Монтаж (установка) насоса в свердловину - докладна інструкція зі схемами підключення

  1. Підготовчі роботи перед монтажем насосу в свердловину
  2. Установка погружного насоса в свердловину

Професійний і грамотний монтаж свердловинного насоса - запорука тривалого і безаварійного періоду експлуатації свердловини на ділянці. Тому перш ніж поетапно розібрати підключення насоса до свердловини, розглянемо найпоширеніші типові помилки і проблеми, що виникають при установці свердловинного насоса.

Отже, перша проблема - це помилка у виборі свердловинного обладнання, про те, як правильно вибрати свердловинний насос, виходячи з ваших вимог, читайте тут . Невідповідність робочих параметрів придбаного насоса з характеристиками свердловини призводить до того, що ви не тільки втрачаєте стабільного водопостачання, а й отримуєте насосний агрегат, яка не відпрацює навіть і половини гарантійного терміну. До того ж якщо габарити свердловинного насоса будуть перевищувати діаметр, допустимий для конкретно взятої свердловини, то проблеми виникнуть вже на етапі установки, так як буде дуже проблематично опустити насос в свердловину, при цьому, не пошкодивши обсадних труб або ж саме обладнання. І це вже не кажучи про майбутню процедуру підйому, яка може привести до того, що насос взагалі застрягне в свердловині або ж обірветься його кріпильний трос.

Друга проблема - неякісний монтаж. Дуже часто буває так, що при установці глибинного насоса в свердловину через поспіх або недбалості виконавця або пошкоджується обсадная колона, або ламається сам насосний агрегат, а може трапитися і все разом. Нерідко установники просто нехтують рекомендаціями, які дає виробник в інструкціях по експлуатації пристрою. Тому щоб уникнути подібної ситуації і пов'язаних з нею неприємних наслідків, краще замовити монтаж насоса в свердловину у кваліфікованих працівників з хорошими відгуками клієнтів, ніж згодом самостійно усувати свої або чужі помилки.

Підготовчі роботи перед монтажем насосу в свердловину

Перед установкою насоса в свердловину необхідно провести підготовчі роботи, першою з яких є очищення і прокачування свердловини від піску і інших сторонніх часток, які могли потрапити в джерело води при бурінні. Другий етап - перевірка стану обсадної труби. Необхідно переконатися, що вона не викривлена ​​і на її поверхні немає виступів, вм'ятин та інших механічних пошкоджень. Це важливий момент, адже наявність дефектів істотно ускладнить процедуру монтажу глибинного насоса в свердловину, а також в подальшому обов'язково позначиться на терміні експлуатації агрегату. Крім цього, якщо зазор між стінкою обсадної колони і насоса буде занадто малий, то все викривлення поверхні труби згубно позначаться на роботі обладнання. Якщо ж діаметр свердловини буде великий для обраної моделі, то насос просто «згорить», та як нічого очікувати забезпечуватися процес циркуляції робочої рідини, на основі якого реалізовано охолодження і змащення робочих вузлів насоса.

Установка погружного насоса в свердловину

Професійний і грамотний монтаж свердловинного насоса - запорука тривалого і безаварійного періоду експлуатації свердловини на ділянці

Схема установки свердловинного насоса на прикладі лінійки Grundfos SQ

Схема монтажу свердловинного насоса з автоматичним блоком управління на прикладі Grundfos SQE

1 - насос, 2 - підводний кабель, 3 - напірна труба, 4 - манометр, 5 - реле тиску,
6 - мембранний напірний бак, 7 - споживач води, 8 - мережа електроживлення, 9 - блок управління, 10 - датчик тиску 0-6 бар

Установка і підключення свердловинного насоса своїми руками справа нехитра, яке не потребує специфічної техніки, досвіду і вправності. Від виконавця потрібно лише неухильно дотримуватися всіх технологічних етапів монтажу і схемою підключення погружного насоса свердловини, які наведені в індивідуальній інструкції до насоса від виробника. Тільки чітке дотримання інструкції не поставить вас в глухий кут при вирішенні питання «Як правильно встановити і підключити свердловинний насос?» І гарантовано забезпечить вас водою з вашої власної свердловини.

Якщо з моделлю насоса ви вже визначилися, і навіть більше того - купили агрегат, то можна безпосередньо приступати до процедури установки водяного насоса в свердловину. І перше, що необхідно зробити після підготовчого етапу - це підключити насос до свердловини.

У комплекті до свердловинного насоса є спеціальний трос, з допомогою якого здійснюється спуск обладнання в свердловину. Але іноді фіксаж відсутня, тому користувачеві доводиться купувати його окремо. При виборі троса головна увага приділіть його розривний навантаженні: вона повинна як мінімум в п'ять разів перевищувати вагу насоса. Маючи високий запас міцності, ви страхуєте себе від можливих обривів і, отже, від падіння насоса на дно свердловини. Що ж стосується матеріалу, з якого виготовляються фіксажні троси, то на нашу думку найкраще купувати спеціальні нейлонові різновиди. Маючи високу міцність і відносно малою вагою, вони не проводять електрику, що виключає можливі ураження струмом у разі пошкодження захисної обплетення силового кабелю. Крім цього, нейлоновий трос більш щадяще відноситься до фіксажних кріпленням на корпусі насоса. Металеві ж аналоги без особливих зусиль розбивають м'яку алюмінієву поверхню, що призводить до швидкої виробленні отвори, а, отже, і до зменшення несучої навантаження кріплення.

Головною «артерією», по якій здійснюється подача води від насоса на поверхню, є гнучкий шлаг або металопластикова труба. Кожен з цих варіантів має свої переваги і недоліки. Так шланг більш простий у використанні і при піднятті насоса з свердловини його легко можна скручувати в міру підйому насоса. З трубами ж все значно складніше, так як єдиний спосіб витягти насос - це демонтаж всієї системи. Але в порівнянні зі шлангом труби більш довговічні.

Важливо Якщо ваш вибір припав на металопластикові труби, то важливо знати, що при монтуванні такої системи виключаються нарізні сполучення, так як, піддаючись корозії, вони значно знижують міцність труб. Альтернативою є фланцеві з'єднання - забезпечуючи надійну фіксацію, вони не впливають на надійність з'єднувальних «колін». Але пам'ятайте, що при використанні фланцевих з'єднань, кріпильний болт повинен знаходитися головкою вгору.

Перед установкою насоса в свердловину необхідно по всій довжині шнур електроживлення, підвісний трос і систему подачі води скріпити хомутами з зразковим кроком в 60-120 сантиметрів.

Перед спуском до опорної трубі фіксується кінець нагнітального трубопроводу. Якщо в конструкції насоса не передбачено наявність зворотного клапана, то щоб уникнути утворення гідроударів, необхідно самостійно забезпечити установку клапана. Тут же встановлюється засувка і манометр.

Важливо Недопустимо, щоб при спуску насос не торкався стінок обсадної труби. Якщо це не можна виключити, то краще додатково захищати корпус гумовим кільцем.

Якщо це не можна виключити, то краще додатково захищати корпус гумовим кільцем

Електросхема підключення свердловинного насоса: вбудований пускач дозволяє підключити насос безпосередньо до мережі електроживлення через вимикач, пуск і останов двигуна виконується за допомогою реле тиску.

Глибина занурення насоса в свердловину суто індивідуальна і особливо прописується виробником в інструкції по експлуатації. При цьому мінімальна глибина установки насоса в свердловині щодо динамічного рівня при горизонтальному розташуванні агрегату дорівнює, як правило, 50 сантиметрів.

Завершальним етапом в процесі установки свердловинного насоса є визначення мегомметром опору ізоляції обмотки двигуна з опущеним кабелем. Потім приєднується станція управління, перевіряють, чи повністю занурений насос в перекачується воду, і оцінюють роботу електродвигуна під навантаженням. Приділіть особливу увагу приєднанню електроживлення. Якщо ви не впевнені в своїх навичках, то краще за все звернутися до фахівця.

Якщо після прочитання даного матеріалу ви сумніваєтеся в своїх силах, то краще не ризикувати і звернутися до послуг спеціалізованих фірм. Цей спосіб є найбільш ефективним рішенням, адже вам не доведеться думати про те, як встановити насос в свердловину, як реалізувати його підключення, як налаштувати його відповідно до поточних умовами експлуатації.

Рекомендуємо також прочитати:

Тільки чітке дотримання інструкції не поставить вас в глухий кут при вирішенні питання «Як правильно встановити і підключити свердловинний насос?

Новости