Молдова: нові правила визначення інвалідності та працездатності

Реформа системи визначення інвалідності дозволить не тільки змінити ступінь інвалідності тих, хто через непорозуміння отримав невідповідну, але і покарати тих, хто, зберігаючи повну працездатність, вважалися інвалідами Реформа системи визначення інвалідності дозволить не тільки змінити ступінь інвалідності тих, хто через непорозуміння отримав невідповідну, але і покарати тих, хто, зберігаючи повну працездатність, вважалися інвалідами. Про це заявила міністр праці і соціального захисту Валентина Булига, відзвітували напередодні про хід реформ, що проводяться її відомством.

За її словами, з початку цього року групи інвалідності скасовані, а замість них тепер існують три ступеня інвалідності: важка, виражена і середня. Ключову роль у визначенні ступеня грає працездатність, що виражається у відсотках. Так, важка ступінь інвалідності характеризується важкими функціональними порушеннями, а працездатність цієї категорії оцінюється в межах 0-20%. Виражена ступінь передбачає працездатність в розмірі 25-40%. Середній ступінь інвалідності - це 45-60% працездатності. Особи, які отримали легкі функціональні розлади в результаті травм, відхилень або інших факторів, що не вважаються інвалідами, якщо їх працездатність збережена на 65-100%.

«Реформи в системі визначення інвалідності не передбачають перегляд вже виданих документів про це і дозволять поліпшити якість надаваних інвалідам соціальних послуг, - сподівається міністр.- Ми вирішили звернутися до європейської практики, щоб запобігти порушенням, які фіксувалися вже давно. Попередня система була негуманною по відношенню до людини. І щороку інваліди повинні були мучитися в дорозі, щоб довести свою інвалідність ».

Вона підкреслила, що список захворювань і порушень, на підставі яких визначається ступінь інвалідності, було розширено з 45 до 63. Крім того, діти, чиї функціональні розлади є незворотними, більше не зобов'язані проходити щорічне підтвердження свого статусу до 18 років.

Глава міністерства вважає, що зміни допоможуть подолати дискримінацію осіб з фізичними або розумовими відхиленнями. «Ми не можемо, сказавши людині, що він інвалід, поставити на ньому хрест», - сказала «Комерсант-MD» пані Булига.

З 1 січня 2013 року було збільшено виплати по догляду за особами з важким ступенем інвалідності, які потребують постійного стороннього догляду. Сума збільшилася з 300 леїв до 500 леїв. Особи з розладами опорно-рухового апарату мають право на щорічні компенсації транспортних витрат в розмірі 500 леїв. Також було збільшено допомогу на поховання з 900 леїв до 1100 леїв.

У 2012 році компенсації по інвалідності отримали 146 493 особи. Сума виплат склала 52 170 8 тис. Леїв. На 2013 рік в державному бюджеті Республіки Молдова було заплановано 54 417,2 тис. Леїв для виплат по інвалідності.

На сьогоднішній день в Молдові налічується 179,815 тис. Інвалідів, 14,034 тис. З яких - діти.

https://www.kommersant.md/

Новости