На якому терміні (тижні, місяці) вагітності йдуть в декрет?

  1. У скільки тижнів або місяців вагітності йдуть в декрет?
  2. Коли можна піти раніше?
  3. В яких випадках - пізніше?
  4. Тривалість декретної відпустки

У житті більшості жінок одного разу настає період радісного очікування малюка. Але крім приємного хвилювання від передчуття зустрічі, майбутня мама стикається з величезною кількістю бюрократичних питань. Щоб спогади про таке чудесне періоді не затьмарила необхідність розбиратися з неправильно оформленими документами, рекомендується вже на самих перших тижнях взятися за вивчення своїх прав і процедури їх реалізації, в тому числі важливо уточнити, на якому терміні вагітності йдуть в декрет.

У скільки тижнів або місяців вагітності йдуть в декрет?

Підготовка до декрету повинна початися вже при першому візиті в жіночу консультацію. Дізнавшись термін, потрібно запланувати постановку на облік не пізніше 12 тижнів, щоб разом з посібником по вагітності та пологах отримати ще одну невелику соціальну виплату.

- Калькулятор декретної допомоги .

А коли УЗД впевнено покаже, скільки дітей чекає жінка, стане зрозуміла і дата початку декрету.

У разі якщо на світло планує з'явитися один малюк, то право на дородовий відпустку настає за 70 календарних днів до передбачуваної дати пологів. А якщо вагітність багатоплідна, то лікарняний виписується з дати на 84 дня раніше очікуваної зустрічі з немовлям.

Мамі чи татові, які усиновили дитину, також покладено відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами. В такому випадку перерва в роботі настає в день вступу в силу рішення суду про усиновлення.

Трохи про декретну відпустку на відео нижче - поради юриста про строки та розмір допомоги по вагітності та пологах:

Коли можна піти раніше?

У деяких випадках закон ставить в залежність то, о котрій тижнів жінка може піти у відпустку, від умов її життя і праці. Так, наприклад, які проживають або працюють на території з радіоактивними забрудненнями, можна піти в декрет за 90 календарних днів до запланованої дати народження дитини. В цей час мається на увазі обов'язкове проведення оздоровчих заходів.

Крім того, в незалежності від стажу роботи на підприємстві, вагітна співробітниця може розраховувати на оплачувану відпочинок перед декретом, і роботодавець не має права їй відмовити. Але у майбутньої мами можуть зажадати доказ положення для того, щоб відпустити її поза затвердженого графіка. Таким доказом може стати:

  • довідка з медичної установи, в якому вона перебуває на обліку;
  • листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами.

В яких випадках - пізніше?

Подібний відпустку є правом, а не обов'язком. Це означає, що, навіть маючи на руках лікарняний лист, майбутня мама має право продовжити роботу на підприємстві. А роботодавець не може зобов'язати вагітну співробітницю на час припинити трудову діяльність.

Але необхідно пам'ятати, що в цьому випадку допомога не буде виплачено, т. К. Даний вид виплат є компенсацією на період непрацездатності.

А якщо співробітниця працює і отримує зарплату, то право на таку соціальну гарантію вона втрачає.

Тривалість декретної відпустки

Загальна тривалість декрету залежить від того, скільки дітей чекає жінка, і наскільки важким був процес їх народження. Тривалість може становити:

  • 140 днів для звичайної вагітності однією дитиною;
  • 156 днів при ускладненнях;
  • 194 дня при багатоплідній вагітності;
  • не більше 70 днів при усиновленні однієї дитини;
  • не більше 110 днів при усиновленні двох і більше дітей.

Максимальна тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами для тих, хто проживає і працює в нормальних умовах (тобто не претендує на більшу тривалість допологового відпочинку), становить 194 календарних дня.

Це означає, що навіть якщо були ускладнення при народженні декількох дітей, то декрет збільшений не буде. Складність процесу вже врахована при нормуванні відпустки для жінки, що носить кілька плодів.

У разі усиновлення перерву в роботі починається з дня набрання чинності судового рішення і закінчується, коли дитині виповнюється 70 днів. А в разі усиновлення двох і більше дітей, датою закінчення буде день, коли вік малюків досягне 110 днів. Тобто, якщо судове рішення буде отримано, коли усиновлюють дітей виповниться хоча б кілька днів, то тривалість відпустки у батьків виявиться менше 70 і 110 днів відповідно.

А ось при звичайних пологах то, у скільки місяців вагітності немовля з'явиться на світ, на тривалість відпустки не впливає. Навіть якщо дитина народиться набагато раніше очікуваного терміну, то незважаючи на, здавалося б, скорочення допологового відпочинку, загальна тривалість декрету не зміниться.

Навіть якщо дитина народиться набагато раніше очікуваного терміну, то незважаючи на, здавалося б, скорочення допологового відпочинку, загальна тривалість декрету не зміниться

Для оформлення декрету майбутній мамі необхідно:

  • надати своєму роботодавцю лікарняний листок;
  • написати заяву на відпустку по вагітності та пологах.

- Як заповнити лікарняний лист по вагітності та пологах?

Причому в заяві можна позначити будь-яку дату початку відпустки, але не раніше першого дня лікарняного. Тобто, на якому тижні вагітності фактично піти у відпустку вирішує сама жінка.

Важкі пологи припускають збільшення декрету на 16 днів. Але щоб таке право отримати, необхідно принести продовження листка непрацездатності та до нього написати заяву про продовження відпустки.

Те ж саме стосується і ситуацій, коли тільки в процесі пологів з'ясовується, що вагітність багатоплідна. Тоді додатковий листок непрацездатності буде виданий на 54 дня.

Якщо жінка працевлаштована за сумісництвом, то їй необхідно отримати листки непрацездатності для кожного місця роботи. В іншому випадку їй може бути відмовлено у виплаті допомоги на тому місці, куди вона не надасть документ. Саме оригінал лікарняного є підставою для нарахування допомоги по вагітності та пологах .

Але в деяких ситуаціях, якщо не передбачається отримувати допомогу у якогось роботодавця, то просто для оформлення декретної відпустки суміснику досить написати заяву і принести копію наказу та копію лікарняного з основного місця роботи.

Листок непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами видається акушером-гінекологом, лікарем загальної практики або, в крайньому випадку, фельдшером. Те, на якому тижні видається лікарняний, залежить знову ж від кількості очікуваних дітей.

За загальним правилом видача листка відбудеться на 30 тижні, а мамі двійні або трійні лікарняний видадуть на 28 тижні.

Іноді пологи трапляються передчасні. Якщо це відбувається в період від 22 до 30 тижнів, то лікарняний видається тим медичним закладом, в якому відбулися пологи, і на термін 156 днів з дня пологів.

Але для того щоб не запізнитися з отриманням документів, а значить і своєчасно отримати допомогу по вагітності та пологах, необхідно вчасно встати на облік в жіночу консультацію або іншу медичну клініку, яка в обов'язковому порядку повинна мати ліцензію на надання відповідного виду послуг і на видачу листків непрацездатності. Іноді жінки спостерігаються в одній з приватних медичних організацій, але для отримання лікарняного встають на облік і в жіночу консультацію.

- Як без проблем отримати допомогу по вагітності та пологах?

Як вже було зазначено, бажано встати на облік до настання 12 тижні.

Крайнього терміну для постановки на облік не передбачено, але треба мати на увазі, що у видачі лікарняного листка може бути відмовлено без попереднього проходження відповідних обстежень, а отримання лікарняного заднім числом загрожує втратою допомоги на весь час запізнення.

У скільки тижнів або місяців вагітності йдуть в декрет?
Коли можна піти раніше?
В яких випадках - пізніше?
У скільки тижнів або місяців вагітності йдуть в декрет?
В яких випадках - пізніше?
Як заповнити лікарняний лист по вагітності та пологах?
Як без проблем отримати допомогу по вагітності та пологах?

Новости