«МТС» програв «Безлімітний»

Адвокату Свердловської обласної економічної колегії адвокатів Анатолію Безрукову вдалося довести неправомірність підвищення тарифів ВАТ «Мобільні ТелеСистеми». У середу, 20 грудня, Жовтневий районний суд Єкатеринбурга задовольнив позовні вимоги Анатолія Безрукова, що є абонентом «МТС». Він вимагав скасувати обмеження числа вихідних дзвінків на ТП «Безлімітний» в розмірі 2000 хвилин, повернути в число викликів, оплачуваних абонентською платою, виклики на телефони МТС-Росія і відновити абонентську плату в розмірі 998 рублів.

Тариф «Безлімітний» був виведений на ринок 1 березня 2006 року. За 998 рублів абонентам пропонувалося необмежену кількість місцевих викликів на стільникові і стаціонарні телефони Свердловської області, а також на телефони МТС Росії. Спочатку кількість абонентів на ТП обмежувалося двома тисячами, однак 30 червня компанія заявила про продовження підключення до 31 грудня і збільшенні абонентської плати до 1100 рублів. Згодом зросла ціна підключення на тариф, він позбувся послуг «Конференц-зв'язок / Переклад виклику». З 9 жовтня всі «бонуси» тарифу були повернуті, однак абонентська плата досягла 1300 рублів, в яку було включено 2000 хвилин місцевих викликів (крім викликів на МТС Свердловської області), а також прибрана можливість дзвонити на телефони МТС Росії.

Подібні поправки стали причиною ряду позовів. Як уже повідомляв JustMedia, житель Пермського краю звернувся в ФАС з вимогою прибрати обмеження в 2000 хвилин, так як це суперечить поняттю «Безлімітний» . Захист «МТС» була заснована на тому, що абонент може говорити і по закінченню оплачених 2000 хвилин, відповідно, тариф де-факто є безлімітним. Антимонопольна служба досі не винесла рішення за даним позовом.

Тим часом в Жовтневому суді Єкатеринбурга Анатолію Безрукову вдалося довести свою правоту. У своїй позовній заяві він вимагав скасувати обмеження числа вихідних дзвінків на ТП «Безлімітний» в розмірі 2000 хвилин, відновити абонентську плату в розмірі 998 рублів, повернути виклики на телефони МТС-Росія в число оплачуваних абонентською платою, а також вести всі розрахунки не в умовних одиницях, а рублях.

«Оператор підійшов до зміни тарифу виходячи з того, що у нього впала виручка в цілому. Взяв, так би мовити, «середню температуру по лікарні» і поставив на її підставі діагноз конкретному пацієнту. Я ж вважаю, що змінювати тарифний план треба диференційовано », - підкреслює Анатолій Безруков.

За словами пана Безрукова, в суді були використані альтернативні способи захисту. Позивач переконував суд у тому, що одностороння зміна умов вже підписаного між абонентом і оператором зв'язку договору можливо тільки в тих випадках, коли абонент - юридична особа або підприємець. Якщо абонент - громадянин-споживач, то оператор зв'язку не має права змінювати для цього споживача умови тарифного плану, на якому той перебуває.

Крім того, суду була запропонована альтернативна позиція, заснована на тому, що навіть при наявності у оператора права змінювати тарифний план в односторонньому порядку, зміни, що вносяться до ТП, не можуть бути необмеженими. З огляду на, що в Цивільному кодексі РФ договори абонентів і стільникових операторів вважаються «договорами приєднання», (договори, що складаються операторами, абоненти не можуть змінювати їх), вступає в дію нове правило.

«Якщо договір приєднання містить явно обтяжливі для абонента умови, які він виходячи зі своїх розумно розуміються інтересів не прийняв би при наявності можливості брати участь у визначенні умов договору, то абонент має право вимагати відповідного зміни договору. У суді ми доводили, що, підключаючись до тарифного плану «Безлімітний», нормальний абонент ніяк не міг припускати, що оператор протягом півроку обмежить число хвилин, що входять в абонентську плату, а саму абонентську плату підвищить на 30% без будь-яких видимих ​​об'єктивних причин », - підводить підсумок Безруков.

У «Мобільні ТелеСистеми» програш поки не коментують. Директор юридичного департаменту Філії Макро-регіону «Урал» ВАТ «МТС» Олена Мічкова в коментарі JustMedia зазначила, що прокоментувати рішення можна буде тільки після його виготовлення судом в повному обсязі і отримання ВАТ «МТС» копії зазначеного рішення.

«На сьогоднішній день можна сказати, що дане рішення буде оскаржено в касаційному порядку в терміни, встановлені чинним законодавством РФ», - підкреслила пані Мічкова.

Конкуренти «МТС» стримано оцінюють інцидент в суді. На думку віце-президента «ВимпелКому» (торгова марка «Білайн») Миколи Прянишникова, шанс «МТС» отримати хвилю позовів від незадоволених власників «Безлімітного» дуже малий.

«Все залежить від рішення другої інстанції. Ситуація з підвищенням тарифів нехарактерна для операторів: за три роки тарифи на стільниковий зв'язок знизилися в Росії на 40% »- підкреслив Прянишников.

За даними JustMedia, ВАТ «Мобільні ТелеСистеми» вже подали касацію на рішення Жовтневого суду. Якщо оператор програє суди в вищих інстанціях, йому доведеться не тільки погодитися з рішенням єкатеринбурзькій судді, але і виплатити позивачеві зайво сплачені за тарифом кошти. На даний момент ця сума дорівнює 1100 рублів. У разі перемоги Анатолія Безрукова «МТС» може зіткнутися з хвилею позовних заяв: автор позову готовий поділитися подробицями справи з абонентами, які бажають «з'ясувати стосунки» з «МТС» з приводу «Безлімітного».

Олексій ВАХРУШЕВ

Переглядів: 1435

Новости