На "Фукусімі-2" зашкалює рівень радіації

  1. Орфографічна помилка в тексті:

12 квітня 2011, 9:54 Переглядів: 12 квітня 2011, 9:54 Переглядів:   AFP

AFP.

Як заявила влада, рівень радіації перевищує гранично допустиму норму в 1 мілізіверт на рік в районі до 60 кілометрів на північний захід від АЕС і в районі до 40 кілометрів на північний захід від "Фукусіми-1".

Перевищення річного рівня радіації в префектурі Фукусіма зареєстровано за 25 днів з моменту аварії на АЕС. Фахівці проаналізували дані, отримані з 12 березня по 5 квітня на 53 територіях, розташованих на відстані до 60 км від "Фукусіми-1". Зокрема, рівень накопиченої радіації в 34 мілізіверт відзначений в місті Наміе в 24 км на північний захід від АЕС - це еквівалентно 314 мілізіверт на рік і перевищує допустимий рівень більш ніж в 3 рази.

Згідно з офіційними даними моніторингу радіації в префектурі Фукусіма, високий рівень радіації, як і раніше тримається на кількох територіях. У 61 км на північний захід від АЕС місті Фукусіма вранці у вівторок рівень радіації перевищує допустимий більш ніж в 48 разів і становить 1,95 мікрозіверта на годину.

У місті Коріама радіація також перевищує допустимі значення в 29 разів (1,79 мікрозіверта на годину).

Перевищення рівня радіації також зафіксовано і в 115 км на північний захід від АЕС в місті Мінамі-Айдзу - 0,07 мікрозіверта на годину (при нормі 0,02 - 0,04 мікрозіверта на годину).

Наслідки аварія на АЕС "Фукусіма-1" можуть перевищити масштаби трагедії на Чорнобильській АЕС 1986 року, заявив у вівторок представник TEPCO Дзюніті Мацумото.

"Викид радіоактивних речовин з АЕС поки повністю не зупинено, - зазначив Мацумото. - Є небезпека, що загальні обсяги викиду можуть перевищити чорнобильські".

Проте в Агентстві з атомної та промислової безпеки Японії підкреслюють, що ситуація на "Фукусімі-1" принципово відрізняється від чорнобильської, і поки рівень викиду склав близько 370 тис. Террабеккерелей, що не перевищує 10% від рівня, зафіксованого після аварії в Чорнобилі . У той же час в комісії з атомної безпеки Японії (NISA) назвали більш високий рівень викиду - 630 тис. Террабеккерелей.

За даними японських енергетиків, найбільший обсяг викидів радіоактивних речовин виходить з другого реактора аварійної АЕС "Фукусіма-1", де 15 березня сталася вибух.

NISA оголосила про підвищення рівня небезпеки на аварійній АЕС з п'ятого до максимального сьомого за оцінками міжнародної шкали ядерних подій (INES). Раніше аналогічний рівень отримувала тільки чорнобильська катастрофа.

У вівторок NISA повідомила, що від аварійної АЕС "Фукусіма-1" виходить радіоактивне випромінювання в межах десяти тисяч терабеккерелей (ТБК) на годину. За оцінками INES, сьомий рівень небезпеки характеризується виходом у навколишнє середовище радіоактивних матеріалів, що перевищують десятки тисяч ТБк йодином-131 в годину.

Глава NISA Харукі Мадараме заявив, що, за розрахунками експертів, випромінювання потужністю 10 тисяч ТБк триватиме на "Фукусімі-1" лише кілька годин. Через деякий час викид йодином-131 з АЕС скоротиться всього до одного терабеккерелей на годину, пророкують фахівці.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "На" Фукусімі-2 "зашкалює рівень радіації". інші Світові новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости