MP3-плеєри - плюси і мінуси всіх моделей

Частина I: класика

У цій частині мова йтиме про трьох найпопулярніших на сьогоднішній день в нашій країні типах портативних аудіоплеєрів: CD-плеєрах, CD / MP3-плеєрах і MP3-флеш-плеєрах. Ці три типи представлені практично на всіх прилавках магазинів нашої країни, миготять на поясах і шиях городян і при слові «плеєр» більшість росіян представляють саме такі пристрої.

CD, слухай ...

П'ять років тому головний герой Балабановського «Брата» купив на зароблені на війні гроші саме цей пристрій - знаменитий «діскмен» Sony, що був предметом мрій всієї тодішньої просунутої молоді. Тоді всім здавалося, що компакт-диск є ідеальним носієм, якому не страшні ні час, ні необережне поводження. Правда, справжні меломани сприйняли новий формат в багнети і скаржилися, що лазерний промінь не може передати дійсно «живу» музику, яку вони звикли слухати спочатку на вінілі, а потім на магнітній стрічці. Однак основна маса споживачів була щаслива - CD позбавив їх від більшості властивих магнітним носієм проблем.

Традиційні CD-плеєри ще продаються в Росії

Дійсно, диск коштує дешево, що не важить майже нічого, місця займає небагато і може зберігатися без втрати якості записаної на ньому інформацією десятки років. Крім того, сучасні CD-плеєри практично повністю позбавлені головного недоліку перших зразків - нестійкості до трясці. Завдяки відточеною роками і виробниками технології буферизації даних сучасні діскмени можна слухати не тільки на ходу або в автомобілі, але і на бігу. Крім того, з кожним новим поколінням плеєри ставали компактніше і сьогодні їх товщина не перевищує висоти стопки з трьох-чотирьох дисків, причому без коробки.

Ще однією сходинкою еволюції CD-плеєрів стало наявність дистанційного пульта управління, причому в деяких моделей в ньому ж вбудований FM-тюнер, антеною якому служить дріт для навушників. Також покупець плеєра може підібрати підходящу саме йому модель і з точки зору харчування - є моделі як з традиційними пальчиковими акумуляторами (плюсом такого рішення є можливість носити з собою кілька комплектів батарейок і, при необхідності, купити ще в будь-якому кіоску), так і з фірмовими плоскими батареями. Останні, відповідно, компактніше, але і заряджати їх можна тільки за допомогою спеціального адаптера або через блок живлення плеєра.

Пульт дистанційного керування - це дуже зручно

Самим же головним достоїнством формату CD, що дозволяє діскменам досі займати значну частку ринку в нашій країні - це їх відносна дешевизна. Судіть самі: вартість аудіо компакт-диска складає від 30 центів (за умови покупки упаковки болванок і самостійної їх записи з нехтуванням всіх можливих авторських прав) до $ 3-4 за цілком легальний диск, куплений в магазині. Ціна ж на сам плеєр коливається від $ 30 за простенькі моделі маловідомих азіатських виробників до $ 200 за ультратонкі і високотехнологічні пристрої відомих фірм.

Крім того, однією з головних (якщо не найголовнішою) причин популярності CD-плеєрів є наявність у багатьох росіян великих музичних колекцій саме в цьому форматі. Небажання ж переводити улюблену музику на більш сучасні носії, в свою чергу, обумовлюється наявністю в будинках дорогих високоякісних Hi-Fi-систем, в основі яких лежить, знову-таки, CD-програвач.

плюси:

  • доступність і дешевизна аудіо-CD
  • невисока вартість плеєрів
  • можливість використовувати CD як в плеєрі, так і в стаціонарних системах
  • мінуси:

  • великі габарити
  • Мала ємність аудіо-CD
  • Мінімум додаткових функцій
  • аудиторія:

  • «Старі» меломани, які мають вдома великі музичні колекції на CD
  • Всі, хто не пов'язує поняття «плеєр» з ПК - так звана «non-IT-related» -публіка.
  • Всі, у кого просто немає грошей на більш сучасні типи плеєрів
  • Друге життя старого носія

    Перший цвях в труну, здавалося б, ідеального носія, забив формат MP3. C його появою шанувальники дисків з подивом і радістю виявили, що на звичній болванці може вміститися не 20, а 200, або навіть більше пісень. Меломани знову наморщивши ніс - мовляв, стислі файли вже зовсім «непридатні для вух», а ні про яку достовірність передачі звуку і мова не йде. Однак горезвісне більшість з менш чутливими органами слуху новий формат прийняло на «Ура» - мало того, що замість звичної сумочки з дисками можна брати в дорогу всього один, так ще й платити за це задоволення треба ще менше! Навіть якщо пісня в форматі MP3 скачав з сайту за гроші, вартість альбому навряд чи перевищить $ 1. Відповідно, за $ 10 (ціна трьох звичайних аудіо CD) стало можливим записати на одну болванку 10 таких CD.

    Природно, виробники CD-плеєрів справили всі ці розрахунки ще швидше покупців і представили на їх суд пристрою, які вміють відтворювати як звичайні аудіо-CD, так і записані самостійно MP3-диски. Головною відмінністю таких плеєрів стало неодмінна наявність щодо великого РК-дисплея (щоб вибрати потрібну пісню з кількох сотень звичайних двох-трьох малих екранів вже не вистачало) і додаткових навігаційних клавіш (практично всі сучасні MP3-плеєри підтримують структуру каталогів). В іншому ж CD / MP3-плеєри зовні практично не відрізняються від своїх класичних побратимів, за винятком лише написи «MP3» на корпусі.

    На звичайний CD можна записати до 12 годин музики і слухати

    Природно, «добрий початок» - дбайливі виробники MP3-плеєрів, ознайомившись з функціоналом найпопулярнішою на персональних комп'ютерах операційної системи, майже відразу доповнили список підтримуваних форматів файлами з розширеннями wma, wav і ін. Таким чином, компакт-диск, почавши свій шлях з сучасної копії вінілової платівки (з тією лише різницею, що голку замінив лазерний промінь) все ближче наближається до універсального носія інформації, формат якої еволюціонує разом з домашніми ПК.

    Однак, з появою (а головне - здешевленням) флеш-пам'яті, MP3 / СD як носій відразу ж став долею небагатої молоді. Солідні дорослі меломани, які не пов'язують музику з комп'ютером як і раніше залишаються вірні старому доброму аудіо-CD, а прогресивна молодь справедливо змінила громіздкі діскмени стильним і компактним MP3-флеш плеєрів. Втім, говорити про остаточну смерть таких плеєрів ще передчасно - все-таки можна порівняти за ємності флеш-плеєр (з вбудованою пам'яттю, скажімо, 512 Мб) коштує в рази дорожче діскмена з підтримкою MP3. Ціна на останні в даний час коливається від $ 50 до $ 150 дол., А «вилка» обумовлена ​​тими ж причинами, що і у звичайних CD-плеєрів - розміром і популярністю виробника.

  • Висока ємність MP3-CD
  • Низька «питома вартість» пісні
  • Можливість програвання як MP3, так і звичайних CD
  • мінуси:

  • великі габарити
  • Мінімум додаткових функцій
  • аудиторія:

  • Власники великих колекцій музики в MP3 форматі і приводу CD-RW не мають можливості придбати флеш-плеєр аналогічної ємності.
  • Власники колекцій музики як в форматі MP3, так і на звичайних CD, які не бажають ні розлучатися з улюбленими дисками, ні позбавляти себе переваг нової технології.
  • Новий «ідеальний формат»?

    Нарешті ми добралися і до самого популярного на сьогоднішній день у всьому світі типу програвачів - MP3-флеш-плеєрів. Саме їх поява можна вважати дійсно новим щаблем еволюції як в області плеєрів, так і серед пристроїв зберігання інформації. Справа в тому, що тільки цей тип пам'яті зумів поєднати, здавалося б, несумісне: відсутність рухомих механічних частин, енергонезалежність і великий час зберігання інформації. Крім цього флеш-пам'ять на подив компактна - тому обмеження на мінімальний розмір створеного на її основі плеєра диктується виключно міркуваннями зручності обігу та розмірами елементів живлення.

    В даний час флеш-плеєри випускаються не одним десятком виробників і поєднують в собі цілий ряд різних функцій, тому цей тип пристроїв можна розділити на три основні підвиди, виходячи з того, яка саме функція позиціонується виробником як ключова.

    Перший і самий популярний тип - це класичні плеєри, призначені в першу чергу для прослуховування музичних композицій (як правило, підтримуються формати mp3, wma, wav і деякі інші) і радіо, яке, за рідкісним винятком, є неодмінним атрибутом цього класу пристроїв. Дві інших функції - записи через вбудований мікрофон і використання плеєра в якості переносного USB-накопичувача є в них додатковими. Тому дизайн таких пристроїв максимально пристосований для прослуховування музики: великий РК-дисплей і багатофункціональна клавіша-джойстик роблять навігацію по вмісту пам'яті простий і наочної, а ось для того, щоб перейти в режим диктофона власнику плеєра, частіше за все, доведеться покопатися в меню і вивчити інструкцію. Користуватися таким плеєром в якості USB-накопичувача також не завжди зручно - для того, щоб підключити пристрій до ПК потрібно мати з собою спеціальний перехідник. Типовим представником цього класу пристроїв є модель Yepp 'YP-T5 від Samsung.

    Типовим представником цього класу пристроїв є модель Yepp 'YP-T5 від Samsung

    Звичайні плеєри для прослуховування музики - найпопулярніші

    Другим типом MP3-флеш плеєрів є так звані «плеєри-диктофони». По суті, це якісний цифровий диктофон, забезпечений вбудованим FM-тюнером і навушниками. Головними органами управління є клавіші Rec, Play, Stop і Pause - як в звичайному мікрокасетних диктофоні, на який деякі моделі схожі і по дизайну. Як приклад можна навести ще одну модель, що побувала у нас на тестуванні - Cenix MMR-L880 від D-Pro.

    Потрібен диктофон - купіть його разом з плеєром

    Третій тип - «плеєр-накопичувач» - відрізняється від своїх побратимів наявністю вбудованого USB-штекера, завдяки якому пристрій можна, подібно до звичайної «флешці» вставляти прямо в USB-порт комп'ютера. Мінусом плеєрів такого типу є збільшений (за рахунок USB-штекера) розмір. Як приклад можна привести модель ще одного корейського виробника - Mpio FY 300.

    Як приклад можна привести модель ще одного корейського виробника - Mpio FY 300

    Збережіть в плеєрі потрібні документи

    В принципі, можна виділити і четвертий клас флеш-плеєрів - іміджеві, тобто пристрою, головним завданням яких є підкреслення індивідуальності власника. Попит на такі речі є в усі часи і не тільки на ринку аудіоплеєрів, тому вибір найрізноманітніших стильних плеєрів досить великий - це і «плеєри-пудренніци», і «плеєри-навушники», і пристрої з кольоровим OLED-дисплеєм і ін. В цьому сегменті працюють, в основному, найвідоміші виробники, а моделей небагато. Однією з найпомітніших моделей останнього часу став плеєр Creative MuVo Slim, а серед «жіночих» моделей відзначилися iRiver з моделлю N10 і Mpio FL300. Останнім часом на російському ринку почали активно працювати і нові виробники плеєрів, з'явилися невідомі досі марки. Одним з них, який став, до того ж героєм нашого тесту, є iGator NQ-70 .

    Іміджеві моделі розробляються спеціально для милих дам

    Відповідно, верхній ціновий поріг MP3-флеш-плеєрів становить сотні доларів і обумовлений більшою мірою міркуваннями моди і стилю, ніж технічними особливостями. Саме ж дешевий пристрій «три в одному» (плеєр, диктофон і радіо, 64 або 128 Мб пам'яті) можна придбати менше ніж за $ 100.

    плюси:

  • Малі розміри і вага
  • низький рівень споживання енергії
  • Велика кількість додаткових функцій
  • мінуси:

  • Залежність від ПК
  • Чи не найкраще співвідношення «ємність / ціна»
  • аудиторія:

  • люди, які не становлять свого побуту без комп'ютера (IT-related-громадяни) і не потребують великої місткості плеєра.
  • просунута молодь, для якої флеш-MP3-плеєр є атрибутом статусу.
  • Частина II: екзотика

    До «екзотики» ми віднесли плеєри, які з різних причин поширені в Росії значно в менших масштабах, ніж описані вище. Втім, в сучасному світі мода і технологія змінюється настільки швидко, що не виключено, що вже через рік класикою стануть саме вони, а пристрої, про які йшла мова в попередньому розділі, можна буде віднести до групи «ретро» ...

    Музика «по-жорсткому»

    Досить перспективним класом портативних пристроїв є плеєри на основі вбудованого жорсткого диска. Плюсом таких плеєрів є гігантський в порівнянні з усіма іншими типами обсяг пам'яті - десятки гігабайт. Відповідно, головні мінуси - великий (щодо флеш-плеєрів) розмір і вага, а також весь «букет» особливостей жорстких дисків: шум, висока витрата енергії і слабка (знову ж таки, в порівнянні з флеш-пам'яттю) стійкість до зовнішніх впливів - трясці , падіння і т.д.

    д

    Для дуже великих архівів музики потрібно жорсткий диск

    Досить поширена помилка, що першою вбудувати жорсткий диск в плеєр придумала одна з найбільш новаторських компаній минулого століття - знаменита Apple, що представила стильний і прогресивний iPod в 2001 році. Цей плеєр, свого часу, був забезпечений швидким, але малопоширені в той час інтерфейсом Fire-Wire і працював тільки з комп'ютерами Apple (хоча незабаром компанія виправила обидва прикрих нестачі). Однак першою все таки була компанія Creative, яка продемонструвала плеєр NOMAD Jukebox в США ще в вересні 2000 року. Він був забезпечений 6Гб жорстким диском і коштував в США близько $ 500.

    Потім ідею підхопили інші виробники, перетворивши плеєр з жорстким диском в свого роду «проміжну сходинку» між плеєром і КПК. Так, типовий представник сучасних пристроїв цього класу Archos Gmini 400 оснащений великим кольоровим дисплеєм, завдяки якому вміє відтворювати не тільки музичні, а й відеофайли, а також служити цифровим альбомом для фотографій. У числі інших можливостей таких плеєрів - запис через вбудований мікрофон, відтворення через вбудовані динаміки, можливість підключення пульта дистанційного керування з радіоприймачем і т.д. і т.п.

    Природно, за все це задоволення доводиться платити - близько $ 500 за пристрій з кольоровим екраном і диском на 20 Гб.

    плюси:

  • Найбільша в порівнянні з іншими типами ємність
  • Велика кількість додаткових функцій
  • мінуси:

  • високе енергоспоживання
  • Нестійкість до ударних навантажень (боязнь падінь)
  • Висока ціна
  • аудиторія:

  • Ті, хто багато подорожує, але при цьому надовго не відходить від розетки.
  • Охочі купити КПК з великим диском і меншими можливостями
  • Ті, хто шукає цікаву альтернативу USB-вінчестера
  • Максі-можливості мінідиску

    Інша відома своїми нестандартними технологічними ідеями компанія - Sony - зовсім недавно дала друге дихання вже майже канула в Лету формату MD, удосконаливши його суть і забезпечивши новим ім'ям: Hi-MD. Зовні минидиск не зазнав змін - такий же пластиковий, квадратний і дуже нагадує звичайну 3,5-дюймову дискету. Зате внутрішньо Hi-MD став цілком конкурентоспроможному - на відміну від просто MD, його ємність становить 1 Гб і має можливість багаторазового запису. Самі плеєри (випускає їх поки тільки Sony) представляють собою елегантні квадратні сріблясті пристрої, товщиною нагадують діскмени, а розмірами ненабагато більше самого мінідиску.

    Самі плеєри (випускає їх поки тільки Sony) представляють собою елегантні квадратні сріблясті пристрої, товщиною нагадують діскмени, а розмірами ненабагато більше самого мінідиску

    Маленький, але ємний - ідеальне рішення для мінімаліста

    У числі основних переваг плеєрів Sony серії MZ ​​- пульт ДУ з радіоприймачем, багаті навігаційні можливості, а також елегантний сріблястий дизайн. Крім того, подібно до флеш-побратимам Hi-MD плеєри можуть підключатися до ПК через інтерфейс USB з можливістю визначення як зовнішнього накопичувача (у Windows XP) і записи на нього будь-якої інформації без спеціального ПО. Правда, музичні файли «з ходу» записати не вийде - йде в комплекті з плеєром утиліта конвертує їх у власний формат без можливості зворотного декодування в mp3 або wav. Зроблено це з метою захистити все ті ж авторські права, але обдурити може тільки зовсім не досвідченого в ІТ користувача.

    Іншим плюсом форматів MD та Hi-MD є якість звуку - на думку багатьох меломанів, фірмова технологія стиснення звуку Sony ATRAC значно перевершує звичне якість mp3. В якості аксесуару до Hi-MD-плеєрів Sony можна прикупити енергонезалежний карт-рідер, за допомогою якого цифрові фотографії в польових умовах можна переносити на мінідиски. Ціна цього екзотичного пристрою становить близько $ 80, а вартість же самих плеєрів коливається від $ 150 до $ 400 і, на наш погляд, найближчим часом навряд чи дозволить формату стати по-справжньому масовим.

    плюси:

  • Оптимальне співвідношення «ємність / ціна»
  • стильний дизайн
  • Висока якість звуку
  • мінуси:

  • високе енергоспоживання
  • Погано Поширення в России формат
  • Необхідність встановлення програмного забезпечення для зв'язку з ПК (майже виправлено в HiMD)
  • аудиторія:

  • Шанувальники популярного колись формату MD, отримали шанс не тільки дати «друге життя» своїм дискам, а й отримати масу додаткових переваг за прийнятною ціною
  • Всі карти в руки

    Досить непогані шанси потіснити флеш-плеєри є у їх «карткових» побратимів - пристроїв, носієм інформації в яких є флеш-карти різного формату (в основному SD). Карти пам'яті постійно дешевшають, причому останнім часом ціни впали просто-таки катастрофічно, однак активізація виробників в сегменті плеєрів з можливістю читання кар пам'яті поки не видно. До сих пір ця функція є, мало не побічної і на ній не акцентується ніякого маркетингового уваги.

    У підсумку можливість читання карт є лише не у найвідоміших марок. Так, наприклад, плеєр Rover Aria DP100FM оснащений слотом для читання карт пам'яті Smart Media, а модель мультимедійного пристрою Archos Gmini 400 здатна безпосередньо читати карти Compact Flash Type II, а через окремо купується перехідник - і всі інші карти. Квінтесенцією цієї ідеї став плеєр Asus, який взагалі не має власної пам'яті, на відміну від двох згадуваних пристроїв. Він працює тільки при наявності вставленої в нього карти пам'яті і видається в якості бонусу покупцям ноутбука Asus S300.

    Обсяг пам'яті плеєра з картрідером залежить тільки від бажання власника

    Ніяких радикальних відмінностей від пристроїв з незмінною пам'яттю у них немає, і одне з головних призначень таких пристроїв - спростити життя власникам КПК, чомусь не бажають використовувати їх в якості MP3-плеєра. Відповідно, головна перевага «карткових» плеєрів - відсутність необхідності возитися з проводами: музику можна записати на карту пам'яті або з КПК, або з настільного ПК (через кардрідер), вставити в плеєр і не тільки слухати, а й, наприклад, поділитися нею з друзями, у яких є пристрої для читання карт цього ж типу. Крім того, завзяті меломани можуть створити цілу бібліотеку улюблених виконавців на картках і користуватися нею так само, як і звичайної дискової, тільки займає в рази менше місця.

    плюси:

  • Можливість легко поділитися музикою з друзями
  • Робота з ПК і КПК
  • Можливість легкого нарощування обсягу пам'яті
  • мінусі:

  • Висока вартість карт пам'яті великого обсягу
  • Сама необхідність купувати карти окремо
  • Невеликий асортимент на сьогодні
  • аудиторія:

  • Володарі КПК зі слотом для карт аналогічного формату або любителі кард-рідерів. А також прихильники теорії про те, що «програвач - окремо, а носій - окремо». Крім того, такий плеєр стане вдалим вибором для тих, хто ще не знає, який обсяг пам'яті йому потрібно - в майбутньому йому буде потрібно просто поміняти картку на велику ємність.
  • Мультимедіа всюди

    Ринок аудіоплеєрів в останні роки все більше і більше стає «ПК-залежним», а самі плеєри, відповідно, поступово переходять з класу побутової техніки (як телевізори, музичні центри тощо) в клас «навколокомп'ютерних пристроїв». Відповідно, для аудіоплеєрів справедливий, в деякому сенсі, і знаменитий закон Мура - з кожним роком самі плеєри стають менше і легше, а їх ємність і можливості зростають. Втім, стверджувати, що аудіоплеєр майбутнього буде являти собою пристрій розміром з рисове зернятко і вміщати в себе терабайти інформації, м'яко кажучи, передчасно. По-перше, межа зменшення габаритів знизу обмежений розмірами людських пальців (читай - зручністю використання), а по-друге конвергенцію ще ніхто не відміняв і не факт, що в майбутньому «аудіоплеєр» буде асоціюватися ні з окремим пристроєм, а з функцією універсального «цифрового супутника ». Також до цих пір залишається невирішеною і головна біда кишенькових злодіїв і ноутбуків, що збігається з оной у цифрових медіапристроїв - занадто великі габарити джерел живлення зупиняють мініатюризацію плеєрів.

    Вже зараз впевнено завойовує частку ринку такий клас пристроїв, як універсальні медіапрогравачі, здатні відтворювати не тільки музику, але і відео на великому вбудованому екрані. З їх появою у портативних пристроїв лише додалося клопоту - багатьох підкуповує універсальність, яку демонструють новинки, а плеєрів вже доводиться трохи потіснитися на ринку. Але це тема окремої статті.

    Втім, як би там не було, зараз можна з упевненістю стверджувати одне - кожен може знайти собі плеєр за смаком і по кишені, а головною проблемою покупця є не спробує знайти пристрій з необхідними властивостями і функціями, а вибір оного серед постійно зростаючої кількості нових моделей і виробників.

    Іван Сергєєв

    Новий «ідеальний формат»?

    Новости