Mobile-review.com Огляд розумних годин Apple Watch

  1. Фотографії в інтер'єрі зміст
  2. Комплект поставки:
  3. Дизайн годин і варіанти Apple Watch
  4. дисплей
  5. Акумулятор, час роботи
  6. Платформа, пам'ять, продуктивність
  7. Перша настройка годин, додатки, робота з інтерфейсом
  8. Враження й висновки
  9. ПОСИЛАННЯ по темі

Фотографії в інтер'єрі

зміст

  1. Комплект поставки
  2. позиціонування
  3. Дизайн годин і варіанти Apple Watch
  4. дисплей
  5. Акумулятор, час роботи
  6. Платформа, пам'ять, продуктивність
  7. Перша настройка годин, додатки, робота з інтерфейсом
  8. Враження й висновки

Комплект поставки:

  • Годинники
  • Зарядний пристрій
  • Інструкція

позиціонування

Годинники від Apple - це перший продукт, розробка якого почалася без Стіва Джобса, він не мав ніякого відношення до їх ідеї і реалізації, це дітище Тіма Кука і команди. Забігаючи вперед, хочу сказати, що Стіва Джобса для годин явно не вистачило, адже саме він визначав, як продукти повинні працювати, звертав увагу на дрібниці і змушував їх переробляти багато разів, поки не домагався того результату, що його задовольняв. В останні роки Apple багаторазово довів, що відсутність Джобса йде компанії на шкоду, кількість дрібних і великих проблем в софті стало помітним для всіх без винятку. Проте, інерція бренду Apple настільки сильна, що вже досягнуті висоти гарантують помітний інтерес до будь-яких нових продуктів, люди не звертають уваги, що саме їм продають. Це величезний плюс для Apple, їх годинник будуть затребувані незалежно від якості і корисності, потрібності. Ми вже обговорювали можливий обсяг продажів для цього годинника в «Диван аналітиці», це будуть наймасовіші розумні годинник на ринку, в цьому немає сумнівів.

Але обсяг продажів і покупка такого індивідуального аксесуара, як годинник - це все-таки різні площини існування. Для кого підійдуть розумні годинник від Apple? У самій компанії орієнтують їх тільки на користувачів iPhone починаючи з 5-ої версії, підключити годинник до інших пристроїв не можна, і це не тільки Android, але також і iPad. Такі годинники є додатковим аксесуаром, який не може використовуватися у відриві від iPhone, в такій якості вони не приносять користі. Потенціал годин розкривається тільки в зв'язці з iPhone, і в Apple вважають, що основна фішка годин в різноманітних додатках, які користувач зможе встановити.

Покупцями цього годинника точно не будуть ті, хто вже має хороший швейцарський годинник (окремі люди так, але масово немає). Це можуть бути перші дорогий годинник для молоді, а також це досить універсальний подарунок - собі таке не купиш, а отримати приємно. Також чималий є прошарок тих, хто купує пристрою від Apple завжди, просто тому, що це пристрої Apple. Інших помітних аудиторій у Apple Watch немає.

Дизайн годин і варіанти Apple Watch

Всього існує 38 різних варіацій Apple Watch, що здатне заплутати кого завгодно. Спроба знайти чітке пояснення виявилася марною, тому спробуємо розібратися разом. Отже, існує три колекції годин.

Отже, існує три колекції годин

Базова версія і найдешевша - це Watch Sport, в свою чергу відрізняється колір Вашого годинника - 38 або 42 мм. В Apple вважають, що трохи великий годинник з трохи більшим екраном, на цьому всі відмінності закінчуються, повинні коштувати на 50 доларів дорожче. Тобто самі недорогі годинник Watch Sport будуть коштувати 349 доларів без урахування податків. Силіконовий ремінець. Вони ж в 42 мм - 399 доларів. Всього в цій серії поки 10 різних варіантів годин. У них корпус з алюмінію. Також, на відміну від старших моделей, екран прикриває НЕ сапфірове, а звичайне скло, яке помітно легше дряпається.

Також, на відміну від старших моделей, екран прикриває НЕ сапфірове, а звичайне скло, яке помітно легше дряпається

У серії Watch 20 моделей, також два розміри (38 і 42 мм). Ціна - відповідно 549 і 599 доларів. Корпус вже з нержавіючої сталі, в залежності від ремінця ціна може доходити до 1 099 доларів.

Корпус вже з нержавіючої сталі, в залежності від ремінця ціна може доходити до 1 099 доларів

І, нарешті, третя серія Watch Edition. Всього 8 моделей, корпус з золота, ціна - від 10 до 17 тисяч доларів.

Всього 8 моделей, корпус з золота, ціна - від 10 до 17 тисяч доларів

Навіть якщо відкинути моделі з золота, то вибір годин з 30 моделей не так вже простий, і зробити це заочно вкрай складно. Годинники - річ персональна, їх треба приміряти, пробувати і вибирати під себе. Сумніваюся, що навіть най-най фанати Apple будуть купувати годинник без попередньої примірки, орієнтуючись тільки на картинки.

Після того, як я спробував годинник, у мене склалося двояке враження. Заочно подобався металевий ремінець з плетінням, але він виявився в житті не дуже красивим. Інший момент в тому, що на ремінці магніт, який фіксує годинник. Метал на застібці полірований і дуже швидко покривається подряпинами, що не дивно, застібка розташовується рівно в місці, де годинник торкаються до предметів - столу, комп'ютера при наборі тексту і так далі. Подряпини помітні, фактично за один день застібка в моєму годиннику перетворилася в мотлох. Використання Apple Watch разом з MacBook протипоказано. Якби щось подібне сталося з будь-якими швейцарськими годинниками, то це була б проблема світового масштабу і безкоштовна заміна ремінців.

Не можу судити, як поведеться в житті другий тип металевого браслета, але є побоювання, що він також буде стиратися. Причому робити це некрасиво, метал там дуже схожий по матовості на той, що на цій застібці. З плюсів - можливість зняти зайві ланки, відрегулювати ремінець за розміром руки.

З плюсів - можливість зняти зайві ланки, відрегулювати ремінець за розміром руки

Ще до того, як почав користуватися годинником, спробував їх в магазині. Там здалося, що застібка може слабшати при різких рухах, годинник сповзають на руці. Уже користуючись годинником, можу сказати, що цього немає, вони надійно фіксуються на руці і ніяких проблем немає.

Уже користуючись годинником, можу сказати, що цього немає, вони надійно фіксуються на руці і ніяких проблем немає

Другий металевий браслет цікавіше, але тут видно відсутність уваги до дрібниць. Відкриваючи засувку, ви бачите метал, який не виглядає правильно обробленим. Будь-які швейцарський годинник на порядок краще виконані, присутній глянець, а якщо вони матові, то поверхня виглядає інакше. Спеціально підкреслю, що це є в будь-яких мало-мальськи нормальних годиннику тієї ж цінової групи. Те, що в Apple не взяли до уваги досвід годинникарів, як-то дивно.

Те, що в Apple не взяли до уваги досвід годинникарів, як-то дивно

Силіконовий ремінець і зовсім простий, виглядає не дуже цікаво.

Силіконовий ремінець і зовсім простий, виглядає не дуже цікаво

Як не дивно, мені сподобався шкіряний ремінець, він відмінно виглядає на руці і гармонує з годинником.

Ремінці можна докупити окремо, вони коштують недешево, а ось заміна легка, досить витягнути ремінець збоку, попередньо натиснувши на кнопочку на внутрішній стороні. Фіксація хороша, навряд чи затискачі ослабнуть або злетять з часом.

Найправильніше - це подивитися годинник в магазині, приміряти їх. Іншого шляху побачити те, яка модель вам підходить і як вони виглядають, немає. Зупинюся на декількох дрібницях, які будуть вічно дратувати перфекціоністів. Незалежно від того, яка у вас версія годин, чорний ободок навколо екрану буде досить широким, коли вони працюють. Сам корпус масивний і щільно прилягає до руки, на внутрішній стороні є датчик пульсу, це зелені світлодіоди, що просвічують шкіру.

Сам корпус масивний і щільно прилягає до руки, на внутрішній стороні є датчик пульсу, це зелені світлодіоди, що просвічують шкіру

Щоб вимір пульсу працювало коректно, годинник повинні щільно прилягати до руки. Але от невдача, тоді рука під ними буде потіти. У більшості розумних годин з такими датчиками вони винесені як окремий майданчик, вона трохи виступає. І її площа невелика, на відміну від Apple Watch. Одним словом, і тут ігнорування рішень інших компаній, який вже випустили кілька поколінь своїх пристроїв. Наприклад, подивіться, як це зроблено на FitBit Surge.

Наприклад, подивіться, як це зроблено на FitBit Surge

З захистом від води в Apple також перемудрили. Так, формально захист від води заявлена ​​на рівні IPX7. Що передбачає можливість годин перебувати під водою близько 30 хвилин на глибині одного метра, саме про це свідчить цей стандарт. Але у всіх документах вказується, що годинник не можна опускати в воду, продавці окремо підкреслюють це. Явно, що якісь частини не розраховані на занурення, як результат, можуть вийти з ладу, і це не буде гарантійний випадок. Можливо, що на ключових ринках перший час і першим покупцям заміну потопельників будуть виробляти, для Apple це стандартна практика. Але вважати, що годинник виживуть в воді, не можна, в Apple стверджують зворотне. Тому максимум - це помити в Apple Watch руки.

Ще один недолік - це те, що годинник досить пухкі, вони невеликі за площею, але при цьому товстенькі. Коли на них дивишся в лоб, то цього не видно. На руці іноді дивишся під кутом і тоді звертаєш увагу. Відчуття дивне, особливо на тлі того, що переважна більшість годин такого розміру тонкі, а якщо їх роблять масивними, то циферблат більше.

дисплей

Залежно від версії годин, відрізняється і екран - в корпусі 42 мм екран більше, як по діагоналі, так і з дозволу (312х390 точок, 302 ppi проти 272х340 точок, 290 ppi в корпусі 38 мм). Екран AMOLED, у нього хороші кути огляду. Мені подобається картинка на годиннику, вона яскрава, контрастна. Але є один серйозний мінус - екран працює тільки при настанні події. За замовчуванням це чорний екран, на якому не видно ні зги.

За замовчуванням це чорний екран, на якому не видно ні зги

Можна налаштувати екран так, щоб він запалювався при отриманні повідомлень, але ви просто будете витрачати при цьому енергію батареї, не варто цього робити. Адже ви не дивіться на свій годинник постійно? Раджу включити активацію екрану при підкиданні руки, він буде реагувати на жест, що непогано.

На сонці екран залишається читаємо, хоча картинка блякне, вона вже не так добре видно.

Одним з цікавих моментів для мене було те, наскільки зручно потрапляти на іконки, які розташовуються на дисплеї, аж надто вони дрібні. Виявилося, що це зовсім не важко. Навіть великими пальцями можна з першого разу вибрати потрібну іконку, також підтримується масштабування, хоча воно і не дуже зручно, та й не потрібно в більшості випадків. Часовий головкою справа можна збільшувати або зменшувати стандартні іконки в меню, якщо вам раптом це знадобиться, також працює зум картинок.

Скло екрану в старших моделях сапфірове, ніяких подряпин на ньому не повинно з'являтися. У молодших все не так райдужно ( "скло" ION-X), тому там подряпини з часом з'являться, це ще один аргумент не брати варіант Sport.

У деяких меню видно, що екрану не вистачає дозволу, іконки або кнопки виглядають трохи недоречно, їх геометрія не відповідає корпусу годин, вони помітно більше, ніж повинні бути. Це створює часом дивне враження, ніби інтерфейс не встигли довести до розуму.

Це створює часом дивне враження, ніби інтерфейс не встигли довести до розуму

Акумулятор, час роботи

В Apple заявили, що годинник буде працювати в змішаному режимі близько 18 годин, тобто світловий день. Це стосується роботи в різних режимах, але, як ви пам'ятаєте, екран більшу частину часу вимкнений. Якщо ви будете постійно звертатися до дисплея, то час роботи різко скоротиться, воно також залежить від яскравості підсвічування.

Акумулятор вбудований, його ємність - 205 мАг. Навіть найзапекліші оптимісти, що не користуватимуться годинами на повну котушку, побачать, що годинник працює від сили світловий день. При дуже активному використанні їх вистачить в кращому випадку до вечора. Час зарядки годин - близько 2.5 годин, що характерно для таких продуктів. При цьому зарядний пристрій просто прикладається до корпусу, це бездротова зарядка. До 80 відсотків заряд йде за 1.5 години, що залишилися 20 відсотків - ще за годину. Найкраще залишати годинник на зарядці на ніч.

У перший рік батарея має гарантію Apple, тому її заміна не коштуватиме нічого. Потім вартість заміни складе 79 доларів. У компанії стверджують, що батарея розрахована на 1000 циклів, після чого ємність акумулятора впаде до 80 відсотків. Виходить, що в ідеальних умовах, коли ви розряджається години в нуль і потім повністю заряджаєте, батарея пропрацює близько 2.5 років. Думаю, в реальності це буде 1.5-2 року, для особливо нещасливих - близько року.

5-2 року, для особливо нещасливих - близько року

Як ви бачите на фотографії iFixIt, заміна батарейки не становить труднощів. Упевнений, що багато освоять цю процедуру в домашніх умовах.

Заявлений час роботи в режимі очікування - до 72 годин (!), Тобто це просто зв'язок з телефоном. У режимі тренування або програвання музики - до 6.5 годин (у нас годинник пропрацювали в режимі вимірювання пульсу і пройденої відстані лише 4.5 години). В режимі розмови годинник може пропрацювати до 3 годин.

З огляду на, що екран не працює постійно, а на ринку безліч аналогічних годин, які працюють два дні і більше від однієї зарядки, тут Apple Watch дочиста програє. При цьому сам екран далекий від кращого з наявних, він середній.

Годинники, які треба заряджати щодня, це, м'яко кажучи, не дуже зручні години. І це один з жирних мінусів Apple Watch, який неможливо обійти. Також синхронізація з годинником негативно позначається на часі роботи iPhone, при масі повідомлень воно скорочується приблизно на 10 відсотків. Треба розуміти, що годинник перекладають основне навантаження на телефон-компаньйон, щоб забезпечити більш тривале життя.

Платформа, пам'ять, продуктивність

У переносної електроніці на перший план виходить не продуктивність процесорів, а компроміс між швидкістю роботи і часом. Маленькі акумулятори не дозволяють особливо розгулятися, треба, щоб пристрій працював якомога довше. В Apple Watch компанія поставила процесор, дизайн якого розробила самостійно, він називається S1. І помітно обмежила його продуктивність, зокрема, під час перегляду між додатками або екранами можна бачити, що годинник часом пригальмовують. Несподівано для Apple, і за це Стів Джобс бив по голові своїх розробників, в його відсутність цього не відбувається, що сумно. Немає людини, який би здійснював приймання продукту під свій смак.

У сторонніх додатках пригальмовування і зовсім норма, так як вони не отримують такий же доступ до системи, як дала Apple для рідних додатків. І це ще дивніше. Не можу сказати, що все гальмує, але дані з iPhone завантажуються повільно, весь час крутиться значок завантаження.

Вбудованої пам'яті 8 ГБ, але розподілена вона вкрай дивно. Так, годинник можна використовувати для того, щоб фотографувати з вашого телефону, такий собі віддалений видошукач. І фотографію тут же зберегти на них. Пам'яті для фотографій виділено цілих 75 МБ! Чи не розгуляєшся. Для музики в годиннику виділили 2 ГБ пам'яті. Все інше місце відводиться для додатків. Якщо згадати, що годинник працює тільки з iPhone, такий розподіл пам'яті вже не дивує. Та ж пам'ять під музику не потрібна, вона зберігається на телефоні. Швидше це додатковий обсяг.

Перша настройка годин, додатки, робота з інтерфейсом

Вам знадобиться програма Apple Watch на iPhone, з якого ви і керуєте вашими годинами. При першому підключенні ви можете навести екран iPhone на годинник, вони автоматично СПАР (розпізнається картинка на екрані годин), а можна зробити це в ручному режимі.

Як ви знаєте, годинник не можуть жити без телефону, вони приречені на спільне існування. Вам пропонується вибрати пароль безпеки (цифровий - за замовчуванням 4 цифри), який треба буде вводити на годиннику, якщо ви їх знімете з руки.

На мій погляд, цікавіше другий варіант, коли годинник розблокуються при роботі з iPhone, тобто використовується система безпеки телефону, в тому числі це може бути TouchID. Правда, тоді доведеться розблокувати телефон постійно або зовсім відключати безпеку. У підсумку я зупинився на першому варіанті, знімаю годинник і потім, вже надівши їх, набираю невеликий по довжині пароль.

За замовчуванням всі програми, що стоять на вашому iPhone, будуть перенесені на годинник, але якщо у них є відповідний режим роботи. При першому налаштуванні годин цей процес може зайняти від десяти хвилин до півтори години, все впирається в кількість додатків, необхідність їх оновлення. Хочу звернути вашу увагу, що в додатку Apple Watch є розділ з софтом, який працює на годиннику.

Ви вибираєте програму, бачите, як вона влаштована і працює. Обраний для годин додаток встановлюється також на iPhone, роздільна установка додатків, як, наприклад, на Gear S, неможлива. Тобто це ідеологічне відміну, яке слід мати на увазі - в Apple Watch всі програми для годин несамостійні, вони вторинні по відношенню до тих, що стоять на самому телефоні. І, як наслідок, ви витрачаєте місце як в пам'яті годин, так і в пам'яті телефону на їх установку. Логічно? На мій погляд, не дуже - але це ідеологія годин-компаньйона, яка диктує такі правила гри. З цього також випливає, що додатки для годинника завжди вторинні по відношенню до них же на телефоні, тобто найчастіше це віддалений екран, що показує якусь інформацію, часто обрізану і неповну.

Для кожного зі стандартними програмами варто стиль поведінки як на iPhone, тобто всі налаштування копіюються звідти. Але ви можете вибрати свої параметри і вказати, як додатки будуть вести себе на годиннику.

У системних настройках зазначу можливість змінювати написання шрифту (Bold), а також регулювати розмір шрифту. Раджу залишити налаштування за замовчуванням, вона досить комфортна, великий шрифт потворний і займає багато місця, велика частина повідомлень буде нечитаності.

Над циферблатом показується червона точка, це ПОВІДОМЛЕННЯ, тягнете вниз и бачите, что вам прийшла, поки вині Дивувалися на годинник. І ось тут кріється найбільша засідка. ПОВІДОМЛЕННЯ НЕ дуже хороші, давайте поговоримо про це на прикладах. Почни з того, что поки для годин может буті відсутня програма Facebook, но ПОВІДОМЛЕННЯ з телефону приходять. Ви можете їх подивитись, но Відкрити ні на годинник, ні на телефоні їх нельзя. Тобто вам придется йти на телефон, Відкривати ПОВІДОМЛЕННЯ там и Дивитися всі звідті. Для порівняння, на всіх альтернативних розумних годиннику є опція "Відкрити на телефоні", коли ви відразу відкриваєте потрібну програму там, вам треба тільки взяти телефон в руки.

Інший приклад - це додаток Instagram, яке адаптоване для Apple Watch. Ви дивіться в повідомлення, бачите, що вам щось написали, але це не повний текст, а тільки два рядки, ім'я користувача і перші кілька слів. Прикро? Не те слово. Вам все одно доведеться відкривати їх на телефоні, щоб прочитати.

Я міг би продовжувати перераховувати такі недоліки, вони характерні для більшості додатків, винятків немає. Все явно намагалися встигнути запустити свої додатки для Apple Watch і не звертали уваги на функціональність. Сподіваюся, що протягом першого року життя годин розробники поправлять такі прикрі косяки і цей момент стане набагато краще реалізований.

Найцікавіше - це WatchFaces, тобто екрани з різними циферблатами.

У режимі очікування показуються годинник, можна вибрати циферблати, на яких є й інша інформація. Основне меню - це набір іконок, вони навалено в одну купу, ви можете прокручувати екран.

Називається таке відображення Glances, причому можна відключити окремі додатки, тоді вони в цій хмарі іконок не відображатимуться.

Увійти в додаток можна натиснувши на його іконку, вихід - на рівень вище, за допомогою кнопки на правій стороні. Розібратися з тим, як працюють годинник, дуже легко, з цим впорається і дитина.

Подвійне натискання на заводну головку перекидає вас останнім додаток, з яким ви працювали. Залишилося сказати про таку функції, як Force Touch, це коли ви можете з зусиллям натиснути на екран і щось станеться. Фактично, ця опція використовується зараз в додатках для того, щоб запускати одну дію, як правило, створення нового чогось, наприклад, повідомлення. У стандартних повідомленнях це так, рівно те ж бачимо в Twitter. Вивчити це рух легко, хоча підказок і немає.

Змахнувши годинник вгору, ви побачите відображення основних програм, причому ваші програми додаються як екрани справа. Список виходить досить великим, екран зліва - це швидке налаштування (авіарежім, нічний режим, пошук iPhone). Тут же - музика, вимірювання пульсу тощо.

Клавіша під заводний головкою викликає вибрані контакти. Для них ви можете швидко здійснювати набір номерів, відправляти повідомлення. Причому в повідомленнях є шаблони, ви також можете їх відредагувати на свій смак, є картинки і емотикони, можливість розпізнати текст або відправити його як файл. Є невеликий недолік, який відрізняє Apple від усіх інших продуктів. Якщо у вас не налаштований iMessage і при його установці виникла помилка, то годинник не будуть сприймати навіть звичайні SMS, які ви бачите на телефоні. Вони їх не читають. Зовсім! Ось це називається свобода вибору - в SMS неможливо отримати ті самі SMS. Я користуюся iPhone час від часу, і iMessage був налаштований на інший номер телефону, звідси була проблема з читанням SMS на годиннику. Воістину це пристрій для тих, хто користується тільки Apple і ігнорує загальнопоширені стандарти.

Зі стандартними функціями в Apple явно намудрували, так, не можна ввести на годиннику адресу людини, його треба набирати голосом або вибирати зі списку. Припустимо, що голосове введення не завжди зручний, спробуємо перегорнути список. І ось тут починається найсмішніше - в цьому списку імена йдуть в довільному порядку, тобто на телефоні вони представлені нормально, а тут вроздріб і на прізвище .. Більш того, в списку немає пошуку, тому голосове введення залишається єдиним реальним способом щось швидко зробити. Явно це робили для галочки і вважали, що мало хто почне писати SMS з годин. Але зробили все одно криво.

Інший глюк, який зловив, це обрані друзі, у мене мої номери записані як два контакту - Ельдар Муртазін. Усередині різні телефони, картинки (собачка і зебра відповідно). Годинники, на відміну від телефону, чомусь сприймають ці два контакти як один при відправці SMS-повідомлень, а ось при отриманні дзвінків все вірно, показуються різні картинки.

Стандартні функції звичайні, це календар з відображенням на місяць, будильники, список справ тощо.

При навігації годинник може показувати маршрут, причому екрани розбиті так, щоб ви бачили свої пересування. Можна відключити екран, тоді годинник за допомогою вібрації будуть підказувати, куди йти. Спосіб хитромудрий, я до нього звикнути так і не зміг, це не дуже зручно. Прокладати маршрут треба на телефоні, потім він вже передається на годинник.

При дзвінках можна відповісти на них з годин, тоді задіюються мікрофон і динамік на них. Розмовляти не дуже зручно, так як оточуючі чують вашу розмову.

З'єднання з телефоном відбувається по Bluetooth. У годиннику немає свого GPS, тому всі координати будуть отримані з телефону (настройки телефону для GPS є пріоритетними, майте це на увазі). Датчик прискорення, розташований в годинах, обраховує кроки, він відносно точний (порівнюючи з FitBit Surge, отримав розбіжність в 10-15 відсотків, годинник від Apple прибріхують в меншу сторону - нагадаю, що FitBit є свого роду еталоном на ринку шагомеров).

Те ж стосується і того, як вимірюється пульс. В Apple Watch він на кілька ударів нижче, ніж в FitBit Surge, в стані спокою. Зазвичай розбіжність незначне - 55-57 ударів на Apple Watch, 60-65 ударів на FitBit Surge. При навантаженні розбіжність стає більш помітним, Apple Watch занижує пульс. Це цікаво, тому що в FitBit основне нарікання до вимірювання пульсу в тому, що він сильно знижується, на пікових навантаженнях у спортсменів розбіжність з реальними величинами може досягати 25 відсотків, що загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям. В Apple Watch приблизно подібні алгоритми, і вони брешуть рівно так само. Це ще один момент, який не дозволяє говорити про те, що годинник цікаві для спортивних занять (серйозних), для повсякденних прогулянок і фітнесу їх вистачить позаочі.

Зручно те, що для повідомлень можна налаштувати різні сигнали, вібро. Ви вільні вибирати, які повідомлення отримувати. Причому чим їх більше, тим швидше сяде батарейка. Спробував виставити всі повідомлення в своїх соціальних профілях, годинник почав попереджати постійно, їх вистачило на 6 годин роботи, і тільки.

Інтеграція сервісу Apple Pay доступна для iPhone 6 і вище, працює, як ви розумієте, тільки в США. У Росії в доступному для огляду майбутньому сервіс не з'явиться. Зручність оплати з годин в тому, що не треба діставати телефон. Але поки сам Apple Pay не надто популярний і поширений, а відгуки користувачів швидше негативні.

В наявності також Siri, яка для російської мови не працює (в майбутньому, звичайно ж, буде, ми стільки років чекали російську Siri, і вона з'явилася, тут очікування буде коротше).

Сторонні додатки цікаві, але нічого нового або незвичайного не пропонують. Всі їх або їх можливості ми бачили на інших годинах. Ніякого прориву тут не відбулося, і це найбільше розлад від годин. Підхід Apple полягав в тому, щоб дати масу додатків для годин, немов це смартфон. Не впевнений, що це правильний підхід, який спрацює в цьому випадку. Всі додатки вторинні по відношенню до їх версіями на телефоні, нагадаю, що вони встановлюються і туди, і туди.

Повідомлення для додатків не надто гарні. Користуватися соціальними мережами на годиннику - суцільна мука, так, в офіційному клієнті твіттера показується 6 повідомлень з стрічки. Приблизно той же підхід в Instagram. Тобто, гортати стрічку, як на інших годинах, неможливо, ви повинні кожен раз жати кнопку "Більше".

Це виглядає як мінімум дивно і сильно відрізняється від того, що ми бачимо на iPhone. Самих додатків трохи, багато хто з них платні і коштують досить дорого. Іграшок як таких немає, а ті, що присутні, сміливо можна назвати одним словом - баловство, причому на один раз.

Дзвонити з годин або приймати на них дзвінки не дуже зручно, гучність динаміка мінімальна, також якість мікрофона трохи страждає. Співрозмовник чує вас приглушено, в галасливих умовах скоріше не чує.

Управління музикою на телефоні звично, залишилося сказати, що ви можете синхронізувати плейлисти з телефону, завантажувати музику в пам'ять годин. Навіщо це потрібно, мені зовсім незрозуміло, так як ця музика зберігається вже на телефоні, а до годинника можна підключити бездротові навушники навушники (їх можна підключити до телефону і управляти музикою з годин на них). У чому сенс? Ви і так побачите все, що є на телефоні. Якщо підете з годинником кудись від телефону, тоді можете прослухати музику, але тільки через динамік, це ще те задоволення. Дивне рішення, яке мені не зрозуміти. В інших годинах завантаження музики ніяк не пов'язана з тим, яка музика є на телефоні, ви можете завантажити зовсім інші композиції, що логічно.

Ще один момент, який мене поставив у глухий кут, це реальний сценарій використання годин. Іду по вулиці, слухаючи музику в навушниках, тут лунає дзвінок. Не хочу діставати телефон, на годиннику бачу можливість відповісти, але зв'язка iPhone-Apple Watch не розуміє, що розмовляти мені зручніше по гарнітурі, яка вже у мене в вухах. Замість цього відповідь на годиннику активує гучний зв'язок на них же. Дивовижно. Що ще більш дивно, в Apple явно розуміють, що людина слухає музику, так як при такому дзвінку екран годин не включається, тобто передбачається, що я чую все в навушниках. Звичайно, можна відповісти на дзвінок натисканням кнопки на гарнітурі, але тоді ви не побачите номер абонента. Дрібна недоробка, яку не варто перебільшувати, але Apple Watch весь складається з таких дрібних недоробок.

Для власників годин додали можливість спілкуватися між собою, можна намалювати і відправити з екрану пики (doodles), поділитися своїм серцебиттям. І те, і інше виглядає дивно і непотрібно.

Враження й висновки

Багато хто чекав від Apple, що компанія, на відміну від конкурентів, зможе винайти сценарії використання розумних годин, які будуть відрізнятися від усього, що було на ринку. Пояснять, чому саме такі хороші ці години. Цього не сталося. На презентації навіть не стали розповідати про сценарії використання, цей момент упустили. І це дуже дивно - то є у Apple немає відповіді на це питання. Втім, конкуренти також не знають, що саме запропонувати покупцям.

Єдина цінність годин від Apple полягає в тому, що вони випущені компанією Apple. Ніяких інших досягнень в них не спостерігається, а технічно це відверто слабкий продукт (час роботи, відсутність захисту від води, робота повідомлень і додатків). Висока вартість порівнянна з швейцарським годинником початкового рівня (механіка). І зіставляти Apple Watch зі швейцарськими годинниками неможливо, це різні світи, причому порівняння не на користь продукту від Apple.

Більшість тих, хто вже має хороший годинник, не будуть дивитися в бік Apple Watch, це позбавлено сенсу, так як перше покоління не володіє ні особливою функціональністю, ні якимось іміджем в сегменті годин. Все-таки Apple для більшості - це виробник електроніки. У той же час, для дітей і підлітків, які не мають якісних годин, така іграшка буде ідеальною, але вельми дорогий, до того ж повинна йти в комплекті з iPhone. Великою групою споживачів Apple Watch в конфігураціях до 1 000 доларів стануть ті, хто не має хороших годин і заперечував їх необхідність в сучасному суспільстві, статусний характер цього аксесуара. Тепер у них є відносно недорогий варіант (дешевизна у порівнянні з хорошими годинами) бути модними, показати свою технологічну просунутість, яка є вдаваною. Випусти будь-яка інша компанія такий продукт, він не просто не могла похвалитися попитом, а отримав би масу негативних відгуків. У разі Apple цьому годиннику багато заздалегідь пробачили всі недоліки.

Термін життя таких годин складе 1-2 роки від сили, далі треба буде міняти батарейку, та й з'являться нові покоління, які точно будуть краще (швидше, більший екран, довше працюватимуть). На ринку розумних годин прямокутні форми екранів характерні для перших поколінь пристроїв, в 2014-2015 роках це круглі циферблати, які людям подобаються більше. В Apple не мали технічної можливості створити продукт з таким циферблатом, мабуть, його ми побачимо через рік. Компанія надолужує згаяне, але відставання від ринку дуже помітно. Я ще раз повторю просту думку - то, що Apple Watch технічно слабкі, зовсім не хвилює їх цільову аудиторію. Це не так уже й важливо. Марка Apple витягне їх продажу, зробить рекордними, але ніякої практичної необхідності в такому годиннику немає. Не існує окремого сценарію для їх використання на практиці. Тобто Apple Watch - рівно такий же іміджевий аксесуар, як швейцарський годинник, але заряд іміджу у них своєрідний.

В даний момент продажу годин йдуть тільки в онлайн магазині Apple в невеликому числі країн, золоті варіанти можна купити в найбільших торгових будинках Європи, там, де зазвичай представлений люкс. У магазинах Apple можна приміряти годинник, потім вже замовити ті, що подобаються вам. Коли такий годинник з'являться в Росії офіційно, неясно. Якщо продажу в Європі будуть слабкими, то вже на початку літа. Якщо буде дефіцит, то тільки в кінці року. Російські офіційні ціни будуть починатися в кращому випадку від 25-26 тисяч рублів за найпростішу модель. У перекупників годинник вже є, ціни коливаються від 80 до 200 (!!!) тисяч, тобто переплата в 3-4 рази як мінімум. З огляду на дефіцит на цю іграшку, це виглядає цілком нормальною премією продавцям, але невиправданої покупкою з усіх точок зору. Мені важко уявити, як багато людей будуть купувати годинник за такі гроші, враховуючи, що за порівнянну суму можна придбати нормальні швейцарський годинник, хорошу механіку, яка проживе багато десятиліть і відноситься до продуктів зовсім іншого класу.

Годинники ніяк не адаптовані під російську мову, немає локалізації, Siri працює тільки англійською. Це не так вже й страшно, так як використовувати Siri на годиннику майже ніколи не доведеться.

Намагаючись знайти в Apple Watch якісь серйозні переваги перед швейцарськими годинниками з точки зору іміджу, я їх не виявив. Вони можуть виграти тільки у інших виробників електронного годинника за рахунок іміджу Apple, але навіть не функціональності або будь-якого зручності, якого немає (щоденна зарядка - це точно не зручність). Термін життя малий, іміджевий заряд на кілька місяців, і потім галас затихне. Цікаво, що годинник явно не будуть виглядати з костюмом, вони в якійсь мірі іграшкові. Моя особиста думка, що зовні вони не виглядають зовсім, хоча про смаки не сперечаються. Говорити про Apple Watch можна довго, але немає ніякого сенсу в цьому, ви купите їх, якщо вірите в те, що Apple - це модно, а все інше вас не цікавить. Для розумних людей, що не викидають гроші на вітер, цей продукт не представляє ні найменшого інтересу. А для шанувальників тут є ще одна міна уповільненої дії, годинник не дають великого числа емоцій, як телефон або планшет, хоча цей пристрій набагато більш індивідуальне. Ось такий парадокс.

Ось такий парадокс

Версія Sport зовсім не заслуговує уваги - за високу вартість ви отримуєте відсутність сапфірового скла, дешевший зарядник без металу і так далі. Бюджетна версія годин, яка того не варто. Втім, з точки зору функціональності, всі версії однакові, і ось це і викликає більшу частину питань. Дуже часто я бачу порівняння цих годин з першим поколінням iPhone, мовляв, потім допрацювали і зробили все добре. Можливо, що така аналогія має право на життя. Але поки годинник від Apple залишаються дорогий і, за великим рахунком, марною іграшкою, вони навіть трохи більше приносять користі, ніж аналогічні годинники інших компаній. Що не робить їх краще, я от не бачу їм застосування, але в порівнянні з Apple Watch вони пішли далеко вперед. Той же Pebble сируватий в софті, але працює 5-7 днів, постійно включений і вміє багато. Навіть Android Wear вміє більше, ніж Apple Watch. У Apple вийшов вкрай сирий продукт, який буде допілівать як мінімум одне-два покоління.

У Apple вийшов вкрай сирий продукт, який буде допілівать як мінімум одне-два покоління

А ви купите Apple Watch? Якщо так, то чому? І розкажіть, якими годинами ви вже користуєтеся. Ласкаво просимо в коментарі.

Дякуємо магазин cplaza.ru за надані на огляд годинник.

ПОСИЛАННЯ по темі

Поділитися:

Ми в соціальних мережах:


Є, що додати ?! Пишіть ... [email protected]

Для кого підійдуть розумні годинник від Apple?
Адже ви не дивіться на свій годинник постійно?
Логічно?
Прикро?
У чому сенс?
А ви купите Apple Watch?
Якщо так, то чому?

Новости