На шашлики у всеозброєнні: вибираємо все необхідне для "вилазки" на природу

Фото В. Говорухи

Перші теплі дні пробуджують в кожному городянина невблаганне бажання закинути всі справи і рвонути на природу. Можливо, в наших генах все ще жива пам'ять про доісторичні часи, коли наші предки регулярно харчувалися свежеподжаренним м'ясом на відкритому повітрі. Проте ми люди цивілізовані і свій відпочинок воліємо все-таки планувати заздалегідь.

Отже, ви збираєтеся на природу, і один з перших питань, що виникають - на чому готувати жаданий шашлик? Відповідь "на багатті" не годиться - не скрізь і не завжди можна розвести вогонь, та й м'ясо може не вийти таким, як треба. Зате при наявності мангала, гриля або барбекюшніци все стає набагато простіше!

МАНГАЛ. Самий просто варіант - складні мангали, вартість яких коливається в межах від 100 до 200 грн. Вони швидко розкладаються, легко транспортуються, крім того, продаються, як правило, в комплекті з шампурами. Звичайно ж, у них є ряд мінусів: в них не можна розводити вогонь через тонких стінок (слід засипати вугілля в ящик, попередньо приготувавши їх на окремому багатті), вони нестійкі, а після того, як все з'їдено, доведеться почекати, поки мангал охолоне , і лише потім його зібрати.

Нескладні мангали практичніші, особливо якщо вони зроблені з чавуну. Правда, вони важче, і їх складніше транспортувати. Тому чавунні моделі ідеальні будуть швидше для дачі, ніж для разових виїздів в ліс. Коштують нескладні мангали подорожче "трансформерів" - від 200 до 500 грн. А "садовий" чавунний варіант обійдеться до 1000 грн. Зате в таких мангалі можна сміливо розводити багаття, вони довше зберігають і рівномірніше поширюють жар.

Коли ви вибираєте мангал, то пам'ятайте, що товщина металевого листа в ньому повинна бути не менше 7 мм, щоб уникнути подальших деформацій. А в стінках мангала обов'язково повинні бути отвори для створення тяги. Для правильного спека важлива і висота мангала: вона повинна бути такою, щоб м'ясо розташовувалося над вугіллям на 4-5 см, або навіть нижче.

Якщо вам не настільки важливий процес "священнодійства" над мангалом, а також ви не хочете обтяжувати себе наступним його збором і транспортуванням додому, можна витратити 20 грн. на придбання одноразового варіанту. Він являє собою запаяний в поліетилен лоток з алюмінієвої фольги, а в ньому один за іншим розташовуються шар вугілля, решітка з тонкого металевого прута і дротяна підставка. Такий мангал працює близько 1,5 годин, і на ньому можна приготувати до 4 кг м'яса.

ГРИЛЬ І БАРБЕКЮ. Гриль (або ж барбекю), по суті, є тим же мангалом, але з рядом відмінностей. Традиційні форми гриля - глибока кругла смаження сковорідка або "бочонок", які забезпечують найбільш рівномірний розподіл спека. М'ясо або риба в даному випадку готується не на шампурах, а на решітці. Її можна встановлювати на різних рівнях, що дає можливість приготувати різні продукти. Піддон і кришка у гриля покриті спеціальним жаростійким матеріалом, завдяки якому він витримує температуру до 700 градусів. У деяких моделях може бути присутнім спеціальний рожен з зажимами і дерев'яною ручкою для приготування птиці. Основний позитивний відмінність - гриль обладнаний отворами з заслінками, що дозволяє регулювати приток повітря, і, відповідно, жар, що є ключовим моментом при приготуванні м'яса.

А головна відмінність гриля від барбекюшніци в тому, що у нього є спеціальна кришка, наявність якої допоможе м'яса гарненько подкоптіть з усіх боків. Як і мангали, гриль і барбекю можуть бути стаціонарними і переносними. Ціна на ці жаровні може коливатися від 50 до 800 грн, залежно від розмірів і "просунутості" (в останньому випадку присутні ніжки на коліщатках, відкидний столик, безліч скриньок для спецій та інші доповнення).

Що стосується форми, то в круглому барбекю або грилі жар розподіляється рівномірно, зате прямокутний зручніше для транспортування. Бажано, щоб були пази в бічних стінках, що дозволяють регулювати відстань від запікати продуктів до вугілля.

У продажу також є зовсім маленькі "грілениші" (40 грн.), Які можна використовувати для смаження маленьких шматочків м'яса або ковбасок. Шашлик в ньому, зрозуміло, не прожарітся. Дуже зручно, якщо ви хочете побаловіть себе смаженим м'ясом на природі, але не хочете "збирати пікнік".

Важливі дрібниці

Шампури: НЕРЖАВЕЙКА АБО БАМБУК

Останнім часом стали пропонувати замість звичайних металевих шампурів екзотику - одноразові бамбукові, що продаються по 100 шт. в упаковці (від 12 до 20 грн.). Їх плюси - легше, ніж нержавіюча сталь, м'ясо на них не ковзає. Якщо ви вибрали бамбукові шампура, не забувайте замочувати їх на 15 хвилин перед смаженням.

Якщо така пікнікові екзотика вас не приваблює, то дамо раду з металевим шампура (від 28 до 56 грн. За 6 шт.) - їх краще вибирати зі скрученим або квадратним перетином, щоб м'ясо не зсковзувало.

КОРИСНІ ПОМОЩНИКИ

Тепер можна не турбуватися про те, що вам доведеться напружувати легені, роздуваючи вугілля під шашликом - на допомогу прийдуть "підкорювач вогню", або попросту спеціальна лопатка, якою потрібно махати (близько 7 грн.), Або ж спеціальні хутра (близько 45 грн) . Дуже зручні в застосуванні спеціальні подвійні грати з ручкою (від 55 до 90 грн.), За допомогою яких легко приготувати м'ясо рівномірно по обидва боки. Особливо дрібні шматочки можна приготувати в спеціальних піддонах. Також будуть корисні набори зі спеціальних вилок на довгих ручках, лопаток і щипців (від 70 до 200 грн. За набір з 3 позицій).

ПАЛИВО

Вирушаючи на природу, багато запасаються дровами, а тому, по приїзду, скаржаться, що гриль "накрився". Щоб уникнути цього, уважно прочитайте інструкцію: в ній обов'язково має бути вказано, яким видом палива користуватися. Варіанти - дрова (10 грн. За 0,013 куб.м), вугілля (від 10 до 25 грн. За 3 кг) або спеціальна вулканічна лава для гриля (45 грн за 3 кг). Крім того, у багатьох (найчастіше це маленькі компактні осередки) забороняється навіть розпалювати готові покупні вугілля, а потрібно класти їх у жаровню вже розігрітими. З цією метою використовуються спеціальні гуртки для вугілля - "стартери" (металеві 3-5-літрові ємності зі зручною ручкою, в яких попередньо, приблизно протягом 20 хвилин, прогорає вугілля). Їх продають разом з грилем, але можна купити і окремо. Коштують вони приблизно 10-15 грн.

Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу Василя Процива, продавця-консультанта "МегаМаркету".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Отже, ви збираєтеся на природу, і один з перших питань, що виникають - на чому готувати жаданий шашлик?

Новости