Мотив буде брати гроші тільки за мобільний інтернет

Уральський мобільний оператор Мотив з 15 серпня докорінно змінює тарифну політику. Всім своїм абонентам LTE Мотив пропонує перейти на нові тарифи, де плата стягується тільки за інтернет, а дзвінки і смс безкоштовні.

Всім своїм абонентам LTE Мотив пропонує перейти на нові тарифи, де плата стягується тільки за інтернет, а дзвінки і смс безкоштовні

Доступні ці безкоштовні дзвінки і інтернет будуть у всіх регіонах присутності Мотиву, а саме: в Свердловській і Курганської областях і в ХМАО і ЯНАО. Правда, тарифні плани можуть трохи відрізнятися (вище переведені тарифи для Свердловської області).

Таким чином, Мотив став першим мобільним оператором в Росії, який намірився заробляти виключно на інтернет-трафіку (обслуговуючи абонентів зі смартфонами). І це в ситуації, коли інші, більш великі мобільні оператори, звинувачують Skype і Viber в тому, що позбавляють їх можливості заробляти на смс. І навіть намагаються обкласти меседжери даниною змусити месенджери поділитися прибутком.

Мотив же, здається, йде зовсім іншим шляхом. При цьому так званого VoLTE оператор не організував, і щоб зателефонувати або відправити смс з пристрою абоненти Мотиву як і раніше переключаються з 4G на 2G. Тобто витрати на передачу смс і голосового трафіку у уральського мобільного оператора залишилися колишніми.

Так навіщо ж все це альтернативному мобільному оператору?

Все просто. Йому потрібно якось рости і переманювати до себе абонентів великої трійки. У Мотиву 53% всіх мобільних абонентів в Свердловській області, а в ХМАО, ЯНАО і Курганської області (туди оператор увійшов у 2012 році) приблизно по 3%. В цілому це 2,4 млн користувачів. Так що оператору є куди рости. За рахунок нових тарифів вони, по-перше, привернуть користувачів, які готові споживати багато трафіку. По-друге, швидше за все, вийде залучити тих, кого зацікавлять безкоштовні дзвінки.

Що стосується споживачів трафіку, то Мотив пропонує помітно більше ніж конкуренти. Наприклад обмеження до 100 ГБ ви взагалі не знайдете ні в кого крім Мотиву. Так що, наприклад, жителі котеджних селищ виберуть Мотив як альтернативу недоступному для них провідного інтернету. Власне з таким лімітом можна і так ні в чому собі не відмовляти (тим більше що вночі безліміт). Що ж стосується більш бюджетних тарифів, то там у уральського оператора все одно виходить мінімум на 1,5 ГБ більше.

Ось, наприклад, МТС:

Ось, наприклад, МТС:

За ті ж 300 рублів у МТС 3 ГБ трафіку, а у Мотиву 4,5.

Тепер Мегафон:

У Мегафона ті ж 3 ГБ за місяць обійдуться вже дешевше: в 250 рублів. Але 4,5 ГБ за 300 рублів все одно виглядають вигідніше. Так що тут у Мотиву тільки одна проблема: потрібно щоб люди активніше купували смартфони та планшети з LTE, тому що 3G-мережі у цього оператора немає.

А ось на рахунок безкоштовних дзвінків все трохи складніше. Якщо придивитися, це скоріше маркетинговий хід, тому що в тарифах конкурентів є такі ж дзвінки, правда там написано, що вони входять у вартість. Але в принципі заради красного слівця їх можна назвати і безкоштовними. Різниця тільки в тому, що у всіх операторів крім Мотиву кількість цих дзвінків обмежена.

Тобто різниця тільки в тому, що уральський мобільний оператор може покрити свої витрати на голосовий трафік і смс прибутком від продажу інтернету. Причому, як повідомили в керівництві Мотиву, у них для цього є всі передумови, тому їх голосовий трафік є внутрішньомережевих на 70%, а це значить, що витрати на нього мінімальні.

Ну і нарешті, головне, і найнеприємніше - якщо ви опинилися за межами мережі Мотиву, за дзвінки доведеться платити.

Але, тим не менше, все сказане вище не скасовує всю важливість того, що зробив уральський мобільний оператор. По суті, рішення Мотиву зосередитися на продажу інтернет-трафіку - це початок кінця для послуг передачі смс і голосового зв'язку. Це, по суті, історична подія.

Так навіщо ж все це альтернативному мобільному оператору?

Новости