На Алтаї раніше терміну від льоду розкрилася Об. Сибір і Урал в напруженому очікуванні паводка: Новини Накануне.RU

На Алтаї раніше терміну від льоду розкрилася Об. Сибір і Урал в напруженому очікуванні повені

У Сибіру почався льодохід - на три тижні раніше розкрилися найбільші сибірські водні артерії Об, Єнісей і Томь. Жителям декількох регіонів країни варто побоюватися заторів льоду і повені: там уже організовані пункти тимчасового розміщення для жертв паводку, повідомили Накануне.RU в прес-службі Сибірського регіонального центру МНС.

Читайте також:

За минулу добу льодохід почався на Обі у Барнаула (Алтайський край), Єнісей у Кизила (Тува), Томі поблизу Томська. Фахівці відзначають, що початок льодоходу на річках в поточному році відбувається на 10-20 днів раніше. Гідрологічний прогноз виправдовується.

Освіта небезпечних заторів льоду і підвищення рівня води зберігаються в Алтайському краї, Новосибірській області, на півдні Красноярського краю, в Кемеровській і Томській областях. Можливе досягнення небезпечних рівнів води в річках і підтоплення населених пунктів. На цей випадок у МНС вже створили пункти тимчасового розміщення.

На цей випадок у МНС вже створили пункти тимчасового розміщення

Цей процес безпосередньо впливає на регіони, за якими пролягають річки. У минулому році Об серйозно ускладнила життя жителям берегів: в Новосибірській області затопило понад 6 тис. дачних і присадибних ділянок , В Югрі наслідки паводку розтягнулися на все літо , з ними розбиралися і восени . Найбільш складною ситуація була в Нижньовартовську і однойменному районі. На місце виїжджала т.в.о. губернатора Югри Наталія Комарова, яка поквапила чиновників з оформленням паперів на надання нового житла тим, хто позбувся будинків під час повені. Введений в районах Нижньовартовська режим НС зняли тільки в середині серпня .

Введений в районах Нижньовартовська режим НС   зняли тільки в середині серпня

Паводок-2015 районі Нафтоюганська

На даний момент в регіонах ситуація під контролем. Губернатор Новосибірської області Володимир Городецький закликав глав муніципалітетів і відповідальних чиновників зробити все можливе, щоб мінімізувати наслідки паводку. У регіоні проводяться превентивні підриви льоду і руйнування вже утворилися затори.

Паводок-2015 Новосибірської області

Далі за течією Обі - в Югрі - дані про льодоставі кожен день передаються в МНС, співробітники відомства вже готуються до можливих труднощів.

Він додав, що незабаром з'явиться уточнений прогноз ЦГМС по запасах снігу, де і скільки води можна очікувати. Поки говорити про це рано, але, за словами Симоненка, попередній прогноз по снегозапасе середній.

Паводок-2015 Югрі

"Десь тане, тече, а нижче за течією - лід. Утворюється затор і на цій ділянці розливається вода. Тому підривають кригу, щоб лід не накопичувався і заторів не було. В минулому році у нас лід танув, потім підморозило і накопичилася вода . Рік від року відрізняється ", - резюмував Симоненко.

На Ямалі ситуація йде по-іншому. В окрузі ще діють льодові переправи і про льодоходу не слід говорити найближчі два-три тижні.

"Зараз у нас льодові переправи, машини їздять по річці. Про паводку говорити рано: чекаємо в третій декаді квітня - початку травня", - розповів Накануне.RU начальник прес-служби ГУ МНС Ямалу Іван Скиданов.

Начальник прес-служби Сибірського регіонального центру МНС Ірина Бутенко в розмові з Накануне.RU зазначила, що обсяг снігу в горах не впливає на паводок: скільки б снігу ні лежало зараз в горах Алтаю, без додаткових каталізаторів він не перетворить Об з річки в море.

"Запаси снігу в горах як такі - ні про що не говорить фактор. Повінь і кількість води в річках, за великим рахунком, не залежить від того, скільки снігу в горах, багато чи мало. Загроза паводку йде від того, як інтенсивно буде все це танути і чи будуть опади. Коли відбувається накладення - рясні опади і сильно тане сніг - і все це збігається і потрапляє в річку, тоді відбувається паводок. Якщо немає опадів, сніг буде поступово танути і зійде в норму ", - розповіла Бутенко.

Об - найбільша річка Росії, площа басейну водної артерії складає 2 мільйони 990 тисячі км². Вона утворюється в горах Алтаю при злитті Бії і Катуні. Довжина Обі - 3650 км, в гирлі утворює Обскую губу і впадає в Карське море.

Порт міста Лабитнангі на Обі

На шляху Об проходить через Алтайський край, Новосибірську, Томську області, в ХМАО річка протікає Нижньовартовськ, Мегіон, Сургут, Ханти-Мансійськ, далі вона перетинає ЯНАО, проходячи між Салехардом і Лабитнангі.

Новости