi дуже непогано, і якщо не потрібна додаткова функціональність і кількість підключень влаштовує, то модемом повинно бути комфортно користуватися «як є».

Далекобійність вбудованого в модем Wi-Fi не порадувала. При заявлених 30-50 метрах монітор показує стерпний рівень сигналу максимум в межах сусідньої кімнати (стіни не монолітні і навіть не цегла). По поведінці індикатора склалося враження, що модуль Wi-Fi вміє автоматично регулювати потужність, але можу помилятися.

Приємною несподіванкою виявилася стійка і швидка передача даних при зовсім слабкому сигналі Wi-Fi, см. Скріншот вище. При таких свідченнях монітора дані з інших роутерів у мене передаються ледве-ледве чи не передаються взагалі, а тут все дуже пристойно. Допускаю, що реальна далекобійність Wi-Fi трохи більше, ніж здається візуально по індикатору потужності сигналу.

Окрема тема, якої чомусь не приділили увагу на презентації - можливість роботи нового модему в інших роутерах. На пряме запитання відповісти сходу не змогли і навіть злегка спантеличені. Дійсно, навіщо городити всякі комбінації з роутерами, коли і так все є? Насправді, питання актуальне, незважаючи на присутність в модемі власного модуля Wi-Fi. У багатьох користувачів Yota вже склалася своя домашня «інфраструктура» зі стаціонарним роутером, домашньою мережею, телебаченням і програмно зашитим в роутері торрент-клієнтом. А якщо діапазон 2.4 ГГц в будинку користувача сильно зашумлен і він вирішив цю проблему установкою «породистого» роутера з підтримкою діапазону 5 ГГц? Нові переваги модему Yota 4G LTE Wi-Fi неоціненні в поїздках, на дачі і т. П., Але це абсолютно не виключає сценарій його регулярного використання в якості звичайного модему. Тобто, чимало людей заплатять на 1 000 руб. більше і куплять цей модем заради простоти використання і додаткових зручностей в поїздці, але не готові заради цих переваг відмовитися від звичних сервісів.

більше і куплять цей модем заради простоти використання і додаткових зручностей в поїздці, але не готові заради цих переваг відмовитися від звичних сервісів

Спочатку подружити Yota 4G LTE Wi-Fi мені не вдалося ні з одним з випробуваних з цією метою роутерів. У тому числі з двома роутерами Keenetic, кожен з яких відмінно працює з попередніми моделями модемів Yota LTE (роутери Giga II і Keenetic 4G). Після поновлення мікропрограм роутерів Keenetic модем Yota 4G LTE Wi-Fi нарешті запрацював c Keenetic Giga II, з Keenetic 4G чомусь відмовився. Думаю, що це справа наживна, питання часу. У ZyXEL стежать за модемними новинками на ринку і намагаються оперативно додавати їх підтримку в ПО своїх продуктів. Благо, процедура зараз стала значно простіше і зручніше для користувача, досить запустити оновлення компонентів прошивки.

Поки користувачі роутерів Keenetic можуть зіткнутися з кросвордами при стикуванні Yota 4G LTE Wi-Fi. Якщо я правильно зрозумів то, що побачив, з першою версією прошивки модема у вставленої в роутер Yota 4G LTE індикатор спалахував, але Keenetic модем не розпізнавав і в інтернет не пускав. Після автообновления ОТА (Over the Air, по повітрю) прошивки модема до версії 01.00.05.999 індикатор вставленого в Keenetic модему загорятися перестав, і після вставки в роутер сам модем на смерть блокувався хвилин на 20-30, відмовляючись запускатися з будь-якими адаптерами і в USB- гнізді комп'ютера. Потім прокидався і починав працювати в штатних режимах. Купу часу вбив на всякі експерименти, поки здогадався просто дати пристрою полежати і відпочити.

За підсумками своїх «танців з бубном» поки можу рекомендувати наступний алгоритм дій:

  • Запустити Yota 4G LTE Wi-Fi в штатному режимі від USB-порту комп'ютера або відповідного адаптера (рекомендовано 1.5 А) і години 2-3 нічого не підключати і в настройки не лізти. Все одно мікропрограма модему автоматично оновиться, то вже краще нехай відразу і не в процесі експериментів з настройками.
  • Якщо планується використання модему із зовнішнім Wi-Fi-роутером, то оновити в роутері микропрограмму до того, як спробуєте вставити в цей роутер новий Yota 4G LTE Wi-Fi.
  • Якщо модем перестав подавати ознаки життя, то залишити його в спокої хвилин на 20 і зайняти себе чимось корисним для душі або суспільства. Потім можна продовжити досліди.

На форумі пишуть, що з оновленою прошивки Keenetic 4G модем запустився і в цьому роутере, охоче вірю. Раз запустився в Keenetic Giga II, то і в Keenetic 4G має запрацювати. Можливо, дійсно якийсь дефект конкретного екземпляра модему, хоча з його поведінки з другим роутером і різними шнурами / адаптерами несхоже.

Можливо, дійсно якийсь дефект конкретного екземпляра модему, хоча з його поведінки з другим роутером і різними шнурами / адаптерами несхоже

На жаль, змінити геометрію корпусу ніякої прошивці не під силу. Новий Yota 4G LTE ширше свого попередника, і в корпус роутера попередньої модельної лінійки увіткнути модем не вийде. Що, на мій погляд, навіть непогано: з USB-подовжувачем модем працює швидше і стабільніше. Так що користувач буде змушений зробити собі краще.

Схоже, що в Yota 4G LTE Wi-Fi програмно зашита і успішно працює функція Keep Alive (підтримання активного з'єднання з мережею). За дві доби безперервної роботи і досить рідких підключень до пристрою по Wi-Fi, модем від мережі жодного разу не відвалився.

Перспективи і висновки

Сам по собі модем вийшов непоганим і працює цілком гідно. Розмір мінімальної абонентської плати і специфіка тарифів Yota є природним обмежувачем популярності Yota 4G LTE Wi-Fi, споживча ніша набагато менше, ніж могла б бути. З іншого боку, зайві 1 000 руб. за таку додаткову функціональність не на шкоду іншому - не бозна-які гроші, девайс своїх користувачів знайде.

У Досить близьким Майбутнього (ще цього літа) в Yota погрожують вівесті на ринок нову модель кишеньковий роутера з акумулятором більшої ємності. Ціна, природно, повинна бути вище, але для пристрою «все в одному» це логічно. Інша справа, що тарифні обмеження популярності будуть діяти і на новий кишеньковий роутер. Оператора такий стан справ навряд чи влаштовує, тому є підстави сподіватися на якісь серйозні зрушення в структурі тарифікації. Якщо це станеться, то і Yota 4G LTE Wi-Fi може стати цікавий більшій кількості споживачів.

Обговорення на форумі >>>

ПОСИЛАННЯ по темі

Сергій Потресов ( [email protected] )
Сергій Потресов (   sergey Twitter
Опубліковано - 02 липень 2013 р

Поділитися:

Ми в СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ:


Є, что Додати?! Пишіть ... [email protected]

Відмінним виходом було б додатковий пристрій на тому ж особовому рахунку, але як ділити швидкість?
Мелом маркування намалювали, чи що?
Дійсно, навіщо городити всякі комбінації з роутерами, коли і так все є?
ГГц в будинку користувача сильно зашумлен і він вирішив цю проблему установкою «породистого» роутера з підтримкою діапазону 5 ГГц?

Новости