Нафта. Новини дня: Бензин в Росії буде коштувати 100 рублів, в Криму вже по 50 - Вільна Преса - Нафта сьогодні. Ціна на нафту. Ринок нафти. Вартість нафти сьогодні. Росія. Новини Росії. Новини Росії сьогодні.

Ціна на бензин в Росії протягом року зросте до 100 рублів за літр. Це трапиться у випадку відходу з ринку через нерентабельність незалежних АЗС. Йдеться про 15 тисячах заправок, на які припадає 60% ринку. такий прогноз міститься в заяві Незалежної паливного союзу (НТС), пише РБК.

«Ситуація критична, рахунок часу йде на годинник, вже сьогодні в більшості регіонів країни незалежні АЗС почали закриватися! Необхідні термінові заходи! »- б'ють на сполох в асоціації.

Причиною майбутнього паливного колапсу в НТС називають угоду про замороження роздрібної ціни на бензин, якого уряд досяг з найбільшими нафтовими компаніями, при збереженні ринкового ціноутворення в рамках оптового сегменту.

Нагадаємо, через різке зростання цін на бензин (з січня по травень вони в 4,5 рази обігнали інфляцію) уряд знизив діючі ставки акцизів, а також скасував підвищення акцизів, заплановане на 1 липня. Нафтовики, в свою чергу, пообіцяли заморозити ціни на травневому рівні.

Критикуючи кабінет міністрів, в НТС пропонують і заходи для вирішення проблеми. Уряд повинен відпустити роздрібну ціну на бензин, або «в якості екстреної заходи» ввести режим ручного управління і в оптовому сегменті теж, що забезпечить «адекватну» прибутковість для незалежних мереж.

Читайте по темі

Росіяни знають, хто винен у зростанні цін на бензин і зубожінні країни Росіяни знають, хто винен у зростанні цін на бензин і зубожінні країни

Навіть зменшення акцизів не призведе до зниження вартості палива, попередили в ЦБ

В майбутньому учасники НТС пропонують провести системну реформу російського паливного ринку: обсяги обов'язкової біржової торгівлі бензином повинні бути збільшені з нинішніх 10% до 50% (дизпаливом з 5% до 25%). Крім того, пропонується скасувати акцизи на паливо, які названі «деструктивним податком».

За словами представника курирує паливний ринок віце-прем'єра Дмитра Козака , Якого цитує РБК, в уряді розуміють проблеми, озвучені НТС і «приймають системні заходи, щоб в цілому стабілізувати ситуацію на ринку нафтопродуктів, включаючи сегмент незалежних АЗС».

Відзначимо, що відбувається, нагадує, скоріше, боротьбу за ринок між незалежними АЗС і великими нафтовими компаніями, яку уряд намагається балансувати, враховуючи в тому числі інтереси бюджету і автовласників. При цьому вплив на ситуацію самих автомобілістів, здається, мінімально.

Тим часом, як показує досвід за кордоном, автовласники можуть впливати на АЗС. Посилання про це можна знайти в мережі і нашим автолюбителям вже надходять смс-повідомлення з подібними пропозиціями .

«У Канаді три провідних компаній заправних станцій," Шелл "," Ессо "і" Петро Канада ". Люди домовилися в інтернеті, що з 5 липня, в знак протесту про підвищення цін, що не заправлятися на заправках "Шелл". Компанія почала зазнавати збитків, і змушена була знизити ціну. Решта, розуміючи, що якщо не знизять, то все ломанутся на "Шелл", тоді збитки будуть у них! І знижують ціну на бензин слідом за "Шелл". Це спрацювало! Так дійсно було, чотири роки тому і ціну на паливо в Канаді повернули, яка була ».

Так може бути солідарність автомобілістів - кращий засіб від диктату продавців палива?

Керівник Федерації автовласників Росії (ФАР) Сергій Канаєв передрікає догляд незалежних мереж з ринку - залишаться тільки великі гравці.

- Треба розуміти, що самі по собі акцизи нічого не вирішують, вони просто вирівнюють оптові і роздрібні ціни. Це зараз необхідно. Тому що коли бензин купується на товарній біржі по 42,50 рублів за літр, плюс до нього потрібно 2 рубля на доставку, плюс потрібна якась маржа, плюс потрібно заплатити за оренду і т. Д. Тобто ціна на заправці не може бути , наприклад, 43,50. Зараз середня ціна повинна бути 46,50-47,50 рублів за літр.

Ми тільки що повернулися з моніторингу Криму - так там ціна бензину, яка нам на очі попадалася - 49,90 рублів за літр. При середній ціні в Росії - 45 рублів. Не здивуюся, якщо це призведе одного разу до тієї ж реакції, що і в разі звалищ в Підмосков'ї.

Читайте також

Провал реформи: Мільйони росіян пенсії не побачать взагалі Провал реформи: Мільйони росіян пенсії не побачать взагалі

Держава заявила про нездатність забезпечувати потреби молоді

«СП»: - Незалежний паливний союз взагалі передрікає руйнування більшості невеликих АЗС і як наслідок ціну на бензин до 100 рублів за літр ...

- І вони абсолютно правильно б'ють на сполох, бо, коли у тебе немає маржі, ти змушений «бадяжити» паливо. А якщо ти «Бодяжити», то потрапляєш до нас - в ФАР. Перед поїздкою до Криму ми були ще на північному заході країни. На жодній з великих вертикально-інтегрованих нафтових компаній (ВІНК) ми проблем не знайшли. Маленькі ж АЗС, маленькі мережі виживають тільки за рахунок того, що «бодяжат» або не доливають пальне.

«СП»: - Серйозне звинувачення ...

- Дані у нас абсолютно достовірні. Ми перевіряли згідно з методичними рекомендаціями Росстандарта. Причому нас самих перевіряли, повірте, ще більше - і комітет з безпеки і Росстандарт. Так ось, практично всі порушення за якістю палива були у невеликих АЗС. Це відбувається тому, що немає економіки. Вони не можуть зараз вижити.

«СП»: - А ВІНК, виходить, можуть. Чому?

- У Росії кілька вертикально інтегрованих компаній. Це «Лукойл», «Газпром», «Газпромнефть», «Роснефть» з її брендами BP і ТНК, і компанії поменше «Сургутнефтегаз» і «Татнефть». Вони можуть вижити, навіть торгуючи в роздріб в мінус, оскільки вони ще торгують і на оптовому ринку. Їм це навіть вигідніше. Плюс у них є експорт. Крім того, вони виграють за якістю. Тому йде війна між ВІНК і дрібними сетевиками. Думаю, у ставків шансів немає.

«СП»: - Але з'являється ризик монополізації і, як наслідок, нове зростання цін на паливо ...

- Все залежить від того, яку стратегію обере уряд. Там є два напрямки. Перше - це підвищення експортних мит. Друге - зрівняння експортних мит і внутрішніх зборів, щоб усередині Росії перейти на світові ціни. Але це, нашу думку, не варіант. Тоді ціна точно буде 100 рублів за літр. Адже в Європі бензин коштує 1,5 євро. У нас тоді невідомо до чого можна буде довести населення.

Тому для нас, для автомобілістів, на сьогоднішній момент було б зручніше за все зниження акцизів і підвищення експортних мит, щоб ціни всередині країни були б хоча б в два рази нижче світових. В цьому випадку, і нафтовикам, великим мережам, теж буде нормально працювати.

«СП»: - А як же дрібні незалежні АЗС?

- Незалежні мережі помруть. Я знаю, хто говорить в даному випадку від їх імені. Я їх поважаю, але в порівнянні з «Газпромнефтью», «Роснефтью» - це ніщо. Великі компанії «з'їдять» незалежних в будь-якому випадку.

На думку координатора «Синіх відерець» Петра Шкуматова, дрібним АЗС, щоб залишитися на ринку, доведеться навчитися працювати по-новому.

- Те, про що йдеться в заяві союзу дрібних АЗС, м'яко кажучи, не відповідає реальності. Треба розуміти, що уряд тупо тимчасово знизив акцизи на бензин на 2 тисячі рублів, а на дизпаливо на 3 тисячі. Це знижує оптову ціну, тому що акцизи у нас платять не АЗС, а нафтопереробні заводи. Тобто коли ви купуєте бензовоз, в ціну палива в ньому вже включений акциз та інші податки.

Читайте також

Сергій Удальцов: При Путіні бензин буде дорожчати завжди Сергій Удальцов: При Путіні бензин буде дорожчати завжди

Російська влада обслуговує інтереси великого бізнесу, а не народу

Крім того, у бензину є яскраво виражена сезонність. У різні пори року він стоїть по-різному. Так що не варто говорити, що все пропало. Просто роздрібна торгівля тільки бензином в Росії вже давно, року, напевно, чотири, що не прибуткова і навіть приносить збитки. До сих пір заправки або торгували за підвищеною ціною, або надавали додатковий сервіс - автомийки, магазини і т. П, або закривалися, продаючи свій бізнес тим, хто вміє працювати з потоком клієнтів.

«СП»: - Що значить «вміти працювати з клієнтами»?

- Незалежно від того приватна АЗС чи ні, торгівлі тільки бензином їй недостатньо. Зараз заправки працюють тільки на додаткові доходи. Тому вони і виходили з пропозицією дозволити продаж на АЗС алкоголю. На цьому можна заробити грошей. Наприклад, «Газпром» тільки на каву для водіїв зробив мільярд рублів чистого прибутку. Тобто бензин - це заманювання для клієнтів, а весь прибуток робиться на каву, цигарки, шоколадки, сардельки і т. П. Потрібні багатофункціональні комплекси.

Тому зараз приватні АЗС або закриються, або почнуть шукати додаткові джерела доходу.

Новини економіки: Путін про різке зростання цін на бензин - це неприпустимо

Так може бути солідарність автомобілістів - кращий засіб від диктату продавців палива?
Чому?
«СП»: - А як же дрібні незалежні АЗС?
«СП»: - Що значить «вміти працювати з клієнтами»?

Новости