Модний лікнеп: словничок взуттєвих трендів

4,7 5 1

4,7 5 1

Жорстка, негнучка взуття зі світлою підошвою, спереду шнурується через чотири дірки, а вздовж всієї моделі по краю протягнуто шнурок. Спочатку топ-Сайдер призначалися для любителів яхт: рифлена світла підошва не залишає слідів на білому покритті, не ковзає по мокрій поверхні і дозволяє ходити по палубі при великому нахилі.

Вважається, що вперше цю модель представила компанія Sperry Top-Sider в 1935 році. Власник фірми Під Сперрі переробив звичайні мокасини, додавши до них запатентовану підошву, на яку його надихнув його кокер-спанієль, з легкістю походжав по льоду. Пізніше компанія Sebago внесла свою лепту в зовнішній вигляд топ-Сайдер - впізнаваний нині дизайн і шнурок по усіма периметру.

мокасини

мокасини

Мокасини зовні схожі на топ-Сайдер, тільки на більш тонкій підошві, частіше зустрічаються без шнурка по периметру. З давніх-давен мокасини вважалися традиційним взуттям індіанців Північної Америки. Різними способами їх зшивали з цільного шматка шкіри і прикрашали бахромою і бісером. У 1946 році Філіп Міллер своїми Minnetonka Moccasin вирішив вшанувати культуру корінного населення Америки і вручну відтворював традиційну індіанську взуття. Компанія Міллера скуповувала справжню волову, лосину і оленячу шкіру у вождів індіанських племен. Minnetonka Moccasin прикрашалися бахромою, а з 1960 року зображенням Thunderbird з бісеру - птахи-громовержця, яка служила оберегом індіанців.

Багато мандрівники привозили з Америки мокасини - як сувенір. Таким чином їх слава поширилася і на Європу. Місцеві бренди також стали виробляти мокасини, додавши в них якесь витонченість, серед них - Arfango, Celine і Vittorio Spernanzoni. Пізніше в Європі мокасини трансформувалися в взуття для водіння - відмінною їх рисою стала прогумована підошва, на якій виступали "шишечки" для ідеального зчеплення взуття з педалями машини.

Мокасини можуть бути строгими, з пензликами, прикрашені бісером, спортивними, виконаними зі шкіри, замші, і велюру. Їх не рекомендують поєднувати з теплими пальто і куртками, так як ця чисто літнє взуття, а не демісезонний. Під мокасини не прийнято вдягати шкарпетки - тільки на босу ногу.

еспадрільі

Матерчаті тапочки на мотузяній підошві з натуральних матеріалів. Можуть бути із зав'язками та без. Еспадрільі родом з Іспанії і півдня Франції, де їх шили з грубого льону. У 60-і роки великий Ів Сен-Лоран придумав еспадрільі на танкетці, і з тих пір дизайнери створюють різні варіації взуття з мотузяною підошвою. Еспадрільі носять на босу ногу як чоловіки, так і жінки.

лофери

лофери

Лофери - модель взуття, що нагадує мокасини, але на більш товстій підошві і з каблуком. Класичні лофери декоруються шкіряними пензликами, але в 1950-х роках Гуччі Гуччі виробляв лофери з фірмовою позолочена пряжкою-перемичкою, яку і зараз можна побачити на Лофери від Gucci. Лофери цінуються за свою практичність і підходять для повсякденного стилю. Їх можна надягати і з більш формальними речами, щоб надати образу більшої «розслабленості».

Сліпер

Спочатку Сліпер вважалася домашня напівзакрита взуття, тапочки. Її виготовляли з м'яких матеріалів, іноді з наявністю хутра всередині. Зараз Сліпер називають закриті моделі з текстилю або замші на тонкій плоскій підошві з округлим язичком і без шнурівки. В Європі Сліпер набули поширення завдяки марці Charles Philip. Деякі модні будинки випускають їх на невеликому каблуці, наприклад Сліпер від Valentino.

Фліп-флоп

Фліп-флоп

У народі - в'єтнамки. Ця відкрита літнє взуття прийшла до нас з азіатських країн. Відмітна риса фліп-флопов - спосіб кріплення на нозі: два ремінця проходять між великим і другим пальцями ноги. Останнім часом кріплення трансформувалися - це може бути ремінець охоплює тільки великий палець ноги, гвоздики з великим капелюшком затискають між двома пальцями і т.д.

Кріперс

Черевики на високій плоскій підошві одного рівня. За часів Другої Світової війни такі черевики носили військові, а в 50-е - модники тедді-бої. У свій час, в сімдесятих, Кріперс знову повернулися в моду, але потім також стрімко зникли. Цього року Кріперс - знову завоювали подіуми. Їх обожнюють модні блогери і руху хіпстера. Особливо популярні моделі унісекс.

оксфорди

оксфорди

Класична взуття, родзинка, якої полягає в «закритому» шнурівці, де бічні передні частини взуття пришиті буквою «V» поверх язичка і стягнуті шнурівкою. Предком оксфордів вважаються «Балморалом», що виникли в Британії в XVIII столітті і названі на честь королівського замку Балморал в Шотландії. Також півчобітки оксфорди, носили в Оксфордському університеті в 1800 р У деяких країнах, наприклад в США «оксфорди» і «Балморалом» є синонімами, а в Британії Балморалом вважаються різновидом оксфордів: в них відсутній прострочки по периметру черевика. І все ж класичні оксфорди шили з гладкої шкіри, іноді лакованої, при цьому роблячи вставки зі шкіри іншого кольору. Вони були на плоскій підошві і з невеликим товстим каблуком. Зараз оксфорди роблять з високим каблуком, на платформі і в інших варіантах.

броги

Броги - різновид туфель з перфорацією (дірочками). Спочатку це була взуття робітничого класу: ірландські фермери і лісничі спеціально робили в шкіряному взутті дірки, щоб ноги провітрювалися. Пізніше такий спосіб оцінили і аристократи, так до початку ХХ століття вони стали нагадувати оксфорди і отримали симпатію у гольфістів. Зараз же броги мають різні види шнурівки, але обов'язково з перфорацією, яка прикрашає тільки передню частину або ж всю взуття по периметру.

Читати також Літній хіт - еспадрільі. Ціни і магазини

Сабо

Сабо - традиційна французька взуття без задника і на товстій дерев'яній підошві. Саме від цього взуття пішло слово саботаж: незадоволені робітники, надівши дерев'яні сабо, висловлювали свій гнів, стукаючи «стукалками». Сьогодні сабо рідко роблять з дерева обмежуючись іншими матеріалами, але все ж випускаючи їх такими ж масивними. Відмітна риса сабо наших днів - підошва і каблук, які, зливаючись воєдино, утворюють масивну підошву.

Автор: Alina Elovenkova

Новости