Наближений азимут, визначення магнітного азимута без компаса

Можна визначити азимут без компаса , Але це буде наближене значення азимута. Для цього будь-яким способом, використовуючи місцеві ознаки, треба визначити на місцевості напрямок на північ і помітити в цьому напрямку предмет або (якщо вночі) яскраву зірку. Потім за допомогою підручних засобів або на око вимірюють кут між напрямком на північ і напрямком на предмет (орієнтир). Це і буде наближений магнітний азимут.

Для наближеного вимірювання азимутів можна користуватися наступними способами. За допомогою «похідних еталонів» - руки, долоні , Пальців, можна визначити магнітний азимут. Азимут можна визначити і за допомогою годинника.

Так, якщо цифру 12 направити на північ (на Полярну зірку) і прикласти до циферблату олівець (лінійку, сірник , Соломинку і т. П.) І направити на заданий предмет, то проти нього можна прочитати цифру, звернену до предмету, що вказує годинник і хвилини. Знаючи, що одне годинне ділення циферблату дорівнює 30 градусам, а хвилинне - 6 градусів, можна підрахувати величину вимірюваного кута (азимута).

За допомогою сантиметрової лінійки, якщо її тримати на витягнутій руці від очей на відстані 60 см, теж можна визначити кут (азимут). Справа в тому, що кожному її сантиметру відповідає на місцевості кут, рівний 1 градусу. Так, якщо, наприклад, від північного напрямку на заданий предмет відраховано на лінійці 12 см, то це означає, що вимірюваний кут (азимут) дорівнює 12 градусам.

Якщо необхідно вимірювати великі кути за допомогою лінійки, то в цьому випадку вимірюють кути по частинах. Цей же метод можна застосовувати і при використанні будь-яких предметів, розміри яких (в сантиметрах) нам заздалегідь відомі (сірникова коробка, олівець, монета).

У поході дуже корисно мати і паперовий компас. Для цього на листку цупкого паперу треба накреслити коло, розбити її на центральні кути, відповідно лімбу компаса , І приклеїти його на внутрішню обкладинку записника, блокнота або навіть на одну з великих сторін сірникової коробки. Як ним користуватися? Точно так же, як і годинами. Нуль направити на північ, а потім відрахувати азимут на заданий напрямок, користуючись цифрами на окружності.

І, нарешті, останній спосіб окомірного вимірювання магнітних азимутів на місцевості. Він полягає в тому, що вимірюваний кут порівнюють з величиною якого-небудь відомого кута. Так, наприклад, відомо, що у дерев'яних і целулоїдних трикутників гострі кути бувають 30 і 60 градусів, а при однакових катетах 45 градусів.

Кут між максимально розставленими великими і вказівними пальцями приблизно дорівнює 90 градусів, між вказівним і середнім пальцем - 40-45 градусів. Порівнюючи ці кути з заміряли, наближено визначаємо і його величину.

За матеріалами книги «Карта і компас - мої друзі».
Клименко О.І.

Як ним користуватися?

Новости