Moschino, бренд, дизайн, модний будинок

Черговий великий fashion-бренд вирішив доторкнутися до теми дизайну меблів і предметів інтер'єру, пропонуючи шанувальникам своє естетичне бачення світу за межами вбиральні - не так давно вийшла капсульна колекція італійського модного будинку Moschino і компанії Gufram. За символічною назвою «Moschino kisses Gufram!» Ховаються зовсім pop-art'овскій диван-губи (до речі, кілька вдосконалена класична модель Bocca від Gufram), шафа в формі сумочки-складеної шкіряної байкерської куртки, а також стелаж і шезлонг у вигляді пари туфельок на шпильці. Клянуся, з першого разу я не зрозуміла, що дивлюся на фотографії меблів, а не речей. Тепер залишається вирішити, чи є такий крок Moschino промацуванням грунту для потенційного Moschino Casa або ж просто рекламним ходом, свідомо провокує buzz в пресі. Кажуть, фінансова сторона діяльності ексцентричного бренду не так стабільна, як може здатися на перший погляд (втім, до звітів материнської компанії справа теж дійде) - в будь-якому випадку, Moschino варто того, щоб про нього говорити (і адже є що). Тепер по порядку.

Тепер по порядку

Мені дуже подобається Moschino. Це як покритий глянцевою глазур'ю десерт із модної кондитерської, який ти з першої ж секунди починаєш жадібно поїдати поглядом (і не тільки поглядом) - смачний і дико калорійний. Хапаєш, фотографуєш в Instagram, з'їдаєш ложку і відкладаєш, тому що дзеркало і здоровий глузд не дрімають. Такі собі метелики-одноденки і день народження, який буває тільки раз на рік.

Такі собі метелики-одноденки і день народження, який буває тільки раз на рік

Героїню Moschino не помітити неможливо - випещена, струнка, в хорошому настрої. Така собі Анна Делло Руссо (яка, до речі, завжди підтримує національного виробника в особі Moschino). Одягаючи щось від Moschino, ймовірність почути питання: «що на тобі одягнуто?» Практично нульова - всюдисущі логотипи скажуть все за тебе. Точніше, каже зазвичай Chanel, а ось Moschino - кричить. Чохол це для айфона в вигляді картоплі фрі, плаття-пакувальна коробка або ж наряд мрії ляльки Барбі - не важливо: до виходу нової колекції носить буде в тренді. Але тільки півроку. Далі все по новій.

Далі все по новій

Здоровий глузд говорить, що такі речі навряд чи будуть доречні в капсульному гардеробі - при досить високій ціні їх життєвий цикл дуже скромний. Однак Moschino купують для настрою, «for fun». Ті, у кого і так все є, або ж всі інші, які не можуть відвести очей від строкатого божевілля високої якості «made in Italy». Потрапляючи в бутик бренду хочеш купити або все, або нічого. В кожному окремому випадку відмінний настрій гарантований.

В кожному окремому випадку відмінний настрій гарантований

Найцікавіше, що таким Moschino і замислювався спочатку. Надихнувшись тим, що робить Джанні Версаче, який працював у нього ілюстратором італієць Франко Москіно в 1983 р вирішує відкрити власний модний будинок. Ставка була зроблена на повсякденний одяг, яку (разом з усією модою) дизайнер бачив крізь призму дотепності і вміння посміятися над собою. Поступово товарний асортимент розширився - в нього додалися вечірні сукні, взуття, аксесуари, білизна і парфумерія.

Поступово товарний асортимент розширився - в нього додалися вечірні сукні, взуття, аксесуари, білизна і парфумерія

Завдяки гучному голосу і несхожості на всіх інших бренд дуже швидко став не тільки популярним, але і досить впливовим на ринку. Проте, в вісімдесяті слоганами Moschino були «Fashion, Fashioff» (буквально - «мода вкл / викл») і «Good Taste Does not Exist» ( «доброго смаку не існує»), а колекції немов глумилися над жертвами моди: написи «too much irony» на сорочках (тут вам і іронія, і необхідність прасування - iron по-англійськи означає «праска») і «waste of money» на ременях за тридцять років до Марії Граціа Кьюрі, яка написала «we should all be feminists »на Dior'овскіх футболках - будь ласка, плаття із сміттєвих пакетів, яке увійшло в класику панківської моди - отримаєте.

Проте, в вісімдесяті слоганами Moschino були «Fashion, Fashioff» (буквально - «мода вкл / викл») і «Good Taste Does not Exist» ( «доброго смаку не існує»), а колекції немов глумилися над жертвами моди: написи «too much irony» на сорочках (тут вам і іронія, і необхідність прасування - iron по-англійськи означає «праска») і «waste of money» на ременях за тридцять років до Марії Граціа Кьюрі, яка написала «we should all be feminists »на   Dior'овскіх   футболках - будь ласка, плаття із сміттєвих пакетів, яке увійшло в класику панківської моди - отримаєте

Крім того, Франко Москіно одним з перших зрозумів, що шоу повинні бути святом - його покази завжди трохи походили на театральні постановки. За десять років біля керма свого бренду він зробив дуже багато - по крайней мере, через багато десятиліть після Ельзи Скіапареллі нагадав, що до моди не можна ставитися серйозно, тому що все одно наздогнати її не вийде.

За десять років біля керма свого бренду він зробив дуже багато - по крайней мере, через багато десятиліть після Ельзи Скіапареллі нагадав, що до моди не можна ставитися серйозно, тому що все одно наздогнати її не вийде

У 1994 р Франко Москіно йде з життя (йому було всього сорок чотири), а на посаду креативного директора призначається Росселла Джардіні, екс-асистент Москіно ще з 1981 р, яка, до слова, залишалася на посаді до 2013 р На цю тендітну жінку лягла відповідальність продовжити розпочате Франко; вона розповідає, як спочатку постійно запитувала себе: «а що б зробив Франко?», а потім зрозуміла, що життя триває, тому пора говорити своїми словами.

Mandatory Credit: Photo by Billy Farrell / BFANYC.com / Rex Features (2329090lg)
Rossella Jardini
Costume Institute Gala Benefit celebrating the Punk: Chaos To Couture exhibition, Inside, Metropolitan Museum of Art, New York, America - 06 May 2013

Її колекції були трохи менш зухвалими, ніж у Москіно - м'якше, жіночні. Однак, вона по-своєму продовжувала лінію, накреслену Франко - так, в 2010 р завдяки ідеї Росселли Джардіні в Мілані з'явився готель Maison Moschino (сьогодні - NH Milano Palazzo Moscova 4 *) на 65 кімнат, кожна з яких натхненна сценами з казок.

Однак, вона по-своєму продовжувала лінію, накреслену Франко - так, в 2010 р завдяки ідеї Росселли Джардіні в Мілані з'явився готель Maison Moschino (сьогодні - NH Milano Palazzo Moscova 4 *) на 65 кімнат, кожна з яких натхненна сценами з казок

У 2013 р материнська компанія Aeffe (належить родині дизайнера Альберти Ферретті, що володіє крім Alberta Ferretti ще Pollini, Cedric Charlier, Bluegirl і ін.) Приймає рішення змінити креативного директора Moschino - на пост призначається американець Джеремі Скотт, колишній інтерн Франко Москіно, з 1996 м займається своїм власним брендом. Мабуть, Джеремі каже більше як Франко, ніж як Росселла - колекції Moschino з його приходом стали стали все абсурдніше, зате тематичними. Так, в одному сезоні дівчинки вбираються в Барбі, в іншому - в офіціанток з McDonald's, в третьому - в амазоновскіе коробки. Такі собі рольові ігри. Girls just wanna have fun.

Girls just wanna have fun

У цьому самому «fun» і весь Moschino. В одному з інтерв'ю Джеремі Скотт багато говорить про зв'язок бренду з емоціями - кока-кола, картопля фрі, пакувальні коробки і т. Д. Впізнавані в будь-якій точці земної кулі. Так і з Moschino - вони максимально зрозумілі споживачеві, тому забезпечується якась універсальність розмови між ним і брендом.

Так і з Moschino - вони максимально зрозумілі споживачеві, тому забезпечується якась універсальність розмови між ним і брендом

Що до Росселли Джардіні, то в 2016 р вона показала першу сольну колекцію - дуже Gucci-like, як мені здалося. Правда, її колекції не настільки читабельні, як у Алессандро Мікеле і, тим більше, у Moschino - прямо з подіуму в форматі замовлення їх продавали Moda Operandi , Зараз багато чого можна купити в Farfetch або Yoox - хочу сказати, що ці рюші, м'які кольори і правильні лінії ще довго будуть актуальними, тому варто не випускати цього дизайнера з поля зору.

Правда, її колекції не настільки читабельні, як у Алессандро Мікеле і, тим більше, у Moschino - прямо з подіуму в форматі замовлення їх продавали   Moda Operandi   , Зараз багато чого можна купити в   Farfetch   або Yoox - хочу сказати, що ці рюші, м'які кольори і правильні лінії ще довго будуть актуальними, тому варто не випускати цього дизайнера з поля зору

Повернемося до Moschino. На сьогоднішній день у бренду три лінії: перша кутюрної, друга - більш бюджетна - Boutique Moschino (колишня Cheap and Chic, створена в 1988 р) і зовсім молодіжна Love Moschino (змінила Moschino Jeans в 2008 р через 12 років існування). Сумки та гаманці Love Moschino чесно шиються в Китаї зі шкірозамінника - майже що мас-маркет, ціна відповідна.

Окремо стоїть парфумерія. Пам'ятаю, в 90-х у моєї мами був парфум Moschino Cheap and Chic, названий на честь однойменної другої лінії (напевно ви пам'ятаєте флакон у формі японської дівчини). Сьогодні в дві тисячі сімнадцятому я іноді наношу на зап'ясті Moschino Fresh Couture в флаконі у вигляді спрею для очищення скла.

Сьогодні в дві тисячі сімнадцятому я іноді наношу на зап'ясті Moschino Fresh Couture в флаконі у вигляді спрею для очищення скла

За 2016 р Aeffe Group отримала 287,5 млн. Євро виручки (і всього 3,6 млн. Євро чистого прибутку). Moschino - драйвер продажів матеріанской компанії: вони забезпечують близько 70% доходу (тоді як Pollini дають 10,5% виручки, Alberta Ferretti - 8,5%, Philosophy di Lorenzo Serafini - 4,7%). У порівнянні з попереднім роком, в 2016 р Moschino збільшилися на 6%. Нарешті, по географії продажів: близько половини доходу група Aeffe отримує в рідній Італії. Але все одно потрібно розуміти, що Moschino дуже малі (виручка тих же Gucci - близько 4 млрд. Євро).

Євро)

Така ось картина. Емоційна і дуже комерційна - ніяких тобі загравань з «загальної» модою і її силуетами, довжиною спідниці або кольором року за версією Pantone. Як у Енді Уорхола. Чесно кажучи: я не знаю, наскільки успішними будуть Moschino ще через десять-двадцять-тридцять років - можливо, культ універсальних білих сорочок і простих синіх джинсів прямого крою витіснить бажання дивувати, епатувати і привертати увагу. Або ж навпаки - захочеться яскравості, несхожості і диванів в формі губ в промисловому масштабі. Є ще третій варіант - отримання левової частки прибутку від парфумерії, тоді як все те, що показується на подіумі - лише черговий привід поговорити.

Це дуже по-італійськи.

Фото: facebook.com/MOSCHINO.officialpage, vogue.com, travellingshopaholic.com, covermg.com.

Коментарі

Одягаючи щось від Moschino, ймовірність почути питання: «що на тобі одягнуто?

Новости