Монетна справа давнього Боспора. Вчені МГТУ провели унікальні дослідження

Магнітогорськ. МГТУ імені Носова і Кримський університет імені Вернадського уклали співпрацю в області аналітичних досліджень археологічних металевих об'єктів. Вивченню піддали античні монети правителя Боспорського царства Фофорса (285-309 рр. Н.е.).

В ході дослідження по вивченню складу сплаву металу стародавніх монет і реконструкції технології їх сріблення Магнітогорська вчені вперше виявили присутність у складі хлору. На їхню думку, з великою часткою ймовірності, це пов'язано з особливостями технології сріблення монет.

Такі результати вперше дають можливість говорити про застосування хлору в технології сріблення мідних боспорських статеров. Вчені не виключають, що це підтверджує раніше експериментально доведену можливість для сріблення мідних грошей шляхом використання пасти. До її складу входили хлорид срібла, хлорид натрію, хлорид амонію, тартрат водню калію, хлорид ртуті і крейда в якості згущувача. Подібна техніка інтенсивно застосовувалася для сріблення поверхні синхронних монет в Римській імперії.

«Відкриття наших вчених має виняткове значення для подальшого вивчення економіки і монетної справи стародавнього Боспора, технології сріблення, інфляційних процесів в античну епоху і заходів держави щодо їх подолання», - коментує директор НДІ історичної антропології і філології МГТУ Михайло Абрамзон.


Новости