Мода 19 століття: мінливий романтизм

Стиль одягу 19 століття - романтика, втілена в костюмі, ностальгія по Античності, звернення до традицій недавнього минулого і введення нових канонів. Попередні кілька поколінь були менш досвідчені в питаннях моди через стабільності, яка охоплювала цілі століття. Цього не можна сказати про моду 19 століття, яка стрімко змінювалася, приміряючи на себе різні образи, чуйно реагуючи на будь-які тенденції в житті суспільства.

ампір

Ампірна мода з її простотою і елегантністю зародилася в 90-і роки 18 століття і не послаблювала свого впливу більше двадцяти років. Європейці були стомлені примхами спочатку бароко, а потім і прийшов йому на зміну рококо, які, незважаючи на полегшення моралі суспільства і тягою до неробства, були важкими і претензійними.

Як виглядає плаття в стилі ампір, знає будь-яка сучасна модниця: завищена талія під грудьми і спідниця, позбавлена ​​колишньої пишноти з штучними каркасними лініями. Колишня розкіш була як за помахом чарівної палички усунена з моди - зникли гіпероб'емние сукні, панье, криноліни, складки, в яких панянка плуталася, тому так повільно пересувалася.

Мода початку 19 століття, тобто, період, охоплений ампіром, знаменує прагнення до природності, гармонії з природою і з собою. Жінки поступово перестали оголяти декольте так, як робили це раніше, образ став більш цнотливим. У той же час спостерігається тенденція до позначення жіночої фігури, яка раніше була захована під жорсткими каркасами, оборками і драпіровками. Силуети суконь і тканини, з яких вони були зшиті, дозволяли розгледіти обриси жіночого тіла, що колись здавалося неприпустимим. У суконь зник шлейф, поступово почала зменшуватися спідниця, руки оголювалися практично повністю, закрита була лише невелика зона у верхній частині плеча.

бидермайер

Приблизно з кінця першого десятиліття 19 століття по кінець сорокових вкоренилося вплив стилю бідермаєр. Пан Бидермайер був вигаданою особою, персонажем популярних комічних листівок, які з'явилися в Німеччині дещо пізніше, але стиль згодом отримав його ім'я.

Талія, яка в ампірної моді перемістилася до лінії під грудьми, в двадцяті роки 19 століття повернула собі своє традиційне розташування. Вона знову стала вузькою, як за рахунок корсета , Який повернувся в жіночий костюм в полегшеної версії, так і за рахунок візуального розширення рукавів, які були покликані підкреслити витонченість жіночого табору на контрасті. Спідниця знову стала ширшою, об'ємної, багатошаровою, але повернення шлейфа не відбулися, і дами могли виставляти напоказ ніжки в красивих туфельках.

У моду увійшов пояс, який раніше був деталлю переважно чоловічого гардероба. Інший момент, який неможливо випустити з уваги в образі жінки дев'ятнадцятого століття, - декорування шиї. Її прикрашали комірцями різної форми, краватками, пов'язували банти, мініатюрні мереживні жабо. Плаття з відкритим декольте стає деталлю для світського виходу, в решту часу жінка носить наряд з глухо застебнутим ліфом.

Вікторіанська мода

З сорокових років 19 століття почала формуватися вікторіанська мода , Яка тягнула за собою впливу колишніх поколінь, все тугіше заковивая жіночу фігуру в корсет і все більше обездвиживая її, ставлячи жінку в залежність від чоловіка. Мода середньо-вікторіанської епохи вважається однією з найбільш незручних в історії. Корсет стягував не тільки талію, але і стегна, до яких ззаду підкладався турнюр, візуально деформуючий жіночу фігуру, що нагадує тепер букву S. У другій половині століття куполообразная спідниця остаточно зникла з жіночого гардеробу, але корсет як і раніше залишався. Зверху в прохолодну погоду накидалися плащі з капюшонами, шалі, потім дами почали носити витончені капелюшки, прикрашені мініатюрними вуалетці, пір'ям.

Чоловічий костюм

Поки жіноча мода стрімко змінювалася практично кожне десятиліття дев'ятнадцятого століття, чоловічий костюм залишався практично незмінним. Вся увага відтепер була прикута до образів англійських денді, які одягалися елегантно, але дорого. Фрак став невід'ємною деталлю чоловічого костюма , Його носили «і в бенкет, і в світ». Чільні кольору - лаконічні і стримані. Чорний, сірий, коричневий і темно-синій витіснили багаті фарби чоловічого вбрання.

Справжньому денді поряд з фраком необхідна була кипенно-біла сорочка, прилеглий жилет, бездоганно скроєні штани і безліч аксесуарів - шкарпетки, носові хустки і шийні краватки. Головні убори - циліндр і казанок, взуття - чорні лаковані туфлі із загостреним мисом. З візерунків в костюмі допускалися тонка смужка і ледь помітна клітина.


Статті по темі

Новости