Національний банк відпустив швейцарський франк у вільний політ

Протягом більш ніж трьох років Національний банк пильно стежив за тим, щоб обмінний курс не опускався нижче 1,2 франка за євро. Такий «стелю» (насправді, в даному випадку доречніше говорити про нижню порозі) був встановлений після того, як влітку 2011 року франк в ході стрімкого зміцнення зрівнявся з євро, що було вельми невигідно швейцарським експортерам - адже їх і без того недешева продукція дорожчала в міру того, як валюта Конфедерації набирала популярності у інвесторів.


Національний банк неодноразово заявляв про свою готовність захищати нижню межу франка, проводячи валютні інтервенції. Нагадаємо, що необхідність такої політики зовсім недавно використовувалася противниками ініціативи «Врятуйте золото Швейцарії» в якості одного з основних аргументів.


Близько місяця тому SNB повідомив про додаткові заходи щодо захисту встановленого кордону, оголосивши про введення з 22 січня 2015 року негативної ставки в розмірі - 0,25% за депозитами до запитання в швейцарських франках. Тоді ж Національний банк ще раз підтвердив свій намір стримувати курс, купуючи, якщо буде потрібно, необмежений обсяг валюти.


Не дивно, що вчорашній прес-реліз SNB, в якому   повідомлялося   про скасування нижнього порога 1,2: 1, був сприйнятий, як грім серед (відносно) ясного неба Не дивно, що вчорашній прес-реліз SNB, в якому повідомлялося про скасування нижнього порога 1,2: 1, був сприйнятий, як грім серед (відносно) ясного неба. Втім, президент центробанку Томас Йордан заявив, що «оголошення про відмову від нижньої межі обов'язково повинно було стати несподіванкою, як і впровадження цієї політики свого часу».


На піднесений сюрприз ринок відреагував відразу ж після публікації прес-релізу стрімким зміцненням франка по відношенню до євро і долара і панікою на біржі. Після полудня пара CHF / EUR стабілізувалася на рівні 1,05, хоча в перші хвилини один євро можна було купити і за 0,86 франка. Рішення SNB торкнулося і пару CHF / USD: до 16.00 за 87 центів в американській валюті давали 1 франк, раніше торгували майже один до одного. «Блакитні фішки» швейцарської фондової біржі теж не надто радісно сприйняли новину від SNB - ключовий індекс SMI, що розраховується на підставі показників 20 найбільших компаній (серед яких банки Credit Suisse і UBS, компанії Novartis, Nestlé, Roche, Richemont і інші), до 16.00 знизився більш ніж на 10%.


Слід зазначити, що відмінності монетарної політики євро- та доларової зон стали однією з причин, по якій Національний банк вирішив відмовитися від підтримки нижньої межі франка. «Євро значно знецінився по відношенню до американського долара, що призвело до знецінення франка по відношенню до долара», - йдеться в повідомленні SNB. Проводити обрану політику в довгостроковій перспективі було неможливо, визнають в Національному банку.


Незважаючи на наведені аргументи, багато представників економічних кіл і політики сумніваються в доцільності прийнятого рішення. Федерація швейцарських підприємців Economiesuisse вже висловила стурбованість, як і Асоціація готельного бізнесу Hotelleriesuisse, представники якої тільки починають оцінювати збитки від коливань валютних курсів і примх погоди цієї зими. «Що може бути гірше брак снігу для туризму? Лише відмова від нижньої межі валютного курсу », - розділяє занепокоєння власників гірськолижних станцій президент Християнсько-демократичної партії Швейцарії (PDC) Крістоф Дарбелле. Годинникарів, велика частина продукції яких йде на експорт (а його обсяг вже зменшився в листопаді 2014 роки), теж схвилювала сьогоднішня новина.


Представники Ліберально-радикальної партії (PLR) захищають незалежність Національного банку в прийнятті рішень, однак наполягають на необхідності проведення реформ для зниження навантаження на вітчизняного виробника Представники Ліберально-радикальної партії (PLR) захищають незалежність Національного банку в прийнятті рішень, однак наполягають на необхідності проведення реформ для зниження навантаження на вітчизняного виробника. У той же час Лукас Рейнманн з Народної партії Швейцарії вважає, що SNB прийняв «відмінне рішення», правда, трохи з запізненням. «Швейцарська економіка знаходиться в досить хорошій формі, щоб перенести цей удар», - вважає політик. Нагадаємо, такого ж оптимістичного прогнозу дотримується НПШ і щодо обмеження імміграції, рішення про яке було прийнято з її ініціативи.


Додамо, що, намагаючись пом'якшити шок, Національний банк оголосив про збільшення розміру негативної ставки по депозитах до - 0,75%. Якщо великі інвестори як і раніше краще вкладати кошти в швейцарські франки, їм доведеться за це платити. SNB нагадує, що це рішення не стосується дрібних вкладників (докладніше про це ми писали після появи новини про введення ставки - 0,25%).


Рішення Національного банку стало сюрпризом і для Федеральної ради , Який пообіцяв його уважно вивчити і повідомити свою думку. А поки реакція на скасування нижнього порога обмінного курсу досить різноманітна. За даними телерадіокомпанії RTS, вчора євро тимчасово перестали приймати на швейцарських заправних станціях і в Компанії навігації по Женевського озера.

А ось деякі жителі прикордонних регіонів, що працюють в Швейцарії, щасливі - їх купівельна спроможність раптово зросла майже на 30%! «Мене дуже обрадувала ця новина, коли я почула її сьогодні вранці. Тепер я обміняю свої франки на євро - це буде продовження Різдва! », - наводить агентство AFP слова Ванесси, що живе у Франції і працює в Женеві. Тим часом, експерти UBS вже прогнозують зменшення обсягу експорту на 5 млрд франків, що спричинить за собою зниження ВВП на 0,7%.

«Що може бути гірше брак снігу для туризму?

Новости